• Skup po 28.5 MCI Autor: ~As [89.64.79.*]
    Brawo, brawo dalej wywalajcie akcje po 24 czy tam 26, a MCI od Was skupi wszystko, baranki :)
  • Re: Skup po 28.5 MCI Autor: ~As [89.64.79.*]
    Tak się zastanawiam, czy za tym zrzutem na koniec sesji nie stał właśnie MCI. Dzięki zejściu na 25.85, cena przez nich proponowana jest dokładnie o 10% wyższa od aktualnej ceny. Dobrze, że zapisy zaczną się już po ogłoszeniu przychodów za IV kwartał i jeżeli będą dobre, to będą musieli podwyższyć cenę :)
  • Re: Skup po 28.5 MCI Autor: ~N8 [31.179.123.*]
    Marudzisz jak teściowa.
  • Re: Skup po 28.5 MCI Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    To, czy za zrzutem ceny stał fundusz, to nawet nie trzeba się zastanawiać. Mnie zastanawia co innego. Po pierwsze to nie jest skup, czy wezwanie do sprzedaży. To jest zaproszenie do sprzedaży. Z prawnego puntu widzenia, to zasadnicza różnica. A przede wszystkim zastanawia ilość akcji, na które jest zaproszenia. Niecałe 300 000 akcji. Nie sądzę, żeby to była ilość, której nie mozna by kupić w ciągu miesiąca, po cenie niższej niz 28,50 pln, bez zbytniego śróbowania kursu. Przecież 20, czy 30 tysięcy dziennego volumenu to jest tu prawie codziennie. I pytanie zasadnicze, po co im akurat ta ilość akcji. Czyżby przygotowanie do wezwania i do wycofania spółki z GPW?
  • Re: Skup po 28.5 MCI Autor: ~As [5.173.137.*]
    Do równych 25% skupują. Free float w tym momencie to niecałe 10%, czyli chcą skupić ponad 15% free floatu. Czy podbiliby przy tym kurs, pytanie chyba retoryczne
    Ok - 15% free floatu to sporo. Pewnie masz rację. Jedno co jest pewne - nie sprzedawać im nawet po 28,50 pln.
  • Re: Skup po 28.5 MCI Autor: ~piwi1 [178.37.208.*]
    Mam kilka tysięcy tych akcji i nie sprzedam nawet po 35 zł.
    Świetne fundamenty i duże możliwości rozwoju.
    Wcześnie czy później tu będzie 50 zł.
  • Re: Skup po 28.5 MCI Autor: ~Akcjonariusz [94.254.177.*]
    Też dostaliście zaproszenie do sprzedaży akcji?
  • Re: Skup po 28.5 MCI Autor: ~helpi [5.173.112.*]
    nie rozumiem, ty otrzymałeś osobiście z biura jakieś zaproszenie do odsprzedaży?
  • Re: Skup po 28.5 MCI Autor: ~Akcjonariusz [94.254.177.*]
    Dokładnie tak, dostałem zaproszenie z MDM mbanku
  • Re: Skup po 28.5 MCI Autor: ~As [5.173.130.*]
    Również otrzymałem sms-a:
    "ANSWEAR.COM S.A. trwa zaproszenie do sprzedaży
    Zapisy przyjmujemy internetowo i telefonicznie do 13.01.2023, g.17
    Szczegóły na www.mdm.pl"

Za 28.50 to zapraszam ich, do cmoknięcia mnie w tyłek :)
  • Re: Skup po 28.5 MCI Autor: ~helpi [5.173.112.*]
    @As,

"Za 28.50 to zapraszam ich, do cmoknięcia mnie w tyłek :) "

W Punkt ! Mam czas ... dużo czasu ... :)
    Słusznie. Też nie zapisuję się do sprzedaży. Ciekawe ile akcji uda im sie skupić...
  • Re: Skup po 28.5 MCI Autor: ~antyjareczek [188.252.0.*]
    Ciekawe ilu znaleźli naiwnych lub zdesperowanych? Propozycja była dość żenująca i szczerze mówiąc nie wiem co miała im dać.
  • Re: Skup po 28.5 MCI Autor: ~piwi1 [178.37.208.*]
    Dla mnie czy dla Ciebie była żenująca ,ale weź pod uwagę ,że jest też sporo spekuły.
    Jak ktoś kupił np po 20 to 28,5 dla niego super.
    Oczywiście dla krótkoterminowej spekuły to spory zysk. Ale:
    uno - jaki procent free float jest w rękach krótkoterminowej spekuły;
    drugie uno - ok. 40% wzrostu przychodów rdr w każdym kwartale, wyniki na nowych rynkach lepsze od przewidywanych, planowana ekspansja na pozostałą częśc Bałkanów (połączona z planowanym magazynem dla tej części Europy w bliskiej przyszłości) do 2025 roku, jak również do państwa bałtyckich. Po 2025 roku zaczną wchodzić na rynki zachodniej Europy. Ukraina - w tej chwili nie ma tam żadnego innego liczącego się odzieżowego e-commerse. Prowadzą tam dzialalność z całkiem dobrą dynamiką wzrostu przychodów, w kraju gdzie toczy się wojna!!!. Co będzie jak wojna sie skończy....
    Jeśli w krajach zachodniej Europy poradzą sobie choc w połowie tak dobrze tak w naszym regionie, to za 5-7 lat będziemy rajcowali się nie miliardem złotych przychodu, ale zysku netto, albo przynajmniej EBITDA. Jaki wtedy będzie kurs?
    Antoni ochłoń chłopie, w Polsce jadą na marży kilkuprocentowej, bo mają mocna konkurencję Zalando, to samo będzie w Europie zachodniej. Jedynie na Ukrainie oraz w Europie wschodniej mają szansę na wyższe kilkunastoprocentowe marże, policz sobie jaki obrót musieliby zrobić , żeby wypracować miliard zysku. Napiszę krótko Niemożliwe. To co jest możliwe i to dość szybko to rajd na ATH w związku z nadziejami na duży zysk, za 4 kw '22 oraz wyniki 1 kw '23 w związku z mizerna baza zysku 1 kw '24
  • Re: Skup po 28.5 MCI Autor: ~Tim [159.205.132.*]
    Chyba nie umiesz czytać raportów, podaj mi stronę z jakiegokolwiek raportu gdzie jest napisane, że mają kilka % marży w Polsce i kilkanaście za granicą. No chyba że mylisz marżę z % rentowności... ale fakt, poprzednik piszący o 1 mld marży trochę pofantazjował za bardzo
    Precyzujac chodziło mi o marże operacyjną (uwzględniająca koszty zmienne i wynagrodzenia):
    "W pierwszych dziewięciu miesiącach 2022 r. marża operacyjna wygenerowana na rynku w Polsce wyniosła 3,8%, w krajach UE 6,2%, a w krajach spoza UE 16,9%. Skąd wynika niższa rentowność w naszym kraju? W głównej mierze chodzi tutaj właśnie o konkurencję. Zalando weszło do Polski w 2012 r., czyli rok po rozpoczęciu działalności przez Answear. Spółka, w celu budowania swojej pozycji i zdobywania klientów musiała być bardziej konkurencyjna. Zupełnie inaczej wyglądało to w innych krajach. Tam gdzie nie było wielu konkurentów, przedsiębiorstwo mogło sobie pozwolić na wyższe ceny i generowanie bardziej atrakcyjnych marż. Ten efekt widzimy do tej pory. Najwyższe marże są osiągane na Ukrainie, gdzie konkurencja jest dużo mniejsza."
    Źrodlo biznesradar artykuł Wiesz w co inwestujesz.
    AS... tak, masz rację. W krajach Europy zachodniej będzie dużo trudniej. Dlatego napisałem, zakładam że w Europie zachodniej pójdzie im w połowie tak dobrze jak w naszym regionie. A teraz porównaj sobie liczby bezwzględne - wielkość rynku niemieckiego, austriackiego, francuskiego. I zauważ, ze nie pisałem o 1 mld EBITDA w 2023, tylko w perspektywie kilku lat, uważam, że w 2027 może w 2028 roku, 1 mld EBITDA rocznie jest optymistyczne, ale moim zdaniem realne. Co powiesz na EBITDA w wysokości 150 mln zł w 2023? A to ostrożne założenie. I teraz załóż wzrost 30% każdego roku przez 5 lat. I już masz 557 mln zł. A 150 mln EBITDA w 2023 roku to ostrożne. Zważywszy, że w ciągu trzech lat maja wejśc do Litwy, Łotwy, Estonii, Serbii, Bośni, Chorwacji, Macedoni, Czarnogóry, Mołdawi i Albani (pominąlem coś?)..... to wzrost EBIDTA o 30% rocznie jest bardzo ostrożnym założeniem. Dodajmy do tego zakończenie wojny na Ukrainie. A jeśli do 2028 mają być obecni na jednym, czy dwóch dużych rynkach Europy Zachodniej, to nawet zakładając marżę operacyjną o połowe niższą niż w Polsce - to 1 mld EBITDA za 5/6 lat uważam jest realne. Optymistyczne, ale realne.
    Na razie to mają magazyny na 2 mld przychodów rocznie, niech wykręca taki wynik w 2024 a będzie super. Co dalej to niech się prezesi martwią.
    A co z tym skupem MCI miało być jakoś 18-tego rozliczenie. Sprzedawał ktoś z Was, wiecie jaka była redukcja? Mogłem ze 100 sztuk im oddać to już bym wiedział.
    Właśnie.... ważne pytanie. Jaka była redukcja? Nikt nie odpowiada? czyżby nikt nie sprzedawał? :-)
    Ci co sprzedali, siedzą cichutko, bo dali się wydymać funduszowi :) Przydałoby się przebić te 30 PLN, wtedy droga na 34 otwarta.
    No proszę chcieli skupić 292 tys. a skupili 222 tys. czyli jednak aż tak wielu jeleni nie udało im się upolować. Dla wielu jednak cena poniżej 30 PLN jest satysfakcjonująca i wywalają :( Jeszcze trochę cierpliwości i będzie walka o 34, a później, jak nie wydarzy się nic złego 38 i ATH. Trzymać Panowie, cierpliwości.
    Kurs będzie rósł latami, dopóki przychody i zyski rosną, dopóki spółka zwieksza udzial w rynku i wchodzi na nowe rynki. I dopóki sa perspektywy. Jeśli utrzyma taki wzrost i z powodzeniem wejdzie na ryki zachodnie, to będzie rosło przez wiele lat. Jak LPP, które zaczynało od 50 zł za akcje.
  • Re: Skup po 28.5 MCI Autor: ~Wittold [213.134.173.*]
    w końcu sam Prezes zaczynał w LPP. A MCI nie w ciemię bite, maja dobre stopy zwrotu.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [45.85.11.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [87.249.132.*]
  • Re: Skup po 28.5 MCI Autor: ~Henio [37.120.203.*]
[x]
ANSWEAR 1,88% 18,42 2026-05-15 16:48:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać