A tu ich najzabawniejszy fragment objawiony przez pana kosmitę : "i miarowym, pewnym krokiem kroczymy do celu WIG 20 6000 pkt i ceny spółki GPW 90 PLN, a nawet chwilowo 100 PLN. Powodzenia." Chciałbym poznać choć jeden racjonalny argument, który mógł spowodować tego typu marzenie ? ... dla mnie jest to marzenie określane jako ... "marzenie ściętej głowy".
Mam nadzieję że zauważył Pan, że posługiwałem się wzrostami nominalnymi cen nie procentowymi i z pewnym zakłopotaniem zastosowałem tę metodę używaną przez rządowych orłów ekonomicznych dla ludności miast i wsi. Niemniej nominalne ceny karmione pożywną inflacją wywindują tak liczoną większość indeksów. Oczywiste jest, że kłania się tak podstawowy czynnik jak pieniądz w czasie.
Wprowadzenie w Polsce euro byłoby katastrofalne dla naszych wodzów i łupionych przez nich ludzi. Główny, gadatliwy drukarz nie miałby okazji do comiesięcznych pogadanek nadawanych w zastępstwie szóstej powtórki głupawej komedii filmowej, ale euro byłoby ożywcze dla giełdy, która spełniałaby bardziej rolę do której została przeznaczona. A najważniejszą rolą każdej giełdy jest wycena rynkowa notowanych spółek, zdobywania kapitałów dla rozwoju firm i ułatwianie transakcji kupna, sprzedaży pomiędzy jej uczestnikami.
Dnia 2023-02-24 o godz. 23:24 ~kosmita napisał ... ja swoje dopowiem : ) Wyśmiewane "ojro" : )) ... zredukowałoby ryzyko niekorzystnej dla inwestora zmiany ... kursu waluty.
Dnia 2023-02-24 o godz. 22:58 ~jw napisał(a): > gdyby okazało się , że lewactwo wepchnęło Nas na minę i mamy w portfelu ojro ........... to ile razy wzrosłaby cena 1 szt akcji ? hę ?? Ciekawe pytanie, ... na które odpowiem pytaniem : ile razy wzrosła cena akcji GPW SA w PLN oczywiście ... od dnia debiutu ponad 12 lat temu ?