...Spółka przekazuje ponadto, że na podstawie Umowy Akcjonariuszy Akcjonariusze oraz Inwestor uzgodnili m.in., że: 2] będą przestrzegać polityki dywidendowej Spółki przewidującej wypłatę dywidendy na poziomie 20% rocznego zysku, pod warunkiem, że wyniesie on co najmniej 2.000.000,00 zł [słownie: dwa miliony złotych]...
No dobrze, ale jest różnica czy 10% z 4 mld czy z 5 mld. Więc już rozjeżdżamy się na 100 mln.
Po drugie, mówimy o udziale ilościowym czy wartościowym. Różnica jest, bo spółka podaje że sporo kremacji robi w formule B2B. Różnica w cenie ogromna, bo fizyczny zostawia ok 10k a b2b ok 2k.
Tak czy siak, 200-300 mln przych za 5 lat powinno wpaść, ale nie szalałbym z 500 mln.
Można dopytać spółkę jak to widzi
Jasne. Tu może być równie dobrze 100 jaki i 800m PLN przychodów w deklarowanej perspektywie. Mi się podoba, że: (i) rynek rozdrobniony, w zasadzie bez dużych podmiotów, a spółka rozumie wielkość rynku, (ii) jasno komunikują cele na najbliższe kilka lat, (iii) mają zdefiniowaną strategię konsolidacyjną, pierwsze sukcesy w tym obszarze i jak rozumiem raczej brak konkurencji, (iv) mają zagranicznego partnera strategicznego, który zdecydował się zainwestować 23m PLN (to nie jest mało) w rozwój spółki przy wycenie 7 zł za akcję, (v) założyciele oraz nowy inwestor nigdzie się nie wybierają i nie będzie podaży akcji z ich strony / co innego emisje na akwizycje, bo myślę, że takie będą (vi) trendy związane ze starzeniem się społeczeństwa, (vii) klarowna polityka dywidendowa.
Generalnie fajnie to jest ułożone, też komunikacyjnie.
Wycena nie jest niska - zakładam, że będzie około 40m PLN przychodów za rok 2023 przy EBITDA na poziomie około 8m PLN, co daje z grubego palca mnożnik 20x post-money (po inwestycji inwestora) lub 17.5x pre-money...miałem do wyboru czekać aż spadnie (ale raczej się nie wydarzy) lub zainwestować i czekać, że wyniki dogonią wycenę - zdecydowałem się na to drugie, powiem że decydujące było to, że strateg zdecydował się zrobić to samo przy wycenie około 10% niższej.
"zdecydowałem się na to drugie, powiem że decydujące było to, że strateg zdecydował się zrobić to samo przy wycenie około 10% niższej."
Ale Ty powinieneś mieć zdecydowanie wyższą oczekiwaną stopę zwrotu niż strateg, szczególnie patrząc na liczbę lepiej wycenianych spółek na GPW ;-)
Co do 500 mln przychodu, to brzmi to jak mrzonka.
W strategii zakładają na 2027 stworzyć grupę składającą się z 20 spółek. Na ten moment mamy 5, zostało więc 15 do przejęcia. Przejmowane spółki mają być podobnej wielkości do tych przejętych w 2023 tj. średnio 6,5 mPLN przychodu.
Spółki do przejęcia: 15 x 6,5 = 97,5 mPLN Aktualna grupa: 42,5 mPLN
Oczywiście możemy przychody zindeksować inflacją itd. ale jakbyśmy nie liczyli to wyjdzie +/- 150 mPLN przychodu.
Nakładając na to marże EBITDA 20% i optymistyczny mnożnik 8x EV/EBITDA, to spółka po zrealizowaniu planu w 2027 będzie warta
240 mPLN. Przy obecnej kapitalizacji daje to zawrotne 12% rocznie.
Ja z tych konserwatywnych, jesli chodzi o zwrot:). Bede zadowolony jak bedzie 10% p.a..Tak jak pisalem przychody za 4 lata to wrozenie z fusow - duzo zmiennych po drodze, ale generalnie spolka fajnie ulozona. Teraz trzeba dobrze "akwirowac" i integrowac, z nadzieje ze za jakis czas "jakis" strateg to wezmie w calosci...z premia do rynku.
Teraz już poniżej ceny zakupu, ale to przecież nie lokata... na spokojnie. Czas pokaże. Minęło raptem pol roku od inwestycji. Trzymajmy kciuki - caly czas jestem pewien, ze story konsolidacyjne w tej branzy ma sens.
Nie ma sie co zastanawiać, obecna cena to promocja, jedyna taka spółka na gpw, biznes pewny, widać dobre perspektywy rozwoju, zasiłek pogrzebowy ma być podniesion...