• No to macie 82 Autor: ketchup1 [188.147.8.*]
    Gratulacje dla tych wszystkich axaów abc i innych co odkupili. To było mądre rozsądne i bez ryzyka
  • Re: No to macie 82 Autor: ~abc [213.77.66.*]
    Cena z wezwania podniosła mi się na 86.5 już do tego doszło dokupienie 5% więcej akcji I z dywidenty dokupione już dawno 10%. Ciekawe czy podniosą jeszcze raz.
    Wynika z tego ze cena obowiazuje do 30.06 narazie.
    Prezent od Hydro na wakacje -:)
  • Re: No to macie 82 Autor: ~trewq [83.24.163.*]
    Również gratuluję, to było dość prawdopodobne. Wsadziłem w to z 40% portfela i zamknę ostatecznie (chyba już 5) ostatnie kółko. Początkowo zakładałem wyższe ceny w ostatecznym wezwaniu, ale biorąc pod uwagę ilość kółek i tak całkiem dobrze to wyszło. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.
    Teraz pytanie co robic.
    30.06 moga obnizyc znowu cene albo dac wieksza dla funduszy zeby sie zapisaly.
    Zmiana ceny za wiele im nie dala obrócilo sie okolo 75.000 tys akcji z tego duzo osob odkupilo.
  • Re: No to macie 82 Autor: ketchup1 [188.147.8.*]
    To już koniec . Mają zapisane pewnie bardzo dużo akcji . Podwyższając znowu cenę muszą wyrównać całej reszcie to nie logiczne nikt prezentów bez potrzeby nie daje . A zwłaszcza hydro które okazało się bardzo skąpe.
  • Re: No to macie 82 Autor: ~trewq [83.24.163.*]
    Czasowe obniżenie ceny sporo im dało, bo przycisnęli fundusze do wcześniejszego zapisu. Nie sądzę żeby podnieśli ponad 82, bo chyba musieliby wyrównać tym z pierwszej transzy? Poprawcie mnie jeśli się mylę
    Jest komentarz. 80 procent się już zapisało. I taka cena będzie do końca wezwania to akurat było jasne
    To tyle akcji zlozyli tydzien temu 80% do konca dnia juz duzo wiecej nie zloza do 30.06.
    Reszta bedzie trzymac i czekac na wieksza cene nie wycofaja z obrotu akcji raczej,
    Mysle ze Alumetal moga zrobic skup akcji z kredytu bankowego. Przy 15% zostanie tylko 2.5 mln akcji.

To co będzie dalej to nie wiadomo. Jak nie zdobędą 95 procent to będą do tego jakoś dochodzić. Bywa różne . Po prostu do tej pory czułem się bezpieczny wyniki kształtowały kurs , sytuacja w branży bezpiecznie było . Po wezwaniu bede zależny od hydro i ich pomysłów ich łaski ich standardów biznesowych . To jest już loteria . I są dwa uda . Albo się uda albo się nie uda .........
    Wszyscy z pierwszej transzy dostali 82zl oprócz wlasciciela.
    Teraz nikt sie nie zapisywal po tyle przez tydzien napewno.
    Hydro chce miec 95% akcji i musi przekonac reszte funduszy do sprzedazy. Jezeli zostanie powyzej 10% akcji bedzie kiepsko dla Hydro.
  • Re: No to macie 82 Autor: ~dass [84.17.55.*]
    przynajmniej jeden z funduszy emerytalnych, a może i wszystkie, odpowiedziały na wezwanie na dobrą, perspektywiczną i tanią spółkę z pe=5 ... kuriozum ... w takiej sytuacji likwidacja funduszy emerytalnych nie jest pozbawiona podstaw ... tusk w sumie chyba dobrze zrobił, że zabrał im połowę aktywów ... wychodzi na to, że szkoda, że tylko połowę ... w czyim interesie ci ludzie działają ...
    mam parę akcji i przeżyłem już wiele kuriozalnych wezwań, ale zastanawiam się co zrobić ... spółka ma bardzo dobre perspektywy i przypuszczam, że za parę lat będzie warta z 5 razy więcej, ale jak zwykle obawy są, że jak się zostanie to zaczną kantować ... co sądzicie, zostajecie, sprzedajecie? ... jakie macie refleksje?
  • Re: No to macie 82 Autor: ~wer [176.221.123.*]
    Współczuję tym, którzy przez ostatnie dni sprzedawali po ok 78 i od których też kupiłem.
    Kto sprzedawal mial pomysl ze zarobi wiecej niz 5% na czym innym. Przez tydzien ile urósy spolki na rynku
    takie manipulacje ceną w wezwaniu powinny być zabronione ... to jest woda na młyn różnego rodzaju cwaniaków ... jedna cena + ewentualnie możliwość podwyższania i to wszystko ... to co się tutaj wydarzyło to moim zdaniem przy dobrym prawniku mogłoby podpadać pod manipulowanie kursem ...
    mam parę akcji i przeżyłem już wiele cwaniackich wezwań, ale zastanawiam się co zrobić ... spółka ma bardzo dobre perspektywy i przypuszczam, że za parę lat będzie warta z 5 razy więcej, ale jak zwykle obawy są, że jak się zostanie to zaczną kantować ... co sądzicie, zostajecie, sprzedajecie? ... jakie macie refleksje?
  • Re: No to macie 82 Autor: ~wer [176.221.123.*]
    Dnia 2023-06-22 o godz. 19:58 ~dass napisał(a):
    > mam parę akcji i przeżyłem już wiele cwaniackich wezwań, ale zastanawiam się co zrobić ... spółka ma bardzo dobre perspektywy i przypuszczam, że za parę lat będzie warta z 5 razy więcej, ale jak zwykle obawy są, że jak się zostanie to zaczną kantować ... co sądzicie, zostajecie, sprzedajecie? ... jakie macie refleksje?

Do tej pory zamierzałem zostać, liczyłem że nie przekroczą 75%. Mają 80 i dociągną pewnie do 90, wtedy mogą robić co zechcą drenując kasę ze spółki. W tej chyba oddam.
    Spółka oczywiście dobrze rokująca perspektywiczna ale trzeba się zdać na łaskę hydro i na ich standardy. Więc jest ryzyko. Będą w przyszłości chcieć dojść do 95 procent więc i będą mieć interes w niskiej cenie. Jak by to był jakiś fundusz inwestycyjny ktoś kto bierze to dla inwestycji to bym został. A Ci z Norwegii będą tylko używać tego jako element całości . Po co im dywidenda która jest opodatkowana jak zapewne można zyski na różne sposoby przetransferować do matki bez podatku
    no właśnie, zdaje się, że sprzedaż przez fundusze emerytalne to też mógł być element jakiejś tam większej całości ...
    tak na marginesie spojrzałem na kurs akcji tego hydro i w sumie to słabo ... na przestrzeni lat wahania w pasmie 4-8 usd ... jedyne co, to że płacą dywidendę 5-10%, czyli spółka dywidendowa ... blisko 40% należy do państwa ... czyli państwowa spółka z norwegi kupiła polską prywatną firmę ...
  • Re: No to macie 82 Autor: ~Enzo [31.61.178.*]
    A nasze państwowe nic nie kumają
  • Re: No to macie 82 Autor: ketchup1 [188.147.13.*]
    Aluminium to nie taki łatwy biznes w Europie. Aluminium to duże ilości energii taniej i łatwiej wytworzyć to tam gdzie energia tania Rosja Chiny więc ciężko o duża opłacalność to i wyceny niskie. Ale aluminium wtórne to inna bajka . Więc alumetal poprawi im cały biznes. Szkoda tej firmy a już zwłaszcza za takie pieniądze. Teraz jacyś Norwegowie będą przez lata czerpać z tego.
  • Re: No to macie 82 Autor: ~axaa [89.64.46.*]
    Dnia 2023-06-22 o godz. 18:32 ketchup1 napisał(a):
    > Gratulacje dla tych wszystkich axaów abc i innych co odkupili. To było mądre rozsądne i bez ryzyka

No, cieszę się że mnie pochwalono!
    To czekamy teraz na kase za 2 tyg bedzie, chyba ze da sie sprzedac po 82z.
  • Re: No to macie 82 Autor: ketchup1 [188.147.13.*]
    Nie da się nie ma nic za darmo. 1 procent to w sam raz na 2 tyg. Albo rynek albo 82 za 2 tyg
  • Re: No to macie 82 Autor: ~dass [185.246.208.*]
    chyba trzeba to niestety oddać ... macie jakieś ciekawe i tanie spółki do rozważenia?
  • Re: No to macie 82 Autor: ~Tara10 [188.146.110.*]
    Ketchup1
    Może coś polecisz
    Bo masz dość cenne uwagi i trafne spostrzeżenia
    Może Orlen?
  • Re: No to macie 82 Autor: ~enzo [147.161.249.*]
    też myślałem o Orlen. Ostatnia wycena anali z BOŚ to 100 zł i świetlane perspektywy a do tego dywidenda co rok wyższa
  • Re: No to macie 82 Autor: ketchup1 [188.147.4.*]
    Ja mam zupełnie inna strategie niż wszyscy. Ja zbieram marne procenty ja jakiś takich wezwaniach skupach , łapie czasem espi jakieś trochę kontrakty szukam sobie takich w miarę bez ryzyka . Tak się zresztą tu znalazłem rok temu jak ogłosił wezwanie więc się przedłużyło trochę ... I nawet spółka sama w sobie mi się spodobała i pewnie był bym skłonny być jak by nie to przejęcie. Więc ja nie pomoge nie znam się . Choć mam pewne typy jakby się władza miała zmieniać to generalnie państwowe powinny mieć swoją hossę . No ale nikt nie wie czy się zmieni. Mam taki pomysł jeden ale na razie nie mogę mówić .
    To tak inwestujesz jak ja malymi procentami do gory zero ryzyka.
    Czekam na jakies spadki na rynku moze sie kupi Solar ale tam sa strasznie male obroty.
    Podoba mi sie VINDEXUS ma nawet nieraz dobre obroty ale cena jest powyzej wezwania jakie ma byc. Biuro maklerskie BOŚ sie zaimuje wezwaniem Spólka ma duza wartosc księgową.
  • Re: No to macie 82 Autor: ketchup1 [188.147.4.*]
    Nie lubię państwowek ale skoro ten Orlen tak ostro zapowiada rok w rok minimum 5 zł dywidendy bądź więcej to na długi termin napewno można w tych kilku latach na pewno będa jakieś wzloty .
[x]
ALUMETAL 0,12% 81,30 2023-08-02 15:49:04
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.