• windykacja Autor: iwona100 [193.28.0.*]
    Mam pytanie czy przedstawiona przeze mnie sytuacje jaka miała miejce w przeszłości załatwiona była zgodnie z prawem?
    w 2001r wystąpiłam z wnioskiem o kredyt odnawialny podpisałam umowę na kwotę 2000zł w ROR a w 2002r. podpisałam umowę o kredyt gotówkowy na kwotę 2000zł dla posiadaczy ROR
    W kwietniu 2002r. zrezygnowałam z przekazywania na ROR moich poborów.
    12 lipca 2002r. otrzymałam wezwanie do zapłaty i wypowiedzenie umowy o kredyt odnawialny. 17 lipca 2002r. wystąpiłam z pismem o umożliwienie mi spłaty zadłużenia w terminie do 30 września 2002r.. 29 lipca 2002r. otrzymałam odpowiedź pozytywną. Niestety umowy nie dotrzymałam. Konto zostało zamknięte zgodnie z umową. Z tej też przyczyny 19 listopada 2002r. otrzymałam wypowiedzenie umowy kredytu gotówkowego w koncie mimo że było regularnie spłacane.
    3 grudnia 2002r wystąpiłam do Banku z pismem, prosząc o zgodę na spłatę całego zadłużenia w ratach Pismo było poprzedzone wizyta w banku w dziale Windykacji i zgodnie z osobą mnie obsługującą ustaliłyśmy, że w pierwszej kolejności spłacę zadłużenie z tytułu kredytu odnawialnego a następnie z tytułu kredytu gotówkowego. Pani oświadczyła mi, że dług został połączony. Bardzo żałuję, że nie poprosiłam na piśmie takiego oświadczenia. Na moją prośbę, zgodę pisemną otrzymałam dnia 27 stycznia 2003r. I już myślałam, że sprawa załatwiona pomyślnie i będę mogła spokojnie zająć się rozwiązywaniem następnych problemów. Niestety nie. 17 lutego 2003r. otrzymałam wezwanie do zapłaty poprzedzające wszczęcie egzekucji sądowej. Podczas wizyty w Banku usłyszałam, cytuję: „nic się przecież nie stało, drobne nieporozumienie”. Na moja prośbę, choć niechętnie , listem poleconym otrzymałam jasne zasady spłaty mojego zadłużenia.
    26 marca 2003r. otrzymałam powiadomienie, że moje dane osobowe zostały przekazane do zbioru danych „Bankowy Rejestr” którego administratorem jest Związek Banków Polskich.
    28 czerwca 2004 otrzymałam powiadomienie o przekazaniu mojego zadłużenia do centrum Restrukturyzacji i Windykacji jako wierzytelność trudną.
    Podczas spłaty otrzymałam trzy wezwania do zapłaty, Zadłużenie zostało przeze mnie spłacone w dniu 25 lutego 2005r
    W BIK moje dane mają status kredyt odzyskany. Bank nie reaguje na moje wniski i pisma. Uważa że wszystko jest zgodnie z prawem. Z gory dziękuję za odpowiedź
  • Re: windykacja Autor: arkadiusz_krol [192.168.1.*]
    Witam Panią,
    Rozumiem, że może budzić rozgoryczenie to, że co innego Pani słyszała rozmawiając z osobami odpowiedzialnym za proces windykacji w Banku, a zupełnie inne czynności podejmowno w Pani sprawie. Jeżlei nie ma Pani żadnego pismnego dokumentu wystawionego przez Bank i określającego sposób i terminy paltności to Bank jako wierzciel może swobodnie podchodzić do tej kwstii. Ponieważ obie umowy były już wypowiedziane, a kwoty w całości wymagalne mógł w każdym czasie żądać spłaty zadłuzenia, a także wystąpić na drogę sądową. Ponieważ nie znam dokładnie Pani sytuacji mogę jedynie przypuszczać, że wszelkie działania były prowadzone zgodnie z prawem.
    Życzę powodzenia.
  • Re: windykacja Autor: iwona100 [193.28.0.*]
    Dzień dobry
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rozumię, że nie może Pan udzielić mi wyczerpującej odpowiedzi na podstawie podanej sytuacji. Jednak proszę o wypowiedzenie sie na temat pisma które zacytuję, czy mogę je traktować na zasadzie ugody z bankiem.
    "W odpowiedzi na Pani prośbę informujemy, iż po dokonaniu spłaty zadłużenia z tytułu kredytu odnawialnego wpłaty będą zaliczane na poczet spłaty zadłużenia z tytułu kredytu gotówkowego"
    I jeszcze jedno, czy takim postepowaniem banku nie zosytałam wpędzona w te kłopoty. Gdybym wiedziała, to zaproponowaną kwotę spłacałabym po połowie na każdy kredyt. Bo windykacja dotyczy tylko kredytu gotówkowego.

Pozdrawiam
    Witam Panią,
    Fragment, który Pani cytuje raczej nie można traktować jako ugdo, choć jeśli miałbym przed sobą treść całgo pisma odpowiedź byłaby inna.
    Nawet jeśli nie była to ugoda w ścisłym tego słowa znaczeniu, to na pewno takie oświadczenie banku można potraktować jako odroczenie płatności zaległości wynikającej z kredytu gotówkowego. Rozumiem, że cała kwota pieniężna została już przez Panią wpłacona. Szczerze powiedziawszy nie widzę podstaw dochodzenia jakichkolwiek roszzceń odszkodowawczych od Banku.
    Pozdrawiam
  • Re: windykacja Autor: iwona100 [193.28.0.*]
    Dziękuję za odpowiedź. To niestety cała treść pisma. Nie chcę odszkodowania, bo mi na tym nie zależy. Całość spłaciłam w 2005r i do tej pory widnieje w BIK jako windykacja. Chciałabym mieć tylko czyste konto w BIK
    Pozdrawiam
    Witam ponownie,
    Dane w BIK-u są przechowywane na wniosek banku.
    Nie znam treści podpisywanych przez Panią umów kredytowych i powiązanych oświadczeń ale mogę przypuszczać, że Pani dane są przechowywane w BIK bez Pani zgody na tej podstawie, że opóźniła się Pani ponad 60 dni ze spłata zobowiązania wobec banku i upłynęło 30 dni od powiadomienia przez bank z ostrzeżeniem o zamiarze przetwarzania danych bez Pani zgody. Proszę więc sprawdzić treść korespondencji otrzymywanej od banku.
    W takim wypadku dane w BIK-u mogą być przechowywane przez okres 5 lat.
    Pozdrawiam