Postępowanie sądowe, arbitrażowe lub administracyjne W analizowanym okresie Spółka i wchodzące w skład Grupy podmioty nie były przedmiotem ani stroną istotnych postępowań sądowych lub administracyjnych. Pomiędzy British Automotive Polska S.A. (BAP), wchodząca w skład Grupy, a M.Karlik spółka komandytowa z siedzibą w Poznaniu (M.Karlik), toczy się postępowanie arbitrażowe przed Sądem Arbitrażowym przy Krajowej Izbie Gospodarczej w Warszawie z pozwu BAP, w którym BAP żąda od M.Karlik zapłaty łącznej kwoty 13,2 mln zł tytułem rozliczeń za okres obowiązywania umowy dilerskiej i serwisowej pomiędzy BAP i M.Karlik. Pomiędzy BAP a Car-Master 2 sp. z o.o. sp.k. (Car-Master), toczy się postępowanie arbitrażowe przed Sądem Arbitrażowym przy Krajowej Izbie Gospodarczej w Warszawie z pozwu BAP, w którym BAP żąda od Car-Master zapłaty łącznej kwoty 17,2 mln zł tytułem rozliczeń za okres obowiązywania umowy dilerskiej i serwisowej pomiędzy BAP i Car-Master. Pomiędzy BAP a BC24/.PL sp. z o.o. (poprzednio British Car sp. z o.o.) (British Car), toczy się postępowanie arbitrażowe przed Sądem Arbitrażowym przy Krajowej Izbie Gospodarczej w Warszawie z pozwu BAP, w którym BAP żąda od British Car zapłaty łącznej kwoty 1,8 mln zł tytułem rozliczeń za okres obowiązywania umowy dilerskiej i serwisowej pomiędzy BAP i British Car. Pomiędzy BAP a „Team-Marek Pasierbski” sp. z o.o. (Team), toczy się postępowanie arbitrażowe przed Sądem Arbitrażowym przy Krajowej Izbie Gospodarczej w Warszawie z pozwu BAP, w którym BAP żąda od Team zapłaty łącznej kwoty 11,1 mln zł tytułem rozliczeń za okres obowiązywania umowy dilerskiej i serwisowej pomiędzy BAP i Team. 26 września 2022 roku Spółka powzięła informację o rozpoznaniu przez Sąd Okręgowy w Warszawie pozwu o zapłatę z weksla, wniesionego przez BAP przeciwko „Karlik” spółka jawna (Karlik sp.j.), oraz o wydaniu nakazu zapłaty, w którym Sąd nakazał Karlik sp.j., zapłatę na rzecz spółki BAP kwoty 8,4 mln zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie w zapłacie oraz kosztów procesu w kwocie 57 tys. zł. W/w nakaz zapłaty stanowi tytuł zabezpieczenia roszczeń dochodzonych przez BAP.
najważniejsze pierwsze zdanie: Postępowanie sądowe, arbitrażowe lub administracyjne W analizowanym okresie Spółka i wchodzące w skład Grupy podmioty nie były przedmiotem ani stroną istotnych postępowań sądowych lub administracyjnych...
a te 40 mln, patrząc na wyniki, na pewno byłoby dla nich istotne, chyba, że czegoś nie wiemy...
Słabo ten raport wygląda, niestety, trzeba będzie czekać pół roku na raport roczny, już zbadany przez biegłego rewidenta.
W poprzednich raportach z tego co pamiętam było na wstępie tego punktu rozdzielone na postępowania sądowe, administracyjne i arbitrażowe więc pewnie dlatego tak to opisali.
tak tak koval. ty i Maxmin macie w sumie więcej od MK i całej giełdy razem wziętych i oczywiście jesteście wszyscy na plusie. Przez 4 lata kurs się zwalił 20 krotnie a tu wszscy raptem na plusie i sami gigantyczni akcjonariusze. Bravo , bravo. wsadzcie se paluchy w dziurawe keiszenie i zaworkiem spusccie troche powietrza (wiadomo którą dziurą), bo niedługo się uniesiecie w obłoki
Nerwowi panikarze dzisiaj oddali akcje i dobrze nie będą robić groszowych kółek. Tylko nie wiem z jakiego powodu bo zamiast 8 mln BAH dostanie ponad 40 mln.
Też myślę, że bah w końcu dostanie te swoje kilkadziesiąt baniek... Ale pewnie jeszcze chwilę to postępowanie potrwa. A dziś wywalali ci, co alergicznie wręcz nie lubią czekać ;)
Nie wiem kto wywalał, ale o 14:35 jedno zlecenie na 24k akcji zrealizowało się w 43 transakcjach, z czego 7 wystarczyło na około 20k, więc pozostałe 4k akcji w 36 transakcjach. Ktoś tu chyba lubi obracać bilonem
ty se jaja robisz łociec czy handlujesz kapiszonami na bazarze ? JLR ma prawomocne nakazy zapłąty z klauzulami na BAha wydane przez sąd gospodarczy a BAH puszcza jakieś kaczki w smierdzącej Wiśle zeschniętym łąjnem zadymiając coś arbitrażem. całe szczęście, że może odróżniasz kapiszony od zimnych ogni to może nikomu krzywdy nie zrobisz a jak się ośmieszysz to jedynie lokalnie przed kumplami z bazaru
Ja tam widzę jedną rzecz. Wielu piszących na forum tej spółki myśli, że jak rozwikła informacje publikowane przez spółkę, to rozszyfruje w którą stronę i kiedy kurs akcji ruszy. A tak niestety nie jest. Kurs sobie, a te wszystkie infa i ich tłumaczenia, sobie.
A tak a"propo. Pamięta ktoś jak to jest z tym programem motywacyjnym dla prezesa? Jeszcze obowiązuje? Czy już nie. Kiedyś sporo nadziei było pokładanych po jego uchwaleniu .A i optymistycznych postów też trochę popełniono.
O widzisz. Słusznie, że przypominasz :) Gdyż, albowiem - już 2 latka miną niebawem. A dostał tylko 3 na realizację warunków... I jakoś nie spodziewam się, by to odkładał na ostatnią chwilę ;)
Do Maksia. Maksiu, Maxiu, Maxminku, Maxminunkuniu, przyjacielu Ty mój serdeczny, kolego, ziomalu, dziku, harpaganie, byku ty nieziemski, koleżeński, uczynny, miły, przesympatyczny a czy Ty wiesz co to jest deklaracja wekslowa ?
No i co to zmienia kolego?
To że zamiast pustych pól jest podana kwota? To nawet lepiej.
Ty człowieku normalny jesteś czy uważasz nas za półgłówków?
No chyba że zawiść odebrała Ci resztki zdrowego rozsądku.
Wtedy rozumiem Twoje wypociny
Deklaracja wekslowa jest podstawą wystawienia weksla. Wskazuje warunki, od których spełnienia zależy prawo jego wypełnienia, określa maksymalną kwotę, na którą weksel może być wystawiony, a także wskazuje rodzaj terminu płatności, jakim weksel może być opatrzony. Porozumienie to zostało uregulowane w art. 10 ustawy Prawo wekslowe (dalej jako Prawo wekslowe).
No brawo Maksiu mordeczko. Doczytałeś i wiesz więcej choc zajęło Ci to dużo czasu. Teraz poskładaj sobie to czego się dowiedziałeś z tym, co pisałeś wcześniej o tak za..biscie pewnym i bezwarunkowym Twoim zadaniem odzyskiwaniem kasy z weksla. Kkonczac temat absolutnie możliwych scenariuszy skutecznej obrony przed wekslem w sądzie zadać sobie należy jedno pytanie. Kto normalny oddaje długi nieboszczykowi ?
To że próbują podważać weksel to psucie prawa. Przed wojną był tylko taki wybór że albo płacisz albo strzelasz sobie w łeb. Ktoś bez honoru weksla nie powinien podpisywać .
Wywnetrzen Kowala nie ma co nawet komentować. Tępy, sfrustrowany, niewiele rozumiejący czleczek, wkurza tylko ludzi na forum, ale Tobie Maksiu muszę powiedzieć, że wyjątkowo się teraz z Tobą zgadzam. Nie mówimy jednak o tym co było kiedyś. Dziś są inne czasy, moralność i porządek prawno -gospodarczy. Jak mawiał klasyk: w sądzie można wygrać, w sądzie można przegrać. Z doświadczenia wiadomo, że w sądzie nie wygrywa ten , kto ma rację, tylko ten , kto ma papiery. W dzisiejszych czasach Maksiu weksel nie jest juz dokumentem na podstawie którego się dostaje natychmiast kasę. Znam co najmniej kilka poważnych spraw, w których sądownie zobowiązania wekslowe wysadzono w kosmos.
A wracając do giełdy, dziwnie się tak jakoś składa, że tego typu problemy np. z odzyskaniem należności, procesami sądowymi w których jest się stroną pozywającą, itp. dotykają spółek które mają delikatnie mówiąc problemy. Dobre, rosnące i dające akcjonariuszom zarobić, jakoś nie włóczą się po sądach, nie angażują prawników, nie wprowadzają zamętu i spekulacji wśród posiadaczy. Dziwna przypadłość.
Zgadza się. Sępy powoli rozdziobuja padlinę. Zgodnie z tą zasada gdyby nawet doszło do sprzedaży spółek czy samych nieruchomości, nikt nie zapłaci spółce w takiej podbramkowej sytuacji uczciwej, rynkowej ceny. Wybór pomiędzy ofertami lezacymi na stole bylby pomiędzy zła a bardzo zła.
Gdzie ty widzisz tu nowych. Sami długoterminowi, którzy powoli tracą nadzieję. Jeszcze rok, dwa lata temu, co chwilę pojawiał się wpis jakie to cwane odbieranie od drobnych akcji się tu odbywa, opisywane rodzące się trendy wzrostowe, a każda podbitka o kilka groszy wywoływała wręcz euforię. (kolega Kowal pewnie sporo pamięta) A teraz? Temat o kursie po 80 gr. który sprowokował kilka wyważonych wpisów i cisza.
Ty to naprawdę męczysz swoją mantrę już od lat... Ale męcz, skoro inaczej nie umiesz. Banda trolli, którzy po polsku sklecić nawet kilku prostych zdań nie potrafią - też daje do myślenia... Natomiast całe to tutejsze forum naprawdę nie ma większego znaczenia. Ma za to znaczenie postawa akcjonariatu. Innymi słowy - wygasająca podaż. Nawet nasz ekspert od porad (rad, nierad) to zauważył... :)
Naganiaczu prymitywny kowalu, trollu na ruskich bateriach, nikt się nie nabierze na Twoje sztuczki. Od lat naganiasz ludzi na papier który idzie do piachu. Skarżysz się do admina tchorzu
Brawo szogun - publikacja jak na zawołanie :) Nawet nie musiałem uderzać w stół... ;) To właśnie miałem na myśli, podsumowując jakość tego forum - wpisy takich jak ty, publicystów :)))