Spółka musi oddać klientom mieszkania! To sprawi że do kasy wpłynie kasa na (bieżące wydatki) to jest priorytet! Brak chętnych na akcje D to zły sygnał jak i spóźnianie się z wykupem obligacji! Rosnące koszta działalności są nieuniknione! Aha warto się przyjrzeć w jaki sposób w raporcie są uwzględniane zarobki ( na podstawie statystyk!) To nie jest pieniądz w kasie tylko wartość księgowa!) Prezes zastawił akcje spółki pod kredyt na krótki okres! Więc podejrzewam że może się to źle skończy! Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Zgodnie z oczekiwaniami niestety na dzisiaj ta spółka to bankrut.
Muszą chyba osiągnąć nieprawdopodobne zyski z tych wszystkich budynków, żeby móc prowadzić działalność. A chyba wiemy ile dzisiaj kosztuje obsługa długu i przestoje w sprzedaży... A długu mają ponad 200 milionów, więcej niż suma bilansowa...
Kapitały własne ujemne na prawie 40 milionów też robią wrażenie.
Co tu ma dźwignąć kurs?
Pozdrawiam
Misiek
No tak, pieniądz coraz droższy, materiały drogie, a do tego presja płacowa... Przed Prezesem trudny egzamin. Wkrótce wszyscy będziemy żyć skromnie i ubogo, ale za to szczęśliwie, niczym prezes NBP :)))))
Mam nadzeje ze masz dowody. Zobaczymy tez jak zaareaguje prezes na Twój wpis. :-) A więc piszemy emaile do spółki w sprawie Miska.
Zgodnie z artykułami 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation) zakazana jest manipulacja instrumentami finansowymi. Zakazaną manipulację stanowi, m.in. rozpowszechnianie za pośrednictwem mediów, w tym internetu, lub przy użyciu innych środków, informacji, które wprowadzają lub mogą wprowadzać w błąd, w tym rozpowszechnianie plotek, w przypadku gdy osoba rozpowszechniająca te informacje wiedziała lub powinna była wiedzieć, że informacje te były fałszywe lub wprowadzające w błąd. Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.
Deweloper może ogłosić bankructwo gdy suma zobowiązań przekracza wartości jego majątku! Sytuacja ta musi się utrzymać 24 miesiące lub gdy deweloper nie reguluje bieżących zobowiązań przez 3 miesiące!
Pytanie,
Potrzebujesz jakiejś pomocy?
Po pierwsze naucz odróżniać się ocenę od chęci wprowadzania w błąd.
Po drugie sam pisałeś, że interpretacja danych finansowych to nie jest Twoja mocna strona, ale może chociaż przeczytaj ostatnie sprawozdanie spółki.
Po trzecie które przytoczone przeze mnie konkretne dane są nieprawdziwe?
I po czwarte z Twoich postów, które żal przytaczać, to dopiero bije chęcią przytoczonej definicji manipulacji.
Możemy się pobawić...
Misiek
Ja się zupełnie nie denerwuję. Szczególnie że tutaj dokładnie takim jak ten koleś wskazuję po czasie kto chyba jednak ma rację.
Ja nie miałem i nie mam tych akcji, więc dla mnie luz, ale jak ktoś mnie straszy to ciekaw jestem czy w czasie kiedy spółka latała w okolicach 200 PLN to koleś naganiając na czterocyfrowy kurs sam lub znajomi nie sprzedawali w tym samym czasie akcji. Może warto sprawdzić... Bo wtedy to absolutna próba manipulacji, niezależnie od zasięgu informacji.
Pozdrawiam
Misiek
Ola, Paweł,
Nie śledzę specjalnie mocno tego rynku. Ale spojrzałem w raport Prefy za 2022, bo lubię liczby. Poza tym, że raport jest fatalny, to jeszcze jedna liczba przykuła moją uwagę. W 4q ponad 3,5m kosztów finansowych. Raczej tendencja nie będzie spadkowa, więc w 2023 można założyć co najmniej 14 milionów samych kosztów finansowych, czyli samej obsługi długu. Ile to trzeba mieszkań sprzedać czy wynająć, żeby tylko to pokryć, a przecież to tylko jeden dodatkowy koszt poza wszystkimi związanymi z codzienną działalnością...
Bez jakiegoś inwestora będzie ciężko. Kto w dzisiejszych czasach zainwestuje nie wiem. A jak to w mojej ocenie wygląda już pisałem. Oczywiście każdy wyciąga wnioski na własny rachunek, ale jakoś nikt tej "ambrozji" w "promocyjnej" cenie nie bierze garściami...
Pozdrawiam
Misiek
Wczoraj było espi, że jakieś obligacje są wykupione. Ale ogólnie macie rację, nie wygląda to wszystko na ten moment zbyt różowo. Plan może i był dobry, ale wojna, inflacja..., przy finansowaniu długiem, chyba trzeba brać pod uwagę, że coś może pójść nie tak i mieć plan B albo i C. Tak mi się przynajmniej wydaje, bo ja akurat z działalnością gospodarczą w ogóle nie mam do czynienia i nie znam się. Podobno są też wstrzymane prace na Perle Łazarza, spółka podaje, że będą wznowione w 4 kwartale. Zobaczymy... Wygląda, że ten rok będzie bardzo trudny dla spółki i akcjonariuszy. Nawet na Gowork, ktoś napisał, żeby trzymać się z daleka, bo to bankrut. Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzą. Szczerze kibicuję, bo Prezes szanuje akcjonariuszy i czasem korzysta z naszych wskazówek:) Ostatnio czytałam, że w swoich domkach montują pompy ciepła, a pisaliśmy o tym jakiś czas temu na forum :)
Dzieje się na tej giełdzie, głowa za mała. Na nudę nie można narzekać. Jest ciekawie, czasem nawet bardzo zabawnie, pod warunkiem, że nie traci się oszczędności...