Próby przełamywania poziomów i ala analiza techniczna nie mają tutaj sensu. Liczy się prawo i ustawa o ofercie.
Skonsultowałem sprawę z prawnikiem od rynków kapitałowych i zwrócił mi uwagę na inny ciekawy zapis w art. 79 ust. 2 w Ustawie o Ofercie Publicznej. Konkluzja jest taka że Play nie musi zapłacic nam przynajmniej tyle co zapłacił założycielom, ale przynajmniej tyle co zapłacił za jakiekolwiek kupione akcje. Czyl jak ktoś spekulował że wczoraj Play skupił kolejny 1000 akcji, przy poziomach 4.3, to minimalna cena w wykupie podnosi sie do 4.3 zł. I kroczy dalej aż nie dojdą do 95%. Jestem przekonany że nie skupią brakujących ok 85,000 akcji bez dojścia do 6zł. Kładzie to też ryzyko że ktoś "dogada się" poza rynkiem, jak tak będzie i zapłacą mu więcej żeby dojść do 95%, wtedy tyle samo będą musieli zapłacic wszystkim pozostałym.
Z ustawy:
Cena akcji proponowana w wezwaniu nie może być również niższa od:
1) najwyższej ceny, jaką za akcje będące przedmiotem wezwania wzywający, podmioty od niego zależne lub podmioty wobec niego dominujące, podmioty będące osobami trzecimi, o których mowa w art. 87 ust. 1 pkt 3 lit. a, lub podmioty będące stronami zawartego z wzywającym porozumienia, o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt 5, zapłacili lub zobowiązali się zapłacić, w okresie 12 miesięcy poprzedzających przekazanie zawiadomienia, o którym mowa w art. 77a ust. 1, albo