• Cierpliwości Autor: ~Oder [78.8.186.*]
    Kto kupuje, kto sprzedaje?

Jeśli kogoś martwi, że dzisiaj papier jest upychany ulicy to kto to odbierał np. w sierpniu? przy cenie w okolicach 20 zł potrafiło się mielić po kilkaset tysięcy akcji. Nawet ponad 650 tys akcji podczas jednej sesji. W całym sierpniu przemieliło się 6 milionów akcji, do końca roku kolejne 8,4 mln akcji. To jest 20% akcjonariatu, gdzie ff wynosiło koło 30%. Tu nie ma akcji, papier jest wyzbierany. Teraz jest gra na zmęczenie, odebranie ile można i kolejny schodek do góry,

• Re: Cierpliwości Autor: ~Robert [31.182.151.*]
    Od razu zrobiło się lżej wszystkim.
    Dzięki. Dobrze że będzie kiedyś dobrze.
    Wystaw kilka zleceń na kupno po 500, 1000 sztuk i zobaczysz jaka to jest gra, i jak na niby ktoś sprzedaje.
    Ostatnio dobrałem 3000 szt i zapewniam cię nikt na niby nie sprzedaje.
  • Re: Cierpliwości Autor: ~Analityk [46.134.97.*]
    Ta..troll ze spółdzielni...IP 31...prawdy nie powiecie...mówisz,że wystawiłeś 3tys i wszystko poszło.. hmm.. ja tam ostatnio kupowałem po 19.60 itp z 300szt i z 2 tys. 1700 znikało.. samo..cud jakiś.. Potem dobierałem i to samo.. także.. bajerować to możesz u siebie..
    Człowieku rozumienie tekstu pisanego na poziomie szkoły podstawowej.
    Dobrałem w ostatnich kilkunastu sesjach 3000szt i bez problemu mi to sprzedano...
    Podaj maila to prześlę Ci screeny z transakcji.
  • Re: Cierpliwości Autor: ~ZAz [37.47.87.*]
    Spokojnie czekam. Myślę że jest dużo takich leszczyków. Dywidendę przytulę.
  • Re: Cierpliwości Autor: ~Oder [78.8.186.*]
    Nie twierdzę, ze ktos sprzedaje na niby. Sam sprzedałem niewielkie ilości, bez urazy, mam tego tak dużo, że czekałem do nowego roku rozlcizeniowego, żeby się trochę skrócić. Takich osób jest pewnie więcej. Coś tam się zwyczajnie jeszcze tasuje, co ciekawe łyknęli szybko to co postawiłem na sprzedaży nieco wyżej. Tak czy inaczej z większością akcji po prostu będe czekał.

To co twierdziłem to, że w przedziale 18-22 zł przewaliło się tak wiele akcji w ostatnich miesiącach, że teraz to tylko kosmetyka. Te instytuacje badz wieksze pakiety indywiudlanych, które miały byc oddane na tych poziomach, już zostały oddane. Twierdzę, że nei poszły do ulicy, miałes dzien w dzien obroty po kilkanascie milionów. złotych. Ile więc możesz teraz jeszcze odbierać na tych poziomach? Jesli sie powtórzą wolumeny z takiego sierpnia to znaczy, ze ktos wychodzi w okolicach zera.
    Order (Orderze),

"Jeśli się powtórzą wolumeny z takiego sierpnia to znaczy, ze ktos wychodzi w okolicach zera." oczywiście taka sytuacja jest możliwa, nawet ktoś może wychodzić na dużych minusach - inaczej spółki na giełdzie tylko rosłyby.

Cały czas dla mnie zostaje zagadką zachowanie kursu, od publikacji "kosmicznych wyników" bez dużego wysiłku można było utrzymać kurs na poziomach 23-25zł, ostatnie spektakularne sesje były świetną okazją dla wywalającego aby zorganizować podbitkę i na bazie "wiary w spółkę" - mojej także - upchnąć akcje na poziomach dużo wyższych niż 19-20zł. Przypuszczam, że dobre rozpędzenie "maszyny" spowodowałoby możliwość sprzedaży na jednej sesji x razy więcej akcji niż teraz. Mimo tego ktoś zdecydował się na zjazd i dystrybucję na tych poziomach...
    Teraz pytanie:
    Czy czeka na "negatywne informacje" (np zysk netto w 4q 100mln zł - obiektywie bajka ale względem oczekiwań za mało), które pomogą ściągnąć kurs?
    Czy następuje przerzucanie i zbieranie od zdesperowanych aby "uspokoić oczekiwania" ?
    Czy po prostu lęk przed przyszłością i brak wiary w przyszłe zyski, (dla tej kapitalizacji dla mnie 200 rocznie jest ok - względem rynku) ale wiem że dla Arctica , spółki produkcyjnej a nie gamingowej, rynek oczekuje 400mln?

O tym pisałem, gotówka, zapasy, należności + akcje Rottnerosa to blisko 2x dzisiejsza kapitalizacja, ciężko znaleźć firmę stabilniejszą ale mimo tego jesteśmy outsiderami ostatnich wzrostów.
    Tak jak pisałeś od 3q uruchomiono kolejny kocioł na biomasę (prezes zapowiadał dużą inwestycję ok 200mln w kolejny) wciąż cicho o farmie 17MW, według wywiadów prace miały ruszyć jesienią - chyba nie ruszyły. Wszystko wydaje się ułożone i bezpieczne ale rynek tego nie widzi lub nie chce zobaczyć.

Ciekaw jestem jak na wynik wpłynie osłabienie dolara i euro - niższy dolar to dużo mniejsze koszty ale tańsze euro to niższe przychody - ciekawe jak to śię zbilansuje.
    Swoją drogą posiadanie 400mln gotówki to już około 30mln zysku rocznie z lokaty, obligacji :)

Pozdrawiam i czekam na Twoje spostrzeżenia.

• Re: Cierpliwości Autor: ~Berek [89.64.76.*]
    Mam podobne spostrzeżenia co kolega. Abstrahując od tego czy cena akcji jest sensowna czy nie, to kurs zachowuje się bardzo dziwnie. Sztucznie. Ktoś ewidentnie wywala papier, ale tak jakby nie chodziło mu o uzyskanie dobrej ceny, Natomiast celem nadrzędnym wywalacza, jest powstrzymanie wzrostu kursu. Mam wrażenie, że akcjami handlują głównie automaty, zaprogramowane na jakiś konkretny cel, dla mnie niezrozumiały.
    Być może odpowiedź jest trywialna, zwyczajnie komuś bardzo się spieszy. Trochę dziwne by to było, bo to są takie wolumeny, że raczej nie chodzi o drobnego gracza, który nagle potrzebuje gotówki, bo dziecko idzie na studia. A duzi mają duże portfele i w razie potrzemy mogą sprzedawać spółki gorzej rokujące.
    A może mamy teraz czas transferowania takich trochę "niczyich akcji", np. emerytalnych, w innych kierunkach. A może jakiś fund zorienrował się, że Arctic zaczął mu za dużo ważyć w portfelu, przekraczając wewnętrzne limity. I musi się z tego skrócic, niezależnie od tego jak ocenia spółkę.
    Ja tam nie wiem. Na razie spokojnie sobie obserwuję rozwój wydarzeń. Mam czas, nie spieszy mi się.
  • Re: Cierpliwości Autor: ~Oder [78.8.186.*]
    Moża tylko spekulować i mnożyc mozliwe scenariusze. Ja na przykład nie wiem, jak do końca odbierać to załamanei kursu po wynikach z 3Q, kiedy pojawił się temat podatku od zysków nadzwyczajnych. Mnostwo akcji poszło w rynek, kurs się wyraznie obsunął. Rozumiem reakcję rynku, tylko jest pytanie czy to w jakiś sposób nie rzutuje na to co się dzieje teraz. Był to w jakis sposob nienaturalny czynnik, ktory mogl zaburzyć sprzyjający moment do wejscia na wyzsze poziomy i zadomowienia się tam. Tak sie czasami dzieje, ktoś moze próbuje odebrac jak najwiecej tego z czego sie skrócil, a to wymaga czasu. Nie wiem. Poza tym trzeba pamiętać, że od tego roku AP wszedł do indeksu Mid Cap na szwedzkim Nasdaqu. Biorąc pod uwagę, że instytucje finansowe maja wewnetrze ograniczenia i zwyczajnie nie moga kupowac spoza wybranych indeksów, moze ktoras wlasnie dostala zielone swiatło na zebranie jakies ilosci. Nierzadko tez instytucje dogaduja sie miedzy sobą i zwyczajnie na rynku dokonuja transakcji w umowionym przedziale cenowym i czasowym. Oczywiscie mozna tez szukac roznych mniej optymistycznych scenariuszy i powodów zachowanai kursu. Wzocnienie złotowki będzie miało wpływ na wyniki. Fajnie jest widzieć chocby dodatnie roznice kursowe, tylko co do zasady takie traktuje się jako coś niestałego. I znow, biorąc pod uwagę wszystkie zmienne i czas, czy to bedzie radykalny wpływ?

Ja doceniam prezesa Jarczyńskiego, nie ma w sobie maniery pobudzania wyobrazni inwestorów, co wielu mu zarzuca. Natomiast przerabiałem tylu krętaczy i bajkopisarzy, że cenię pewną wręcz flegmatyczność, za ktorą idzie sprawdzalność i powtarzalność. Po pierwszym półroczu mówil, ze drugi będzie podobny. W trakcie trwania 4Q mówił, że nie widzi żadnych oznak recesji, to nie mam podstaw w to wątpić. Na razie więc czekam na podsumowanie 4Q i całego roku. I tak, giełda dyskontuje przyszłosc, jest wieksze prawdopodobienstwo obnizenia rekordowych marż, niz ich utrzymania. Natomiast uważam, ze Spółka jest tak zdrowa i poukladana, ze to nie przypadek decyduje o kondycji finansowej. Tu sie nic nie dzieje z miesiaca na miesiac, udowodnili, ze sa w stanie funkcjonowac w roznych warunkach, mają liczne przewagi i tylko kilka czynnikow wystarczy, ze generują rewelacyjne przepływy, bez tych czynnikow, wciaż sa dobre Doswiadczenie podpowiada mi, ze wiekszy kapital nie rezygnuje tak latwo z porządnego rozegrania takich okazji. I to o czym mówiłem w innym poście. Biorąc pod uwagę ff, tu brakuje miejsca. Licząc obroty i wolumen, jesli sie utrzymają, ktos zacznie wychodzic na zero. Przy nizszym kursie zacznei wychodzic na stracie. Zakładam, ze tak to sie nie skonczy.

• Re: Cierpliwości Autor: ~ZAz [37.47.119.*]
    Moim zdaniem ogłoszenia regularnej polityki dywidendowej wzbudziło zainteresowanie spółki przez dużych graczy na longa . Ff mały trzeba zebrać jak najwięcej,
    będzie mielenie
[x]
ARCTIC -2,04% 8,15 2025-11-07 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.