• finansowanie fabryki baterii Autor: ~Krzysiek [95.160.149.*]
    zgodnie z informacjami koszt fabryki waha się między 196 - 255 mln zł, z czego cpr obejmie udziały wielkości 45%:
    Potrzebuje wkład finansowy w przedziale 88 - 114 mln zł
    po sprzedaży fabryki okien i spłacie 18 mln obligacji zostało im ok 60 mln zł
    doliczając do tych 60 mln zł wkład w postaci 8 hektarów zakupionych gruntów można założyć, że CPR jest bardzo blisko uzyskania całości wkładu do budowy fabryki.
    mam nadzieję na kolejne dobre informacje w najbliższym czasie
    od razu uprzedzam - nie naganiam, istnieje duże ryzyko niepowodzenia projektu, każdy sam podejmuje decyzję, mam 20 tyś akcji
    pozdrawiam
  • Re: finansowanie fabryki baterii Autor: ~Długoterminowy [5.173.97.*]
    Dorzuć jeszcze dotację podatkową po wybudowaniu fabryki w kwocie ok 90 mln rozłożoną na 5 lat, czyli dziś papier prawie w cenie dotacji. Nie ma takiej drugiej spółki w kasynie, dlatego tak zmasowana akcja trolli. Ale tak jak piszesz ryzyko to podstawa w inwestowaniu, więc każdy decyduje indywidualnie
  • Re: finansowanie fabryki baterii Autor: zakar [37.47.82.*]
    Planowany wkład własny każdego z udziałowców w budowie fabryki w Kleszczowie to ok 30% reszta to dotacje i pozyczki z UE.
  • Re: finansowanie fabryki baterii Autor: ~Krzysiek [95.160.149.*]
    jeżeli jest tak jak piszesz, to w zasadzie finansowanie jest zapewnione - i to nie kredytowe tylko gotówkowe
  • Re: finansowanie fabryki baterii Autor: ~Kr [31.182.221.*]
    Dnia 2023-04-25 o godz. 13:54 ~Krzysiek napisał(a):
    > jeżeli jest tak jak piszesz, to w zasadzie finansowanie jest zapewnione - i to nie kredytowe tylko gotówkowe

Odbijanie się pomiędzy ukrytym zleceniem kupna a ukrytym zleceniem sprzedaży dla tylko tyle że akcje znajdą się w rękach inwestorów którzy chcą je posiadać i wiedzą ile są warte :))
    Niezadowolonym życzę szybkiej wyprzedaży.
    Kupującym spokojnego kupowania.
    Przyglądającym się z boku cierpliwości
    A wszystkim miłego dnia.
  • Re: finansowanie fabryki baterii Autor: ~ghja [37.47.138.*]
    trochę się mylicie. w komunikacie/wywiadzie podali że chcą znacząco zmniejszyć zaangażowanie kredytowe - i ze do końca maja powinni ustalić/wynegocjować warunki spłaty czesci kredytów. bankowych (o obligacjach już wiemy). Poza tym raczej nie ma opcji by nie spłacili kredytów których zabezpieczeniem była fabryka w Słodowach - a to poza obligacjami dziesiatki mln zł ( w raporcie jest dokładna kwota). Być może nie spłacą całości kredytów zabezpieczonych na Słonawach tylko dadzą np inne zabezpieczenie/poręczenie itp wraz ze zmniejszeniem zadłuzenia - to jest najbardziej sensowne wytłumaczenie faktu że będą ustalali warunki spłaty kredytów do końca maja - bo przecież jakby chcieli to by od razu mogli je całkowicie spłacic.
    Informacji że udział w kosztach fabryki magazynów to po 30 % - a reszta to dotacje itp - PIERWSZE SŁYSZĘ - skąd takie dane ???
    PS . ciekawe czy dywidendę wypłaca bo chyba za chwilę spełnią warunki jakie kilka lat temu podali jako warunek wypłaty udziałowcą
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.183.229.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: finansowanie fabryki baterii Autor: ~KrólArtur [89.69.164.*]
    Dnia 2023-04-25 o godz. 16:45 ~ghja napisał(a):

> PS . ciekawe czy dywidendę wypłaca bo chyba za chwilę spełnią warunki jakie kilka lat temu podali jako warunek wypłaty udziałowcą

Wszyscy udziałowcy czekają na tę dobrą nowinę wypłaty w końcu dywidendy po 12 latach. Raport na pewno będzie zawierał taką informację. 3 dni, zegar tyka.

Dnia 2023-04-25 o godz. 13:54 ~Krzysiek napisał(a):
    > jeżeli jest tak jak piszesz, to w zasadzie finansowanie jest zapewnione - i to nie kredytowe tylko gotówkowe

Zaraz się okaże, że całość pójdzie na spłatę kredytów i zobowiązań. I Agnes pod młotek, żeby było na pensje.
    widzę, ze pełnisz tu rolę dyżurnego krytyka
    być może nie rozumiesz filozofii inwestycji w takie spółki jak cpr
    to gra na fuksa
    inwestuje się niewielką - akceptowalną do straty kwotę, która, w przypadku powodzenia projektu, daje nadzwyczajny zysk z inwestycji
    tu nic innego nie ma znaczenia. jak im się uda zrealizować projekt, to zarobek będzie olbrzymi, a jak nie, to trudno.
    cpr ma duże szanse na zrealizowanie tego projektu i tylko pod to jest tu gra. żadne remonty pociągów, gsm, okna, fotowoltaiki nie są dla mnie ważne. liczy się tylko ta fabryka i pod to trzymam te akcje. stąd też żadna krytyka nie ma tu znaczenia, bo to jak w ruletce, obstawiasz i liczysz że wygrasz.

Krzysztof, podzielam Twoje zdanie. Jeśli to łut szczęścia to wybieram ruletkę.
    Po co zatem te opowiastki i snucia marzeń, jak wcześniej wspomniałeś o remontach pociągów, gsm, oknach (to już tylko wspomnienie, które pójdzie na spłatę zobowiązań) czy fotowoltaice.
    Co z tym pozwoleniem na budowę fabryki? Wniosek już złożony?
  • Re: finansowanie fabryki baterii Autor: ~Bin [89.70.65.*]
    Artur na pewno nie złożyli wniosku, przecież nie mają kasy a żeby złożyć wniosek o pozwolenie na budowę trzeba zrobić projekt do wniosku, który kosztuje a poza tym jeszcze zapewne nie mają decyzji środowiskowej.
    Gdybym był hazardzistą chodzącym do kasyna to bym grał w ruletkę. Ja gram na giełdzie dlatego mam cpr. Zadajesz złe pytania. Tworzysz wątpliwości w sytuacji gdy nie masz żadnej możliwości ich zweryfikowania. Na naszej giełdzie drobny akcjonariusz dostaje informacje po tygodniach, a nawet miesiącach. Tak jak obecny raport roczny, który dostaniemy po 5 miesiącach, gdy dane w nim zawarte są już nieaktualne i dawno zgrane. To obstawianie na czarne lub czerwone. Nie wiem czy jest pozwolenie na budowę i Ty też tego nie wiesz - moze jest może nie ma, może już złożyli, może nie, może bedzie jutro, albo za miesiac. Trzymam te akcje do końca roku i zobaczę co się będzie działo - trzymam je już dwa lata więc mogę trzymać też dłużej jak będę widział że ciągle temat jest w grze. To nie jest spółka do analizy, bo tu nawet trudno określić branże. Mam w portfelu Mirbud, Budimex, Esotiq, Orlen, PZU, Asbis - ostatnio wyleciał Torpol. CPR to mój fuks i szczerze mówiąc tylko tu mam frajdę i emocje.
  • Re: finansowanie fabryki baterii Autor: ~Qbq [89.151.36.*]
    Krzysiek - cudownie napisane, ja uważam podobnie. Nie rajcują mnie wagony.
    Generalnie fabryka, OZE, Solina i moze jakieś nowe ciekawe ruchy.
    Opowiadacze/zniechęcacze mają takie zadanie i nie ma z nimi co polemizować, bo oni w kółko to samo, bez żadnej logiki i argumentów ... no a le majatakie zadanie niech je wypełniają ... do czasu.
  • Re: finansowanie fabryki baterii Autor: zakar [37.47.91.*]
    Maja rację niech piszą źle i podkladają kolejne zlecenia zakupu po kilkadziesiąt tysięcy akcji tak jak to 42k po 2,52 zł
    Na kupnie jest tez zlecenie ukryte pozostało z wczoraj. Niech dalej marudzą może im ktoś coś sprzeda przecież blokują wzrosty zleceniami sprzedaży frajerzy zawsze się jacys znjdą haha tyle że do czasu....
[x]
COMPREMUM 0,42% 1,20 2026-05-28 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.