Wydadzą jakieś rekomendacje... mam bardzo negatywny stosunek do analityków i rekomendacji.... Tutaj pytanie jest tylko czy będzie euforia i wyniki będą gonić kurs czy kurs wyniki. Jak na razie myślę że jest remis ani przewartosciowanie ani niedowartościowanie. Ebidda razy 20 ale jak wziąć pod uwagę wzrosty na poziomie 40% to mamy lekkie niedowartościowanie. Ja nie sprzedaje chyba że będzie jakaś euforia i podjedziemy szybko do 180- 200 ;-)
A jak ktoś mówi o przewartosciowaniu niech porówna wskaźniki z innymi spółkami vercom, trade desk, allegro, r22, datawalk livechat ma lepsze ale perspektywy słabe sami o tym mowia. A tutaj widać że wzrosty przychodów jest im łatwo generować, a nie wiem jak Wy ale jak ostatnio oglądałem omówienie wyników to zarząd wyglądał jakby wygrał życie i że muszą się spieszyć ze skupem bo tak się rozwijają że będzie tylko drożej.
Tak, prezes wydaje się spokojny i pewny swego. Poza tym, najbardziej prawdopodobne czynniki zewnętrzne, które mogą wystąpić w krótkim-srednim terminie, a które prawdopodobnie doprowadziłyby do zachwiania kursem, to wg mnie załamanie indeksów i/lub spowolnienie gospodarcze. Tylko że, ani jedno, ani drugie nie powinno wpłynąć na istotny spadek dynamiki sprzedaży danych. Mało tego, nie będę zaskoczony, jeżeli w przypadku spowolnienia, tempo sprzedaży wzrośnie. Ogromny pozytyw, to zainteresowanie firmy dostarczaniem danych do modeli poza e-commerce. Tak zrozumiałem prezesa.
To co zrobił dzisiaj elon musk, ograniczając niezalogowanym użytkownikom ilość możliwych do wyświetlenia postów, jest chyba zapowiedzią tego, co czeka firmy pozyskujące dane. Nie mam na myśli CT. Darmowy data scraping przestanie istniec. Zarabiać będą właściciele mediów, serwisów internetowych, którzy zaczną pobierać opłaty, w zamian za możliwość przeglądania baz wiedzy, jakimi są fora internetowe i wszelkie inne aplikacje z milionami użytkowników i generowanymi przez nich danymi.