• Podsumowując Prefe Autor: ~Inwestorzprzedszkola [37.248.154.*]
    Spółka musi oddać klientom mieszkania! To sprawi że do kasy wpłynie kasa na (bieżące wydatki) to jest priorytet! Brak chętnych na akcje D to zły sygnał jak i spóźnianie się z wykupem obligacji! Rosnące koszta działalności są nieuniknione! Aha warto się przyjrzeć w jaki sposób w raporcie są uwzględniane zarobki ( na podstawie statystyk!) To nie jest pieniądz w kasie tylko wartość księgowa!) Prezes zastawił akcje spółki pod kredyt na krótki okres! Więc podejrzewam że może się to źle skończy! Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
  • Re: Podsumowując Prefe Autor: ~Pytanie [10.42.3.*]
    Potrzebują kasy na dokończenie inwestycji. W końcu sprzedadzą z zyskiem te mieszkania i domy.

Jeśli Prezes zastawia swoje akcje to chyba wie co robi. Chyba nie chce ich stracić?

Dla obecnych akcjonariuszy brak emisji D to dobry sygnał. Będzie mniej akcji w obrocie. I o to chodzi.
  • Re: Podsumowując Prefe Autor: ~WlodekzGdyni [89.64.102.*]
    Ale gdy była emisja z pp to zwiększenie ilości akcji nikomu nie przeszkadzało ...
  • Re: Podsumowując Prefe Autor: ~Janusz_Spekulacji [88.156.180.*]
    Jak to? - no bo to my braliśmy po 50 groszy.
    A nie ktoś obcy.
    :-)
  • Re: Podsumowując Prefe Autor: ~Inwestorzprzedszkola [37.248.155.*]
    Gdyby była emisja to niektórzy by realizowali zyski co w konsekwencji doprowadziłoby do spadku kursu!
  • Re: Podsumowując Prefe Autor: ~Inwestorzprzedszkola [37.248.155.*]
    Co i tak nastąpiło ale nie na taką skalę
  • Re: Podsumowując Prefe Autor: ~Misiek [31.61.185.*]
    Zgodnie z oczekiwaniami niestety na dzisiaj ta spółka to bankrut.
    Muszą chyba osiągnąć nieprawdopodobne zyski z tych wszystkich budynków, żeby móc prowadzić działalność. A chyba wiemy ile dzisiaj kosztuje obsługa długu i przestoje w sprzedaży... A długu mają ponad 200 milionów, więcej niż suma bilansowa...
    Kapitały własne ujemne na prawie 40 milionów też robią wrażenie.
    Co tu ma dźwignąć kurs?
    Pozdrawiam
    Misiek
  • Re: Podsumowując Prefe Autor: ~Ola [109.173.152.*]
    No tak, pieniądz coraz droższy, materiały drogie, a do tego presja płacowa...
    Przed Prezesem trudny egzamin.
    Wkrótce wszyscy będziemy żyć skromnie i ubogo, ale za to szczęśliwie, niczym prezes NBP :)))))

• Re: Podsumowując Prefe Do Miska Autor: ~Pytanie [80.111.34.*]
    Mam nadzeje ze masz dowody. Zobaczymy tez jak zaareaguje prezes na Twój wpis. :-)
    A więc piszemy emaile do spółki w sprawie Miska.

Zgodnie z artykułami 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation) zakazana jest manipulacja instrumentami finansowymi. Zakazaną manipulację stanowi, m.in. rozpowszechnianie za pośrednictwem mediów, w tym internetu, lub przy użyciu innych środków, informacji, które wprowadzają lub mogą wprowadzać w błąd, w tym rozpowszechnianie plotek, w przypadku gdy osoba rozpowszechniająca te informacje wiedziała lub powinna była wiedzieć, że informacje te były fałszywe lub wprowadzające w błąd. Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.
  • Re: Podsumowując Prefe Do Miska Autor: ~Paweł [83.21.24.*]
    A jak z wypłatami akcji? Ludzie dostali wypłaty w końcu? Widać ,że spółka ma problem. Jak myślicie kiedy może zbankrutować?
  • Re: Podsumowując Prefe Do Miska Autor: ~Inwestorzprzedszkola [5.184.216.*]
    Deweloper może ogłosić bankructwo gdy suma zobowiązań przekracza wartości jego majątku! Sytuacja ta musi się utrzymać 24 miesiące lub gdy deweloper nie reguluje bieżących zobowiązań przez 3 miesiące!
  • Re: Podsumowując Prefe Do Miska Autor: ~Misiek [31.61.186.*]
    Pytanie,
    Potrzebujesz jakiejś pomocy?
    Po pierwsze naucz odróżniać się ocenę od chęci wprowadzania w błąd.
    Po drugie sam pisałeś, że interpretacja danych finansowych to nie jest Twoja mocna strona, ale może chociaż przeczytaj ostatnie sprawozdanie spółki.
    Po trzecie które przytoczone przeze mnie konkretne dane są nieprawdziwe?
    I po czwarte z Twoich postów, które żal przytaczać, to dopiero bije chęcią przytoczonej definicji manipulacji.
    Możemy się pobawić...
    Misiek
  • Re: Podsumowując Prefe Do Miska Autor: ~Inwestorzprzedszkola [5.184.216.*]
    Panowie bez nerwów! Kto podejmuje decyzje inwestorskie tylko dlatego bo ktoś coś napisał na forum!? Żaden! No chyba że nie ma doświadczenia!
  • Re: Podsumowując Prefe Do Miska Autor: ~Misiek [31.61.186.*]
    Ja się zupełnie nie denerwuję. Szczególnie że tutaj dokładnie takim jak ten koleś wskazuję po czasie kto chyba jednak ma rację.
    Ja nie miałem i nie mam tych akcji, więc dla mnie luz, ale jak ktoś mnie straszy to ciekaw jestem czy w czasie kiedy spółka latała w okolicach 200 PLN to koleś naganiając na czterocyfrowy kurs sam lub znajomi nie sprzedawali w tym samym czasie akcji. Może warto sprawdzić... Bo wtedy to absolutna próba manipulacji, niezależnie od zasięgu informacji.
    Pozdrawiam
    Misiek
  • Re: Podsumowując Prefe Do Miska Autor: ~Paweł [83.21.24.*]
    Teraz z tymi programami mieszkaniowymi to się jeszcze okaże, że będą spać na forsie pod koniec roku.
  • A kto chce dostać mieszkanie za darmo? :))) Autor: ~Ola [109.173.152.*]
    https://www.domiporta.pl/informacje/a/mieszkanie-za-darmo-polityk-wie-jak-to-zalatwic-lokale-maja-oddawac-deweloperzy-5539

Deweloperzy dadzą. Wystarczy zagłosować na Agrounię!!!
    Ja pierniczę, co za chory pomysł :)))

• Re: A kto chce dostać mieszkanie za darmo? :))) Autor: ~Misiek [94.75.95.*]
    Ola, Paweł,
    Nie śledzę specjalnie mocno tego rynku. Ale spojrzałem w raport Prefy za 2022, bo lubię liczby. Poza tym, że raport jest fatalny, to jeszcze jedna liczba przykuła moją uwagę. W 4q ponad 3,5m kosztów finansowych. Raczej tendencja nie będzie spadkowa, więc w 2023 można założyć co najmniej 14 milionów samych kosztów finansowych, czyli samej obsługi długu. Ile to trzeba mieszkań sprzedać czy wynająć, żeby tylko to pokryć, a przecież to tylko jeden dodatkowy koszt poza wszystkimi związanymi z codzienną działalnością...
    Bez jakiegoś inwestora będzie ciężko. Kto w dzisiejszych czasach zainwestuje nie wiem. A jak to w mojej ocenie wygląda już pisałem. Oczywiście każdy wyciąga wnioski na własny rachunek, ale jakoś nikt tej "ambrozji" w "promocyjnej" cenie nie bierze garściami...
    Pozdrawiam
    Misiek
  • Re: A kto chce dostać mieszkanie za darmo? :))) Autor: ~Inwestorzprzedszkola [37.47.154.*]
    Jeszcze 24 marca muszą wykupić kolejne obligacje za ponad 5mln ! Kolejne pożyczki na lichwiarski %?
  • Re: A kto chce dostać mieszkanie za darmo? :))) Autor: ~Ola [109.173.152.*]
    Wczoraj było espi, że jakieś obligacje są wykupione.
    Ale ogólnie macie rację, nie wygląda to wszystko na ten moment zbyt różowo.
    Plan może i był dobry, ale wojna, inflacja..., przy finansowaniu długiem, chyba trzeba brać pod uwagę, że coś może pójść nie tak i mieć plan B albo i C. Tak mi się przynajmniej wydaje, bo ja akurat z działalnością gospodarczą w ogóle nie mam do czynienia i nie znam się.
    Podobno są też wstrzymane prace na Perle Łazarza, spółka podaje, że będą wznowione w 4 kwartale. Zobaczymy...
    Wygląda, że ten rok będzie bardzo trudny dla spółki i akcjonariuszy. Nawet na Gowork, ktoś napisał, żeby trzymać się z daleka, bo to bankrut. Mam nadzieję, że jakoś sobie poradzą. Szczerze kibicuję, bo Prezes szanuje akcjonariuszy i czasem korzysta z naszych wskazówek:) Ostatnio czytałam, że w swoich domkach montują pompy ciepła, a pisaliśmy o tym jakiś czas temu na forum :)

Dzieje się na tej giełdzie, głowa za mała. Na nudę nie można narzekać.
    Jest ciekawie, czasem nawet bardzo zabawnie, pod warunkiem, że nie traci się oszczędności...

[x]
PREFAGRP -7,65% 31,40 2023-06-01 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.