• jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz skarga Autor: gg3 [89.64.107.*]
    Nawiązuję do tego wątku:
    https://www.bankier.pl/forum/temat_pytania-na-walne-podawajcie-co-chielibyscie-sie-dowiedziec,60976885.html

Widzę, że sporo osób dziwi się, że składałem projekt uchwały z tak wysoką dywidendą, skoro wiadomo było, że Skarb Państwa będzie na nie. Takjak pisałem w poprzednich postach - moim głównym celem było zgłoszenie sprzeciwu do uchwały o braku dywidendy. Natomiast chciałem też uniknąć zarzutu skarbu państwa w postępowaniu przed sądem, że mniejszościowi i tak nie chcieli dywidendy, bo nie pojawili się na WZA i nie zaproponowali jej wypłaty. Wysokośc dywidendy wnioskowanej wcale nie jest taka duża jeżeli sprawdzicie, ile kasy ma w gotówce na dzień dzisiejszy JSW oraz gdy sprawdzicie, że w polityce dywidendowej mowa jest o CO NAJMNIEJ 30%. Ile w takim razie % powinno być w rokyu rekordowym, gdy zarząd sam nie wie na co ma przeznaczyć te pieniądze?(serio zadałem o to pytanie i wiceprezes do spraw finansowych nie potrafił odpowiedzieć, zamiast tego znów mówił o umowie z PFR).
    Nie oszukujmy się, nawet gdybym wnioskował o 0,5 zł na akcję to i tak rezultat byłbyt taki sam bo decyzje zapadły już dawno temu.

Jestem rozczarowany tym jak mało akcjonariuszy było na WZA. Z akcjonariuszy mniejszościowych były 3 osoby. Potraficie całymi dniami siedzieć i rozpisywać się jak to robią mniejszosciowych w konia a jak jest możliwość zamanifestowania swojego stanowiska to już szkoda czasu... Za to związki były przed wejściem i z tej perspektywy tym łatwiej zrozumieć, dlaczego oni dostaną kolejne 14,15,16 i 20 a my nic.

Jestem rozczarowany przedstawicielami funduszy. Zero głosu, zero incjatywy. W akcjonariacie są fundusze, do których co miesiąc wpłacacie kasę na swoje emerytury. Zgadnijcie czy którykolwiek z nich zadał jakiekolwiek pytanie, nie mówiąc już o jakiejkolwiek propozycji uchwały czy polemiki z zarządem. Pieniądze za zarządzanie biorą, a co się z nimi dalej dzieje to już im wszystko jedno...

Zadałem pytanie do członków Rady Nadzorczej o to jakie były przesłanki pozytywnej oceny wniosku o brak dywidendy - ponieważ brak jest uzasadnienia w sprawozadniu RN - nikt nie zdecydował się odpowiedzieć.

Na moje pytanie do prezesa zarządu o to czy w ogóle uwzględnia w swoich decyzjach interes akcjonariuszy mniejszościowych opowiadał o tym co robił dwa czy trzy lata temu (uratował spółkę...) podczas gdy pytanie dotyczyło przecież ostatniego roku obrotowego, bo tego dotyczyło udzielenie absolutorium.

Wiceprezes finansowy nie wiedział na co spółka przekaże pieniądze z Windfall tax jeżeli go nie będzie. Rozumiecie absurd? Wczesniej mówili że zakładają 2,5 mld zł na ten podatek (i chcieli zabezpieczyć te środki z zysku) a teraz skoro go nie będzie to nie wiedzą jeszcze na co wypłacą... no ale przecież nie na dywidendę.

Zgłosiłem sprzeciw do uchwały o braku dywidendy. Zamierzam ją zaskarżyć do sądu - sprawdzałem orzecnzictow w tym zakresie i są wyrokiu sądów, że brak wypłaty dywidendy w przypadku dobrej sytuacji finansowej spółki jest działaniem na szkodę akcjonariuszy mniejszościowych. To już trochę bardziej dla zasady, bo nie chcę przejśc obojętnie nad tym jak traktuje nas tutaj Skarb Państwa.

I jeszcze jedna rzecz - przewodniczący co prawda trochę zagotował się, gdy zasugerowałem, że kolejność głosowania uchwał mogłaby być inna. Myślę, że w tej sytuacji poczuł się zaatakowany, chociaż zupełnie niepotrzebnie. Natomiast później podszedł do mnie i wyjaśniliśmy sobie sytuację. Mimo wszystko uważam, że zachowywał się profesjonalnie i dobrze prowadził obrady.

Jak macie jakieś pytania to piszcie.
    Pozdrawiam

• Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~Lolo [46.134.25.*]
    Popieram super ze ci się chciało i mam złość na siebie ze nie byłem
  • _________POZDRAWIAM KOLEGĘ Z WALNEGO ZGORMADZENIA ________ Autor: ~3_AKCJONARIUSZ_WZA [89.64.42.*]
    Pozdrawiam kolegę z walnego na którym byłem. Numer masz napisz do kiedy masz wpłacić te 5000. Wczoraj zagaiłem związek zawodowy sierpień 80 który pikietował pod spólka w czasie walnego zgromadzenia.
  • jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz skarga Autor: ~eskimos [87.206.203.*]
    wielkie dzięki , za aktywność , świetne uzasadnienie wniosku , proponuje je tu jeszcze przytoczyć niech sobie ludzie przeczytają , zamierzasz skarżyć uchwałę ? pozdrawiam
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [195.191.184.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały Autor: gg3 [89.64.107.*]
    Jeżeli chodzi o zaskarżenie uchwały - tak, taki był plan od początku, aby wnieść pozew o jej uchylenie.
    Jedna kwestia która jest dosyć istotna to opłata od pozwu - 5 tys zł i oczywiście muszę się zastanowić czy gra dla zasady jest tyle warta.
    Druga kwestia to ew. roszczenie odszkodowawcze spółki w przypadku przegrania sprawy Osobiście nie widzę takiego ryzyka (bo te pieniądze i tak leża na koncie a ja nie zamierzam składać żadnego wniosku o zabezpieczenie tych środków), jednak co zrozumiałe chcę upewnić się u kilku bardziej doświadczonych życiowo i zawodowo kolegów prawników czy podzielają mój pogląd.
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały Autor: ~Betino [37.30.100.*]
    Myślę że tylko Trybunał Europejski może nas uratować, Polskie Sądy to kolesie, przykład karania celebrytow i szarych obywateli
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały Autor: ~Antiantifa [37.30.120.*]
    Tutaj się mylisz. Sądy robią na przekór rządowi czyli SP.
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały Autor: ~kit [77.87.7.*]
    A weź załóż jakąś zbiórkę czy co bo to że oni gotowi przejeść te pieniądze to pewne albo przynajmniej sasinowaty trzyma zaskórniaki jakby Górniki chcieli na ulicę wyjść to będzie groszem sypał i gasił pożary
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały Autor: welroden [213.134.181.*]
    Gg3, jeżeli zdecydujesz się poprowadzić sprawę dalej, choć i tak wykonałeś kawał dobrej roboty, proszę zamieść w temacie dane do składki. Nikt wielkiej łaski nie zrobi wpłacając choćby symboliczny grosz, a sprawa dotyczy nie tylko akcjonariuszy JSW, ale wszystkich drobnych na GPW, których SP takimi działaniami niszczy. Choć nie sam rady wiele wpłacić, to z chęcią to zrobię.

To, czego SP może się bardziej obawiać, to nagłośnienie sprawy możliwie jak największe. Zapewne marzenia ściętej głowy, ale jeżeli udałoby się komuś podziałać na tym polu przy wytoczonej sprawie, to SP miałby ciężko orzech do zgryzienia tuż przed wyborami.

Tu w skrajnym przypadku sprawa może nie tylko w jakiś sposób przyczynić się do oczyszczenia brudu JSW, ale także naszego banana, który przez takie wały ma niewiele wspólnego z inwestowaniem przez takie sponiewieranie regulaminów i zasad i poczucia uczciwości.

Z góry dzięki GG3
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały Autor: gg3 [89.64.107.*]
    Uzasadnienie uchwały (na stronie JSW wrzucili sam projekt treści uchwały bez uzasadnienia) https://www.jsw.pl/fileadmin/user_files_ri/lad-korporacyjny/walne-zgromadzenie/pl/2023-06-16/Zal_2_u_n_p_ZWZ_JSW_16_06_23.pdf

UZASADNIENIE

Przedmiotem obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia, zgodnie z art. 395 § 2 pkt 2) Kodeksu spółek
    handlowych, powinno być powzięcie uchwały o podziale zysku albo o pokryciu straty. Jastrzębska Spółka
    Węglowa S.A., za rok obrotowy zakończony 31 grudnia 2022 roku osiągnęła rekordowy zysk netto w
    wysokości 7 115 810 065,95 zł.
    Zarząd JSW S.A. zaproponował przeznaczyć zysk w całości na kapitał zapasowy Spółki, przy czym Rada
    Nadzorcza JSW S.A. pozytywnie oceniła tenże wniosek. Należy mieć jednak na uwadze, że Zarząd nie
    mógł rekomendować podziału zysku w inny sposób, ponieważ zgodnie z zapisami Umów Pożyczki
    Preferencyjnej oraz Pożyczki Płynnościowej w Ramach Programu Rządowego „Tarcza Finansowa
    Polskiego Funduszu Rozwoju Dla Dużych Firm”, zawartych przez Jastrzębską Spółkę Węglową S.A. z
    Polskim Funduszem Rozwoju S.A. w 2020 roku, Zarząd JSW S.A. zobowiązał się, iż nie będzie
    rekomendował uchwalenia przez Walne Zgromadzenie dywidendy. Powyższe nie ogranicza jednak
    Walnego Zgromadzenia w podjęciu decyzji o przeznaczeniu zysku na wypłatę dywidendy.
    Za przeznaczeniem części zysku na wypłatę dywidendy przemawiają m.in. następujące okoliczności:
    1. Rekordowy zysk netto: Jastrzębska Spółka Węglowa S.A. osiągnęła rekordowy zysk netto w
    wysokości 7 115 810 065,95 zł za rok obrotowy zakończony 31 grudnia 2022 roku. Brak wypłaty
    dywidendy w sytuacji osiągnięcia przez Spółkę rekordowych zysków stanowiłby działanie
    całkowicie pomijające interes akcjonariuszy mniejszościowych.
    2. Polityka dywidendowa: zgodnie z polityką dywidendową, zdefiniowaną w prospekcie
    emisyjnym, intencją Zarządu jest rekomendowanie Walnemu Zgromadzeniu wypłat dywidend na
    poziomie co najmniej 30% skonsolidowanego zysku netto za dany rok obrotowy. Przeznaczenie
    części zysku na wypłatę dywidendy jest zatem zgodne z długoterminową strategią spółki. Należy
    podkreślić, że próg 30% wskazany został jako minimalny, co oczywiście przy dobrej sytuacji
    finansowej Spółki oznacza, że część zysku przeznaczona na dywidendę powinna być nawet
    wyższa.
    3. Brak ograniczeń umownych: Chociaż umowy pożyczkowe z Polskim Funduszem Rozwoju S.A.
    zawarte w 2020 roku zabraniają rekomendowania dywidendy, zaliczek lub innych form wypłaty
    wynagrodzenia, nie ma przeszkód, aby Walne Zgromadzenie podjęło decyzję o wypłacie
    dywidendy. Spółka zachowuje pełną swobodę w tej kwestii, a osiągnięty rekordowy zysk stanowi
    podstawę dla takiego działania. Co więcej, pożyczki zaciągnięte przez Spółkę od Polskiego
    Funduszu Rozwoju są formą wsparcia udzielonego przez państwo w okresie pandemii. W
    związku z tym, środki pochodzące z PFR są finansowane z pieniędzy podatników (w tym również
    akcjonariuszy Spółki), którzy również zostali dotknięci licznymi negatywnymi skutkami pandemii
    a obecnie również wysoką inflacją. Brak spłaty tych pożyczek, zwłaszcza w sytuacji, gdy Spółka
    osiągnęła rekordowe zyski, może być ocenione jako niezgodne z zasadami współżycia
    społecznego i wątpliwe etycznie.
    4. Stabilna sytuacja finansowa: Jastrzębska Spółka Węglowa S.A. pozostaje w znakomitej sytuacji
    finansowej, co jest wynikiem nie tylko osiągnięcia rekordowego zysk netto w roku obrotowym
    2022, lecz również zatrzymania w Spółce całego zysku za rok obrotowy 2021, trwającej
    korzystnej koniunktury w 2023 roku oraz wypłaty odsetek od wysokich kwot zgromadzonych w
    Funduszu Stabilizacyjnym.
    W świetle powyższych faktów, przeznaczenie blisko 50% osiągniętego zysku na wypłatę dywidendy jest
    uzasadnione i odpowiada zarówno interesom akcjonariuszy, jak i długoterminowym celom spółki.
  • Re: jak obiecałem - byłem na Autor: ~jm [78.88.227.*]
    Nie wiem czy to p.Grzegorz czy p.Tomasz (chodzi o gg) ale słuchałem zebrania i wyraziłem podziekowanie dla Panów oraz wyrazy szacunku.Myślę, że dla dobra sprawy a i dla finansów warto by było założyć stowarzyszenie. Większa moc pozwu a i finansowanie tańsze.
  • Re: jak obiecałem - byłem na Autor: gg3 [89.64.107.*]
    dzięki! z tej strony Bartosz
    legitymację czynną do wniesienia pozwu mam tytlko ja, bo tylko ja zgłosiłem sprzeciw do protokołu (nie można tego przekazać na kogoś innego, np na stowarzyszenie)
  • Re: jak obiecałem - byłem na Autor: ~dario [178.42.186.*]
    Nie ładnie wozić się na cudzych barkach , ale cóż stało się...dlatego wyrażę jedynie swój podziw i podziękowanie za zaangażowanie
    w nasze wspólne sprawy . Niniejszym również składam akces do inicjatywy partycypowania w ewentualnych kosztach pozwu ,
    myślę, z tym akurat nie będzie żadnych problemów . Jeszcze raz gorąco dziękuję i życzę powodzenia, bo to może być powodzenie
    nas wszystkich .
  • Re: jak obiecałem - byłem na Autor: prof_skutekuboczny [89.64.73.*]
    Dokładnie kazdy da parę zł i od tego nie zbiednieje
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~Kriss [94.254.153.*]
    Z przyczyn osobistych nie mogłem być na wza ale w pełni popieram twoje merytoryczne działania i deklaruje swój udział w twojej inicjatywie gdyby zaszła taka potrzeba .
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~Kriss [94.254.153.*]
    Z przyczyn osobistych nie mogłem być na wza ale w pełni popieram twoje merytoryczne działania i deklaruje swój udział w twojej inicjatywie gdyby zaszła taka potrzeba .
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~AAA [46.134.180.*]
    Może załóż patronite na koszty profesjonalnej kancelarii prawnej. A tak ogólnie to gratuluję dzielnym Akcjonariuszom za tą walkę o (nomen-omen) sprawiedliwość.
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: paaulinka [89.74.53.*]
    Przyłączam się. Gdyby zaszła potrzeba w ewentualnym partycypowaniu kosztów, zawsze możesz się zwrócić do nas. Wielu wysupła parę groszy.
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~Qaq [37.248.249.*]
    Brawo Bartosz! Dobra robota.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [85.221.156.*]
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~Sly [78.131.200.*]
    Jeszcze się dkarżà, że ktoś miał odwagę siè odezwać. Co za bezczelność.
    https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20230616/jastrzebska-spolka-weglowa-sa-12023-jastrzebska-spolka-weglowa-spolka-akcyjna
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~aaaaaaaaaaa [178.42.23.*]
    Korzystanie z uprawnień wynikających z ustawy jaką jest KSH oni nazywają naruszeniem dobrych praktyk. Bezczelni ludzie.
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: gg3 [89.64.107.*]
    Spokojnie, to tylko formalność - faktycznie w Dobrych Praktykach GPW okreslono taką zasadę, że akcjonariusze powinni 3 dni przed Walnym przesłać projekty uchwał. Dlatego spółka musi poinformować o jej naruszeniu. Natomiast te zasady nie mają pierwszeństwa przed przepisami KSH. Komunikat spółki nie oznacza, że mają do nas pretensje o skorzystanie z uprawnień akcjonariusza - to tylko formalność którą musieli dopełnić.
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~Naghar [178.43.206.*]
    Z chęcią się do pozwu dorzucę.
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~Ja [46.205.136.*]
    Ja też popieram i dorzucam
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~Sly [78.131.200.*]
    Jeszcze się dkarżà, że ktoś miał odwagę siè odezwać. Co za bezczelność.
    https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20230616/jastrzebska-spolka-weglowa-sa-12023-jastrzebska-spolka-weglowa-spolka-akcyjna
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~Up [89.64.81.*]
    jechać z nimi po całości...............zrobić zbiórkę i zaskarżyć do Brukseli..........
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [195.136.165.*]
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Gentemenel [37.47.123.*]
    Podziwiam to co zrobiłeś. Dużo osób czuje się pokrzywdzonych przez brak dywidendy. Ludzie inwestują bo myślą ze dostaną dywidendę a tu nic tylko ryle dostają nagrody. Powinnismy się zebrać i pojechac zrobić pikietę przed siedziba. Może trzeba było by zrobić jakaś wrzutkę na prawników którzy by się zajęli ta sprawa? Przecież są portale różne na których to można zrobić i wtedy dużo osób się dowie ze są chętni do walki o nasze pieniadze wkoncu jesteśmy właścicielami spolki a całkiem nas się olewa
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Sok [31.61.244.*]
    VOTUM pomagają "frankowiczom" może coś i tu by zadziałali. Rekomendacje o dywidendzie zamiast windfall tax były.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Edmund22 [84.234.36.*]
    Też Dorzucę się do pozwu. Fajnie by było wybrać jakąś uznana kancelarie i nagłośnić temat.
    opis wyroku SN w sytuacji dot. notorycznego braku wypłaty dywidendy: www.rp.pl/prawo-w-firmie/art1269941-ochrona-prawa-do-dywidendy-akcjonariusza-mniejszosciowego-wyrok-sn
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały Autor: ~Revxo [37.47.125.*]
    Może warto by było trochę zejść i zaproponować z miliard który by mógł został przeznaczony na dywidendę taka wiesz z ukłonem dla akcjonariuszy ? Nie myślałeś o takim rozwiązaniu ?
    Teraz nie mamy już mozliwości proponowania wysokości dywidendy. Po uwzględnieniu pozwu sąd uchyli uchwałę co bedzie skutkować tym, że ponownie walne będzie musiało się zebrać i zdecydować o podziale zysku. W takiej sytuacji pewnie Skarb Państwa głosowałby za jakąś symboliczną kwotą dywidendy. Dlatego podkreślam, że to raczej walka o zasady i o to aby zauważali w ogóle mniejszościowych. Kwestie finansowe są już raczej "pozamiatane".
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały Autor: prawnuk [89.64.63.*]
    Dnia 2023-06-16 o godz. 21:28 gg3 napisał(a):
    > Teraz nie mamy już mozliwości proponowania wysokości dywidendy. Po uwzględnieniu pozwu sąd uchyli uchwałę co bedzie skutkować tym, że ponownie walne będzie musiało się zebrać i zdecydować o podziale zysku. W takiej sytuacji pewnie Skarb Państwa głosowałby za jakąś symboliczną kwotą dywidendy. Dlatego podkreślam, że to raczej walka o zasady i o to aby zauważali w ogóle mniejszościowych. Kwestie finansowe są już raczej "pozamiatane".

Z pisem o zasady........
    oni po prostu dbają by akcjonariusze nie płacili podatku Belki
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały Autor: ~Johnson [5.184.195.*]
    gg3,Tutaj nie masz racji, z chwilą kiedy sąd przyznałby prawo akcjonariuszowi do partycypowania w dywidendzie z zysku netto za rok 2 0 22 to przy tych wynikach spółki musiałaby ona wynieść statutowe minimum 30%. Tak że gra jest warta świeczki, to nieprawda że Skarb Państwa na skutek pozytywnego dla nas wyroku by dał ochłapy ,musimy myśleć konsekwentnie. Napisz skąd jesteś, Daj propozycję spotkania,na przykład gdzie moglibyśmy się spotkać, aby tę sprawę pchnąć na dobre tory.
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~Akcjonariusz [188.137.59.*]
    Byłem na WZA i jestem pełen szacunku dla Pana i drugiego kolegi aktywności, jestem gotów partycypować w kosztach kancelarii prawnej. Pozdrawiam.
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - te Autor: ~Pro-rok [188.65.41.*]
    Wiem! Uczynia z tych pieniedzy pozytek i zmusza JSW aby stanelo na czele konsorcjum spółek węglowych NABE. Oj ale by bylo smiesznie!

W sumie dla rzadzacych jedno wegiel i drugie wegiel.

HAHA
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~Darek [188.147.9.*]
    Fajnie ze użyłeś argumentu o pożyczce z PFR finansowanego z m.in.......z pieniędzy akcjonariuszy JSW.
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~NN [85.221.154.*]
    Podziwiam i popieram walkę o dywidendę , należy się bardziej niż broszka Beacie
    a jest o co walczyć więc żal im się dzielić
    to raczej złodziejska polityka spółki a nie dywidendowa
    gg3 przez takie działanie pomieszasz im szyki w ,,mało legalne'' wyprowadzeniu funduszy ze spółki przez SP pomijając nas
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~Tolineusz [37.47.184.*]
    Szacun za inicjatywę Z pozoru nie skuteczne Twoje wystąpienie obnażyło rzeczywisty obraz podejścia do mniejszościowych Odpowiedzi tych dwóch panów na zadane pytania to porażka. Figuranci za wielka kasę Prawdziwe marionetki bez polotu Dramat, oglądałem i słuchałem z zażenowaniem. I chociażby dlatego warto było opini publicznej pokazać z kim mamy do czynienia. Mam nadzieje ze posiedzenie jest rejestrowane i sąd tez powinien zapoznać się z tym materiałem bo wbrew pozorom pokazuje bardzo duzo. Tez popieram pozew. Życie pokazuje ze warto walczyć a przykładem frankowicze Pare lat temu w głowy kazali by się pukać ze sektorem bankowym …..A tu proszę uczciwość stanęła na ostrzu noża a nie kurs franka.
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: elear [81.15.175.*]
    Oglądałem, denerwowałem się i popieram!
    Wielkie brawa dla Panów zgłaszających uchwały z dywidendami. Jestem chętny do pomocy, partycypowania w kosztach.
    To był skandal, że na pytanie o windfall tax Ostrowski opowiadał o PFR, no i to pytanie o radę nadzorczą - nie pomyślałem o tym.

Z mojej inicjatywy, dzięki Redakcji Bankier.pl powstał temat:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Smutny-akcjonariusz-JSW-Wszedzie-dobrze-gdzie-nas-nie-ma-8512978.html
    I jak widzę Pan Michał ładnie pociągnął temat, także wielkie dzięki.

Jeżeli można się jakoś dołączyć do pozwu to jestem chętny (na KSH nie znam się za bardzo)
    Prywatnie myślałem sporządzić pismo o całej tej sytuacji i rozesłać media / rząd / posłowie itd.
    Jeszcze raz wielkie ukłony i jestem gotowy do pomocy.
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~sebak1313 [89.76.50.*]
    Wyczytałem, że potrzeba 5 tys. Zł na pozew. Może rozpisać zrzutkę na to? Polskie prawo chyba na to pozwala?

Żeby niej było, że tak tylko rzucam pomysł to mógłbym taką zrzutkę rozpisać dla Ciebie by te 5 tys. zebrać.
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: gg3 [89.64.107.*]
    Dzięki za chęć pomocy, najpierw przemyślę czy chcę w to angażować inne osoby. To trochę moja prywatna krucjata ;). Jeżeli sprawę wygram to koszty finalnie i tak poniesie pozwana spółka.
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~hmmmm [77.245.243.*]
    a czy stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych nie mogłoby pomóc tutaj ?
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~benek [77.252.45.*]
    dziękuję za aktywność i dobre przygotowanie, ta walka jest warta coś więcej niż tylko pieniądze ale o godność akcjonariuszy mniejszościowych w Polsce. Zgłaszając ten projekt zmusiłeś by Skarb Państwa wyraźnie zagłosował przeciw nam, a nie tylko zasłaniał się pożyczką PFR. Chętnie dorzucę się do opłat bo walczysz dla nas wszystkich nie tylko akcjonariuszy JSW. Nie odpuść tego, zobaczymy co zrobi sąd, ale argumenty są po naszej stronie, oni nie przedstawili żadnych.
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: elear [81.15.175.*]
    gg3 z całym szacunkiem, ludzie się nie znają na prawie a co dopiero na KSH. Pewnie dlatego było tak mało akcjonariuszy. Ja byłem pewny, że będą nas chcieli kiwnąc i przeniosą WZA w ostatniej chwili na inny dzień...

Ale! Jak widzisz bardzo dużo osób czuje się oszukanych... Więc jeśli się zdecydujesz ruszyć, to my musimy Ci pomóc w ten czy inny sposób.

Dla mnie jasne zapisy w statucie na temat dywidendy, po czym zasłanianie się PFR (którego z samej dywidendy mogliby 5 razy spłacić) jest działaniem prowadzącym do niekorzystnego rozporządzenia mieniem.

I zaraz będzie tak jak rok temu. Dywidendy brak, pół miliarda na premie przegłosowane.
    Tego nie można puścić, nie przy takich zyskach, bo tutaj nie ma żadnych argumentów.
  • Re: jak obiecałem - byłem na WZA i zgłosiłem projekt uchwały - teraz ska Autor: ~eskimos [87.206.203.*]
    powinno się jeszcze sprawdzić transakcje w czasie 30 min przerwy
[x]
JSW 0,60% 25,00 2025-11-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.