Problem będzie naprawdę jeśli zejdzie poniżej 8,05-8,0 zł. Może się odbije od tego poziomu,ale jeśli zejdzie poniżej 8 zł to cena może spadać i wyniki ,zyski mają nic do tego.
Trochę fantazjując, to mnie martwią akcje prezesa wpakowane do funduszu. Warunki tego zabezpieczenia są nieznane, wiec teoretycznie to może być coś w stylu pożyczki, czyli dalej fantazjując, może tu się coś odbyć w stylu krótkiej sprzedaży.... pewnie to mało prawdopodobne, ale ta operacja zastawu akcji pod obligacje wydaje się jakaś dziwna, ale głębokie i długotrwałe spadki mogłyby chyba jednak sugerować ten kierunek
Z tego co bylo napisane to akcje sa zastawione wiec jak tu grac na krotko? Moge sobie fantazjowac, ze Prezes nie splaci obligacji, akcie przejda do Narodowego Funduszu, i bedzie udzialowcem na 20%. Szczegolnie, ze Cognor jednak Borsuki bedzie trzaskal (stal do nich of course) wiec dla Panstwa to strategiczny przemysl. Ale grac na krotko zastawionymi akcjami, serio nie wiem, moja wiedza tam nie siega.
Krótka sprzedaż w czystej formie też mi się wydaje wątpliwa, zwłaszcza że to fund państwowy, niemniej ktoś tu opisywał (szczegółów nie pamiętam), że już kiedyś (czasy dystrybucji stali) były tu jakieś znikające spore pakiety....Po coś zrobił prezes ten zastaw, z obligacjami nic się nie dzieje, a za tydzień mógłby je bez problemu objąć za kasę z dywidendy bez tego cyrku z zastawem. Oby to był kierunek na inwestora a nie jakieś chachmęcenie.
Zastaw to jest niby zastaw, ale co się będzie działo z akcjami w widełkach zastawu to wszystko pewnie zależy od szczegółów umowy zastawu, na koniec zastawu akcje mają tylko wrócić do prezesa niezależnie od kursu giełdowego, nawet nie wiadomo kto dywidendę bierze z tego zastawu bo to też zależy od umowy.
Mocno spadający kurs to może być też problem z wartością zastawu i np. konieczność uzupełniania pakietu przez prezesa, cel takiego działania może być różny, przyjazny albo wrogi, a w finale nawet korzystny, ale na takiej drodze leszcz może nieźle oberwać. Oczywiście to fantazje bo nieznane są warunki zastawu.
Cognor to TYLKO producent stali i niestety to nie są jakieś wielkie możliwości COSu . Piana opadnie i zobaczymy wszyscy DNO. Cognor to nie jest firma PGZ tylko dostawca stali ..a stal można kupić również w innych hutach
Cóż okazuje się że zeszło poniżej 8,05 zł. Wygląda na to że cena akcji jest w trendzie spadkowym. Do ilu spadnie nie wiadomo. Jedno wiadomo sprzedaż po 11 zł przed dywidenda to był dobry ruch. Sprzedaż przed dywidendą to był dobry ruch tez na innych spółkach- Bowim,Bumech.Niestety wyniki spółek często nie mają związku z cena akcji.
Niestety zgadzam się z Twoimi przewidywaniami. Wyniki za q2 będą bardzo słabe, gorsze niż q1 - a takich w tych spółkach dawno nie widziano (ostatnie 2 lata to była anomalia). Ludzie się przyzwyczaili do dobrego, a teraz jest powrót do "normalności" - wystarczy spojrzeć na okres przed 2021 rokiem.
Cóż minęliśmy8,05 zł. Jak kurs zejdzie poniżej 7zł i zobaczymy 6,xx to kurs może zejść nawet do 4 zł. I wyniki nie maja nic do tego.Może jacyś wierzący kupią akcje ale klimat jest taki że jak spada to nikt nie chce kupować a jak nie chce kupować to spada.
Cóż zmierzamy zapewne w okolice 4 zł. No nie od razu pewnie w okolicy 6 zł jakaś podbitka kilkutygodniowa a potem to może być i 4 zł.To nie ma nic wspólnego z wynikami. Samosie zawala zaczynają ci z zakupami po 11 potem po 9 i 8 zł na końcu ci po 6 i 5 zł.
Czytałem tu różne bajki o rosomakach borsukach krabach łodziach podwodnych ...o zbrojeniówce i o szynach dla budowy nowych połączeń kolejowych. Sen się skończył i czar bajki prysnął ... a to tylko COGNOR niewelka huta z niewielką produkcją w porównaniu z innymi hutami w Polsce. Zjazd z 11 zł na 6.xx w ciągu kilkunastu sesji
hsj, po co ty człowieku siedzisz na tym forum jak nie masz akcji , nudzi ci się, masz przykre życie z tego wynika, współczuję ci człowieku, no i pewnie znając życie ci co najwięcej gadają są największymi gołodupcami