Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  8,00 zł , zmiana od tamtej pory: -15,25%

Re: 500 mln przychodu w 2027?

Jasne. Tu może być równie dobrze 100 jaki i 800m PLN przychodów w deklarowanej perspektywie. Mi się podoba, że: (i) rynek rozdrobniony, w zasadzie bez dużych podmiotów, a spółka rozumie wielkość rynku, (ii) jasno komunikują cele na najbliższe kilka lat, (iii) mają zdefiniowaną strategię konsolidacyjną, pierwsze sukcesy w tym obszarze i jak rozumiem raczej brak konkurencji, (iv) mają zagranicznego partnera strategicznego, który zdecydował się zainwestować 23m PLN (to nie jest mało) w rozwój spółki przy wycenie 7 zł za akcję, (v) założyciele oraz nowy inwestor nigdzie się nie wybierają i nie będzie podaży akcji z ich strony / co innego emisje na akwizycje, bo myślę, że takie będą (vi) trendy związane ze starzeniem się społeczeństwa, (vii) klarowna polityka dywidendowa.

Generalnie fajnie to jest ułożone, też komunikacyjnie.

Wycena nie jest niska - zakładam, że będzie około 40m PLN przychodów za rok 2023 przy EBITDA na poziomie około 8m PLN, co daje z grubego palca mnożnik 20x post-money (po inwestycji inwestora) lub 17.5x pre-money...miałem do wyboru czekać aż spadnie (ale raczej się nie wydarzy) lub zainwestować i czekać, że wyniki dogonią wycenę - zdecydowałem się na to drugie, powiem że decydujące było to, że strateg zdecydował się zrobić to samo przy wycenie około 10% niższej.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
KLEPSYDRA 0,00% 6,78 2025-10-17 16:13:51
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.