• takie - tam Autor: klapa_ [83.29.126.*]
    Napisałem wczoraj posta ale wyparował więc piszę ponownie, mniej  więcej powinno być podobnie.
    Fw20 od 01 lutego, a jeśli były wątpliwości to od 10 lutego jest w spadku, trochę lepiej wygląda bazowy w20.
    Akcje dalej są tanie, bo to co urosło to pokrycie inflacji, ale giełda to nie tylko cena.
    Od 10 stycznia cena powoli się osuwa i na razie mocny potentat się nie pojawił, a jeśli miałby się pojawić to raczej wcześniej powinien zanurzyć sondę by zbadać głębokość rynku.
    Od 10 lutego jesteśmy w małej konsolce z której wydaje się że może nastąpić wyłamanie.
    Przy takim scenariuszu powinniśmy „zawadzić” o górę  dużej konsoli listopadowo – grudniowej a więc 1800+.  Jest to również poziom grudniowej zmiany serii kontraktów.
    Sap, pod koniec tygodnia również wszedł w strefę osuwania.
    Dax, ten czyni nadzwyczajną ekwilibrystykę żeby utrzymać strukturę wzrostową  i nie zamarkować dystrybucji, ale wystarczy mocniejsze przyłożenie a struktura może się posypać.
  • Re: takie - tam Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Nawet byłem ciekaw co tam zawodowcy widzą ale obiecałem nie pytać o grę i nie pytam ;-)
    Wspominałem o Tobie z tydzień temu że dawno Cię nie widziałem a jednak jeszcze czasem zajrzysz.

• Re: takie - tam Autor: ravcio [10.42.3.*]
    Arbez czy dla średnioterminowca takie wczorajsze odbicie miało wpływ na ocenę czy to jeszcze w zakresie ruchu niegodnym uwagi ?
  • Re: takie - tam Autor: benitor [10.42.4.*]
    DAX - poziomo od miesiąca. Teraz broni średnioterminowy kanał wzrostowy (od października). Porażkę zwiastuje 15200-100.
    EUROSTOXX - lekko spadkowo, ale dopiero od 2 tyg. Jest w lepszej sytuacji niż DAX (bardziej odległy od dolnej bandy wzrostowego kanału październikowego). Obronił wrażliwy poziom, ale to jeszcze nie koniec tego problemu.
    S&P - lekko spadkowo od miesiąca. Podobnie jak EUROSTOXX jeszcze w bezpiecznej odległości od dolnej bandy, wzrostowego kanału październikowego. Jednak, kilka dni temu, opuścili miesięczny kanał wzrostowy. Dlatego nie zdziwiłbym się, gdyby zagościli jeszcze w okolicach 3850-70.
    Jednocześnie Jankesi są na granicy wyłamania górą, rocznego kanału spadkowego. Już go napoczęli na początku lutego. Skutkowało to kontrreakcją i obecnym miesięcznym osunięciem. Nie jest to osunięcie specjalnie gwałtowne, co sugeruje, że nie boją się bardzo tej górnej bandy. Myślę, że pomacają 3900 (żeby oczyścić przedpole) i zaatakują jeszcze raz (4080-4100). Złamanie 4180 powinno zakończyć czas spadków.
    FW - już miesiąc temu opuściliśmy wzrostowy kanał październikowy. Od (prawie) dwóch miesięcy, w spadkowej fladze. Praktycznie w całej tej fladze, żadne z odbić nie naruszało poprzedniego szczytu. Dlatego dopiero złamanie 1892, może dać poważny impuls wzrostowy. Oczywiście po drodze jeszcze czeka 1850, ale to opór a nie złamanie trendu.
    Jeżeli Jankesi będą "czyścić przedpole" na 3900, to FW postraszy na 1770.
  • Re: takie - tam Autor: ravcio [10.102.52.*]
    Benitor jak czytam to nie wiem czy dobrze rozumiem analizę ale mam wrażenie że dalej widzisz przewagę byczka na bazowych i że to on będzie w dłuższym terminie zwyciężą.
    Powiem że ja widzę to trochę inaczej. Według mnie bazowe już stąpają po krawędzi a z niej niedaleka droga by zaliczyły tąpnięcie.
    Banan pewnie wtedy by do lotu dołączył a nawet mam wrażenie że banan może ten ruch wyprzedzić. Coraz mniej czasu do rozliczenia.
  • Re: takie - tam Autor: benitor [10.42.7.*]
    "Przewaga byczka" to za dużo powiedziane. Jednak faktycznie cały czas widzę dla niego szansę. Jeszcze nie zaprzepaścił wszystkiego. Na bazowych, obecne spadki nadal mają formę korekty a nie odwrócenia.
    Podobnie na FW. Korekta jest dłuższa (dlatego bardziej widoczna) jednak nie naruszyliśmy nawet szczytu poprzedniej konsoli (15.11.2022), a co dopiero mówić o jej dołku.

Jakiś czas temu, wyrysowałem sobie coś takiego:
    https://i.imgur.com/z6t4kHQ.png
  • Re: takie - tam Autor: klapa_ [10.42.3.*]
    Na teraz to w moim "mniemaniu" zarówno fw20 i Sap a także Dax po ostatnim kiepskim tygodniu są w dystrybucji.
    A co będzie za kilka dni to nie wiem.
  • Re: takie - tam Autor: benitor [10.102.52.*]
    "W dystrybucji"?
    Czyli sugestia dalszych spadków albo trend spadkowy?
  • Re: takie - tam Autor: klapa_ [10.42.3.*]
    Dnia 2023-02-27 o godz. 12:09 benitor napisał(a):
    > "W dystrybucji"?
    > Czyli sugestia dalszych spadków albo trend spadkowy?

YES.....:)
    Na moje oko, to Jankesi mają jednak szansę na zmianę rocznego trendu spadkowego.
    Oczywiście, jak zwykle przy próbie zmiany trendu, odbywa się próba sił, która różnie może się skończyć. Jednak kreski wyglądają obiecująco dla byczka.

https://i.imgur.com/3m849Yx.jpg
    Szansa na zmianę jest ale ostatnio są słabi.
    Od październikowego dołka idą w górę.
    W pierwszej połowie grudnia wyznaczyli lok. max, który poprawili 02.02.
    W grudniu (22.12) wyznaczyli lok min, którego nie złamali.
    Klasyczny trendzik wzrostowy.
    Gdyby mieli zachować ten schemat, to nie zejdą poniżej 3900, a mają szansę na 4300.
    Jeżeli tak zrobią, to wyłamią górą roczny trend spadkowy. Widzę na to szansę.
  • Re: takie - tam Autor: klapa_ [10.102.52.*]
    Dnia 2023-02-27 o godz. 12:42 benitor napisał(a):
    > Od październikowego dołka idą w górę.
    > W pierwszej połowie grudnia wyznaczyli lok. max, który poprawili 02.02.
    > W grudniu (22.12) wyznaczyli lok min, którego nie złamali.
    > Klasyczny trendzik wzrostowy.
    > Gdyby mieli zachować ten schemat, to nie zejdą poniżej 3900, a mają szansę na 4300.
    > Jeżeli tak zrobią, to wyłamią górą roczny trend spadkowy. Widzę na to szansę.

Długoterminowo może tak być, wg mojego średnioterminowego postrzegania w spadek weszli po sesji 16 lutego
    A ja widzę że są słabi już trochę dłużej niż tydzień. Zrobili marne odbicie w czwartek i znów spadek. Jedyne co to starają się zmniejszać skale dziennego spadku ale gdzie tu myśleć o wzrostach. Zobaczymy co dziś zrobią ale jak nie wyjdą szybko dzień -2 ponad 4000 czuję że za kilka dni może być 3900 testowane.
    Dnia 2023-02-27 o godz. 12:55 klapa_ napisał(a):
    ............
    >
    > Długoterminowo może tak być, wg mojego średnioterminowego postrzegania w spadek weszli po sesji 16 lutego

OK.
    To sygnał po zwrocie na południe, z początku lutego. Min. tego ruchu, to 3900. Dolna niebieska linijka trendowa, na moim wykresie.
    Dojście tam (ale nie przełamanie) wypełniłoby moją teorię i jej nie zanegowało.

Jeżeli Janki zachowają się klasycznie, to na koniec roku mogą sięgnąć 4800.
    RGR ze szczytem 04.01.2022. Zasięg - 3600 (zaliczony).
    oRGR z minimum 13.10.2022. Zasięg - 4800 ewentualnie 4900 (zależy czy wybryk z 13.10 uznawać, czy nie). W tej chwili, obecny spadek lutowy, można by uznać za ruch powrotny do linii szyi oRGR.

Taka klasyka, że aż nie do uwierzenia :)
  • Re: takie - tam Autor: klapa_ [10.42.4.*]
    Dnia 2023-02-27 o godz. 13:15 benitor napisał(a):
    > Jeżeli Janki zachowają się klasycznie, to na koniec roku mogą sięgnąć 4800.
    > RGR ze szczytem 04.01.2022. Zasięg - 3600 (zaliczony).
    > oRGR z minimum 13.10.2022. Zasięg - 4800 ewentualnie 4900 (zależy czy wybryk z 13.10 uznawać, czy nie). W tej chwili, obecny spadek lutowy, można by uznać za ruch powrotny do linii szyi oRGR.
    >
    > Taka klasyka, że aż nie do uwierzenia :)

"na koniec roku" ....fajne.....ja żyję dniem dzisiejszym......:))
    ......na koniec roku to nasze prochy mogą wiatry rozwiewać........
    Po Arbeza poetyckich słowach na temat prochów i wiatru to nie wiadomo jak o przyziemnych sprawach pisać.
    Proponuję uczcić głębie tych słów chwilą ciszy...
  • Re: takie - tam Autor: benitor [10.42.8.*]
    Dnia 2023-02-27 o godz. 13:31 klapa_ napisał(a):
    ....
    >
    > "na koniec roku" ....fajne.....ja żyję dniem dzisiejszym......:))
    > ......na koniec roku to nasze prochy mogą wiatry rozwiewać........

Może koniec roku rzeczywiście jeszcze "za horyzontem", ale po drodze do 4800 jest jeszcze 4100, 4200, 4300 ... a nie 3800,3700,3600 ...
    Wiadomo, że takie wróżenie przyszłości to dla mnie bardziej rozrywka dla zabicia czasu. Takie ustawienie pod przyszłe (ale puste) - "a nie mówiłem".
    Kolego Arbez na bananie już dziś masz dzień przemyśleń czy średnioterminowcy tak szybko się nie podają ?
  • Re: takie - tam Autor: piobor [10.42.7.*]
    Cześć Panowie!
    Padło stwierdzenie że jankes może grać oRGR w dłuższej perspektywie. Mam pytanie do Was bardziej doświadczonych-czy my od 30 marca 2022 nie kreślimy klasyki gatunku, czyli oRGR? I mam pytanie czy można uznać, że zejście do poziomu 1796 można uznać wykreślenie prawego ramienia. Jesli tak to teoretycznie droga na 2200 otwarta. Patrząc jednak symetrycznie to zejście powinno być głębsze bliżej 1700. No i takie moje spostrzeżenie, że konsole na lewym ramieniu grane 100 pkt niżej, a na prawym ramieniu 100 pkt wyżej. To może świadczy o wypełnieniu prawego ramienia? I o tym, że teraz jesteśmy pro wzrostowy, a na lewym byliśmy pro spadkowo. Dzięki za odpowiedź!
    Ja pisałem o oRGR Jankesów, więc może ja odpowiem :)
    O tyle, o ile Janki wykreśliły dosyć wyraźną formację, pisanie o odwróconej głowie na FW jest lekko naciągane. Na SIŁĘ można coś takiego wykreślić, z linią szyi pomiędzy 16.08.2022 a 15.11.2022. Po prostu Jankesi byli bardziej zdecydowani w czasie grudniowej korekty, natomiast FW wykreśliła w tym okresie jedynie konsolkę.
    Jeżeli zmusić się do stwierdzenia oRGR na FW, to zasięg odbicia powinien sięgnąć ok. 2230.

Jeżeli przyjąć że FW, zamiast oRGR, kreśli odbicie trzyfalowe, to zasięg jest podobny (zależnie od sposobu mierzenia - 2215-2250).

Zasięg w okolicach 2200, koresponduje również z linijką, którą kiedyś sobie pociągnąłem po szczytach z 2011, 2018, 2021. Przypadek? :)

Jednak przestrzegam przed kurczowym trzymaniem się powyższych teorii. Stąpamy po cienkim lodzie. Już złamanie pobliskiego 1790, będzie poważną rysą na tym obrazku (u Janków 3900).

Jeżeli wzrok mnie nie myli, to do rozliczenia nie będzie rozstrzygnięcia. Będziemy bujali się wokół 1850 (+-25pkt). Dopiero około 15.03 coś się wyklaruje.
  • Re: takie - tam Autor: piobor [10.102.52.*]
    OK Dzięki, ale czy sądzisz, że zejście nawet w okolice 1700 neguje oRGR? Bo generalnie to wtedy piękna symetria by nam się zrobiła.
    Dnia 2023-03-01 o godz. 08:54 piobor napisał(a):
    > OK Dzięki, ale czy sądzisz, że zejście nawet w okolice 1700 neguje oRGR? Bo generalnie to wtedy piękna symetria by nam się zrobiła.

W związku z tym, że oRGR na FW uważam za naciągane, to rozważania na temat negacji oRGR też uważam za naciągane.
    Gdyby się jednak zmusić, to już zejście poniżej linii szyi (dzisiaj to 1820) już można uznać za negację.
    Wolę jednak trzyfalowe odreagowanie - negacja 1790-1800.

Reasumując - 1700 to porażka.
    Natomiast wyjście ponad 1890 - zapowiedź trzeciej fali wzrostowej.
    1890 - mówisz o poprzedniej strefie oporów ? A okolice 1887-80 przez które wcześniej nie mogli się przebić nie są ważniejsze ?
    1880 czy 1890 to szczegół :)
    1890 to ostatni wyraźny szczyt (16.02).
    Jednak ja patrzyłem na górną bandę kanału regresji - obecna flaga spadkowa. Codziennie będzie ciut niżej.
    Gdyby rysować zwykłą linijkę trendową, po szczytach ze stycznia i lutego, to dzisiaj już jest "puknięta" na 1877. Jutro też będzie już ciut niżej.
  • Re: takie - tam Autor: ravcio [10.42.4.*]
    No wiesz 10 pkt. czasem to tysiące ;-)
    No nie mów że tak idealnie w bandę kanału puknęli. Ja to jednak zaczną chyba wierzyć w magię AT i jej precyzyjność.
    A dół kanału na teraz gdzie wypada okolice 1790 ?
    Na tą chwilę (13:05) dół kanału regresji to 1777 i z każdą minutą niżej :)
  • Re: takie - tam Autor: piobor [10.42.8.*]
    Wybiją ten kanał z hukiem po południu, a jutro wrócą domknąć lukę ;-)
  • Re: takie - tam Autor: ravcio [10.42.7.*]
    Czyli pewnie dołek z 22 lutego był gdzieś w okolicach dolnej bandy kanału a może prawie idealnie w nią.
    Hm... siła precyzji AT ?
  • Re: takie - tam Autor: zosia3005 [10.42.4.*]
    Goldman Sachs liderem obrotów na rynku akcji GPW w lutym, na drugim miejscu Morgan Stanley

:-)))
    Powinniśmy się ciszyć, że jeszcze nas zauważają.
    Bez nich obroty byłyby tak nędzne, że moja osiedlowa Żabka byłaby większym rynkiem.
    Jak zobaczyłem wpis Zosi to mi się przypomniało że mam w konkursie pozycję :-)
    Benitor czy patrząc techniczne widzisz na dole wsparcia i gdzie te nad dołem kanału o którym pisaliśmy wczoraj. Mi się wydaje że poziom 1820 jeśli tam dojdą będzie mocno broniony i tak już kilka punktów wyżej a potem strefa 1810-14. Ale jakbyś coś skrobnął jak to wynika z AT i przy okazji mnie doszkolił to by było miło.
    Do Arbeza też mam pytanie ale staram się z ciekawością walczyć i nie pytać :-)
    Ravcio
    Dużo pisaniny. Łatwiej pokazać na obrazku:
    https://i.imgur.com/DMXPhxL.jpg
    Gruba żółta - linia szyi, trochę wyimaginowanej formacji oRGR. Dzisiaj na 1820.
    Żółty kanał - tradycyjnie rysowany. Dzisiaj 1785.
    Czerwony kanał - Kanał regresji zaczepiony na max z 11.01, pociągnięty do min z 22.02. Dzisiaj na 1775.
    Szary (dłuższy rosnący) kanał regresji zaczepiony na min z 13.10, pociągnięty do min z 22.02. Dzisiaj na 1827.
    Podobny do szarego, oliwkowy kanał rysowany tradycyjnie (góra po szczytach, dół równoległy). Dzisiaj na 1800.

Do wyboru do koloru :)

Uważam, że nie wyjdą dołem poza czerwony kanał regresji (flaga). Powinni, za jakiś czas, wybić go górą.
    Poza powyższym, na wykresie 15M, jeżeli pociągniesz linijkę po dołkach (od min z 22.02) to okaże się, że właśnie się z nią zmagają.
    I tak to jest jak człowiek myśli że zaczyna coś widzieć w AT to brutalnie mnie na ziemie sprowadziłeś tyloma kanałami ;-)
    Ja to muszę chyba prostszą AT stosować ale to może wyjść naciągana wersja pod to co mam.
    Trzymałbym się jednak czerwonego kanału. Zakładam że ostatni dołek to był test jego dolnej bandy wczoraj test górnej i może w najbliższych dniach pójdziemy jeszcze niżej w kierunku dolnej bandy. Wyjście dołem nie bardzo sobie chwilowo wyobrażam i nawet tak daleko nie sięgam w planach. Trzymałbym się raczej że ruch tam zmierza a po drodze się zobaczy. Dla mnie dwie ważne strefy na ten moment które uważam że nie na dziś bo nie na takim spadku trzeba do nich startować ale może w kolejnych dniach. Czyli dojście do poziomu 1820 i już widać że 1826 zaczyna to dojście bronić. Drugie miejsce okolice 1810. Jeśli by to atakowali zwróciłbym uwagę na styl tego ataku. W drugą stronę obserwuję style odbicia i naszą reakcję na odbicie bazowych. Reakcja jest marna mimo dużego spadku za to chętnie reagujemy na nawet marne zejścia DAXa. Styl taki sam jak w dwóch ostatnich dniach tylko w drugą stronę.
    Teraz mocniejsze ruszenie bazowych w dół mogło by nas pogrążyć a jeśli by nastąpiło a nas nie pociągło to bym się mocno zastanowił czy potencjał do spadku u nas się nie kończy. Takie moje kombinowanie :-) Oczywiście problem jak wyważyć ryzyko odbicia a z drugiej strony nie wyskoczyć za szybko.

W jakim programie rysowałeś robiłeś tą analizę z obrazka ?
    Ravcio,
    ilość kanałów ogranicza jedynie wyobraźnia :)
    Dobrze, że nie muszę się nimi kierować, bo decyzji zakupowej nie podjąłbym chyba nigdy.
    W praktyce są dwa rozwiązania:
    - wybrać jeden sposób kreślenia kanałów, i tego się trzymać;
    - rysować kanały na kilka sposobów i zwracać uwagę na miejsca w których jest ich największe zagęszczenie (dzisiaj 1820-27).

Obrazek z Amibrokera. Nie znam nic lepszego.
    Cienko z czasem stoję ale kiedyś go znajdę podszkolę się i będziemy mogli gadać o kanałach :-) Choć tak mi ładnie opisałeś że wszystko zrozumiałem :-)
    Sprawdź, czy Amibrokera nie proponuje Twoje Biuro Maklerskie. Ja mam go "darmo" z BOŚ łącznie z pluginem do notowań.
  • Re: takie - tam Autor: benitor [10.42.3.*]
    Aplikacje do notowań i analizy wykresów
    Do najpopularniejszych aplikacji do notowań i analizy wykresów należą Notowania Online 3 (Comarch) oraz Notowania 4 (Statica), które trochę różnią się funkcjonalnością, ale obie wymagają instalacji na komputerze. Poniżej lista firm, gdzie możemy je spotkać:
    • Notowania 4 (Statica) – DM BOŚ, ING Securities, DM BPS, DM mBank, Millennium DM, mBank, CDM Pekao, BM Alior Bank, DM PKOBP, DB Securities
    • NOL3 (Comarch) – DM BZWBK, DM Alior, DM BOŚ, Raiffeisen Brokers
    • AMIBROKER – DM mBANK, DM BOS, DM BZWBK

Źródło: https://stockbroker.pl/jak-wybrac-rachunek-maklerski/ 

DM BOS górą !!!
    Dzięki za informację muszę popatrzeć jak działa. Otworzyłem w grudniu rachunek w BOS ale mało z niego korzystam i mam darmową wersję i używam go tylko pod IKZE. Widzę że w darmowym pakiecie jaki mam nie ma Amibrokera. W sumie teraz to mam 3 Rachunki Maklerskie każdy pod coś innego.
  • Re: takie - tam Autor: piobor [10.42.3.*]
    Witam, Czy możecie zerknąć czy możliwe jest, aby wykreślił się nowy kanał wzrostowy-min 22.02 i 02.03. Czy to może być wg Was nowy kanał wzrostowy? Bo jeśli przebiliby górną bandę obecnego spadkowego to mógłby chyba się takowy wykreślić. Dzięki za Wasza opinię. Wg mnie byłby jest dość płaski, co może świadczyć o dłuższym terminie. Pozdr
    Na razie grubo za wcześnie, na kreślenie nowego kanału. Musimy wybić maxa z 01.03 (1877), i to nie jeden czy dwa pkt-y.
    Niemniej wydaje mi się, że tak będzie, tylko jeszcze chwilę potrwa. Ok. 15.03 powinno się wyklarować. Wspominałem, że mam przeczucie bujawki 1850 +-25pkt. Na razie się sprawdza.
  • Re: takie - tam Autor: piobor [10.42.3.*]
    Dzięki za odpowiedź. Myślałem, że szybciej się to może zadziać-no to bujajmy się :-)
    Piobor Ty byś chciał za szybkie zmiany. Cierpliwości ruch konsola i dalej ruch lub zmiana.
    Według mnie ruch w dół jeszcze nie skończony.
    Arbez tak po starej znajomości jak będziesz miał dobry dzień i humor oraz nie będą Cię moje pytania drażnić a jeszcze jedno stwierdzisz że przeżyjesz to daj znać ;-) Wiem że obiecałem ale ja jak dziecko co obieca a potem go męczy...
  • Re: takie - tam Autor: piobor [10.102.52.*]
    Ravcio no widzisz, już taki jestem :-( i dlatego DAX mi się podoba, góra dół- to jest extra.
    Góra, dół i szybkie ruchy i zmiana L na S i odwrotnie ekstra jak dobrze idzie i się nie pomylisz bo jak na takim skakaniu człowiek się zakręci emocje dojdą to i na stojącym praktycznie w miejscu rynku można sporą stratę zrobić ;-)
[x]
FW20 1,98% 2 929,00 2025-10-15 17:03:22
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.