• Dywidenda Autor: ~Car [37.248.210.*]
    Nabyłem dziś mały pakiet 140 szt z nadzieją na 80 zł dywidendy. Zwykle odcięcie dywidendy następuje w przedziale 10-20%.Przy obecnym kursie stopa dywidendy wynosi koło 37%.podsumowujac przy kursie 400 i dywidendzie 80 zł na akcje stopa dywidendy wyniesie 20%.To są wszystko założenie minimalne nie mówię nawet co będzie jak dadzą 100 zł o czym tu niektórzy piszą. Pozdrawiam posiadaczy i naganiaczy na spadki ( bo wiadomo że naganiaja żeby tanio kupic)
  • Re: Dywidenda Autor: ~Rome [92.0.179.*]
    Dywidenda swoją drogą ale minęło pol roku od sprzedaży i powinny wpływać pierwsze wpłaty z tych 70 mil $ a to jest prawie 300mil zł czyli jakies 50% dzisiejszej kapitalizacji. To też będą ceno twórcze informacje bo spółka gotówki ma sporo i dwa kolejne projekty są już dość zaawansowane. Tylko spokojnie czekać
  • Re: Dywidenda Autor: ~Car [89.64.36.*]
    70×4,5 =315 mln zł
    315÷5lat ÷4 kwartały = 16 mln zł na kwartal. Pewnie będzie się to różnie rozkładać w poszczególnych kwartałach ale ważne że będzie stabilny zysk co kwartal przez następnych 5 lat. Nie wspomnę o nowych projektach które mogą przynieść nowe gigantyczne zyski...
  • Re: Dywidenda Autor: ~arkuszzleceń [185.18.179.*]
    a) spółka JEST rozwojowa i warto rozważyć jej posiadanie, szczególnie, gdy ma się IKE lub OKZE maklerskie (brak podatku od dywidendy - w najgorszym razie podatek od zakończenia całości inwestycji)
    b) Plusem potencjalne projekty i wypłaty w przyszłości

c) mierzenie w takich firmach relacji dywidendy do ceny nie ma sensu. Popatrzcie sobie na OPTeam. Spółka w ATH miała 32 zł, wypłaciła dywidendy 26,98 zł w ciągu 4 miesięcy (grudzień /kwiecień). Jedyny przypadek jaki znam, gdy dywidenda wypłacona przez spółkę w jednym roku (traktowanym jako okres 365 dni kolejnych) była wyższa niż cena akcji przez większość roku poprzedzającego decyzję o dywidendzie.
    To dal tych, co próbują jakieś wnioski robić nie na podstawie planowanych przepływów a na podstawie relacji dywidendy do ceny - gdyby nie projekty i nie płatności zapewnione to kurs tej spółki bylby koło 120, niewiele powyżej spodziewanej dywidendy.
    Ale, jak pisałem w a) - są tu inne walory. I one decydować będą o cenie.

Osobiście powoli dokupuję spółkę, ale nie dlatego, że najbliższa dywidenda to 90 zł. To nawet odstrasza, boz 90 zł dostanę na rękę nieco ponad 70 (na razie nie mam IKE/IKZE z akcjami SCP, a nawet gdybym miał, to raczej to jest dla małych i średnich lub długo siedząycyh na giełdzie.
  • Re: Dywidenda Autor: ~M3 [79.184.241.*]
    Spolka nie podawala kiedy ew. kolejne wplaty wplyna, wiec nic nie "powinno". A z kolejnych projektow jeden jest bardzo zaawansowany, a drugi nawet nie ma nazwy. Spolka jest gigantycznie niedoszacowana, ale po co szerzyc bledne informacje?
  • Re: Dywidenda Autor: ~Goldfinger [213.134.168.*]
    Kolejne 70mln: Spółka podała kiedy wpłaty wpłyną: 2022 - 2027. Czyli wpłata może być jutro, może być za 4 lata
    Wielkość dywidendy: Jest szansa na 50%, ale politykę dywidendową Walne Zgromadzenie może zmienić większością 2/3 głosów. Więc nie jest to pewniak, jak niektórzy tu twierdzą i już pewnie rezerwują Lexusy w salonach XD.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Car [31.0.95.*]
    Pewniak pewnie nie ale chyba prezesi chcą coś dostać z tej kasy co na nią lata pracowali .Po co by te pieniądze na kontach leżały i traciły wartość zwalszcze w obecnych czasach inflacji 18%? Zawsze mogą ją zainwestować w swoje akcje jeżeli wierzą w spółkę?a jak nie wierzą mogą włożyć w inne spółki na gpw na poczet przyszej hossy...
    Na pewno chcą dostać dywidendę. Nikt nie pracuje tylko dla idei. Ale też chcą być hubem dla nowych przedsięwzięć tworzonych przez zewnętrzne podmioty. Mogą nawet coś mieć na oku, bo do tej pory nie pisnęli nic co po trzecim projekcie. Dywidenda nie jest zero - jedynkowa, że będzie 50% albo 0%. Wg mojej opinii Zarząd jest uczciwy i dotrzyma słowa z dywidendą. Ale jesli ktoś uważa, że 50% to pewniak, to wg mnie nie tylko nie zna giełdy ale w ogóle jakiegokolwiek biznesu. Tu może być 50%, może być mniej, może być więcej. Osobiście wolałbym mniej, bo to oznacza dobrze zainwestowane środki przez Garsteckiego i większe profity w perspektywie kilku lat. Ale za chwilę pojawię posty: jako to?!, teraz! wszystko! "na pewno", bo to przecież jest pewne ;) Pewne jest tylko, że większość jest niecierpliwa. Woli dużo teraz niż niewyobrażalnie dużo za kilka lat. ;-)
  • Re: Dywidenda Autor: ~Dawid [83.26.182.*]
    W statucie mają zapisane 50% dywidendy. Sugerujesz że zmienią statut aby zmniejszyć %, który ustanowili aby ściągnąć środki potrzebne na realizacje celów ? Gryzie się z logiką
    Nic nie sugeruję, tylko zachęcam do czytania całości Statutu a nie tylko do najfajniejszych kawałków ;)
  • Re: Dywidenda Autor: ~Scp [46.204.45.*]
    Co wam się na tym forum porobiło wszystkim? Dywidenda jest statutowa. To kwestia formalna a do tego ważna kwestia jeśli chodzi o wiarygodność. To są porządni faceci a nie trampkarze.
    Piszecie jakieś bzdury od wczoraj. Jeden mówi że dowiedział się z prospektu że będzie dywidenda. No ale nowina! Drugi że jest ponad 400 milionów na koncie. Jeszcze inny pisze że Bacteromic na bank skomercjalizuja w tym roku. Czy wy się wszyscy z choinki zerwaliscie?
    Pisałem już że minimum 230 milionów zysku trzeba podzielić. Nie da się zrobić za tyle skupu akcji. Będzie albo dywidenda albo dywidenda i skup w połączeniu.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Adison [188.127.30.*]
    Na chwilę obecną nie da się już nic nowego wnieść do wątku tego i innych które by pogłębiały temat naszej perełki na najbliższe miesiące i jak tu żyć bez pisania??
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.246.208.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Dywidenda Autor: ~Alfie [5.173.248.*]
    No właśnie... dlatego też trzeba pisać pisać pisać... choćby bzdury ..co ślina na myśl przyniesie
  • Re: Dywidenda Autor: ~Car [31.0.88.*]
    To napiszę bzdurę. Dokupiłem 260 szt w portfelu możemy ruszać...tylko w którą stronę hehe
  • Re: Dywidenda Autor: ~gr [193.35.36.*]
    a ja nowy jestem , zakupiłem tych akcji za cały majatek ;) , tak wszyscy zachwalaja to pewnie będzie dobrze ;), tylko powiedzcie mi kiedy bedą naliczać tą dywidende i jaka będzie cena akcji na dzień przed naliczeniem ;) ?? ok godz 16:45 ??

• Re: Dywidenda Autor: ~Jak [5.173.40.*]
    Ale przedszkole się znowu zrobiło na forum
  • Re: Dywidenda Autor: ~Bogumiła [78.11.24.*]
    Przedszkole to tu zrobili ci co niespodziewaną wieść o dywidendzie po lekturze prospektu przynieśli (podobno wnikliwie trzeba przeczytać).
    No i ci co widzą ponad 400 baniek na koncie.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Car [31.0.78.*]
    Miesiąc temu sprzedałem cognor na stratę podadkową. Od tego czasu kurs 40 % do góry i właśnie ogłaszają dywidende 1,2 zł na akcję stopa dywidendy 17%.Drugi raz tego błędu nie popełnię. Tu jest stopa prawie 40%!!! Jak rynek szeroki się dowie to wzrosty będą jeszcze większe...
  • Re: Dywidenda Autor: ~otco [109.233.92.*]
    rynek już o tym wie . przynajmniej ci co chca wiedzieć to wiedza . Poza tym jesli chodzi o scp to nie jest kwestia tylko tej dywidendy ale i kolejnych sumarycznie znacznie znacznie większych niz owe np 80 PLN na akcje --- To co tu jest to prosta gra rynkowa tylko i wyłącznie. Bo to tylko kwestia czasu gdy dzieki SCP budowana wartość majątku akcjonariuszy bedzie rosła dzieki dywidendom, ale też wzrostu ceny akcji na rynku.

kilka bardzo TRAFNYCH powiedzeń Warrena które obrazuje na czym polega INWESTOWANIE:

1. Cena jest tym, czym płacisz . Wartość tym, co dostajesz.

2. Po prostu Kup coś za mniej niż jest warte.

3. Im bardziej głupie zachowanie rynku , tym większa szansa dla biznesowego inwestora.

4. Co około 10 lat ciemne chmury zasłaniają ekonomiczne niebo i płynie z nich złoty deszcz dla inwestorów.

5. Wall street robi swoje pieniądze na aktywności , ty zarabiaj na nieaktywności.

[x]
SCPFL -3,80% 131,80 2026-05-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.