Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  18,32 zł , zmiana od tamtej pory: 168,56%

Re: nie wiem jak inni ale ja tu czuje ze pójdzie do góry ?

Dnia 2023-04-25 o godz. 11:09 ~Nrir napisał(a):
> Ad 1. Straty wizerunkowe dla CPK i ogólnie dla SP.
> > Ad 2. To nie jest gospodarka centralnie planowana. Buduje się aby zarobić, a nie dla samej budowy "by Polska rosła w siłę a ludzie żyli dostatnio".
> > Nie można sobie pozwolić, zwłaszcza przy braku KPO, na straszenie i ucieczkę prywatnego kapitału.
> > SP tak jak za późnego PRL może być w posiadaniu wielkich ale nieudolnie zarządzanych nieefektywnych zakładów.
> > Władza nie może powtarzać błędów . W Twoim scenariuszu SP strzela sobie w kolano.
> > Ad 3. Pełna zgoda.
> >
> > Ps. Ja czekam na walne i gram pod dywidendę. Przy braku dyw wywalam wszystko.

Ad 1. Straty wizerunkowe CPK i ogólnie SP - czy SP i Orlen przejmował się stratami wizerunkowymi jak przejmował Energę za bezcen?
Ad 2. To jest gospodarka centralnie planowana. Powiedz mi ile SP zarobi na przekopie Mierzei? Ile SP zarobił tzn. stracił na budowie dwóch wież w Ostrołęce elektrociepłowni węglowej tylko dlatego, że się PiS upierał, że ma być węglowa? Ile zarobił na produkcji samochodu elektrycznego chociaż fachowcy mówią, że to się nie uda bo ten samochód będzie w cenie Tesli.
Jaki kapitał ucieknie z Torpolu? Akcje nie wyparują, będą tylko co raz mniej warte. Co SPK obchodzą mali akcjonariusze? Oni kupili Torpol, żeby tanio budować CPK a nie, żeby Torpol windował marże i zyski kosztem CPK i SP.
Wierzyć się nie chce, że można być tak naiwnym...

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
TORPOL -0,81% 49,20 2025-10-01 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.