Postanowiłem napisać conieco dla niezdecydowanych, czy kupić czy nie kupić i co może być w niedalekiej przyszłości...
A mianowicie: Wczoraj był wywiad z prezesem Nowickim, osobiście go nie oglądałem, ale z relacji innych wynika, że sytuacja w spółce jest b.dobra...
Co tzn?? Mianowicie przychody spółki w tym roku przekroczą 600mln!!!!! zł, Przy obecnej (mam namyśli IIQ, którego wyniki już są znane) rentowności na poziomie ok. 3%, zysk netto powinien przekroczyć 20mln zł a tzn wzrost o ok. 80-90% r/r....
Należy jednak pamiętać, że znacznym kosztem produkcji jest ropa, której ceny od pewnego czasu spadają, więc i rentowność powinna być wyższa, co w rezultacie powinno się przełożyć na wynik całoroczny INPLUS......
Na ostatnim WZA zatwierdzona została nowa emisja akcji, wg mojej wiedzy ma być bez PP, czyli, że ma być skierowana do inwestora strategicznego...
Ale podejrzewam, że sprawa emisji czy z PP, czy bez, jest jeszcze otwarta...
Wg. mnie i jedno i drugie rozwiązanie nie jest złe, spółka potzrebuje środki na kolejne akwizycje, a z tego co widać do tej pory, dobiera sobie spółki w dobrej kondycji..(np. ostatni zakup dwóch niemieckich spółek)
W chwili obecnej, niedawno miała miejsce awaria prądu, co podobno ma się przełożyć na mniejszy zysk netto całej grupy o ok. 1mlnzł, ale ponieważ spółka jest ubezpieczona od takich wydarzeń, to wydaje mi się, że straty będą minimalne, o ile w ogóle jakieś będą..
W chwili obecnej cena oscyluje w granicach 3zł, nawet poniżej, a wyceniana jest na chwilę obecną na 4,5zł przez prezesa (wiem, wiem, prezes pewnie zawyża wartość, ale niestety lub stety, nie w tym przypadku)
To na chwilę obecną, przy publikacji raportu rocznego wartosć spółki powinna oscylować w granicach 5.5-6zł, a to za zaledwie kilka m-cy.....
Jeśi chodzi o płynność, nie jest duża, ale to tylko dlatego, ze nie ma komu sprzedawać, a chętni na kupno nadal się wahają i czekają na zdecydowany ruch w górę....
No i trend, od jakiegoś czasu wyrysował się zdecydowany trend wzrostowy, ostatnio wprawdzie przyblokowany, podejrzewam, że przez tą awarię, ale nadal widoczny....
Kupić czy nie kupić- zostawiam Waszej decyzji......
No i na kobiec ktoś dokupił sobie 300szt...
Widzę, że swoją robotę straszak na 3.10 robi, i mało kto decyduje się na kupowanie...
Na GPW zarabiają cierpliwi, choć czasem trudno być cierpliwym......
Mądrzy nigdy w ERGISa nie weszli, no a cóż, głupich nic nie przekona aby szybko uciekali.Chociaż jak tu uciec przy prawie zerowych obrotach. Ale będzie jeszcze gorzej, dużo gorzej. Cena spadnie poniżej 2 złotych, a w następnej hossie będzie pełzała w granicach 2,50 zł.
redaktorzyno miałem już z tobą nie dyskutować, ale ze względu na to ze potrafisz jedynie obrażać ludzi nazywając ich "głupimi" bo posiadają akcje tej firmy to postanowiłem skrobnąć 2 słowa. Dla mnie "inwestorze" to jesteś niedojrzałym kmiotkiem, marnym pajacem, jakimś frustratem, który potrafi jedynie pisać "Niestety", nie mając żadnych argumentów a przy tym za grosz kultury i dobrego wychowania.
Podsumowując jak to powiedział prezydent - "spieprzaj dziadu" z tego wątku bo i tak nic konstruktywnego do niego nie wnosisz
Jeżeli po dzisiejszej sesji ktoś ma jeszcze wątpliwości, że ERGIS bardzo słabą firmą jest, to ktos taki powinien naprawdę dać sobie spokój z giełdą. Jest tyle innych możliwości stracenia pieniędzy.
PS.
Do OLESomatołka - jak powiedział polski premier - jesteś mniej niż zero ( czyli tyle ile niedługo dzięki ERGISowi będzie wynosiło Twoje konto).
teoria sprzedawania gufna mówi, trzeba owinąć w sreberko i zachwalać magiczną moc.
ERG może zrobić tylko jedno face lifting i nadzieje aby się dobrze sprzedać.
Face lifting trwa a nadzieja już blisko.
PS. nie będę sterował kursem bo prawo mi zabrania.
Wszystko zgodnie z planem. Już niedługo poniżej 2 złotych. Ale ostrzegam - nawet wtedy nie będzie to okazja. Okazję to ma ten, kto teraz to sprzeda. Niestety jak widzicie sprzedać już teraz jest bardzo ciężko, a niedługo sprzedaż tych akcji może być prawie niemożliwa.
Drugi raz dotknięte dno na 2.50zł....
Czy teraz zacznie odbijać-zobaczymy, wydaje mi się, że to już od szerokiego rynku zależy....
Atmosfera na szerokim się oczyszcza, wydaje mi się, że czas na zakupy albo już nadszedł, albo nadchodzi szybko.....