• Do it Autor: ~Peroniaż [176.122.240.*]
    Jak myślisz mieliby szanse na kawałek z CPK ? Wczoraj Horała prawił o ponad 100 mld EURO w części razem publicznej i komercyjnej ?
    Wyłonili już 3 firmy światowe projektowe ale katalog na finansowanie inwestycji komercyjnych ciągle otwarty, ponoć wyliczyli że zyski po zakończeniu inwestycji tak dla państwa jak "komercji" będą niebotyczne
  • Re: Do it Autor: ~Aqq [5.173.241.*]
    Let's do it
  • Re: Do it ? Let's do it ! Autor: ~it [80.211.233.*]

Dnia 2023-04-13 o godz. 10:27 ~Peroniaż napisał(a):
    > Jak myślisz mieliby szanse na kawałek z CPK ? Wczoraj Horała prawił o ponad 100 mld EURO w części razem publicznej i komercyjnej ?
    > Wyłonili już 3 firmy światowe projektowe ale katalog na finansowanie inwestycji komercyjnych ciągle otwarty, ponoć wyliczyli że zyski po zakończeniu inwestycji tak dla państwa jak "komercji" będą niebotyczne

W obecnej formie WF SA oraz w obecnych warunkach, okolicznościach, itd. raczej nie widzę takiej szansy.
    Dlaczego ?
    Odp:  Z wielu powodów. Nie będę ich wszystkich wymieniał. Byłby to raczej elaborat.
    Wystarczą chyba trzy:
    a) niekompetencji polskiego inwestora
          ( upraszczając Horały + całej tej bandy urzędasów, zwłaszcza ministerialnych, miejscowych, itd.,
              którzy niestety blade mają pojęcie o… )
    b) obecnej wielkości Wise Finance SA jako spółki
          ( w obecnej formie WF to stosunkowo mała spółka, chociaż IBSM został dofinansowany w 2012 roku kwotą  
           ponad 250 mln zł … ale … itd. )
    c) warunków formalnych jakie będzie stawiał wymieniony w ppkt. a) polski/ministerialny ‘inwestor’
           ( dodajmy : de...__ bilnych warunków stawianych przez de.._ bilnych urzędasów … )

ALE  są/widzę  dwa wyjątki :
    a)  będzie to rzeczywiście jakiś „malutki kawałeczek z CPK”, np. jeden z wielu dziesiątek / setek obiektów, … itd.  
    b)  w spółce, tzn. w WF SA pojawi się inny/nowy gracz/akcjonariusz/udziałowiec/właściciel – ot na przykład taki wspominany/podejrzewany  Goldman Sachs ( albo inne podobne $$ & Co.) - to diametralnie zmienia sytuację spółki. Takiemu graczowi mało kto/ nikt nie fiknie.
    Może to właśnie o to chodzi z tym tajemniczym udziałowcem ? Całkowicie tego wykluczyć nie można.

Jest też inny aspekt możliwy, chociaż chyba jeszcze nie wspominany, pośrednio związany z WF :
    Otóż obecnie największym akcjonariuszem ONE SA jest Tarineum Holding SA ( szwajcarski holding energetyczny z Alain’em Rappo na czele ). Oni zapewne dość dobrze się orientują w sytuacji inwestycyjnej w Polsce, w tym także o planach CPK, innych planowanych inwestycjach, itd., chociażby ze względu na udziały w ONE.
    Potrafię sobie wyobrazić sytuację, w której taki  Alain Rappo zadzwoni / uda się ( albo już dawno się udał ) na spotkanie do innej szwajcarskiej spółki ( w dodatku także gł. energetycznej ale nie tylko ) o nazwie BKW Group AG i powie:
    „…W Polsce jest do zarobienia 100 mld EUR. Jesteście może zainteresowani ??”  
    Z BKW nie ma żartów. To nie tyle szwajcarski ale co najmniej europejski ( o ile nie światowy ) taki europejski Goldman Sachs ale w branży inwestycyjnej, infrastrukturalnej, energetycznej, inżynieryjnej, projektowej, itd.
    To on kupił sobie w 2017 roku Assmanna Beraten+Planen ( który realizował w Polsce jako inwestor zastępczy największą zagraniczną inwestycję w PL )… a takich jak Assmann B+P ale innych podobnych spółek ma BKW 48 ( słownie: Czterdzieści osiem ). Wszystkie je można sobie zobaczyć tu :
    https://www.bkw-engineering.com/de/unternehmen/das-netzwerk
    ale trzeba rozwinąć listę na wszystkie 48 firm ( z siedzibami w ponad 150 europejskich miejscowościach, itd. ).
    Krótko mówiąc z takim BKW żarty się kończą, przynajmniej w Europie.

I teraz wyobraźmy sobie następującą sytuację :
    BKW ( np.ze względu na CPK, albo Ukrainę, albo…itd.) jest zainteresowne propozycją ziomala A.Rappo, dogadują się i kupuje od niego ( za ‘grosze’ dla BKW ) te jego 26,6 % udziałów ONE + przejmuje przewidzianą już dla niego serię C, czyli te planowane prawie 52 tyś. akcji, posiadając razem ok. 48 % udziałów ONE ( co za zbieżność  tyle samo udziałów w ONE co ma Fesenko w Wise Finance ) ….
    ….    + do tego  Goldman Sachs przejmuje te ok. 22 % tajemniczych udziałów od PJW ( ewentualnie z udziałami Fesenki lub bez tych udziałów ) …
    … a następnie obie spółki ( polskie spółki ONE i Wise F. ) łączą się … i co my tu wtedy mamy ? :

Nową, większą, formalnie nawet polską, notowaną na warszawskiej gpw spółkę, której głównymi udziałowcami są :
    - z jednej strony Golman Sachs US  ( finansowanie / 100 mld EUR = No Problem )
    - z drugiej strony BKW EU/CHF  ze swoimi 48 spółkami z branży inwestycyjnej, infrastrukturalnej, inżynieryjnej, itd.  ( sama tylko spółka Assmann B+P ma kilka lotnisk w swoim portfolio, w tym w Chinach, Rosji, Niemczech )

Dla takiej spółki, z takimi udziałowcami, z takimi możliwościami, doświadczeniem + już zrealizowanymi inwestycjami ( na całym świecie ),… itd. realizacja CAŁEGO CPK i to od początku do końca, jako inwestor zastępczy … To byłby „mały pryszcz”. 

-  Takiej spółce to nikt by nie finkął.

Może to o to chodzi ?

Zarówno w Wise Finance SA jak i w ONE SA ?
    Pożyjemy - zobaczymy
    Oby tak właśnie było
    :D
  • Re: Do it ? Let's do it ! Autor: ~ktoś-1 [87.101.35.*]
    Pierwsza część Twojej wypowiedzi jak najbardziej tak , czyli brak kompetencji - nie pisze dalej co by morderator się nie wkurzył . I czy po wyborach będzie to jeszcze aktualne ? Raczej skłaniałbym się do budowy firmy pod kontem odbudowy kraju głównego udziałowca. Budowa firmy z pewnym finansowym kapitałem mającej do dyspozycji jak piszesz, firmy z czołowymi szyldami w EU . Przebudowa ONE i WF SA , ujawnienie tajemniczego kupowacza lub połączenie w jedną firmę notowanej tu i tam jeszcze bardziej wzmocni przedsięwzięcie i te 100 mld EUR do zarobienia przy cpk może okazać się małym pryszczem w inwestycje jakie będzie prędzej czy później zrobić tam - i raczej taka myśl mi jest bliższa .
  • Re: Do it ? Let's do it ! Autor: ~Wielebny [37.225.83.*]
    Drogie dzieci
    Obydwoje macie rację
    Mała moja uwaga - nie zarobić tylko koszt budowy 100 mld € głównego terminala- lotniska jako cz. Komercyjna czyli buduje cz. I nim zarządza- na nim zarabia świadcząc zasługi
    Widzę też że mało wiecie o procesach inwestycyjnych w tym kraju , tak to jest b. trudne że względu na to że POpaprańcy cały czas sypią piasek w tryby , aż mnie niebiański dreszcz przechodzi jak pomyślę że POpaprańcy wraca do władzy , już czaszczowski fircyk zmęczony wiecznie prezydent mówił po co nam lotnisko jak jest nowe w Berlinie
    Jeżeli uważacie że polityka nie ma nic wspólnego z biznesem to "Szczęść Boże"
    Wczoraj prof. Cenctkiewicz przedstawił dokumenty gdzie w 2012 roku sowieci wystąpili do polskiego rządu (POtusek) o przekazanie akt z wypadku wojskowej Cesny - i co nie ma problemu można przekazać stwierdzili w imienie tuseka nijaki arabski odpisał sowitom
    Panie uchron nas od tuseka - sprzedadzą Nas jak barany na rzež
    I jeszcze mała uwaga
    Od II wojny Światowej były plany przekopu mirzei i tunelu pod Świną, za czyich rządów się dokonało- zapytajcie w ŚWINOUJŚCIU ? A MORZE NIE POTRZEBNY ? Pochwalony poranek trza iść dzwonić
  • Re: Do it ? Let's do it ! Autor: ~ktoś-no1 [31.2.93.*]
    No nie sądziłem, że Wielebny tak obryty w prowadzeniu inwestycji , tą stówę - moim zdaniem można przyjąć jak umowną i podałem przykład, czy zarobi po robocie czy z dzierżawy lokali później to inna bajka, a raczej szczegóły umowy inwestycyjnej. Zaś co do lotniska , to ok. ale na początku niech zapłacą ludziom za ziemie i gospodarstwa tyle, aby Ci ludzie mogli kupić domy w innym miejscu . Znam rodzinę , która jest w tej sytuacji - stary dom , ale dom , ich własny z pokolenia na pokolenie mają oddać za cenę mieszkania, to tak jakby Wielebny miał oddać swoją plebanię za tackowe, a i nie słyszałem aby jakiś duchowny wspomniał o niesprawiedliwości w stosunku co do lud przy wykupie . Dalej co do polityków , to Wielebny proszę mi wierzyć bez wyjątku jest to największa grupa baranków i nieudaczników bez wyjątku na barwy
    Już po porannej to drapne dwa słówka
    Trochę na inwestycjach się znam i wiem o co chodzi
    Np. Budowa kościoła to bułka z masłem w porównaniu do remontu kościoła zabytkowego = droga męki
    Tak jest z lotniskiem , z mierzejo itd. Fundację najczęściej z Francji lub Hollandi (siedziby) finansowane przez Berlin i Moskwę będą robiły wszystko żeby takie inwestycje zablokować bo te inwestycje dają nam niezależność i pieniądze a nikomu bardziej nie zależy jak Szkopów i sowietom żeby polska była słaba
    Po wybuchu wojny na Ukrainie większość elit pollitycznyvh w szkopi modliło się (a wiem o czym mówie) żeby ukraina jak najs ybciej się poddała wujkowi wołodi
    Ad. Politycy
    Mamy takich politykówna jakich zasługujemy
    Przykład z mojego porafialnego podwórka
    Kandydat na Wójta , bezpartyjny, wykształcony obyty w biznesie który osiągnął pracą (uczciwą) przegrał z podrzędnym politrukiem z pzdelu
    Badałem to filozoficznie i psychologicznie
    Będziesz zaskoczony - wniosek = każdy aby był głupszy ode mnie , bardzo to przykre ale prawdiwe , rządzi gminą nieudacznik i rozdzielastolki swoim kuzynom o łapówkach nie słyszałem
    Takie mamy społeczeństwo, komuna przez 80 lat swoje zrobiła
    Katyń , Charków, Miednoje, Syberia i ostatni rzež Smoleńsk
    To skąd ma być ta inteligencja?
    Szczęść Boże
    Ps.
    Proszę zapoznać się z lektura co robił tusek jak budował autostrady , są ludzie którzy zostali wyrzuceni że swoich posesji przez policję i do dzisiaj nie zobaczyli złotówki
    Zapytam - to co Twoi znajomi chcieliby za stara chałupkę otrzymać pałac ?
    Oczywiście wg tych wysiedlanych to byłoby w porządku że na starość wygrali w totolotka
    Ten Rząd uczciwie wycenia posiadłości zajmowane pod CPK czyli 100% plus 40 % utraconych korzyści np. Psa z budą do bloku nie wezmą ale kasę za to dostaną , chciałbym tak
    Jestem na siódmej parafi i muszę się przystosować , życie istnieje wszędzie trzeba tylko otworzyć oczy i serce
    Pochwalony
  • Re: Do it ? Let's do it ! Autor: ~Gość [185.124.187.*]
    Ten rząd coś robi uczciwie? Co ty za bzdury piszesz
    Co ma zresztą powiedzieć klecha o rządzie na którego garnuszku żyje, weź się za normalną pracę, płać uczciwie podatki, zus a potem się udzielaj, nadzieja w tym że wygra wybory ta partia która rozdzieli państwo od kleru, koniec z tym złodziejstwem
    Piszę ogólnie, ponieważ w każdym stadzie znajdzie się czrna owca tak jak obecnie w naszym , wielebnym
    Czy to znaczy że każdy wielebny to zły człowiek
    Potrze na to jak mamy funkcjonować, dzisiaj jutro za 20 lat i później
    Na dzisiaj tylko ta obecną władza jest pro ludzka i pro państwowa
    Jestem pewien na 120% że gdyby rządził obecny rząd nie oddałby śledztwa Smoleńskiego w ręce sałdatów
    Tusek to zwykły zdrajca narodu taka łajzą salonów brukselskie tylko dlatego że jest demokracja jak nigdy dotąd i miłosierdzie Boże nie wsi jeszcze na haku
    Trochę bluźnię ale dobry Pan wie co mam na myśli
    Zejdź na ziemię człowieku
    Mój synu czy brak Ci argumentów do dyskusji ?
    Nie pisz "zejdź na ziemię " stało się to raz 2000 lat temu ale taż tego nie widziałem
    Napisz tak: król Europy załatwił dla Polski to, to i to był wspaniałym premierem bo dotrzymał słowa w tym tym i tym
    Poczytaj sobie jak pod dyktando Milera specjalisty od Smoleńska pisali raport nawet bez żadnego dokumentu od strony ruskiej , to w czyim imieniem oni działali ? Tusek to nadzorował nie zrobił NIC oprócz misia z wolodią na szczątkach zabitych w Smoleńsku
    PS
    Też bym chciał rozdziału z Państwem a jeżeli hodži o giszeft to lepiej nam szedł z POpaprancami bo było o tym ciszej a szły większe kawałki tortu
    Śledztwem smoleńskim od dawna za nasze zresztą pieniądze zajmuje się ruski agent Antoni i nic mu nie wychodzi poza bzdurami o zamachu na który nie ma żadnych dowodów, nie pisz głupot że za po kler miał lepiej hahahaha
    Chcesz dyskusji? Porozmawiajmy o najwyższym długu w historii Polski, o najwyższej inflacji, najwyższej umieralności itd. i to wszystko nie wina Tuska tylko pisiorów ale co ty o tym zapatrzony w nich betonie możesz wiedzieć...
    Już to że mnie obrażasz zwalnia mnie z dyskusji z tobą (pisze z małej celowo) nie oddaje ci od tej pory szacunku w dyskusji
    Są ludzie w Rusi którzy widzieli na własne oczy że samolot rozlatywał się w powietrzu - oczywiście wg twojego toku myślenia napewno z prędkości to robił lub zachaczył o sławetna brzozę Bogu ducha winna
    Jak to piszesz "betonie" musisz widzieć że zamach pod Smoleńskiem był 13 lat temu 10 kwietnia 2010 roku i ten jak mówisz agent Antoni mógł wtedy conajm iej poruszać palcem w bucie
    Śledztwo przejęli po objęciu władzy jesienią 2015 roku już było pozamiatane
    Ta łajza tusek nawet nie potrafił przywieźć ciał , sowiety popakowaki do worów jak ziemię w ogrodniczym a kopaczycha popijała kawę w prosektorium i szczerzyła zęby żeby wyjść na większą kretynkę niż była = wszystko się im udało
  • Re: Do it ? Let's do it ! Autor: ~Gość [37.248.163.*]
    No rzeczywiście nie ma z tobą dyskusji skoro też tam zamach widzisz hahahaha
  • Re: Do it ? Let's do it ! Autor: ~Gość [37.248.163.*]
    I sam żeś tu zaczął politykować także skończ
    "Gość" - potocznie to człowiek z klasą, ale tu nie o ciebie chodzi
    Zero argumentów i prawdy tylko wyzwiska
    Daj ci Boże zdrowie
  • Re: Do it ? Let's do it ! Autor: ~Gość [31.0.59.*]
    Bogiem sobie mordy nie wycieraj
  • Re: Do it ? Let's do it ! Autor: ~Aqq [5.173.241.*]
    Panowie pogadali rzeczowo i na temat. Znacie kogoś kto zmienił poglądy po dyskusji na forum internetowym?
  • Re: Do it ? Let's do it ! Autor: ~Wielebny [37.225.80.*]
    Nie o to chodzi
    Rzeczy trzeba nazywać po imieniu a "gość" nie przedstawił jednego argumentu , bo to gadanie o inflacji , zadłużeniu i umieraniu to bzdura w porównaniu do innych państw
    Bo inflacja jest na całym świecie , zadłużenie = patrz Grecja , Włochy, umieralność no cóż nikt nie jest wieczny już ją coś wiem na ten temat bo w nim robię
    Ale mamy nadzieję zmartwychwstania , Bóg poświęcił swojego Syna aby nas odkupił od śmierci ,
    Oczywiście nikt nie musi w to wierzyć
    AMEN
    Ale kogo obchodzi Grecja czy Włochy, tu jest Polska i za to wszystko jest odpowiedzialny ten rząd a nie inny, ale jeśli dla ciebie to bzdury to o czym my gadamy...
    Żeby to zrozumieć musiałby aniołek wiedzieć co to jest globalizacja
    Jak komuna doprowadziła kraj do upadku a post komuna uwłaszczyła się na resztkach po 1989 roku i sprzedawała nas do 2015 roku żywcem - to wyluzuj gościu bo wiem coś na ten temat AMEN
    Od 2015 to się dopiero bogacą ale elity pis znawców tematu, co ma globalizacja do największego rozdawnictwa nierobom w historii Polski i zadłużania kraju, ale ty masz tyłko prawdę w tvppis to czego się spodziewać
    Gościu ty jesteś taki ciemny komuszek czy tylko takiego rżniesz
    AMEN
    Ładnie napisałeś Wielebny - jak to po 89 wyprzedawali za grosze jak leci wszystko co się dało i masz rację, ale powiedz stało się przez te lata coś sprzedającym - nic i nic im się nie stanie . W mediach się chcą zabijać za swoją partyjkę , a później razem chleją i tyle . Czy sukienkowi nie brali przy tym udziału ? jak to było z tym odzyskiwaniem majątku, zwłaszcza ziem zagrabionych przez komunę ? Nie dostawało się placyków przyszłych budów marketów i deweloperki za grosze, by za moment opylić z kilkaset procent zysku ?, i nie był tam miszczem przekrętu purpurat z Katowic ? Popatrz z tej strony .
    Wspomniałeś gdzieś tam wyżej o wspaniały socjalu jakie oh i ah. Podam Ci mój przykład, w zeszłym roku uchwalili dotacje do CO , w moim przypadku chodzi o węgiel - 3 tyś . Wniosek w moim mieście wniosek składało się w okienku gdzie łapki wyciągają wszyscy ci którym " się należy" , wypchany na koniec terminu dotacji przez moją połówkę udałem się do wspomnianego okienka aby wypełnić wniosek. I jakie to było przeżycie - z faceta który był za pomocą najbiedniejszym i w potrzebie , na gościa który goniłby te towarzystwo do roboty od zaraz. Rozwinę: stoją w sporej kolejce z przodu 2 lalki w wieku produkcyjnym i jedna drugiej doradza co i się jeszcze należy z MOPR-u , z czasem podchodzą do okienka i ta pouczona mówi co jej się należy na co otrzymuję odpowiedź że nie , ale nie odstępuje każe kobiecie sprawdzić . Po czasie faktycznie młoda osoba z okienka przyznaje jej rację i się zaczęło - jakie to wszystko nie douczone, kto tu pracuje , my tu stoimy po kilka razy aby dostać marną jałmużnę i się robi nam łaskę i tak dalej. I rodzi się takie pytanie do Wielebnego czy z idei faktycznej pomocy nie przerodziło się to w produkcję nierobów, cwaniaków dale nie wypisuję bo Pan Morderator również czyta - przy okazji pozdrawiam . Czy nie sądzisz, że rozwiązanie ulg podatkowych nawet znaczących zamiast 500 + byłoby lepszym rozwiązaniem .
    Kolejna drobnostka - mówisz wszystkie partyjki be , pis najlepszejszy
    Ok. Masz prawo przecież to wasza kana galilejska , ja mam kilka uwag , choć przyzna kibicowałem im swego czasu
    - w swoich programach trąbili o likwidacji senatu i zmniejszeniu o 50 % sejmu , czy coś się z tym stało ? Po wyborach mieliby znaczącą większość jakby kukizowi obiecali jow-y ( co uważam nie byłoby głupie - głosujesz na kandydata a nie na spadochroniarza) sprawę by sobie załatwili
    - obsadzanie spółek jełopami partyjnymi - i to dotyczy wszystkich . I tutaj przykład - JSW swego czasu parę lat do tyłu miał prezesa, wypracowali coś koło 1,5 mld zysku . Gość chciał poczynić inwestycje i odłożyć na procent na gorsze czasy , ale ministerek zaczął budowę elektrowni węglowej i kasiory brakło . Więc łupił podwładnych którzy lekką ręką oddawali kasę firmy na pomysły chorego człowieka , ten nie dał . Wylali go , coś co miało być elektrownią zaorali , a ministerek jest europosłem. Za tego prezia byli już inni, ale już bez dyndadełek i raczej pełnili rolę ministrantów podających co Wielebny sobie zażyczy
    I kończąc z powodu bólu od klikania pozdrawiam Wielebnego , więcej takiej ludzkiej twarzy dla innych i mniej złości i przytyków życzę
    Bardzo się z Tobą zgadzam dam Ci przykład
    Jak Ty stałeś za tym syfiastym węglem gdzie ta wspaniałą UE chce go zlikwidować (eurokomuna) zły Jarek dał Ci 3 tysi a ja ca to że mam proeko gaz propan dostałem 500 zł

Ja to wszystko wiem

Powiem Ci więcej za komuny lata 1980 - 1989 budowaliśmy 10× więcej kościołów jak dzisiaj , dlaczego a no dlatego że jest wolność i ludzie zrozumieli to tak że nie muszą do nich chodzić
    Ustrój w PL jest wyborem między dżumą a cholerą
    Jednak całokształt w obecnej sytuacji przemawia za PiS
    Ludzie byli są i będą grzeszni nic na to nie poradzimy musimy zacząć od siebie ale nigdy nie zgodzę się z bredniami gościa
    Komuna a potem postkomuna to najgorsze co mogło się przytafić Polsce po 1945 roku
    Wygląda na to że Co co to spierzyli w Jałcie i Poczdamie chcą odkupić winy i abyśmy my Polacy to wykorzystali i byli mądrzy przed szkodą to staniemy się potęgą w środku Europy aź szkopom , żabojadom i sowicji szczęka opadnie
    A już w historii dziejów tak było a historia lubi się powtarzać
    Tak nam dopomóż BÓG
    Zanim zaczniesz kogoś wyzywać od komuchów zobacz ilu ich jest w obecnej władzy i w twojej firmie
    I jeszcze się pochwal jaką będziesz miał emeryturę z kleru i z zusu, gdzie normalny Kowalski pracujący 40 lat ma ułamek tego co ty, jesteście najbardziej złodziejską firmą w tym kraju, wszystko co łaska nie mniej niż 500
    Weź Gościu stonuj , ok 50% społeczeństwa wychowanych jest za komuny - takie jakieś dane , drugie 50 poszło pod zarząd Wielebnego. Większość z was nie widziało saturatorów do wody sodowej ( bajer) ,a każdy pluje na kościół , pytam tak od siebie jakie święta obchodziliście tydzień temu ???
    Dalej
    Zmieniły się wartości , tatuaż od dolnego palca po czoło , 7 rozwodów i 7 porodów za sprawą innego taty, i mi się należy tak wygląda codzienność.
    Burdel jaki był za komuny w urzędach taki jest za pis , us i zus to bastiony dziadostwa i tyle. Nie klikam bo po co i atk zeszliśmy o całego Marsa z tematu .
    W związku z tym apeluję do morderatora o wyjebanie tego tematu w kosmos
    Fundusze emerytalne i świadectwa udziałowe tzw PPP TO wymysł nijakiego lewandowskiego, który teraz siedzi w Brukseli i pluje na Polskę
    Potem przyszedł tusek I zaje bał 165 mld zł z FE I zapiął na kartce w ZUS a i jeszcze z tym poje Bem rostowski "pinidzy ni ma I nie bedzi" mówili Polakom w oczy że to nie były ich pieniądze
    Teraz PiS trochę stara się to naprawić ale z pustego i Salomon nie naleje
    Jeżeli chodzi o fundusz emerytalny to ok ile odłożysz tyle masz reszta składek typu wypadkowe zdrowotne chorobowe to czyste rabunek w porównaniu do tego że 38 lat płacę to guwno a leczę się prywatnie ale tutaj nie zupełnie wina rządu, ponieważ kasta lekarska to.mafia i żeby tam każdy lekarskie zarabiał 100ntys. Zł miesięcznie nic się nie zmieni dopóki będą mogli prowadzić prywatne praktyki a zabiegi i leczenie na sprzęcie szpitala i jeszcze musiszdac w łapę to taka ich Patologia wg mnie należy zakazać albo prywata albo państwo
    Tak samo jak kościół powinni odłączyć od państwa
    Miłego Alleluja Braviom z za Buga
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.124.187.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
IBSM 0,00% 70,40 2025-09-19 11:06:56
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.