Moża tylko spekulować i mnożyc mozliwe scenariusze. Ja na przykład nie wiem, jak do końca odbierać to załamanei kursu po wynikach z 3Q, kiedy pojawił się temat podatku od zysków nadzwyczajnych. Mnostwo akcji poszło w rynek, kurs się wyraznie obsunął. Rozumiem reakcję rynku, tylko jest pytanie czy to w jakiś sposób nie rzutuje na to co się dzieje teraz. Był to w jakis sposob nienaturalny czynnik, ktory mogl zaburzyć sprzyjający moment do wejscia na wyzsze poziomy i zadomowienia się tam. Tak sie czasami dzieje, ktoś moze próbuje odebrac jak najwiecej tego z czego sie skrócil, a to wymaga czasu. Nie wiem. Poza tym trzeba pamiętać, że od tego roku AP wszedł do indeksu Mid Cap na szwedzkim Nasdaqu. Biorąc pod uwagę, że instytucje finansowe maja wewnetrze ograniczenia i zwyczajnie nie moga kupowac spoza wybranych indeksów, moze ktoras wlasnie dostala zielone swiatło na zebranie jakies ilosci. Nierzadko tez instytucje dogaduja sie miedzy sobą i zwyczajnie na rynku dokonuja transakcji w umowionym przedziale cenowym i czasowym. Oczywiscie mozna tez szukac roznych mniej optymistycznych scenariuszy i powodów zachowanai kursu. Wzocnienie złotowki będzie miało wpływ na wyniki. Fajnie jest widzieć chocby dodatnie roznice kursowe, tylko co do zasady takie traktuje się jako coś niestałego. I znow, biorąc pod uwagę wszystkie zmienne i czas, czy to bedzie radykalny wpływ?
Ja doceniam prezesa Jarczyńskiego, nie ma w sobie maniery pobudzania wyobrazni inwestorów, co wielu mu zarzuca. Natomiast przerabiałem tylu krętaczy i bajkopisarzy, że cenię pewną wręcz flegmatyczność, za ktorą idzie sprawdzalność i powtarzalność. Po pierwszym półroczu mówil, ze drugi będzie podobny. W trakcie trwania 4Q mówił, że nie widzi żadnych oznak recesji, to nie mam podstaw w to wątpić. Na razie więc czekam na podsumowanie 4Q i całego roku. I tak, giełda dyskontuje przyszłosc, jest wieksze prawdopodobienstwo obnizenia rekordowych marż, niz ich utrzymania. Natomiast uważam, ze Spółka jest tak zdrowa i poukladana, ze to nie przypadek decyduje o kondycji finansowej. Tu sie nic nie dzieje z miesiaca na miesiac, udowodnili, ze sa w stanie funkcjonowac w roznych warunkach, mają liczne przewagi i tylko kilka czynnikow wystarczy, ze generują rewelacyjne przepływy, bez tych czynnikow, wciaż sa dobre Doswiadczenie podpowiada mi, ze wiekszy kapital nie rezygnuje tak latwo z porządnego rozegrania takich okazji. I to o czym mówiłem w innym poście. Biorąc pod uwagę ff, tu brakuje miejsca. Licząc obroty i wolumen, jesli sie utrzymają, ktos zacznie wychodzic na zero. Przy nizszym kursie zacznei wychodzic na stracie. Zakładam, ze tak to sie nie skonczy.