Jutro po sesji podziele sie swoim spojrzeniem co sie tu zadzieje przez nastepne 3 miesiace i jak to racjonalnie wykorzystac. Niech kazdy zrobi z ta analiza co zechce.
A co tu się dzieje. Ktoś chce kupić wszystko. W w uj kasy i powoli wysysa każda ilość. Oczywiście nie chce od razu podnieść ceny do 8,30 wiec zbiera ile się da poniżej. Cudów nie ma
Zgodnie z zapowiedzią podzielę się swoja analizą i podejściem do inwestycji w Sferanet, jest tu dużo do zarobienia przy zerowym ryzyku, co jest sytuacją bardzo rzadką jak każdy wie.
1. Iliad sciagnie Sferanet z giełdy – to pewne, dlatego skupują akcje z rynku po wykupieniu akcjonariuszy większościowych.
2. Zrobią to przez tak zwany wykup przymusowy, do czego potrzebują zebrać 95% akcji. Po zakupie pakietów większościowych, Iliad miał łącznie 86.5% na dzień 1 lutego.
3. Na początku lutego skupowanie z rynku szło szybko, jak to zawsze dużo akcji było u „znajomych znajomych”, dlatego już 10 lutego doszli do 92.5% więc skupili 6% akcji w 9 dni.
4. Pozniej zrobiło się dużo trudniej, od 10 lutego do 2 marca zebrali tylko 1.35%, doszli do 93.85%.
5. Kazde kolejne akcje będą nieporównwywalnie cięższe do skupienia i nieporównywalnie droższe. Widać po arkuszu zleceń ze do ceny akcji 7.5 zł (!!!) jest wystawionych tylko 29,000 akcji ze wszystkich 7,740,223 akcji czyli 0.37% akcji spolki.
6. Niezależnie od ceny, Iliad musi dojść do 95% żeby rozpocząć procedurę delistingu, dokupienie brakującego 1.15% akcji nawet po 10 zł, podniesie im cene zakupu Sferanet marginalnie o niecałe 2%, więc jest to bez znaczenia.
7. Więc po co im pomagać, wiedząc że zapłacą dosłownie każdą cenę? Po co oddawać akcje po 4 zł, 5 zł, albo nawet 6 zł?
8. Iliad musi dokupić z rynku 89,000 akcji – to paradoksalnie dużo patrząc na ostatnie seksje gdzie ręce zmieniało po 500-1500 akcji. Zanim to zrobią, może minąć 1-2 miesiące gdzie kurs akcji może dojść może i do poziomu 7-9 złotych.
9. Co z resztą akcji? Będą wykupione w ramach wezwania do wykupu przymusowego. Cena? Nie może być niższa niż cena którą Iliad płacił w ostatnich 12 miesiącach ani średnia cena z ostatnich 3 miesięcy. Za ile Iliad kupował od większościowych nie wiemy, ja obstawiam okolice 7 zł (czyli około wartości dofinansowania POPC). Ile wyniesie średnia kursu z ostatnich 3 miesięcy za 2 miesiące? Zależy od nas, czyli czy będzie podaż na akcje, jak będzie niska, to średnia wyniesie ponad 5-6zł.
10. Co jest istotne? To żeby Iliad nie zebrał szybko brakujących 89,000 akcji, im później to się zadzieje tym wyższa będzie średnia, już w maju średnia nie będzie uwzględniać kursu ze stycznia, czyli sprzed inwestycji Iliad, kiedy kurs oscylował koło 2.2zł. Im później, tym dostaniemy więcej za nasze akcje. Tutaj każdy mniejszościowy akcjonariusz ma dokładnie taki sam interes – trzymać akcje i dostać za nie najwięcej.
Załaczam definicje obowiązujących cen minimalnych (Ustawa o ofercie publicznej).
Art. 79. ust 2
W przypadku gdy wezwanie do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę wszystkich pozostałych akcji spółki publicznej było poprzedzone w okresie 12 miesięcy poprzedzających przekazanie zawiadomienia, o którym mowa w art. 77a ust. 1, pośrednim nabyciem akcji tej spółki przez wzywającego lub podmioty, o których mowa w art. 79 ust. 2 pkt 1, cena akcji proponowana w wezwaniu nie może być również niższa od ceny pośredniego nabycia, jaką wzywający lub te podmioty zapłacili lub zobowiązali się zapłacić.
Art. 91 ust 6
Cena akcji takiej spółki publicznej nie może być jednak niższa od średniej ceny rynkowej z okresu 3 miesięcy obrotu tymi akcjami poprzedzających ogłoszenie wezwania, w czasie których dokonywany był obrót tymi akcjami w alternatywnym systemie obrotu.
Za średnią cenę rynkową, o której mowa w ust. 6, uważa się cenę będącą średnią arytmetyczną ze średnich dziennych cen ważonych wolumenem obrotu.
sama prawda. dokładnie tak będzie co pisze od miesiąca
a nawet żeby nie byc gołosłownym coś tam czasem ...DOKUPIĘ .. delikatnie jak np. dziś z rana.
Panie i Panowie bądźmy cierpliwi, a jak ktoś do swojego pakieciku gdzie i tak jest mocno zarobiony dołoży czasem i symboliczne 100-200 sztuk... to w czerwu będziemy pili szampana :)
Ma to sens. Jednak. Parszywki będą przelewać z wora do wora na mniejszych poziomach by trzymać cenę. Widać to jak szarpna 500/1000 akcji i potem transakcje po 20 akcji, żeby uwalić to co urosło. Jedyna szansa to wystawić zlecenie zakupu i wejść do tej gry. Jak bawiący zobaczą, ze nie da rady zbijać ceny bo ktoś podstawił koszyk wyżej to będzie koniec zabawy i szybka jazda na okolice 7 zł. Tam czy ktoś kupił wczoraj czy rok temu pewnie będzie odpłacało się oddać. Można dziadów przechytrzyć !
dobra analiza, tylko moim zdaniem nie doszacowujesz trochę ryzyk. tyle papieru co im brakuje może mieć JEDNA osoba (sam mam 1/3 tego co im brakuje) i wystarczy, że tą jedną osobę znajdą i jej oczekiwania będą niskie, np. rzędu 5-6 zł. kupią w 1 transakcji poza rynkiem, odpalą wezwanie przymusowe jak najszybciej będzie to możliwe. swoją drogą skąd pewność że znajomi królika nie mają dla nich akcji pod te 95%? tylko chcą jeszcze pozbierać z rynku zanim ogłoszą wykup przymusowy. w każdym razie za prawdopodobną należy uznać sytuację, że osiągają 95%, a cena na rynku jest w okolicy 3,50 - 4,50 zł
1. średnia 3M nawet do takiego potencjalnie najszybszego możliwego wezwania zdąży podbić do 3,50 zł ale nawet jak kurs wejdzie na 7 zł to żeby średnia 3M tyle wyniosła czasu na pewno nie starczy
2. cena pakietu ~80% jest nieznana, wszystko to spekulacje. być może było 7 zł, ale nie to tylko domysły. mogło być też 3 lub 5 zł. czyli rozsądnie jest szacować minimalną wartość papieru wyłącznie jako średnią 3M
3. kupowanie po cenie do 5 zł wiąże się z niskim ryzykiem, ale imo pozbawione ryzyka nie jest. gdyby tak było ktoś mądry by to zobaczył, i 3/4 z przodu byśmy nie zobaczyli już nigdy, a tak po skoku do 4,50 zł skorekciło na 3,50 zł i chwilę tam się bujaliśmy
4. to, że zdejmą SFN z giełdy WYGLĄDA na pewne, ale pewne nie jest. tzn. wszystko na to wskazuje i zapewne tak będzie ale to nie jest 100%
5. arkusza bym za bardzo nie analizował, bo jak cena rynkowa zrobi się dobra to tak jak pisałem wyżej, jedna osoba z większym pakietem stwierdzi że wychodzi i całe analizowanie arkusza idzie w piach
6. "Tutaj każdy mniejszościowy akcjonariusz ma dokładnie taki sam interes – trzymać akcje i dostać za nie najwięcej." - to jest prawda, ale przyjdą i dadzą komuś (jednej osobie!) te 5-7-10 zł za papier i będzie po temacie. tu każdy chce zarobić, nie ma żadnej spółdzielni czy kolektywu, jak ktoś dostanie dobrą ofertę na cały swój duży pakiet sekundę się nie zastanowi, że inni przez jego sprzedaż zarobią mniej, taka prawda
Czyli podsumowując: analiza dobra, założenia dobre. Słaby punkt całego planu to akcjonariusz (lub dwóch, trzech - bez różnicy) mający brakujące 90k papieru, który odda całość za rynkiem w 1 transakcji - dla pozostałych akcjonariuszy nie ma znaczenia czy sprzeda za 1 zł/akcja czy za 100 zł/akcja jeśli transakcja nie będzie na NC
Dzieki za pochwałe i krytyke, generalnie się zgadzam. Dwa komentarze:
1) uwazam że wszystkie pakiety "znajomych znajomych" juz poszły, nie skupowaliby z rynku gdyby mogli za jednym ruchem dojść do 95%, i to nawet nie byłaby kwestia ceny bo dla Iliad zapłacenie za te akcje nawet 10zł nic nie kosztuje, w porównaniu z trzymaniu spółki w Polsce na jakimś new connect, gdzie musisz raportować i użerać sie z mniejszościowymi na walnych
2) Skoro skupili juz od "znajomych znajomyuch", to znaleźć takiego co ma te 1.2% będzie cieżkie jak nie niemożliwe. Jak mieliby to zrobić, skoro nie ma rejestru akcji poza KDPW do którego domy maklerskie / generalnie nikt nie ma dostępu.
3) Sam mam ponad połowe tego co im brakuje, Ty masz 1/3, co pewnie znaczy ze jestem najwiekszym a ty drugim najwiekszym akcjonariuszem majac niewiele ponad 100 tys w takim papierze. Zobacz ze ta spółka od lat sie "kisiła", jest wiec wielu drobnych, z których wielu nawet nie śledzi kursu i nie wie co sie dzieje ze spółką. Dotarcie do takich inwestorów jest niemożliwe.
Zgadzam sie ze jako cena minimum trzeba patrzec na średnia 3m. Osobiście wątpie ze zarząd sprzedawał te akcje sugerując się ceną giełdową, typu 2-3-4zł, tylko negocjował tyle ile te kable są warte w świecie telekomunikacji, a nie na New Connect. Wiec realnie cena minimalna najprawopodobniej jest dużo wyżej niz obecna cena giełdowa - ale tego na 100% nie wiemy.
Cena papieru z NC w ujęciu wartości całego biznesu to była aberracja - skrajnie zaniżona przez zerowe zainteresowanie
Jak ktoś "wietrzył szafę" jakoś w 2020 i potrzebował upłynnić trochę więcej papieru raz zbił kurs do okolic 80 groszy, więc było 6 baniek kapitalizacji za spółkę mającą przeszło 60 baniek zakopane w światłowodach :) oczywistym jest że negocjując cenę z Iliad kurs nie miał żadnego znaczenia
Mój research pokazuje, że niedobitki akcjonariatu SFN to najpewniej jednak nieduża liczba osób z większymi pakietami typu 30-100k akcji niż bardzo duża liczba osób z jakimiś śmiesznymi mikropakietami. Jak się postarają to upolują tą jedną brakującą osobę
Mój scenariusz bazowy to jednak obserwacja średniej 3M, obstawiam że 95% będą mieli jeszcze w marcu, ale szczerze chciałbym się mylić
na koniec w ramach ciekawostki cytat z sociali Pani związanej ze spółką jakiś czas temu:
"Kochani! Dziękuję za gratulacje i pytania czy jestem zadowolona z transakcji SFERANET S.A. z PLAY ?? Nie jestem związana ze SFERANET S.A. już od wieeelu miesięcy.
To prawda budowałam tą firmę przez 10 lat, pozyskałam blisko 40 mln środków z UE na inwestycje. Jak widać wszystko to się opłaciło… no może nie mnie personalnie ??ale akcjonariusze powinni być szczęśliwi ??
Cieszę się, że mogłam dołożyć swoją cegiełkę do tego sukcesu. Dziękuję Boguslaw Sromek i Michal Damek za wiele lat wspólnej pracy ??"
Też jestem zdania że jest tu mała ilość akcjonariuszy z pakietami kilkadziesiąt tysięcy. A co do tej średniej to nie przykładał bym do tego wielkiej wagi skoro muszą zapłacić nie mniej niż płacili w ostatnich 12 mc.
Moze macie racje, nie mam skad wyciagnec wniosku. Patrzac na arkusz jest jedno duze zlecenie na 10 tys akcji po 15 zl za akcje, reszta male. Ale pewnie ten kto ma duzo nie wystawia zlecenia bo po co.
Pelna zgoda ze srednia 3m tutaj najprawdopodobniej nie wyznaczy ceny a cena ktora dostal zarzad.
- dwaj tu koledzy mają odpowiednio ok 45.000 oraz ok 32.000
zostaje 390.000
w karnecie jakieś 30.000
zostaje 360.000
ja powiedzmy 10.000 animator 10.000
zostaje 340.000
ile ma reszta FORUM ?
PS1 zgodzę się że będzie ze 100-150 tys które leża od wielu wielu lat w zapomnieniu poza jakimkolwiek zainteresowaniem PS2 Cenę minimalna zrobi nie średnia a transakcje z Wiekszościowymi. I tu myślę jeszcze ciągle jest zapas.
Dnia 2023-03-07 o godz. 08:42 ~Gaguxx napisał(a): > Dziś arkusz wyglada całkiem dobrze. 3 tys akcji i 5 zł. Kolejny 1 tys i mamy 6 zł. Liczę, ze te do 5 zł znikną jak kamien w wodzie
I ja też zauważam tu 'wycofujące' się i ustawianie zleceń wyżej , ale coraz mniej wierzę (w zasadzie nigdy nie wierzyłem ) w 10 zet za akcję które zapłaci "BOGATY" przecież PLAY
I ci co mają Pakiety po 30 tys (tak się przynajmniej chwalą) niech uważają bo , ... mogą się przejechać
Dnia 2023-03-07 o godz. 12:00 ~J-23 napisał(a): > Dnia 2023-03-07 o godz. 08:42 ~Gaguxx napisał(a): > > Dziś arkusz wyglada całkiem dobrze. 3 tys akcji i 5 zł. Kolejny 1 tys i mamy 6 zł. Liczę, ze te do 5 zł znikną jak kamien w wodzie > > I ja też zauważam tu 'wycofujące' się i ustawianie zleceń wyżej , ale coraz mniej wierzę (w zasadzie nigdy nie wierzyłem ) w 10 zet za akcję które zapłaci "BOGATY" przecież PLAY > > I ci co mają Pakiety po 30 tys (tak się przynajmniej chwalą) niech uważają bo , ... mogą się przejechać
co rozumiesz przez "przejechać się"? jak ktoś tu długo siedzi nie ma opcji, żeby wyszedł stratny, zainwestowany kapitał ma już zwielokrotniony i to jest GWARANTOWANE, nawet gdyby się okazało, że PLAY kupił akcje po 1 grosz/szt.
teraz rozchodzi się wyłącznie na jakim mnożniku będzie to zwielokrotnienie - wszystko zależy od indywidualnej skłonności do ryzyka.
ale przy dzisiejszej wycenie w zestawieniu z wartością środków trwałych spółki wiele do zaryzykowania nie ma :)
GWARANTOWANE to tylko śmierć i podatki. Na razie z tego co widać to Play zaprzestał kupować powyżej 4 pln. Ci co mają też nie będą kupować. Nikt nowy nawet nie spojrzy w tą stronę. Za jakiś czas może się okazać, że na horyzoncie pojawią się inne perełki a tu kasa w zamrażarce. I wtedy spróbuj sprzedać swój pakiecik ok. 30 kilo jak deklarujesz to zobaczymy gdzie się zatrzymamy.
Dnia 2023-03-07 o godz. 13:41 ~kifer napisał(a): > GWARANTOWANE to tylko śmierć i podatki. Na razie z tego co widać to Play zaprzestał kupować powyżej 4 pln. Ci co mają też nie będą kupować. Nikt nowy nawet nie spojrzy w tą stronę. Za jakiś czas może się okazać, że na horyzoncie pojawią się inne perełki a tu kasa w zamrażarce. I wtedy spróbuj sprzedać swój pakiecik ok. 30 kilo jak deklarujesz to zobaczymy gdzie się zatrzymamy.
Przed chwilą o tym właśnie pisałem ,... tj. nie sprzedać po np. 5 zet bo wg co niektórych ma być 10 zet , a później oddać po 3 - 4 zet
Dnia 2023-03-07 o godz. 13:07 ~śżc napisał(a): > co rozumiesz przez "przejechać się"? jak ktoś tu długo siedzi nie ma opcji, żeby wyszedł stratny, zainwestowany kapitał ma już zwielokrotniony i to jest GWARANTOWANE, nawet gdyby się okazało, że PLAY kupił akcje po 1 grosz/szt. > > teraz rozchodzi się wyłącznie na jakim mnożniku będzie to zwielokrotnienie - wszystko zależy od indywidualnej skłonności do ryzyka. > > ale przy dzisiejszej wycenie w zestawieniu z wartością środków trwałych spółki wiele do zaryzykowania nie ma :)
"przejechać się" tzn. wg mnie nie sprzedać np. po 5 zet, tylko czekać na 'konfitury' po 10 zet , a w końcu oddać po 4 zet
Z tego co tu widzę na wykresie max. był po 4,46 po tyle sie otworzyło po PKC , teraz doszło do 4,30 i co dalej ???? Z O B A C Z Y M Y
Niby nic ale prawie 3000 „zmieniło właściciela”. Nie wydaje mi się, żeby to były realne zmiany. Z wora do wora. A ze zleceń sprzedaży nic nie ubyło… cwanie hehe
hoho wszyscy kupują. aż sprawdziłem-- wczoraj nabyłem 680sztuk i bardzo dobrze znaczy cały obrót wpadł wczoraj do forum z rączek słabych. 3k zostało PLAYowi zabrane
Dnia 2023-03-07 o godz. 13:54 ~J-23 napisał(a): ( ... ) > Z tego co tu widzę na wykresie max. był po 4,46 po tyle sie otworzyło po PKC , teraz doszło do 4,30 i co dalej ???? > Z O B A C Z Y M Y
I tak jak pisałem 4,46 będzie próbą dla kursu ,... Dziś była próba ( 4,40 ) bujnięcia na te poziomy , zobaczymy może w końcówce sesji coś jeszcze zrobią
Dnia 2023-03-08 o godz. 12:54 ~J-23 napisał(a): > Dnia 2023-03-07 o godz. 13:54 ~J-23 napisał(a): > ( ... ) > > Z tego co tu widzę na wykresie max. był po 4,46 po tyle sie otworzyło po PKC , teraz doszło do 4,30 i co dalej ???? > > Z O B A C Z Y M Y > > I tak jak pisałem 4,46 będzie próbą dla kursu ,... > Dziś była próba ( 4,40 ) bujnięcia na te poziomy , zobaczymy może w końcówce sesji coś jeszcze zrobią
I tak jak pisałem ,...... dzisiejsze 4,48 (i to przez chwilkę) to MAX
Próby przełamywania poziomów i ala analiza techniczna nie mają tutaj sensu. Liczy się prawo i ustawa o ofercie.
Skonsultowałem sprawę z prawnikiem od rynków kapitałowych i zwrócił mi uwagę na inny ciekawy zapis w art. 79 ust. 2 w Ustawie o Ofercie Publicznej. Konkluzja jest taka że Play nie musi zapłacic nam przynajmniej tyle co zapłacił założycielom, ale przynajmniej tyle co zapłacił za jakiekolwiek kupione akcje. Czyl jak ktoś spekulował że wczoraj Play skupił kolejny 1000 akcji, przy poziomach 4.3, to minimalna cena w wykupie podnosi sie do 4.3 zł. I kroczy dalej aż nie dojdą do 95%. Jestem przekonany że nie skupią brakujących ok 85,000 akcji bez dojścia do 6zł. Kładzie to też ryzyko że ktoś "dogada się" poza rynkiem, jak tak będzie i zapłacą mu więcej żeby dojść do 95%, wtedy tyle samo będą musieli zapłacic wszystkim pozostałym.
Z ustawy:
Cena akcji proponowana w wezwaniu nie może być również niższa od: 1) najwyższej ceny, jaką za akcje będące przedmiotem wezwania wzywający, podmioty od niego zależne lub podmioty wobec niego dominujące, podmioty będące osobami trzecimi, o których mowa w art. 87 ust. 1 pkt 3 lit. a, lub podmioty będące stronami zawartego z wzywającym porozumienia, o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt 5, zapłacili lub zobowiązali się zapłacić, w okresie 12 miesięcy poprzedzających przekazanie zawiadomienia, o którym mowa w art. 77a ust. 1, albo
Nie wiem, myśle ze co 100 osoba która inwestuje na NC kiedykolwiek otworzyła KSH albo Ustawe o Ofercie. Tak samo możnaby zapytać dlaczego po ogloszeniu transakcji z Play obróciło się akcji za jakies 300 tys zł na poziomie 2.2-2.7 zł, które teraz byłyby warte 450 tys zł.
Dzis zawarto traksancje po 4.5 zł, 2000 akcji, najprawdopodobniej Play. To podnosi minimalną cenę jaką moga zapłacic reszcie do dokladnie tego poziomu. Wciąż uważam że im brakuje ok 70,000 akcji i zanim je zbiorą kurs będzie na poziomie min. 6 zł.
Zbliży to wycenę dla nas pozostałych w akcjonariacie bliżej wartości "kabla". Dla Play to będzie wciąż tanio, biorąc pod uwagę ze zbiera z rynku od 3 zł, więc średnia będzie niższa.
A widzę szanse na poziom powyżej 6zł, ostatnio ciężko idzie im zbieranie, w arkuszu nie ma praktycznie nic, jak ktoś wstawi zlecenie sprzedaży to kurs idzie 5-10% w górę i zlecenie znika. Sensowny wolumen sprzedazy w arkuszu pojawia się na 9zł. Czekać, nie sprzedawać, obserwować. Jak ktoś ma wolne środki to uważam ze 4.5zł to wciąż bardzo dobry poziom do zakupów i zarobienia 30%.
Dziekuje za przejazdzke, ciekawą dyskusje w tym wątku. Mam nadzieje ze kilka osób jest zadowolonych z rezultatu tego o czym pisałem 3 miesiące temu.
Moje kolejne 2 wieksze inwestycje to:
Sevenet: IT, ponad 100m zł przychodu, wchodzą w nowe segmenty a to przy bardzo sensownej wycenie (na dzis 18mln zł)
Vindexus: mały Kruk, rodzina ogłosiła wezwanie po 6.85, czyli praktycznie po tyle ile jest gotówki na bilansie. Kurs ok 7.3zł widać ze wezwanie sie nie powiedzie i będą podnosić. Wartość księgowa: 23zł daje duzy potencjał.