jestem początkujący i mam pytanie. Przy tak dużej dywidendzie i rosnącym kursie widzę, że kurs się ciutkę waha (drobno, ale zawsze ;-) ).
1. Czy może wystąpić jakiś nagły wybuch np. split akcji przed dywidendą? Jakiś kółkowicz?
2. Komu może zależeć na pozbywaniu się akcji, skoro do wypłaty został miesiąc?
3. Czy tym samym może wszystko runąć w dół?
4. Raczej nie wejdę, bo nie takie nielogiczne rzeczy się działy na giełdzie z moich obserwacji :D
Pozdrawiam,
Chyba 435 przed dywidenda .350 to będzie po odcięciu dywidendy ale przez krótki czas bo jak wpłynie dywidenda to duża część inwestorów dlugoterminowych jeszcze dokupi. Przypominam do akcjonariuszy wpłynie 230 mln zł!!! Niech tylko polowa dokupi akcji po odcięciu to nie chce myśleć gdzie kurs dojdzie...
1. Czy może wystąpić jakiś nagły wybuch np. split akcji przed dywidendą? Jakiś kółkowicz?
Odpowiedź: split na pewno się nie wydarzy, bo musiałby być ustalony przez Walne. Kółkowicz może się zdarzyć, ale szczerze - co z tego? Nikt tu raczej kółek na 3-4 mln PLN nie zrobi
2. Komu może zależeć na pozbywaniu się akcji, skoro do wypłaty został miesiąc?
Odpowiedź: tym, co brali akcje poniżej 100 zł i nie wierzą, że kurs wzrośnie ponad 385 zł. Jeśli rzeczywiście kurs będzie niższy przy odcięciu dywidendy to dziś więcej zarobią odkupując wtedy akcje.
3. Czy tym samym może wszystko runąć w dół?
odpowiedź: patrząc całościowo na ostatnie wydarzenia typu przejście na GPW i dołączenie do indeksu raczej bardzo bardzo mało prawdopodobne
4. Raczej nie wejdę, bo nie takie nielogiczne rzeczy się działy na giełdzie z moich obserwacji :D
Odpowiedź: nie musisz, nikt Cię na siłę nie będzie przekonywał
1. Czy może wystąpić jakiś nagły wybuch np. split akcji przed dywidendą? Jakiś kółkowicz? - split nie powstaje z wybuchu :) Niby po co split? Pytanie o kółkowicza jest jak pytanie czy jutro, pojutrze itd. będzie tu jakiś kupujący i jakiś sprzedający :-) 2. Komu może zależeć na pozbywaniu się akcji, skoro do wypłaty został miesiąc? - Każdemu. Ktoś potrzebuje gotówki, ktoś nie wie o dywidendzie, ktoś twierdzi, że dywidenda nie przejdzie na walnym, ktoś uważa, że znalazł lepszą inwestycję, ktoś z powodów podatkowych woli sprzedać teraz a odkupić po dywidendzie, albo poczekać, albo nie odkupić... Powodów może być milion. Sprzedających trochę mniej, bo raczej akcjonariat Scope nie jest liczony w milionach. 3. Czy tym samym może wszystko runąć w dół? - Może. Tu również może być milion powodów. Np., że jutro Dania i Czechy napadną na Polskę. No ale to wtedy mamy krach na wszystkim. 4. Raczej nie wejdę, bo nie takie nielogiczne rzeczy się działy na giełdzie z moich obserwacji :D Brawo za obserwację! Może niebawem dojdziesz do wniosku, że na giełdzie w krótkim i średnim terminie rządzą emocje. Więc nie ma sensu w nic wchodzić. W obligacje rządu amerykańskiego też nie. A co do Scope - kupisz. Po 500 albo 600 PLN :)
No fajna odpowiedź, poniekąd mnie też dotyczy, bo dzisiaj zrealizowałem zysk. Jakoś tak zbyt miło to wszystko wygląda i RSI=84. Wychodzi mi korekta na 260, ale kompletnie nie mam pojęcia pod co miałaby się ona ziścić.....pewnie będę odkupywał też po te 500-600 :)) pozdro PAD
Korekta może być zawsze jak pisał w super poscie ,,pewny,, i pretekst do niej zawsze może się znaleźć. Tylko jest jeden problem jak byś przenalizowal spółki które dawały dywidendy w tamtym roku to niemal wszystkie rosły do momentu przyznania dywidendy (oczywiście wyjątki się zdarzały co wcześniej zaczęły spadac). Tylko jest jeden szczegół które odróżnia scope żadna nie dawała tak gigantycznej dywidendy....
Pewnie tak papier jest odbierany przez silne ręce a osoby liczące na duży spadek po odcięciu dywidendy przeliczą się ostro . Kasa z dywidendy będzie wypłacona juz 31.03 gdzie akcjonariusze na pewno zwiększą udziały w spółce i spółka szybko wróci na poziomy przed odcieciem.
Wy tu takie pierdu pierdu... A czy ktos z Was inwestorki zastanowił sie czemu tak szybko przyznanie dywidendy i czemu wypłata 31 marca???? Na ogół walne było w czerwcu..... Ale Total miał problem..... Musiałby ze wzgledu na status pozbyć sie akcji SCOPE (ze wzgledu na znaczny wzrost kursu) Kwartał sie konczy 31 marca, a wtedy Total bedzie juz bezpieczny bo bedzie spadek kursu (odciecie dywidendy) i pojawi sie gotówka na koncie. wiec???? Nie bedzie musiał sprzedawać akcji...!!! O czym to wszystko świadczy, o tym że nadal fundusz Total widzi potencjał wzrostowy,,,,, Pewnie bedzie zmuszony tak czy siak sprzedać część akcji ale to już bedzie cena blisko kilograma.....
Moim zdaniem kurs do dywidendy dojdzie do ok 340-350, potem spadek max do 265 , ruch powrotny do poprzednich szczytów... A potem to juz jazda pod bacteromic... (tak jak CDR pod cyberpunka) Scope już jest znane prawie wszystkim funduszom i inwestorom więc jazda będzie.....
Timing jest też ważny także z innego powodu dla fundów, które dopiero wchodzą.
Prawo do dywidendy i odcięcie nastąpi tuż przed końcem kwartału. Raczej mało który zarządzający chciałby mieć wyniki minus kilkanaście/kilkadziesiąt % w kilka dni na inwestycji (do jego premii kwartalnej liczy się taki ranking, a nie to, że spółka dopiero będzie rosła). Zupełnie inna sytuacja nastąpi po dniu prawa do dywidendy. Mając w perspektywie Bacteromic i to, że pewnie więcej niż 50% z kolejnych 70 mln USD za PCR ONE pójdzie na dywidendę - będą mieli świetną okazję do promocyjnej ceny za spółkę, która przez większość kolejnych kwartałów notować będzie wzrosty.
Tutaj początkujący na giełdzie zapyta: A dlaczego nie kupowały wcześniej? Warto przypomnieć początkującym, że dopiero od niedawna fundy mogą kupować akcje Scope, bo 99% z nich ma politykę inwestycyjną, która nie pozwala na zakupy na NC, więc z zakupami ruszają dopiero teraz. Widać to po obrotach i przemyślanym zbieraniu.
Moja prognoza - kurs szybko wróci do ceny sprzed odcięcia.
I tu też masz racje.... Tu naprawdę po dywidendzie może być bardzo szybki powrót do kursu.....ponieważ? 1. Część funduszy tak jak pisałes nie chce miec wtopy na koniec kwartału 2. Spora częśc z dywidendy bedzie znow inwestowana w Scope (pod jazdę bacteromic), wiec niech tylko połowa kasy bedzie chciała w to wejsc czyli 115 mln....przy obrotach dziennych 2 mln......... Wniosek... 2 max 3 dni bedzie potrzebne aby po odcieciu dywidendy kurs znow był na maksie.....
Ja myślę że od 27 będzie duży spadek minimum kwoty dywidendy, a kurs dopiero po wypłacie 31 dywidendy zacznie mocno rosnąć. Czyli od 3 kwietnia.
Jeszcze jest możliwość że na wza będzie jakieś info o bacteromic to może wcale nie być korekty.
A tak naprawdę to wszystko się może zdarzyć
Na WZA generalnie nigdy nie było i nie będzie żadnego kluczowego info. Każdy szanujący się Zarząd, a z takim mamy do czynienia w przypadku Scope, wszelkie informacje cenotwórcze podaje w ESPI. WZA to raczej szansa na szeroką dyskusję z Zarządem i wyczucia na tej podstawie nastrojów / zrozumienia dalszych zamiarów, planów, itp.