• nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~hunter22 [31.60.94.*]
    Przy tak dobrych wynikach, takich inwestycjach w kolej, kasie zostawionej na finansowani, inwestorze strategicznym, który będzie pchać zlecenia to firma jest fundamentalnie bezpieczna i ciekawa ....
    Do tego kasa i niska wycena ... tak rynkowo to to mogło by być 30+ ...

Sprawa dywidendy pewnie się wyjaśni ... ale same akcje są atrakcyjnie tanie i ze względu na każdy możliwy scenariusz:
    - jednak będzie dywidenda może mniejsza - ktoś coś w międzyczasie dokupi ...
    - inwestor strategiczny ogłosi wezwanie i podniesie to cenę
    - niska wycena w stosunku do wyników i potencjalnych kontraktów nawet z niższą marżą podniesie wycenę
    - zmiana opcji politycznej po wyborach też będzie na plus
    - plany 80md na kolejnictwo ...
    Zna ktoś jakiś poważny negatywny scenariusz ??? ale bez zabarwienia emocjonalnego tylko konkrety ?
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: krokodilko [31.0.53.*]
    ja uważam podobnie, że w długim okresie kurs pójdzie do góry.
    Wizerunkowo niestety to była porażka sposób w jaki ogłosili brak dywidendy,
    Natomiast mnie to przekonuje że na 2023 chcą mieć dodatkową poduszkę finansową i wolą teraz zatrzymać gotówkę w kasie.
    Do tej pory ok. 80% przychodów mieli z PKP PLK, i to nie było dobre.
    PKP PLK przez brak KPO wstrzymuje realizację kontraktów na 2023, i przez to może być kiepsko z przypływem bieżącej gotówki w 2023,
    Teraz pojawia się drugi duży gracz CPK na rynku kolejowym, i chcą od niego w 2023 pozyskać kontrakty.
    Jak im się uda, to za rok będą mieli zdywersyfikowany portfel klientów, nie będą zależni tylko od PKP PLK i to będzie duży plus dla firmy.
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~krystiankk89 [31.60.116.*]
    Do 19 mają wróci na swój poziom tak to widzę
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~Mewa [31.61.178.*]
    20 w następnym tygodniu, zbierają grubo i bardzo odwaznie
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: kafar0101 [62.122.114.*]
    tak trzymajcie, a obudzicie się z ręką w nocniku
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: kafar0101 [62.122.114.*]
    to spółka z perespektywami, ale nie liczcie na kokosy w tym roku
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~Mewa [31.61.178.*]
    Perspektywy ogromne, kapitał też, i ktoś grubo zbiera
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~edek [5.173.194.*]
    już nisko się nie kupi,kto miał oddać to oddał-poaży brak
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~Rajmund_z_Essen [188.33.240.*]
    Tak, macie piękna wzrosty.
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~lol [195.205.150.*]
    To właśnie uwielbiam w forum bankiera. Nieważne jaka spółka, nieważne jakie krzywe akcje zarządów a zawsze znajdą się ludzie bezgranicznie broniący spółki. Zarząd z CPK na czele wydymał akcjonariuszy, nie przeznaczając nawet części zysku na dywidendę a już zlecieli się obrońcy, że to pod inwestycje itd. KPO jak nie była tak nie ma. Przychody topnieją. Budowa kolei przez CPK nadal w fazie pierwszych koncepcji. Jedyna nadzieja z PFR i finansowaniu już rozstrzygniętych przetargów PLK. Na początku kwietnia można było marzyć o 30pln do wakacji. Teraz 22 będzie sukcesem.
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~Inwestor [185.69.116.*]
    W sprawie dywidendy to ja bym jeszcze zaczekał, spółka jest pod mocnym obstrzałem, NN pewnie zapoda na walne projekt uchwały ws wypłaty dywidendy 5zł, także tutaj różnie może być. Może być też tak, że jednak CPK coś tam wypłaci, 3-4zł. Poczekajmy na walne. KPO będzie po wyborach. Co do kursu, to przy obecnych wynikach kurs powinien być na poziomie 30-40zł, ale spółka mało popularna, mało płynna (gro akcji leżakuje w portfelach długoterminowych), to kurs ledwo się otarł o 24zł. Przy marzy 7-8% kolejne dywidendy mogą być na poziomie 2-2.50zł. Na teraz wydaje się słabo, ale jak inflacja spadnie na 2-3% , a spadnie bo baza się wyzeruje), i banki zaczną dawać na lokatach 2-3%, to te 2-2.50 zł dywidendy to będzie ponad 10% rocznie na teraz. Chociaż ja czuję, że CPK zrobi wkrótce wezwanie i ściągnie Torpola z giełdy. Skoro w kasie jest ok 18zł na akcję, to CPK dorzuci kilka zł i zaproponuje cenę rzędu 22-25zł. No i i na jesieni Donald wraca na fotel premiera, także tutaj jeszcze dużo może się zmienić. to co jest teraz to czysta spekulacja, ulica oddała akcje, ktoś je przecież kupił. Ja mam kupione po 13.xx zł, jeśli nie licyc dywidendy to po 9zł i trymam do walnego. Skoro w kasie jest 18zł na akcję to pewnie kurs teraz zamuli w przedziale 18-20zł, ale przed walnym znowu może wrócić na 22zł.
    wróci na 12,46
    sorry, 14,40
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~Inwestor [185.69.116.*]
    jak może wrócić na 14.40 jak w kasie masz gotówki 18zł na akcję, a w tym roku jej jeszcze przybędzie. Dopiero od 2024 będa kontrakty na niższych marżach.
    Tu juz dawno powinno być 25 zl
    będzie, na razie będzie 14,40, następnie trzeba pozbyć się pisiaków, już nie długo i będzie 20, o 25 możesz pomarzyć
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~Ogien [5.173.154.*]
    Gora
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~yogeeboo [185.25.122.*]
    Dnia 2023-04-21 o godz. 16:25 ~hunter22 napisał(a):
    ... > Zna ktoś jakiś poważny negatywny scenariusz ??? ale bez zabarwienia emocjonalnego tylko konkrety ?

Ja znam, co więcej pisałem go już pod koniec stycznia 2023 roku.
    A konkrety?
    1. Zmiana polityki dywidendowej - brak dywidendy.
    2. Startowanie w przetargach CPK z bardzo niską marżą - mają dużo kasy w firmie - więc nie musza zarabiać, gdyż i tak nie będzie dywidendy. To spowoduje, że każda inna firma, która będzie chciała dostać jakikolwiek kontrakt na budowę z CPK również będzie musiała jechać na niskiej marży.Dzięki temu finalnie CPK wyda na budowy mniej niż musiałoby wydać, gdyby Torpol był niezależny.
    3. Zapomnijcie w wycenie spółki o tym, że spółka ma więcej gotówki niż jest wyceniana. To nie ma znaczenia - bo to nie są pieniądze, które akcjonariusze mniejszościowi kiedykolwiek zobaczą!

• Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~Pablo [91.233.162.*]
    Krótko i merytorycznie.
    Każdy kto patrzy chłodnym okiem to widzi.
    Oczywiście, to tylko jeden ze scenariuszy, ale w tej chwili wg mnie zdecydowanie najbardzej prawdopodobny.

• Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~Nrir [188.146.122.*]
    Ad 1. Straty wizerunkowe dla CPK i ogólnie dla SP.
    Ad 2. To nie jest gospodarka centralnie planowana. Buduje się aby zarobić, a nie dla samej budowy "by Polska rosła w siłę a ludzie żyli dostatnio".
    Nie można sobie pozwolić, zwłaszcza przy braku KPO, na straszenie i ucieczkę prywatnego kapitału.
    SP tak jak za późnego PRL może być w posiadaniu wielkich ale nieudolnie zarządzanych nieefektywnych zakładów.
    Władza nie może powtarzać błędów . W Twoim scenariuszu SP strzela sobie w kolano.
    Ad 3. Pełna zgoda.

Ps. Ja czekam na walne i gram pod dywidendę. Przy braku dyw wywalam wszystko.
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~yogeeboo [185.25.122.*]
    Żeby się nie okazało, że po walnym to będziesz realizował nie zyski, ale optymalizację podatkową ;)
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~Technicalmax [31.60.71.*]
    Jak uwazacie ze jest slaba perspektywa przeszkadza wam polityka, pogoda, zarzad lub cos innego, meczycie sie tymi akcjami to moze warto sprzedac i kupic cos lepszego ???
    Moze cos polecicie ?
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~193910-4 [77.254.178.*]
    Wymiana akcjonariatu ewidentna.
    Zobaczcie na jakich obrotach ostatnio jestesmy a kurs wlasciwie od tej lawiny sie nie zmienil
    Po co inni laduja grube miliony na skup tego? zeby stracic? :)
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~oko [31.182.6.*]
    Dnia 2023-04-25 o godz. 11:45 ~193910-4 napisał(a):
    > Wymiana akcjonariatu ewidentna.
    > Zobaczcie na jakich obrotach ostatnio jestesmy a kurs wlasciwie od tej lawiny sie nie zmienil
    > Po co inni laduja grube miliony na skup tego? zeby stracic? :)

A po co jedni z tego wychodzą mimo, że kilka dni temu akcje kosztowały 15% więcej? Żeby stracić?

• Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~oko [31.182.6.*]
    Dnia 2023-04-25 o godz. 11:31 ~Technicalmax napisał(a):
    > Jak uwazacie ze jest slaba perspektywa przeszkadza wam polityka, pogoda, zarzad lub cos innego, meczycie sie tymi akcjami to moze warto sprzedac i kupic cos lepszego ???
    > > Moze cos polecicie ?

PCC Rokita, Eurotel, Cognor, XTB
    Dnia 2023-04-25 o godz. 11:09 ~Nrir napisał(a):
    > Ad 1. Straty wizerunkowe dla CPK i ogólnie dla SP.
    > > Ad 2. To nie jest gospodarka centralnie planowana. Buduje się aby zarobić, a nie dla samej budowy "by Polska rosła w siłę a ludzie żyli dostatnio".
    > > Nie można sobie pozwolić, zwłaszcza przy braku KPO, na straszenie i ucieczkę prywatnego kapitału.
    > > SP tak jak za późnego PRL może być w posiadaniu wielkich ale nieudolnie zarządzanych nieefektywnych zakładów.
    > > Władza nie może powtarzać błędów . W Twoim scenariuszu SP strzela sobie w kolano.
    > > Ad 3. Pełna zgoda.
    > >
    > > Ps. Ja czekam na walne i gram pod dywidendę. Przy braku dyw wywalam wszystko.

Ad 1. Straty wizerunkowe CPK i ogólnie SP - czy SP i Orlen przejmował się stratami wizerunkowymi jak przejmował Energę za bezcen?
    Ad 2. To jest gospodarka centralnie planowana. Powiedz mi ile SP zarobi na przekopie Mierzei? Ile SP zarobił tzn. stracił na budowie dwóch wież w Ostrołęce elektrociepłowni węglowej tylko dlatego, że się PiS upierał, że ma być węglowa? Ile zarobił na produkcji samochodu elektrycznego chociaż fachowcy mówią, że to się nie uda bo ten samochód będzie w cenie Tesli.
    Jaki kapitał ucieknie z Torpolu? Akcje nie wyparują, będą tylko co raz mniej warte. Co SPK obchodzą mali akcjonariusze? Oni kupili Torpol, żeby tanio budować CPK a nie, żeby Torpol windował marże i zyski kosztem CPK i SP.
    Wierzyć się nie chce, że można być tak naiwnym...
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~Nrir [188.146.122.*]
    "To jest gospodarka centralnie planowana".
    Jest giełda. Sa duże spółki prywatne. Sa banki jako spółki publiczne bez SP.
    Itd. Torpoll zarabia też na inwestycjach komunalnych. PLK to nie jedyny zleceniodawca .

Powiedz mi ile SP zarobi na przekopie Mierzei?
    Nic nie zarobi , tylko zrobił koszt dla podatnika / przychód wykonawcy. Gdyby SP przejął Budimex i by robili na niskiej marzy by obniżyć koszt dla SP, to do dziś nie byłoby przekopu. Tak jak żarnowca czy Ostrołęki. CPK taka wielka inwestycja ma być robiona po taniości ? Poza tym CPK na polu kolei to nowicjusz i nie jedyny zleceniodawca.

Naiwny nienaiwny. Po zagrywce zarządu zrobiła się wg mnie promocja. , Po wejściu Cpk się jednak nie zrobila , choć wtedy pojawiły się ryzyka , o których piszesz.
  • Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ? Autor: ~mg [31.61.170.*]
    każdy kto obserwuje cały dzień sesje widzi zbieranie
[x]
TORPOL 1,54% 49,30 2025-10-07 17:01:50
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.