Dnia 2023-05-11 o godz. 23:28 ~Mateo napisał(a):
> Powodzenia. Spółka nie produkuje nowych gier, ma same pogrobowce. Jedzie na pożyczkach. Wartość godziwa 1,12-1,45 PLN? Ciekawe z jakiego powodu. Proszę wytłumacz dlaczego spółka która nie ma żadnej gry w produkcji i finansuje działalność z kredytu powinna mieć kapitalizacje 15 milionów złotych?
>
> Jest taka spółka gamingowa na NC która też już nic nie produkuje i ma długi. Nazywa się MOONLIT. Pół roku temu jak miała kapitalizacje 3 miliony złotych to ludzie też myśleli że tanio. Teraz ma 1.5 miliona kapitalizacji, a szczury opuszczają okręt.
Dzięki za pytanie "Proszę wytłumacz dlaczego spółka która nie ma żadnej gry w produkcji i finansuje działalność z kredytu powinna mieć kapitalizacje 15 milionów złotych?". Już śpieszę z odpowiedzią, ale zacznę po kolei:
1. Ovid produkuje nową grę ("Faust") - Nemesis zrozumiałem, że został zawieszony (choć może do niego wrócą jeszcze - w mojej ocenie nie powinni) - ale "Faust" (Raport 16/2023) jest wciąż w grze. W mojej ocenie, nie powinni się skupiać na "produkcji nowych tytułów", a powinni skupić się na sprzedaży - w dzisiejszych czasach gry same się nie sprzedają - za dużo tytułów, konkurencja ma analizy behawioralne, etc.
2. "pogrobowce", tak, to właśnie to ich zasób (to powoduje wartość spółki, która startowała z IPO 7,70 PLN), mają pełne prawa autorskie, licencyjne, prawa sprzedażowe do tych tytułów - niedużym nakładem powinni zrobić marketing na rynkach azjatyckich (tam jest potencjał) jaki i rodzimym europejskim - nie kojarzę promocji Mety ani Interkosmosu I i II, z tego co rozumiem firmy zew. które się tym zajmowały nie podołały. Co do Gier, jak każde inne w kategorii Indie (nie porównujmy ich z AAA czy AA) - można lubić lub nie - jakościowo są naprawdę wysoko, reszta to już indywidualna preferencja. Podkreślam, że to jest zasób/potencjał do wykorzystania.
3. Nie pożyczkach, tylko jednej pożyczce i to pod zastaw akcji - bezpieczna forma, chwali się, że nie wpadli na rozwiązanie gotówkowe/linii kredytowej, bo może to by zatopiło biznes.
4. Wartość o której pisałem (1,12-1,45 PLN), to wg. moich wyliczeń to wartość zasobów, o których piszę powyżej, bez spekulacji, bez zmian rdr w sprzedaży. Obecna wartość jak pisałem w oryginalnym poście spowodowała, że widzę okazję do zarobienia w długim terminie - nie zachęcam, nie odradzam - analizę można zrobić samemu, dane są są, wystarczy je zagregować.
5. Mówienie o długach w kontekście OVI jest w mojej ocenie próbą manipulacji i pokazywaniem jej w świetle, który ma zmusić posiadaczy akcji do sprzedaży. Z ostatniego pół roku widzę, że oprócz mnie są przyczajone jeszcze przynajmniej dwie osoby, ktore sukcesywnie skupują. Jest też także ktoś dodatkowo, kto widać że nie rozumie o co chodzi - lub ma powiłą strategię - i bawi się akcjami, sprzedając i skupując je, próbując wygenerować duży wolumen (a to przecież NC - tu ten wolumen nie jest głównym wskaźnikiem, może miał znaczenie w 1 roku bycia na GPW - też to dużo mówi, jak się porówna - wtedy były kupowane "marzenia", dziś mówimy o tym co można wycenić - czyt. "zasoby"). Co do MOONLIT nie wypowiadam się, nie znam jej, nie byłem do tej pory nią zainteresowany, może ktoś inny będzie mógł się do tego odnieść.
6. Obszar, który bardziej mnie interesuje, to czy osoba, która odpowiedzialna była za marketing (gość z brodą, okrągła twarz) dalej się tym zajmuje i czy Jacki mają plan na jego wymianę oraz WAŻNIEJSZE, czy mają plan długoterminowy na marketing? - bo mam wrażenie, że brakuje im doświadczenia w tym obszarze, a ten dotychczasowy był robiony bardzo nieprofesjonalnie.
Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na postawione pytania.
Życzę rozsądnego podejmowania decyzji, każda powinna być poprzedzona analizą indywidualną, a nie czyimiś rekomendacjami!!!
Pozdrawiam i dziękuję jeszcze raz za pytania.
Tomus