Zakładam, że to coś dobrego.
PS. Niestety słaby jestem, bo jak na razie nie udało mi się rozwiązać tego rebusu, ale będę się starał, bo mnie zaintrygowałeś ;-)
No dobra. Zakładam, że E10 to biopaliwo oparte na alkoholu etylowym (etanolu), tzw. biopaliwo. Czyżby PCX miał produkować bioetanol?
Albo może taki trop ...
https://www.chemiaibiznes.com.pl/artykuly/polska-petrochemia-budowana-przez-pkn-orlen
Przede wszystkim jednak w toku jest największa – jak podkreślają władze firmy – inwestycja petrochemiczna w Europie w ciągu ostatnich 20 lat. Mowa tutaj o rozbudowie kompleksu olefin w zakładzie produkcyjnym w Płocku.
Aktualnie moce istniejącego krakera parowego dla etylenu wynoszą 640 tys. ton. Inwestycja zwiększy je do 1,04 mln ton, czyli o ok. 60%. Niemniej samo dojście do takich zdolności będzie bardziej skomplikowane. Orlen najpewniej wyłączy mającą ponad 40 lat część instalacji olefin o mocach ok. 340 tys. t/r. etylenu i o niższej efektywności operacyjnej oraz energetycznej. Zmodernizuje natomiast nowszą część o mocach ok. 300 tys. t/r. etylenu.