• Moja analiza Eurosnack Autor: iggyoninvesting [77.250.75.*]
    Hej, zrobiłem analizę giełdową na Eurosnack. Naprawdę chciałbym twoje myśli. Uważam, że ta firma jest bardzo tania w obecnych cenach.

https://iggyoninvesting.substack.com/p/eurosnack-a-fat-pitch?utm_source=twitter&sd=pf

można mnie również znaleźć na Twitterze @iggyoninvesting

-written using goggle translate
  • Re: Moja analiza Eurosnack Autor: ~prażynka [212.102.38.*]
    Przeczytałam analizę, bardzo rzetelna, może tylko odrobinę zbyt optymistyczna i bez znajomości polskiego rynku patrząc "od wewnątrz".
    W Polsce produkty Spółki można znaleźć przede wszystkim w sieciach Dino i Biedronka, a tylko marginalnie w Carrefour. Bardzo ważny jest również coraz większy export do Niemiec, zwłaszcza w segmencie zdrowej żywności (głównie tamtejszy Rossmann). Zgadzam się jednak z Autorem, że istnieje duży potencjał do wzrostu; może nie aż do wartości 450 mln zł jak pisze w dość optymistycznym scenariuszu, ale wartość firmy równa 1 x przychody ze sprzedaży jest jak najbardziej uzasadniona.
  • Re: Moja analiza Eurosnack Autor: ~Value [176.107.34.*]
    Dobra robota Iggy !!!

Przed nami kolejne lata dynamicznego rozwoju spółki. Już teraz dyskontujemy to na kursie. Warto zwrócić uwagę że spółka totalnie jest nie grana (jeszcze). Zanim dotrze do naszych inwestorów value fakt że taka perła się uchowała, to będziemy koło 3 zł.

ECK jest jednym z wielu przykładów firm świetnie zarządzanych i bardzo niedowartościowanych. Inwestorzy z zewnątrz to widzą, patrząc obiektywnie na cyfry, bez uprzedzeń.

Pozdrowienia dla autora
  • Re: Moja analiza Eurosnack Autor: ~LOP [178.37.87.*]
    Najpierw trzeba pokonać gościa na S :
    2,20zł 50 000 szt.
    https://gragieldowa.pl/spolka_arkusz_zl/spolka/ECK
  • Re: Moja analiza Eurosnack Autor: ~LOP [178.37.87.*]
    Malutko akcji na sprzedaży?
  • Re: Moja analiza Eurosnack Autor: ~prażynka [159.242.234.*]
    Według mnie, to ten "baton" z 50k akcji - to podpucha. Ktoś jedną ręką straszy batonem, a drugą ręką zbiera poniżej.
    50 K to nie jest jakaś wielka ilość. Jeśli ktoś szuka fajnej spółki ze zdrowymi fundamentami, to połknie go jednym strzałem jak straci cierpliwość :)
    Patrząc przez pryzmat dotychczasowej płynności, która była znikoma, to mogę się zgodzić, że jest to spora ilość. Natomiast dobrze wiemy, że przy takim rozwoju spółki, handel na papierach się rozrusza i takie ilości w tej chwili są okazją dla większego gracza, który kuma o co tutaj chodzi. Mniejsi gracze z naszego podwórka wejdą do gry dopiero przy wyższych cenach i gdy spółka wypłynie na salony :)) Ten kto dostrzega już teraz przyszłą wartość, podkreślam "przyszłą wartość" tej firmy, ten będzie miał większy komfort z utrzymaniem pozycji long term.
    W tym momencie spółka jest poza zainteresowaniem drobnego detalu i oby jak najdłużej.
  • Re: Moja analiza Eurosnack Autor: rjack [91.189.59.*]
    jak spółka ze freefloatem 4-5% (czyli 2-3 mln zł) może kiedykolwiek być przedmiotem zainteresowania poważnieszych inwestorów? Raczej widzę tutaj ryzyko zebrania z giełdy po minimalnym możliwym kursie. Ja już dawno wyszedłem z tego syfu....
  • Re: Moja analiza Eurosnack Autor: foxinvestor [213.134.162.*]
    Dnia 2023-03-14 o godz. 15:29 rjack napisał(a):
    > jak spółka ze freefloatem 4-5% (czyli 2-3 mln zł) może kiedykolwiek być przedmiotem zainteresowania poważnieszych inwestorów? Raczej widzę tutaj ryzyko zebrania z giełdy po minimalnym możliwym kursie. Ja już dawno wyszedłem z tego syfu....

Wyszedłeś i dlatego nazywasz syfem :)
    Ja również wyszedłem ponad pół roku temu by przenieść środki na inną spółkę. I powodem sprzedaży był właśnie niski FF który budził mój niepokój więc wolałem nie ryzykować. Jednak z jakiej okazji nazywasz spółkę syfem? Dzielą się dywidendą, zyski rosną, przychody rosną, rośnie też dywidenda. A ryzyko ściagania z giełdy jak widać się nie materializuje i bardzo dobrze, dodatkowo co dla akcjonariuszy najważniejsze to kurs rośnie i kupując prawie 2 lata temu (a np ja wtedy nabywałem swoje akcje) można byłoby dzisiaj naprawdę godnie zarobić. Więc nijak ma się do nazywania spółki syfem.
    Po co takie sceptyczne scenariusze i opinie na temat tak dobrej firmy?.

Okres w którym posiadałeś spółkę nie był jeszcze klarowny i dopiero coś się rodziło. Dopiero miniony rok był krokiem milowym w rozwoju. Okres ostatnich kwartałów, poparty dobrymi wynikami i świetnymi decyzjami, dopiero pozwala podejmować kolejne decyzje zarządzającym spółką.
    Patrząc na konsekwencję zarządzających firmą, moim zdaniem należy się spodziewać dalszych inwestycji w rozwój, rozszerzenie palety produktów (o czym jest zresztą mowa w strategii firmy).
    Wysoki poziom inflacji sprawia że, dobrze zarządzane firmy z taką dynamiką inwestują kesz w rozwój, czyli inwestują w to, na czy się najlepiej znają i co do tej pory działa. Moim zdaniem tak też będzie i w tym przypadku.
    Przecież widać że zarządzający firmą mają dobre intencje i pracują solidnie nad rozwojem firmy, co widać z kwartału na kwartał.

Jeśli chodzi o płynność na parkiecie i niski FF. Są różne mechanizmy które mogą to poprawić, bez szkody dla drobnych akcjonariuszy.

• Re: Moja analiza Eurosnack Autor: rjack [91.189.59.*]
    Mówiłem o "syfie" bo o ile nie kwestionuję, że firma ma ostatnio lepsze wyniki to jednak:
    1/ za chwilę po raz n-ty kluczowi akcjonariusze przegłosują Wam emisję skierowaną bez PP po 10 groszy
    2/ spółka nie ma własnej fabryki
    3/ spółka nie ma własnej marki - wszystko private labels
    4/ spółka ma 3 kluczowych klientów - bardzo słaba dywersyfikacja przychodów

Mam pisać dalej?

Korzystajcie z chwilowej zwyżki i wywalajcie towar - moja skromna rada
  • Re: Moja analiza Eurosnack Autor: ~Zenon [89.151.44.*]
    tą analizę pisał robot?
  • Re: Moja analiza Eurosnack Autor: ~Buffet [89.64.102.*]
    A cio? Nie chcą sprzedać swoich akcji? :)
[x]
EUROSNACK 0,42% 2,38 2026-05-19 13:30:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.