• Powrót w dobrym momencie do inwestycji Autor: ~Tomus [46.204.36.*]
    Witam stałych bywalców (i nowych) niezależnych!

Przez ostatnie 3 miesiące przyglądam się spółce i dokupuję spokojnie, mozolnie, ale w myśl zasady "ustal plan i realizuj".
    Spółka dała mi zarobić w okolicach 2,90-2,08 PLN. Pożegnałem się z nią (także na forum bankiera) pod koniec 2020 r., obiecując, że powrócę jak urealnią wartość (godziwa dla mnie to 1,12-1,45 PLN).
    Po 2 latach nie zaglądania tutaj, z początkiem roku zacząłem się przyglądać, a od połowy stycznia dołączyłem do zacnego grona inwestorów.

Zaskoczeniem jest dla mnie (a i dobrą okazją do zakupów) dojście w tak krótkim okresie (gram long 6/12/24M) że wartość doszła do takiego poziomu (0,40 PLN). Jakby nie patrzeć dane (ilość akcji: 10 726 000 , wartość spółki: 4,29 MLN) mówią mi, że jest to dobry moment na inwestycje (ryzykowną, ale z potencjałem). Spółka ze wszystkich komunikatów jakie przeczytałem odzyskała wszystkie prawa do swoich gier tj.: Interkosmos, Metamorphosis, Interkosmos2000, Nemesis (projekt zawieszony, rozsądnie!) oraz planuje nową grę, jednak to mniej istotne. Najważniejszą informacją jest wejście na rynek azjatycki (plotka pojawiła się pod koniec '22).
    Kto zna branżę, wie jak bardzo jest to chłonny rynek, tym bardziej dla tego typu gier niezależnych o takiej tematyce.

Chciałem się przywitać, klasycznie życzyć wszystkim dużego podaku z 8C za 2023 i przekazać informację, że pilnuję by utrzymać się poniżej bariery 5% :-)

Zaczynajmy :-)
  • Re: Powrót w dobrym momencie do inwestycji Autor: ~Mateo [95.160.51.*]
    Powodzenia. Spółka nie produkuje nowych gier, ma same pogrobowce. Jedzie na pożyczkach. Wartość godziwa 1,12-1,45 PLN? Ciekawe z jakiego powodu. Proszę wytłumacz dlaczego spółka która nie ma żadnej gry w produkcji i finansuje działalność z kredytu powinna mieć kapitalizacje 15 milionów złotych?

Jest taka spółka gamingowa na NC która też już nic nie produkuje i ma długi. Nazywa się MOONLIT. Pół roku temu jak miała kapitalizacje 3 miliony złotych to ludzie też myśleli że tanio. Teraz ma 1.5 miliona kapitalizacji, a szczury opuszczają okręt.
  • Re: Powrót w dobrym momencie do inwestycji Autor: ~Tomus [46.204.37.*]
    Dnia 2023-05-11 o godz. 23:28 ~Mateo napisał(a):
    > Powodzenia. Spółka nie produkuje nowych gier, ma same pogrobowce. Jedzie na pożyczkach. Wartość godziwa 1,12-1,45 PLN? Ciekawe z jakiego powodu. Proszę wytłumacz dlaczego spółka która nie ma żadnej gry w produkcji i finansuje działalność z kredytu powinna mieć kapitalizacje 15 milionów złotych?
    >
    > Jest taka spółka gamingowa na NC która też już nic nie produkuje i ma długi. Nazywa się MOONLIT. Pół roku temu jak miała kapitalizacje 3 miliony złotych to ludzie też myśleli że tanio. Teraz ma 1.5 miliona kapitalizacji, a szczury opuszczają okręt.

Dzięki za pytanie "Proszę wytłumacz dlaczego spółka która nie ma żadnej gry w produkcji i finansuje działalność z kredytu powinna mieć kapitalizacje 15 milionów złotych?". Już śpieszę z odpowiedzią, ale zacznę po kolei:
    1. Ovid produkuje nową grę ("Faust") - Nemesis zrozumiałem, że został zawieszony (choć może do niego wrócą jeszcze - w mojej ocenie nie powinni) - ale "Faust" (Raport 16/2023) jest wciąż w grze. W mojej ocenie, nie powinni się skupiać na "produkcji nowych tytułów", a powinni skupić się na sprzedaży - w dzisiejszych czasach gry same się nie sprzedają - za dużo tytułów, konkurencja ma analizy behawioralne, etc.
    2. "pogrobowce", tak, to właśnie to ich zasób (to powoduje wartość spółki, która startowała z IPO 7,70 PLN), mają pełne prawa autorskie, licencyjne, prawa sprzedażowe do tych tytułów - niedużym nakładem powinni zrobić marketing na rynkach azjatyckich (tam jest potencjał) jaki i rodzimym europejskim - nie kojarzę promocji Mety ani Interkosmosu I i II, z tego co rozumiem firmy zew. które się tym zajmowały nie podołały. Co do Gier, jak każde inne w kategorii Indie (nie porównujmy ich z AAA czy AA) - można lubić lub nie - jakościowo są naprawdę wysoko, reszta to już indywidualna preferencja. Podkreślam, że to jest zasób/potencjał do wykorzystania.
    3. Nie pożyczkach, tylko jednej pożyczce i to pod zastaw akcji - bezpieczna forma, chwali się, że nie wpadli na rozwiązanie gotówkowe/linii kredytowej, bo może to by zatopiło biznes.
    4. Wartość o której pisałem (1,12-1,45 PLN), to wg. moich wyliczeń to wartość zasobów, o których piszę powyżej, bez spekulacji, bez zmian rdr w sprzedaży. Obecna wartość jak pisałem w oryginalnym poście spowodowała, że widzę okazję do zarobienia w długim terminie - nie zachęcam, nie odradzam - analizę można zrobić samemu, dane są są, wystarczy je zagregować.
    5. Mówienie o długach w kontekście OVI jest w mojej ocenie próbą manipulacji i pokazywaniem jej w świetle, który ma zmusić posiadaczy akcji do sprzedaży. Z ostatniego pół roku widzę, że oprócz mnie są przyczajone jeszcze przynajmniej dwie osoby, ktore sukcesywnie skupują. Jest też także ktoś dodatkowo, kto widać że nie rozumie o co chodzi - lub ma powiłą strategię - i bawi się akcjami, sprzedając i skupując je, próbując wygenerować duży wolumen (a to przecież NC - tu ten wolumen nie jest głównym wskaźnikiem, może miał znaczenie w 1 roku bycia na GPW - też to dużo mówi, jak się porówna - wtedy były kupowane "marzenia", dziś mówimy o tym co można wycenić - czyt. "zasoby"). Co do MOONLIT nie wypowiadam się, nie znam jej, nie byłem do tej pory nią zainteresowany, może ktoś inny będzie mógł się do tego odnieść.
    6. Obszar, który bardziej mnie interesuje, to czy osoba, która odpowiedzialna była za marketing (gość z brodą, okrągła twarz) dalej się tym zajmuje i czy Jacki mają plan na jego wymianę oraz WAŻNIEJSZE, czy mają plan długoterminowy na marketing? - bo mam wrażenie, że brakuje im doświadczenia w tym obszarze, a ten dotychczasowy był robiony bardzo nieprofesjonalnie.

Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na postawione pytania.

Życzę rozsądnego podejmowania decyzji, każda powinna być poprzedzona analizą indywidualną, a nie czyimiś rekomendacjami!!!

Pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz za pytania.

Tomus
  • Re: Powrót w dobrym momencie do inwestycji Autor: ~Ale_urwał [37.47.170.*]
    No to kupuj pod korek jutro, bo chętny do sprzedaży nadal jest. Jak sprzeda ze stratą to co kupił od jacków (w grudniu i styczniu i celowo z malej) to może kurs doleci do 0,70 w porywach spekulantów i na oparach Var. W tej firmie zostali już tylko prezesi i to jest koniec. PICO nic tu nie zmieni, zainteresowanie grą w Chinach to mżonka, skośnoocy kupują wszystko, dosłownie, co wychodzi na zachodzie na vr i portuja na swoje urządzenia bo ich stać i tyle, to nie jest żadne wyróżninie dla OVI. Trzeba się pogodzić z porażka niestety.
  • zobaczymy co raport pokaze bo jezeli ...... Autor: ~rotua [140.228.45.*]
    ......... bo jeżeli znowu zmniejszy się strata albo pojawi się zysk, nawet mały zysk, to będzie to oznaczać ze spółka odzyskuje oddech i jest to potencjał pod który warto spekulacyjnie wejść za jaka mala kwotę 10tys zl w porywach do 20 tys. zł, ale nie więcej.
    juz pierwsze próby wybicia kursu były, widać po świeczkach wolumenu ze ktoś papier akumuluje, ale po cichu. wystarczy tylko spojrzeć na wykres ile się przeorało akcji od początku roku do dziś i porównać z wolumenami sprzed roku czy dwóch. widać akumulacje jak na dłoni.
    moze być tak ze po raporcie nagle zacznie się ssanie akcji bo wyniki okażą się zadowalające itd. tylko ze wtedy wszyscy uciekają z podażą a ci z popytu zazwyczaj musza przepłacić te 10 czy 15% na kursie. po co jak można to wziąć przed raportem w normalnej cenie a nie tej pompowanej.

gościu wyraźnie napisał ze spekulacyjnie można spróbować. ja tez tak uważam dlatego tylko 10 do 20 tys. wartościowo można obstawić tu bez większego ryzyka.
    w TAIPEI 2023 tez ja dostrzegli a tam przecież nie mieszkają amerykany tylko skośni.

• Re: zobaczymy co raport pokaze bo jezeli ...... Autor: ~Artur [138.199.7.*]
    Co z Nemesis, Metamorfoza? Kiedy zwróci się Inter2? Skąd kasa na nowe projekty? Można kupować po 40 ale pod co? Warto odpowiedzieć sobie na pytania zadane na wstępie..
  • Re: Powrót w dobrym momencie do inwestycji Autor: nemeziss200 [37.30.125.*]
    Już kolejny raz słyszę, że Nemesis został zawieszony, ale nigdzie jakoś nie mogę o tym wyczytać. Skąd to info? Jakieś konkretne linki do tego macie?
  • Re: SPRAWDZONY RAPORT KWARTALNY Autor: ~Janek [45.121.209.*]

Znowu strata. 120 tysięcy na minusie zamiast zysku netto. Kapitały własny spada, czyli przejadają kasę. Bardzo możliwy zjazd na kilka groszy.
  • Re: SPRAWDZONY RAPORT KWARTALNY Autor: ~Sebo [5.252.179.*]
    Dnia 2023-05-15 o godz. 15:26 ~Janek napisał(a):
    >
    > Znowu strata. 120 tysięcy na minusie zamiast zysku netto. Kapitały własny spada, czyli przejadają kasę. Bardzo możliwy zjazd na kilka groszy.

https://games-popularity.com/c/700/ovid-works

Faktycznie totalna lipa. Zawieszeni zaraz będą się produkować.
    W artykule z 10 marca tego roku (czyli raptem 2 miesiące temu) w strefie inwestorów https://strefainwestorow.pl/artykuly/gaming/20230310/ovid-works-projekty-plany-rozwoju
    możemy przeczytać o Nemesis jedynie, że "prezes spółki nie ukrywa, że jest to kosztowny projekt. Na tyle kosztowny, że pojawiły się pytania czy dalej inwestować w tę produkcję" (chodzi o koszty serwerów), no i że "Ewentualnie premiera może mieć miejsce na koniec 2023 roku". Więc ja się ponownie pytam skąd te infa o zawieszeniu Nemesis?
  • Re: Powrót w dobrym momencie do inwestycji Autor: ~Aco [109.43.177.*]
    Oficjalny discord awaken
    No i co niby z tym "Oficjalny discord awaken"? jakieś rozwinięcie myśli?
    Dziwne nie wkleilo sie wszystko. Serwer Awaken Realms dla gry Nemesis Distress, sluzacy do komunikacji. Sprawdz na steam, napisane to samo.

"Hello @everyone

We have seen your speculations about what is happening with the game, whether we are still working on it, etc.

Ucina.
    Hello @everyone

We have seen your speculations about what is happening with the game, whether we are still working on it, etc.

We would like to start by saying that we appreciate all your nice comments about the game and thank you for the support you have given us. We would very much like the game to continue to develop, but we unfortunately had to put the project on hold for the time being, which means that in the near future there will be no further updates to the game. We cannot disclose any more info at the moment. If the situation changes, we'll let you know.
    No bo to była wersja BETA, tudzież wczesny dostęp, jak to się teraz ładnie nazywa. Wczesne dostępy, to gry, które daje się do opinii ludzi a potem poprawia. Z definicji, to nie jest gotowa gra. A w dzisiejszym raporcie czytamy "Po premierze gry w wersji „Early Access” zespół „Nemesis: Distress” kontynuował prace w zakresie poprawek i prac przygotowujących do przyszłej premiery pełnej wersji produktu." "Obecnie wszystkie prace na projekcie „Nemesis: Distress” prowadzone są przez Awaken Realms."
    No pozbierali opinie o grze, zrobili poprawki, dopracowali a teraz przekazali resztę wydawcy czyli Awaken Realms.
    I premiera pełnej gotowej gry ma być wstępnie pod koniec tego roku.
    A i ostatnie zdanie dotyczące tej gry z dzisiejszego raportu: "Emitent będzie informował o dacie finalnej premiery gry w drodze raportu bieżącego ESPI"
    Oby, bo wg komentarza awaken prace zawieszone.
    Ja tylko cytuje, to co napisali w dzisiejszym raporcie za I kwartał 2023. Do pobrania na bankierze.
  • Re: Powrót w dobrym momencie do inwestycji Autor: ~hameryka [77.111.246.*]
    jak widać powyżej na papierze jest bardzo dużo OB$RAŃCÓW powywieszanych na hakach. boją się dalszych spadków a to dobry prognostyk.
    jak przyjdzie ten jeden co uch wybiera w sesję na +30 lub +40% i obrocie 1-2 mln to wtedy będą stękać dlaczego tak nisko oddali.
    typowe nasze polaczkowo. ciut jak Konieczny co wiecznie straszy.
  • Re: Powrót w dobrym momencie do inwestycji Autor: ~wariner [89.64.101.*]
    Niech tak bedzie, ale kto i po co mialby tu robic taki obrot? Milion to tutaj jest jednostka straty finansowej, na pewno nie obrotu
  • PODAZ ZNIKNIE bardzo SZYBKO Autor: ~divo [51.148.3.*]
    te podaz co jest do ok 1zl to zjedza w paru transakcjach jak juz dobiora sie do papieru.
  • Re: Powrót w dobrym momencie do inwestycji Autor: ~Cytat [109.43.177.*]
    Hello @everyone

• SSANIE sie dopiero ZACZNIE Autor: ~divo [51.148.3.*]
    po wskaznikach widac ze cos sie szykuje, mysle ze to czas tuz przed SSANIEM akcji z rynku. pewnego dnia dobiora sie do tej podazy tylko ona zniknie w pare godzin na +40%.
[x]
OVIDWORKS 0,29% 0,69 2025-09-23 16:17:36
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.