• Maleją koszty Wise Finance + perspektywa na dużą kasę Autor: ~it [80.211.233.*]
    Dzisiejsze info :

i) wstrzymaniu obowiązku Spółki dokonywania spłat rat ww. kredytu w wysokości i terminach określonych w Umowie Kredytu ...

Po pierwsze jest to zmniejszenie comiesięcznych kosztów spółki
    ( prawnie przestaje ona spłacać kredyt w CHF z 2007 roku ).

Po drugie jest to wstępne potwierdzenie, że umowa kredytu CHF jest/była nieważna, dlatego sąd wydał ww. postanowienie...
    Tu będzie sporo kasy.
    Trzeba tylko poczekać albo na wyrok sądu, albo WF dogada się z GtN po dobroci.

Dobre info
  • Re: Maleją koszty Wise Finance + perspektywa na dużą kasę Autor: ~it [80.211.233.*]
    Chciałoby się powiedzieć : "Mądre finansowanie" :)
  • Re: Maleją koszty Wise Finance + perspektywa na dużą kasę Autor: ~Peroniaż [176.122.240.*]
    Z całym szacunkiem, Ty ten komunikat czytałeś od tyłu , na dzień dzisiejszy info na niekorzyść (MI) - Mądre Inwestycje
    Jeżeli wg Ciebie to taki korzystny komunikat to po co spółka informuje że podejmie kroki prawne w związku z powyższym.
    Teraz po uzasadnieniu pisemnym, bodaj 30 dni MI złoży odwołanie do wyższej instancji = czyli RUNDA II
    Teraz są przegranymi w pewnym sensie ponieważ nie uzyskali nic na co wnosili do sądu
    Tyle w temacie czytać ze zrozumieniem nie wprowadzać leszczy w błąd drogi PANIE
  • Re: Maleją koszty Wise Finance + perspektywa na dużą kasę Autor: ~it [80.211.233.*]
    Nie pisz bzdur i nie wprowadzaj w błąd.
    Gdzie masz mowę o "odwołaniu"?
    Na suficie sobie napisałeś ?

Cytat :
    " Po otrzymaniu pisemnego uzasadnienia Spółka podejmie decyzję odnośnie dalszych działań prawnych."

Na każde postanowienie sądu służy zażalenie - to po pierwsze.
    Po drugie : Podejmie decyzję, czy składać zażalenie czy nie.
    Po trzecie : Przypuszczam, że podejmie decyzję o nieskładaniu zażalenia.
    Po czwarte : Nawet jak złoży zażalenie ( tylko na co ? Na korzystne postanowienie ? ) ... i nawet gdyby ono zostało przez sąd oddalone to nic nie zmienia, bo ww. postanowienie zostaje w mocy.

Po piąte : Chodzi o ewentualny WYROK stwierdzający, że umowa z 2007 roku na CHF była nieważna ! To zupełnie coś innego niż ww. postanowienie ( o niespłacaniu rat kredytu ).
    To są dwie różne sprawy. Dlatego też w pierwszym poście napisałem "po drugie".
    Albo się WF dogada z GtN ( dobrowolnie ) o unieważnieniu umowy kredytu ... albo żaden problem : Pójdzie do sądu i sąd unieważni tę umowę bez łaski GtN.
    Oczywiście, spółka może złożyć zażalenie na to postanowienie ... i zażądać tego aby spłacać raty kredytu ( wbrew ww. postanowieniu sądu ).

Niech składa
    ... To się trochę pośmiejemy.
  • Re: Maleją koszty Wise Finance + perspektywa na dużą kasę Autor: ~Wielebny [31.61.242.*]
    Drogi synu czytam to i wołam o pomstę do nieba
    WF wniósł do sądu pozew na zabezpieczenie jego interesów ze względu na kredyt i splata wobec Getin B
    Sąd to odrzucił i to jest niekorzystne dla WF , ponieważ Getin może posłać im komornika w celu zajęcia np. jednego mieszkanka na Naruszewicza
    Czekamy na wyrok sądu a teraz odwołanie od postanowienia
    Oj ręce opadają.
    Niby święta osoba a się myli.
    Owszem, WF chciał zabezpieczenia ( ale bez wyroku ? ) Kto ponoć już stwierdził, ze umowa jest nieważna ? Jeszcze nikt !
    Najpierw trzeba formalnie/np. sądownie unieważnić umowę.
    Potem trzeba ustalić ILE się spółce należy ( będą to grube miliony ).
    A dopiero potem albo starać się o zabezpieczenie, albo z wyrokiem sądowym iść do komornika, itd.

WF chciała zabezpieczenia ale bez wyroku, bez ( niezależnego / obiektywnego ) obliczenia kwoty należnej spółce, itd.
    O jaką kwotę wnioskowała ( bez wyroku ) ?
    Sama ją sobie wyliczyła ?
    Sąd mial ją wyliczyć ?
    Sąd ma to w d... Nie jest od wyliczania.

Najpierw musi się odbyć rozprawa o unieważnienie umowy. Tam będzie mowa o konkretnych kwotach należnych spółce. Dopiero wtedy można albo występować o zabezpeczenie, albo iść do komornika.

Być może specjalnie spółka ( bezsensownie ) wystąpiła o zabezpieczenie, aby dostać postanowienie o zawieszeniu spłat kredytu, a może ... itd.
    Niewazne. Najpierw musi zostać unieważniona umowa a dopiero potem dochodzenie albo zabezpieczenie ewentualnej kasy.
    Pytanie zasadnicze i podstawowe jest takie :

Ile z tego może być kasy ?
    ( dodatkowej kasy )
    He..he..
    Już sobie policzyłem

:D
  • Re: Maleją koszty Wise Finance + perspektywa na dużą kasę Autor: ~Wielebny [31.61.242.*]
    Mój synu nie wyciągną od GB ani grosza
    Kredyty trzeba spłacać
    Brałem kredyt w złotówkach na zakup dzwonków ale ogr z sąsiedniej drwil ze mnie że jestem staroświecki i nie umiem liczyć wielkości odsetek
    JA mu na to a co zbiras z tacuni ? Franki czy zety
    A dzisiaj płacz i zgrzytanie zębów a moje dzwonki tak pięknie brzmią i idą tacowniki i rzucają złocisze he he
    A Ty synu już naliczyłeś ? Jesteś z WF że wiesz jaki kredyt i ile spłacili do 2019 r
    Zaczynasz mnie rozśmiszać swoją pychą
    Ja widzę, że Wielebny totalnie nie jest w temacie.
    Kredyty frankowe a złotówkowe to jak niebo i piekło. Zupełnie inne sprawy.

Wystarczy poszperać w necie i się dowiedzieć, ot np. tu :
    https://www.parkiet.com/banki/art37973621-kto-skorzysta-kto-straci-po-wyroku-tsue

Najkrócej mówiąc 98% wyroków sądowych to unieważnienie umów kredytowych w CHF. To też dane nie moje a z sieci.

Frankowicze to wielcy szczęściarze.
    ( To się w pale nie mieści )
    Ja niestety bardzo, ale to bardzo żałuję, że nie zaciągnąłem kredytu CHF
    ( to chyba kara za moje grzechy ),
    ... co najmniej w takiej wysokości w jakiej zaciągnął ten kredyt poprzednik WF.
    Szkoda tylko, że ten kredyt nie był 10-krotnie, albo jeszcze lepiej 100-krotnie większy od tego, jaki został zaciągnięty.

Trudno
    ... ale i tak należy wielbić Pana.

Powiadam Wielebnemu : To są miliony
    Niech sobie Wielebny sprawdzi np. w necie, co oznacza unieważnienie umowy., ot chociażby tu:
    https://habza.com.pl/uniewaznienie-umowy-kredytu/

Krótko mówiąc to tak jakby w ogóle nie została zawarta !
    Kredytobiorca dostaje z powrotem wszystko to co dotychczas spłacił + ... itd.
    Frankowicze to niesamowici szczęściarze, powiadam Wielebnemu.
    Szatan zapewne szepnął Wielebnemu aby wziął on kredyt złotówkowy a nie frankowy.
    W przypadku WF oznacza to np., że WSZYSTKIE raty kredytu, jakie były spłacane przez 16 lat !!! ( 2007-2023 - głównie przez poprzedników WF ) wracają do kasy / szuflady spółki. Można powiedzieć, że gratis/extra.
    ( Fesenko dostaje w ten sposób dodatkowego bonusa od poprzedników, ...no obecni akcjonariusze też :) )
    Zdradzę też rąbek tajemnicy, że zwrot ( zasądzany przez sąd ) następuje w dwóch różnych kwotach i walutach : PLN + CHF.

Chętnie zapoznam się z wyliczeniami innych. To dość prosta sprawa.
    Czekam zatem na wyliczenia innych. Nie chcę wszystkiego podawać na tacy.
    ( Chociaż taca dobra rzecz :))
    Mój synu
    Nie wiem co bierzesz ale zaprawdę powiadam Ci zmniejsz dawkę
    Zwrócą ratę kredytu do szuflady ............ WF
    Zaprawdę powiadam Ci jeżeli wrócą to tylko odsetki naliczone od różnicy kursowej po uwolnienie franka
    Każdą sprawę franka musi rozpatrzć sąd w Polsce , znam dziesiątki wiernych z frankami i jeszcze nikt nic nie wygrał w sądzie
    Jeżeli uda się dla WF to od 15 mln zł we frankach to będą grosze w porównaniu z tym co zarabiają ale dobre i to
    Widzę, że Wielebny jest już po wieczornej nalewce ( wiśniówka / śliwowica czy coś innego ?) i nie wie sam jakie niedorzeczne farmazony wypisuje, za które niedługo będzie się wstydzić.
    Proponuję udać się na spoczynek, to powinno pomóc.
    A jutro zamiast pisania farmazonów proszę o podanie konkretnej kwoty, najlepiej z ewentualnym wyliczeniami / tj. podstawą.
    Czekam też na wyliczenia innych parafian.
    Jak się trochę typów ( rzeczownik od typowania a nie rodzaju osobnika ) co najmniej kilku parafian zbierze, to sobie te wyliczenia porównamy.

( i bez bezsensownych wywodów please - same konkretne kwoty i wyliczenia )
    No co jest panowie i ewentualnie panie ?
    Ile zarobi na tym spółka ?
    To znaczy Fesenko & Co. + akcjonariusze / znaczy też my drobne leszcze 'parafianie' ?
  • Jest takie stare powiedzenie Autor: ~Peroniaż [176.122.240.*]
    "Jeszcze Maciek w d u p i e a już mu kaszę gotują"
  • Re: Maleją koszty Wise Finance + perspektywa na dużą kasę Autor: ~DE [116.203.215.*]
    Z tej mąki będzie chleb.

W wysokości zirka 15 500 000,- złotych polskich aktualnych

Nawet przedszkolaki już o tym wiedzą :)
    No brawo :)
  • Wyrok 1 - Bielsko-Biała Autor: ~it [80.211.233.*]
    Mi wyszło minimalnie mniej :

Wyrok  z dnia 1 marca 2022 r. Sądu Okręgowego w Bielsku-Białej
    Szczegóły tu :

https://www.sprawy-przeciwko-bankom.pl/uniewaznienie-kredytu-frankowego-millennium-bank-z-2007-r-na-zakup-mieszkania-wygrywamy-w-bielsku-bialej/ 

Dane wyjściowe :

Kredyt CHF z 2007 roku,  w kwocie 282 800 zł  ( równowartość w PLN )

Wyrok :
    Zasądzone na rzecz kredytobiorcy :   89 892,79 PLN + 40 031,01 CHF
    z ustawowymi odsetkami za opóźnienie od dnia stycznia 2022 r. do dnia zapłaty

Obliczenia :
    Prawie 12 tyś. kosztów postępowania pomijam, odsetki też pomijam.
    Poprzednik WF (  tj. PPG SA ) zaciągnął kredyt też w 2007 roku, w innym banku ( co jest bez większego znaczenia )  ale o równowartości 15,0 mln PLN a nie 0,2828 mln ).

Przez interpolację / proporcjonalne porównanie : 
    15 mln zł :  0,2828 mln zł = 53,04 
    ( o tyle razy zaciągnięty kredyt przez PPG był wyższy od ww. kredytu w Bielsku-Białej )

A więc gdyby w przypadku WF zapadł identyczny wyrok jak ww.  to zostałoby zasądzone :
    89 892,79 zł  x  53,04 =  4 768 005, 13 PLN  ~ 4,8 mln PLN
    + 40 031,01 CHF x 53,04 = 2 123 244,77 CHF  albo równowartość w PLN ( x 4,72 PLN/CHF ) = 10 021 715,31 PLN  ~ 10,0 mln PLN

Ze względu na to, że WF dłużej o ok. rok spłacał kredyt (+cały 2022 rok) ww. kwotę 14,8 mln PLN należy zaokrąglić w górę. Przyjmijmy tylko i zaokrąglijmy do równowartości  równych 15,0  mln PLN.
    Koszty postępowania oraz odsetki już pomijamy.

15 mln zł dla spółki  oznacza ( : 386 774 akcji ) zysk  na 1  akcję :  38,78 zł/na akcję ~ 39,- zł/akcję

[ sprawdzenie : ww. zasądzone ok. 40 tyś CHF = ok. 189 tyś. zł + ww. ok. 90 tyś zł = 279 tyś. zł
    - czyli ok. tyle samo na ile  został zaciągnięty w 2007 roku  kredyt frankowy w równowartości PLN. ]

Uproszczony wniosek :

Odszkodowanie za unieważnienie kredytu frankowego zaciągniętego w 2007 roku wynosi mniej więcej tyle samo ile równowartość zaciągniętego wówczas tj. w 2007 roku  kredytu.
    W przypadku WF było to 15 mln i takie mniej więcej będzie zasądzone odszkodowanie z tytułu unieważnienia umowy kredytowej w CHF :

Czyli ok. 15 mln zł =  tzn.  ok. 39,- zł na 1 akcję

( 15 mln zł albo 39 zł/akcję  - Jest to np. o ok. 1/3 więcej niż zysk netto spółki za całe I półrocze 2022 roku  ( 27,54 zł/akcję ))

• Re: Wyrok 2 - Wrocław Autor: ~it [80.211.233.*]
    Inny wyrok :
    Wyrok z  dnia 25 marca 2021 r.  Sąd Okręgowy we Wrocławiu XII Wydział Cywilny

http://orzeczenia.wroclaw.so.gov.pl/content/$N/155025000006003_XII_C_002205_2018_Uz_2021-05-11_001

Kredyt CHF  z 2007 roku, równowartość  w wys. 359.608,67 zł.

Zasądzone w 2021 roku :

189.451,12 zł  +  22.465,23 CHF ( x ok. 4,7 PLN/CHF = 105 586,58 PLN )  ok. = 295 037,70 zł

Uwzględniając fakt, że jest to wyrok sprzed 2 lat ( z 2021 a nie z 2023 roku ) to zasądzona kwota odszkodowania w 2023 roku też by mniej więcej odpowiadała kwocie zaciągniętego kredytu w 2007 roku, czyli ok. te ww. 350-360 tyś, zł.

Potwierdza to tylko tę regułę, że  odszkodowanie za unieważnienie kredytu frankowego zaciągniętego w 2007 roku wynosi mniej więcej tyle samo ile wynosi równowartość zaciągniętego wówczas ( w 2007 r.) kredytu.

W przypadku WF będzie to więc ok. 15 mln zł

• Re: Wyrok 3 - Sieradz Autor: ~it [80.211.233.*]
    Trzeci wyrok / sprzed roku :

Dnia 21 marca 2022 r., Sąd Okręgowy w Sieradzu I Wydział Cywilny

http://orzeczenia.sieradz.so.gov.pl/content/$N/152520000000503_I_C_000207_2021_Uz_2022-03-21_001

Kredyt CHF z 2007 roku,  177.730,00 CHF  równowartości   347 515,46 zł

Zasądzone w 2022 roku :
     81.221,56 zł +  62.408,07 CHF  ( x ok. 4,72 zł/CHF = 294 566,09 ) = 375 787,65  PLN

Czyli  zasądzone w 2022 roku nawet  więcej niż zaciągnięty kredyt w 2007 roku !

Potwierdza to tylko to, że w przypadku WF SA  odszkodowanie za unieważnienie kredytu frankowego zaciągniętego w 2007 roku może nawet  wynosić więcej niż równowartość zaciągniętego wówczas ( w 2007 r.) kredytu, … czyli w przypadku WF SA  więcej niż 15 000 000,-  zł !  ( tj. ok. 40,- zł / akcję )

• Re: Wyrok 3 - Sieradz Autor: ~Peroniaż [176.122.240.*]
    A czy WF S. A. złożył taki pozew do sądu ??????
    Czy było tylko porozumienie i WF S A doszedł do wniosku , że może być problem z bankrutem czarneckim i wystąpił o zabezpieczenie roszczeń a Sąd to rzucił do kosza?
    it - to budujące co piszesz o tych milionach ale droga daleka uwierz mi = tak jak w tym powiedzeniu .
  • Re: Wyrok 3 - Sieradz Autor: ~it [80.211.233.*]
    Peroniaż, powinieneś wiedzieć tak elementarne rzeczy, że ok. pół roku temu GtN został przejęty od Czarneckiego.

Teraz Czarnecki nie ma już z tym bankiem nic wspólnego.
  • Bardziej dokładne wyliczenie Autor: ~DE [116.203.215.*]
    Tu jest bardziej dokładne wyliczenie tyle, że sprzed roku, tj. aktualne w 2022 r. :

https://frankowicze.net/ile-zyskasz-wygrywajac-w-sadzie-sprawe-o-kredyt-we-frankach-symulacja-i-obliczenia/ 

Ile dokładnie zyskasz na unieważnieniu umowy?

W celu zobrazowania jak olbrzymie są korzyści z unieważnienia umowy posłużmy się przykładem. Sprawa dotyczy kredytu indeksowanego do kursu CHF o wartości 500.000 zł, zaciągniętego w kwietniu 2007 rokuprzy kursie CHF na poziomie 2,35 zł. Zadłużenie kredytobiorcy w CHF wynosiło na starcie 212.765,96 CHF. Do momentu złożenia pozwu przeciwko bankowi w styczniu 2020 roku spłacona została kwota 120.000 zł plus równowartość 330.000 zł wniesiona bezpośrednio w walucie. Łącznie do banku wpłacono kwotę 450.000 zł. Pomimo to bank utrzymuje, że saldo zadłużenia wynosi jeszcze 380.000 zł (84.257 CHF x aktualny kurs 4,51 zł). Sąd prawomocnie unieważnił umowę kredytową i zasądził na rzecz kredytobiorcy całość dochodzonych kwot wraz z odsetkami za opóźnienie od momentu rozpoczęcia sprawy oraz dodatkowo zwrot kosztów procesu. Oto dokładne korzyści finansowe z wygranej:
    • Saldo kredytu spadło z 380.000 zł do 0;
    • Bank ma zwrócić kredytobiorcy sumę wpłaconych rat, tj. 120.000 zł plus 70.000 CHF.
    • Na różnicy kursu CHF kredytobiorca zyskuje 1,11 zł na każdym franku – kupował walutę średnio po 3,40 zł, a aktualny kurs wynosi 4,51 zł. Kredytobiorca wpłacił do banku 70.000 CHF, co daje dodatkowy zysk w wysokości 77.700 zł.
    • Teoretycznie bank musi zapłacić odsetki za opóźnienie naliczane od stycznia 2020 roku. Wahały się one w tym okresie w przedziale od 5,6% do 9%. Biorąc pod uwagę podstawę do naliczenia odsetek, tj. kwotę dochodzonych od banku roszczeń w wysokości 450.000 zł i zmieniające się oprocentowanie, zasądzona kwota wraz z odsetkami wyniesie 510.335,14 zł.Sam zysk z odsetek za zwłokę będzie wynosił ponad 60 tys. złotych.
    • Zwrot kosztów zastępstwa procesowego w wysokości 10.800 zł
    ……..

Tutaj kwota zasądzona w 2022 roku  jest trochę wyższa  od kwoty zaciągniętego kredytu w 2007 roku.

Odnosząc ww. wyliczenie na kredyt zaciągnięty przez poprzednika  Wise Finance SA tj. PPG SA  w 2007 roku to byłoby to :
                                15 000 000 zł : 500 000 zł  =  30

Zasądzona ( w 2022 roku ) kwota wraz odsetkami wyniosłaby : 
                       30 x  510 335, 14 zł = 15 310 054,20 zł
    … czyli / co daje ( rok temu )  prawie 40,- zł/akcję.

Ale to wyliczenie jest przy zeszłorocznym kursie 4,51 PLN/CHF. 
    Teraz mamy wyższy kurs CHF tzn., że zasądzona kwota byłaby jeszcze wyższa od wymienionych 15,31 mln zł + dochodzą do tego wysokie odsetki za 2022 i 2023 rok ( aż do chwili złożenia pozwu )...

... czyli obecnie / w 2023 roku byłoby to podane przeze mnie około 15 500 000,- zł

• Re: Bardziej dokładne wyliczenie Autor: ~Wx [85.221.144.*]
    To moze dzisiaj te 74,00 zl na sprzedazy peknie...
  • do it Autor: ~Peroniaż [176.122.240.*]
    wiem wiem co to za twór powstał i już leci z kasa do WF
    Nie chciałbym żebyśmy się źle zrozumieli, że ja bym się nie cieszył z tego unieważnienia umowy i odszkodowania
    .............. tyle tylko że WF żadnego pozwu na razie nie złożył
  • Re: do it Autor: ~it [80.211.233.*]
    ... i wcale pozwu składać nie musi.

Bank doskonale wie, że stoi na przegranej pozycji ( 98% spraw wygrywają frankowicze + wydane już orzeczenia, itd. ).
    Jeżeli dogada się ze spółką to zaoszczędzi chociażby na kosztach postępowania sądowego + naliczanych obecnie ( wyjątkowo wysokich odsetkach ), ... itd.

Bank żadnej łaski nie robi a jak chce brnąć w dodatkowe koszty ... to nie ma sprawy : WF złoży pozew.
    Im później, tym lepiej, tym więcej zarobi. No problem
  • O ! Autor: ~Peroniaż [176.122.240.*]
    . nareszcie gadasz jak człowiek, stawiam piwo i żółwik
  • Re: O ! Autor: ~it [80.211.233.*]
    Być może spółka celowo złożyła bezsensowny wniosek o zabezpieczenie, aby sprawę przeciągać. Im dłużej, tym lepiej.
    Może nawet złoży nawet jakieś bezsensowne zażalenie, aby sprawę przeciągać. To leży w jej interesie, zwłaszcza, że teraz nie musi nawet spłacać rat kredytu. Ja bym chyba tak zrobił.

To facet z banku w garniturze zapewne codziennie przychodzi prawie na kolanach na Naruszewicza, aby sprawę w końcu załatwić ... A od spółki słyszy : Sorry, ale sam pan widzi, sprawa jest jeszcze w toku.
    Ach te sądy ... :)
  • Re: O ! Autor: ~Peroniaż [176.122.240.*]
    Jak sprawa wypali stawiam 1 l "Jasia Wędrowniczka"
  • Re: O ! Autor: ~UK [62.216.75.*]
    Jest takie powiedzenie :
    "Mały kredyt to problem kredytobiorcy, duży kredyt to problem banku"
    Coś w tym jest :)
  • Re: O ! Autor: ~Aqq [31.41.142.*]
    może już lata do Stanów?
  • Re: O ! Autor: ~UK [62.216.75.*]
    Kto i po co ?
    Facet z banku ?
  • Re: O ! Autor: ~Er [188.137.40.*]
    Generalnie to problem jest w tym, że rodzice znajomego mieli kredyt frankowy w Gb i wygrali, ale sąd nie wydał wyroku i muszą go spłacać nadal. Problem w tym, że w momencie ogłoszenia wyroku w kasie bankruta może już nic nie być i wpłaconych pieniędzy nie zobaczą. Tutaj wydaje mi się może być podobnie.
    Bardzo prawdopodobne ze względu na to, że Alec wniósł pozew o zabezpieczenie, które sąd odrzucił
  • Re: O ! Autor: ~GB [62.216.75.*]
    Ech ludziska. Teraz bank ten jest pod
    skrzydełkami KNF i BGF czyli Bankowego Funduszu Gwarancyjnego. To lepszy nadzór niż jakiś tam bank szwajcarski.

Nawiasem mówiąc wydzielony z GNB obecnie tzw. Velo Bank to z tego co pamiętam 9 bank co do wielkości w Polsce na 30 działających.

Czarneckiemu ten bank został ordynarnie ukradziony ale to inna historia.
    A Ty co grasz wujka czarneckiego , jak czarnecki ludzi wydutkał to dobrze , a jak czarneckiemu przejeli bank żeby ludzi pospłacać to źle oj nie o take Polske My walczyli nie o take
    Dobrze że toi nie było za tuseka bo by było jak z ambergoldem gdzie nie ma pieniędzy ani winnych
    Widzę, że gadzinową propagandę powtarzasz. Masz prawo możesz.
    To, że jemu ukradli, bo nie chciał dać ładnej łapówki, to nie znaczy, że komukolwiek i cokolwiek oddadzą. Nikomu nic z tego,vani grosza nie oddali i nie oddadzą. Nie taka jest mentalność złodzieja.
    Mógłbym ci podać co najmniej kilkanaście nazwisk innych i rzeczywistych oszustów, którzy na o wiele większą skalę wydutkali tysiące innych i którym włos z głowy nie spadł ale to nie ten temat i nie ten wątek.

Owszem, chciałbym być wujkiem Czarneckiego ale niestety nim nie jestem.
    A ja nie
    LC był tajnym współpracownikiem , a parszywa komuna strzelała do mojej rodziny za to że chcieli chleba, współpracował z mordercami od jaruzela , z FOZU rodził się biznes , postkomuna uwłaszczyła się na państwie Polskim tak powstały biznesy czarneckich, kulczyków i solorzów , walterów i innych
    Tak, tak pisz dalej te propagandowe bzdury.
    Dwudziestolatek, który podpisuje jakiś kwit, żeby dostać paszport i który nikomu nic nie zrobił jest winny za 45 lat komuny, wszystkich pomordowanych, stan wojenny, postkomunę, itd.
    Tak, tak
    Jak chcesz to możesz też pomyśleć o tysiącach drobnych akcjonariuszy GNB, którzy też zostali z dnia na dzień okradzeni, w tym było wielu takich, którzy od lat mieli akcje na IKE i IKZE. Ich było więcej niż innych tzw. rzekomo poszkodowanych.
    "Wielce poszkodowani" są też rzekomo frankowicze, co dobrze widać na tym przykładzie tutaj.
    Frankowiczów nie żal mi w ogóle
    Jak ja brałem w złotówkach to mówili mi w twarz że jestem dhebilem , ja już spłaciłem i mieszkam w swoim domu zgodnie z umową mogłem wcześniej spłacać itd itd ,
    Gdybym zarabiał we frankach brałbym we frankach , to proste jak drut i kto tu jest dhebil ?
    Jakimś dziwnym trafem Ci z podziemia niepodległościowego którzy byli przesladowani i zabijani banków nie pozakładali
    R. Kluska robił biznes i jak go postkomuna załatwiła bo był za duży kozak dla towarzyszy kiszczaka i jaruzela i WSI go wykończyła teraz barany pasie w bieszczadach
    Bredzisz od rzeczy.
    Bez odzewu.
    Widać że jesteś młodym człowiekiem wychowanym na TVNie
    Teraz najazd na JPII - te czerwone wilki które szorują po brukselkich salonach dzięki JPII plują dzisiaj na niego a wy młodzi im klaszczecie oczywiście nie wszyscy ale lewctwo na siłę próbuje zamazać prawdziwy obraz historii dobra i zła , kto stał po której stronie
    posłuchaj sobie homili JPII i nie ważne czy jesteś wierzący czy nie posłuchaj, ponieważ JPII mówił do ludzi nie tylko do katolików do ludzi i wszystkich szanował a dzisiaj kilku wypierdów z wiejskiej co jest na wizji, pluje na niego
    to taka metoda lewackiego motłochu = zniszczyć autorytet i co ci wtedy zostanie NIC , pustka
    Bredzisz od rzeczy.
    Bez odzewu bis.
    Tak jak myślałem wychowanek TVNu
    Wyznawca ciepłej wody w kranie
    Nie masz pojęcia co to była komuna i co robili z ludźmi którzy im nie klaskali
    a dzisiaj miler z kwachem mówią o demokracji "rechot historii"
  • Re: O ! Autor: ~DE [116.203.215.*]
    A propos :

...

BFG wybrał JP Morgan na doradcę przy sprzedaży Velobanku
    14.02.2023 13:46
    Bankowy Fundusz Gwarancyjny wybrał JP Morgan na doradcę przy sprzedaży Velobanku - poinformował PAP Biznes Filip Dutkowski, rzecznik prasowy BFG.

"Bankowy Fundusz Gwarancyjny wybrał JP Morgan na doradcę przy sprzedaży Velobanku" - powiedział PAP Filip Dutkowski.
    Pod koniec września 2022 roku BFG rozpoczął przymusową restrukturyzację Getin Noble Banku.

.....

Niecałe pół roku temu ukradli / 'przejęli' za gratis of corse... A teraz już wystawiają go na sprzedaż. :)

Ciekawe za ile miliardów PLN/USD sprzedadzą tego rzekomego bankruta.

Poczekamy, zobaczymy ... ile kosztują "rzekomi bankruci".

P.S.
    To się chyba paserstwo nazywa ?
[x]
IBSM 0,88% 69,00 2026-06-01 09:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.