• E10 plus surfaktanty Autor: ~Twardy [31.60.108.*]
    Chyba coś was ominęło
  • Re: E10 plus surfaktanty Autor: ~Ert [31.183.244.*]
    A coś więcej możesz?
  • Re: E10 plus surfaktanty Autor: ~max [85.221.171.*]
    Zakładam, że to coś dobrego.
    PS. Niestety słaby jestem, bo jak na razie nie udało mi się rozwiązać tego rebusu, ale będę się starał, bo mnie zaintrygowałeś ;-)

No dobra. Zakładam, że E10 to biopaliwo oparte na alkoholu etylowym (etanolu), tzw. biopaliwo. Czyżby PCX miał produkować bioetanol?

Albo może taki trop ...

https://www.chemiaibiznes.com.pl/artykuly/polska-petrochemia-budowana-przez-pkn-orlen

Przede wszystkim jednak w toku jest największa – jak podkreślają władze firmy – inwestycja petrochemiczna w Europie w ciągu ostatnich 20 lat. Mowa tutaj o rozbudowie kompleksu olefin w zakładzie produkcyjnym w Płocku.

Aktualnie moce istniejącego krakera parowego dla etylenu wynoszą 640 tys. ton. Inwestycja zwiększy je do 1,04 mln ton, czyli o ok. 60%. Niemniej samo dojście do takich zdolności będzie bardziej skomplikowane. Orlen najpewniej wyłączy mającą ponad 40 lat część instalacji olefin o mocach ok. 340 tys. t/r. etylenu i o niższej efektywności operacyjnej oraz energetycznej. Zmodernizuje natomiast nowszą część o mocach ok. 300 tys. t/r. etylenu.
  • Re: E10 plus surfaktanty Autor: ~max [85.221.171.*]
    I jeszcze tu o E10:

https://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/biopaliwa-nowe-paliwo-E10-13162.html
  • Re: E10 plus surfaktanty Autor: ~Piotr [37.248.178.*]
    @max E10 to benzyna o zwiększonym udziale % biokomponentów zmieszana z etanolem - alkoholem uzyskiwanym z biomasy w wyniku procesów chemicznych z udziałem bioorganizmów.
    Z tego co mi wiadomo te procesy mają charakter enzymatyczny a ich szybkość zachodzenia zależy od zastosowanych surfaktantów.
    PKN Orlen planuje rozpocząć produkcję benzyny E10 od początku 2024 roku co będzie wymagało zwiększonych dostaw bioetanolu właśnie z biomasy roślinnej. Zwiększy to również zapotrzebowanie na produkcję głównie kukurydzy jako substratu.
    Nie wiem czy @Twardy miał to na myśli ale przyśpieszenie przez PKN Orlen produkcji E10 o 2 lata może okazać się bardzo korzystną informacją dla inwestorów PCC Exol.
  • Re: E10 plus surfaktanty Autor: ~Piotr [37.248.178.*]
    @max dopowiadając surfaktanty to nic innego jak środki powierzchniowo czynne, których zadaniem jest zmiana hydrofobowości powierzchni komórek. Wprowadzenie surfaktantów wpływa na procesy biodegradowalności i przez to może je zwiększyć.
  • Re: E10 plus surfaktanty Autor: ~max [77.65.97.*]
    No to teraz wszystko się "trzyma kupy".

Widać nie ma woli w narodzie do picia bimbru na umór i trzeba będzie go spalać w samochodach. Dla nas to byłaby dobra informacja, jakkolwiek by na to nie spojrzeć, spalać się będzie zawsze więcej niż wypijać. A i jest szansa, aby jakoś na tym zarobić.

PS. E10 oznacza, że 90% to smaczna, zdrowa i pyszna benzynka, a 10% to niedobry, kwaśny i gorzki bimber.
    Ponoć ostatnio mamy troszkę za dużo zbyt taniego zboża (i to jakiegoś "technicznego"), więc jest z czego produkować ów bimber.

Trzymamy kciuki za Bolka, Lolka i Exolka, aby ich trunki miały powodzenie.
  • Re: E10 plus surfaktanty Autor: ~KtoPytaNieBłądzi [194.213.1.*]
    Nadal nie rozumiem, skąd pomysł żeby Exol miał w tym udział?
    Możliwe plany na przestawienie produkcji? Przecież ich zielona linia to całkiem inne komponenty.
  • Re: E10 plus surfaktanty Autor: ~Obserwator [188.146.200.*]
    A tu nic się nie zmienia na tym trądowatym papierze. Uwaga tu na naciągaczy. Dawniej naciągali tu na tzw. "zdjęcie z giełdy" potem na kosmiczną dywidendę i zyski a teraz na jakieś E10, buuuhhaa... ha, ha. Czego to tu nie wymyślą, żeby na łapać nowych do golenia z kasy ha, ha.
  • Re: E10 plus surfaktanty Autor: ~Ciekawski [89.78.201.*]
    "trędowatym" nie "trądowatym"
  • Re: E10 plus surfaktanty Autor: ~Ert [31.183.244.*]
    Z obserwatorem też nic się nie zmienilo, dalej charytatywnie wszystkich przestrzega. I tak już kilka lat. Złoty człowiek.
  • Re: E10 plus surfaktanty Autor: ~Obserwator [188.146.196.*]
    Bo lubię sobie tak od czasu do czasu tu wejść i się pośmiać z tutejszych od lat tych samych naganiaczy ha, ha. Dobrze wiecie, że gdyby ten papier nie był sztucznie sterowany to już dawno byłby na dużo wyższym poziomie bo ma do tego predyspozycje. Dopóki wy tu musicie naganiać to wiem że będzie mała podbitka a potem zjazd. Narazie szkoda czasu na to "cudo".
  • Re: E10 plus surfaktanty Autor: ~Ig [91.237.136.*]
    Masz100 proc racji robią z kursem co jest im po myśli żeby ogłosili że z chemii robią złoto to może by coś było a tak nawet jeszcze lepszy raport nic nie zmieni
  • Re: E10 plus surfaktanty Autor: ~melon [37.225.86.*]
    To żegnamy kolegę - jakieś typy bankrutów może ????
  • Re: E10 plus surfaktanty Autor: ~GrubyNaBramke [37.248.166.*]
    Halo, wracamy do tematu. Skąd pomysł ze Exol i pailwo E10 ma cos do siebie?
[x]
PCCEXOL -0,90% 2,20 2025-12-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.