No i mamy 186, czyli nieco ponad 1/3 HOTD. Po raz kolejny pomiędzy bajki można włożyć większy potencjał FM niż HOTD. No i co tu teraz wymyślicie, żeby ponaganiać na spółkę FM minimum za 3 miesiące, bida pany bida.
NIe wiem kto przewidywał lepszą sprzedaż na steam od thotd ale to szczegół. Od początku demo pokazało kierunek i nie pomoże zaklinanie faktów. Dzisiejsza premiera raczej miała potwierdzić prawdomówność prezesa bo wszyscy nauczeni ostatnim przesunięciem premiery FM 2 wolą dmuchać na zimne. Dla mnie po raz kolejny premiera neutralna dla kursu podobnie jak MD VI. Za miesiąc zobaczymy jak się obroni kurs bo mamy porównanie do rekordowego Q2 22` i tam już nic nie pomoże. Albo wybronimy roczne minima bo nie będzie chętnych do wysypania albo nie wiem co nas czeka ;)
miły ss wskaż mój wpis gdzie podawałem potencjał FM1 ,ja podawałem 10 platform na których został wydany JEDNOCZESNIE FM1 ,czy nie prościej jak byście napisali że sprzedano 0 FM1 ,mieli byście prościej ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ja uważam że kasa płynie i to jest podstawą ,dla waszego lepszego samopoczucia prześledzicie inne platformy
Coś tam się poprawili, ale zgodnie z założeniami bez szału. To teraz czekamy na FM2, skoro zbynio mówił, że kolejny kwartał to obstawiamy, że październik czy może dalej?
Czy coś się rozpędza ? autor postu znowu w dziurze . Mądralo gwp ciebie przeżuje przetrawi i wysra taki bedzie twoj los na zarabianiu . Takich jak ty są tu miliony . Ale dam ci dobrą radę . Sprzedaj co masz wycofaj zastaw mieszkania i podziękuj koledze ze ci zalatwił prace w biedronce. Skorzystaj puki czas.
Alek taki specjalista, a nie potrafi nawet poczekać do wieczora w USA z osądem co do peaku. Dodam nawet, że dzisiaj w nocy może być jeszcze wyższy, bo mamy sobotę. Dodatkowo: 1. Gra droższa od HOTD, 2. Dużo większa część przychodu trafia do forka, niż w przypadku HOTD 3. FM jest grą bardziej ukierunkowaną na konsole, niż HOTD, więc obecny wynik na steam jest OK 4. Alek się zesłał i nie wstaje
Tylko porownanie do HODT nie ma sensu. HODT to gra na 40 minut rozrywki. FM jest o wiele dluzszy wiec i peak powinno sie latwiej zrobic. Porownajcie sobie peak do Tactics Ogre czyli gry do ktorej byly odniesienia na Switchu. Tam peak to bylo 11000. Wiec nasze 280 na ten moment jest raczej smieszne.
Dokładnie. Nie ma co porównywać. Ba może nawet i go przebijemy bo w thotd gra 30 min tutaj kilkadziesiąt godzin więc sumarycznie na 99 procent będzie więcej i dłużej się utrzymywało.. Ale liczy się top seller a tam nawet do setki nawet moment nie weszliśmy a w thotd ścigaliśmy się w pewnym momencie bodajże z wiedzminen 3 i call of duty w top 10 albo 20 bo nie pamiętam xd.
Na NS bylo poza JP slabo to czego tu sie spodziewales? Jak chcesz trzymac akcje to te minimum pol roku sobie odpusc. FM to ma byc przetarcie pod wieksze produkcje.
A no jako akcjonariusz spodziewałem się wypuszczenia tytułu w dogodnym oknie sprzedażowym. Premiera FM na NS okazała się niewypałem, ponieważ została wypuszczona w momencie Black Friday w USA i EU. 80% ludzi kupujących gry spogląda na bestsellery i patrzy co może go zainteresować. FM nawet nie miało szansy dotrzeć do sensownego miejsca w rankingu, ponieważ TOP50-70 to były same promocje. Tutaj mamy to samo, premiera FM na PC zostanie utopiona przez Summer Sales, gdzie bestsellery znowu okupowane są przez same promocje. Może przy FM2 będzie lepiej...
no jesli 7 mln za najwiekszy projekt w historii spolki wycenianej na 120 mln (a niektorzy tu mowia, ze powinno byc 200) jest dla Ciebie ok to troche slabo
Ty mówisz słabo (jesteś jakimś tam wskaźnikiem chyba emocjonalnym)
A
C/ z mówi że spółka jest niedowartościowana
Kto ma rację i czym się kierować?
Wybacz ale wolę patrzeć na c/z niż na twoje widzi mi się(nie mam ochoty polemizować która gra jak powinna się sprzedawać, w dobie gier pokoju starfield czy baldurs Gate 3)
C/Z to przeszlosc. A zaraz wypadnie Q2 '22 ciekawe czy wtedy tez bedziesz pisal o C/Z bo jak w Q3 '23 zrobimz z 2mln to wycena 4.5 bedzie pewnie dawala C/Z2X
A jak zrobimy 5-6mln to co? Jak ci wychodzi 2 mln w 3 q z fm1 na wszystkie Platformy. Kasa z pudelek JP fm i hod i fm2. Plus dojdą pewnie promki już na fm remake na wszystkich platformach.
Biorąc pod uwagę, że peak cały czas się rozkręca w tych godzinach to chyba jednak Japonia robi największy udział, więc wieczorem naszego czasu zobaczymy na ile wskoczy.
taaaaa 8 zł XDDD Wszyscy widzą jaka jest sprzedaż żenująca na steam a jeszcze niedawno porównywaliście pozycję fallowersów do THOTD. Jak mówiłem, wersje cyfrowe są kapiszonami na tych platformach i będzie to potwierdzone w wynikach. Wynik w Q3 mogą uratować tylko pudełka bo mam dziwne przeczucie że FM2 będzie w Q4. Póki co czekamy na Q2 i to jest największa niewiadoma jak bardzo zeszliśmy na psy.
Bo mam porównanie do THOTD jaka była sprzedaż zarówno na switch jak i na steam. I widzę pewną analogię, której większość tutaj nie widzi.
Zresztą jakby było cudownie to byśmy mieli takie ssanie żę hej, a póki co MARAZM. I tak będzie, do wyników za Q2. A wtedy zobaczymy siłę papieru i twarde tyłki akcjonariuszy bo będzie bolało.
Po prostu nie zakłamujcie rzeczywistości, bo peak na steam to jest jeden wielki nieśmieszny żart.
A Playki nie znam i nie ocenię sam bo nie mam porównania :P
Kółko? XD Przecież ja tu jestem od 2 lat XD po prostu od czasu premiery FM przejrzałem na oczy i przestałem kupować więcej akcji. Wchodzę na forum bardzo rzadko przy okazji premier i informacji i daje luźne komentarze. Tak było z MD, tak było z FM2 i przesunięciem, tak było z wynikami za Q1 gdzie trafilem wynik w 100%. I powiem Ci więcej nienajnowszy, dużo odnośnie Q2 się pomylę ale co z tego skoro mamy wysoką bazę z zeszłego roku? To są fakty i do nich odnosimy się. Jak zareaguje kurs na taki zjazd z zyskiem. Jak widać, jesteś optymistą. I jak widać, premiera na Steam gry FM1R dalej nie dała Ci do myślenia co do potencjału tego tytułu poza Japonią?
Bardziej interesuje mnie premiera FM2 czy dojdzie do niej w Q3 i czy będzie jak z FM1. A w premierę THOTD2 jakoś nie wierzę.
No nie jest. Więc dawanie łapek w dół tylko dlatego, że przedstawiam fakty oparte o dane wprost raczej jest słabe (nie twierdzę, że Ty to robisz :P ).
Bez żadnego infa o np. zakupie akcji przez Prezesa, nowej mega premiery, będzie taka sytuacja jaka jest do czasu szacunków/wyników. I pisanie o peaku na forum nic nie zmieni. Bo on jest żenujący ale to chyba już zobaczyłeś. Wystarczy spojrzeć na pozycję top seller która THOTD uzyskuje na przecenach, a my... jesteśmy 3 dni po premierze .... I tak jak ktoś napisał, 1000 kopii sprzedanych to jest wg mnie max na steam. Playstation nie oceniam bo nie wiem gdzie i jak sprawdzić. Wiem, że pudełka sprzedawały się dobrze, i może faktycznie jest jak mówił Zbyszek - mają większą sprzedaż niż cyfrowe, ale co z tego skoro marża jest niższa? Wynik za Q2 prawdę nam powie na ile znowu opowiadanie bajek było a na ile faktycznie będzie to miało potwierdzenie w faktach. :P
wszelka merytoryczna rozmowa z wami jest niemozliwa, ponieważ nie rozumiecie czytanego tekstu, gdy ten zawiera zdania złożone maksymalnie co potraficie to zrozumiec proste przekazy, opisujące jakies czynności albo proste zależności typu "prezes kłamca" "fanatycy", "złodzieje"
Nienajnowszy, ale ja nie piszę że prezes kłamca czy złodziej a i tak dostaję minusy od kiedy więcej obiektywizmu w moich wypowiedziach :D wręcz przeciwnie, im bardziej merytorycznie napisze tym więcej minusów zbiorę, więc może czas ukłonić się w stronę lusta i spojrzeć na siebie, czy faktycznie ma się rację czy jednak nasza perła nie wygląda jak perła, tylko porzucony pantofelek w głębi morza, czekający na piratów z karaibów? Którzy wezmą to jako fant dnia, albo wyrzucą dalej jako nieistotne w tym grajdołku. Pozostaję Tobie do refleksji.
Odpowiadając na innego Twojego posta co do szacunków, podawałem je jakiś czas temu. I dalej podtrzymuję. Nic się nie zmieniło. Mówię sprawdzam za miesiąc. A szacunku muszą być na MegaPixel (obiecali w raporcie że jak każde odchylenie to podadzą), jak tam będą to i u nas dadzą. A odchylenie MUSI BYĆ. Bo inny wynik przeczyłby logice oraz matematyce.