• Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: ~AS [91.90.115.*]
    Grupa Atal odnotowała w III kw. 2022 roku 378 mln zł przychodów i 67,1 mln zł zysku netto przypadającego na akcjonariuszy jednostki dominującej - wynika z raportu spółki. Konsensus PAP Biznes zakładał, że zysk netto wyniesie 75,1 mln zł, a przychody ukształtują się na poziomie 370,3 mln zł.
    Narastająco, po trzech kwartałach 2022 r., grupa miała blisko 1,254 mld zł przychodów (+22 proc. rdr) oraz 252,4 mln zł zysku netto (+33 proc. rdr). Marża brutto ze sprzedaży wyniosła 26 proc., a marża netto 20 proc.
    W tym okresie Atal przekazał 2.617 lokali mieszkalnych i usługowych.
    Od stycznia do października 2022 roku grupa zawarła łącznie blisko 1.845 umów deweloperskich i przedwstępnych. W tym okresie zawarła również niemal 1.862 umów rezerwacyjnych.
    Tegoroczny potencjał sprzedaży (umowy deweloperskie i przedwstępne) grupa obecnie szacuje na ok. 2 tys. lokali. Potencjał przekazań natomiast na ok. 3,5 tys. lokali.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Atal-odnotowal-w-III-kw-2022-roku-ok-67-1-mln-zl-zysku-netto-j-d-wobec-75-1-mln-zl-konsensusu-8441226.html

• Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: inwestujemypl [83.10.212.*]
    Dla porównania jak rynek ocenia w kursie wyniki dwóch najwiekszych developerów za 3q 2022 .
    Atal kapitalizacja 1,1 mld zysk za 3q 2022 67 mln c/z 2.9
    Dom dev kapitalizacja 2,2 mld zysk za 3q 2022 24 mln c/z 7,62

• Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: ~as [91.90.115.*]
    Ja już się naprawdę zastanawiam, jakie Atal musiałby mieć wyniki żeby zostać zauważonym. To już się robi śmieszne
  • Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: ~wedc [185.58.49.*]
    a gdzie dywidenda zaliczkowa ? jak to robią niektore spólki ( TIM ,AML, ASB, BOWIM )
  • Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: inwestujemypl [83.10.212.*]
    A co ma dywidenda zaliczkowa do kursu To byłabty głupota . Przecież Dom dev tez nie płaci .Jak spólka nie wie co zrobić z kasa to płaci zaliczki jesli płaci normalnie dywidendę to jednak jeszcze przez pół roku może obracać zarobioną kasą a widzimy że grunty teraz sie trafiaja w bardzo dobrej cenie cenie a może by kupić całego developera
    Dla przykąłdu 09 listopad 2022 Grupa LOKUM Roku do roku .Wypracowany przez 9 miesięcy br. zysk netto wyniósł 5,6 mln zł  Spółka już podjęła decyzję o wstrzymaniu wszystkich nowych inwestycji Lokum Deweloper wstrzymuje nowe inwestycje mieszkaniowe 
    Dlaczego Lokum wartałoby kupić bo Bank ziemi Grupy Lokum Deweloper wynosi w sumie około 51 ha i pozwala na realizację ponad 11 tys. lokali. a jego wycena rynkowa przy 5 mln zysku wynosi 230 mln

I teraz najwazniejsze z raportu dzisiejszego naszej spólki Atal Atal zarobił 250 mln za 9 miesecy to .. Środki pieniężne i ich ekwiwalenty na dzień raportu czyli 30września 2022 to 544 mln zł dwa razy wiecej niż kosztuje Lokum
    https://cdn.atal.pl/f/f9781299b815359b00e277ca2049ed0e/8c1628f7f6f9d2b3bc9300fac949876f_6375f901d6d01.pdf
    Dlaczego Lokum wstrzymuje inwestycje bo słaba sprzedaż mogłby doprowadzic do braku płynnosci a to juz krok od bankrutctwa .A jesli nie bedą prowadzic nowych inwestycji to skąd zyski w przyszłych latach Dlatego tak ważna jest jednak nie wypłacanie zaliczek tylko czekanie do dywidendy .
    Jeszce raz powtórze pomimo słabej sprzedazy mieszkań w 3q 2022 , wypłaceniu sowitej dywidendy w 3q bo az 230 mln zł i znacznych wydatków na zakupy gruntów w kasie Atalu na koniec 3q jest wciąz ponad pół mld zł . 
    Koniec wywodu pozdrawiam

Zeby nie było że tylko ja to widze super płynnośc Atalu a rynek nie .to dzisiejszy artykł z najwazniejszego dl rynku portalu
    Atal z wysoką płynnością - Obligacje.pl 
    17 listopada 2022
    Mimo lipcowej wypłaty 232,2 mln zł dywidendy, deweloper poprawił płynność gotówkową w III kwartale. Długu netto miał zaś tyle, co nic.
    Ale tylko nieliczni jak Atal radzi sobie tak dobrze bo problem z płynnościa ma wiekszośc developerów co spowoduje braki mieszkań na rynku i wzrost cen a co zatym idzie zysku w kolejnych latach wiec czego obawia sie rynek w stosunku do Atalu .
    Malejaca sprzedaż spowodowała w Atalu wzrost gotówki a w Ronsonie odwrotnie alewszyscy sa wrzucani do jednego worka .
    https://obligacje.pl/pl/a/spadek-plynnosci-i-wzrost-zadluzenia-ronsona
    Malejąca sprzedaż odbija się na przepływach pieniężnych dewelopera, stąd na koniec września miał najmniej gotówki od dwóch lat, a jego wskaźnik zadłużenia przyjmował najwyższą wartość od pięciu lat.
  • Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: ~as [91.90.115.*]
    Atal spodziewa się, że sprzedaż w czwartym kwartale 2022 r. będzie podobna do tej z trzeciego kwartału, a w całym roku powinna wynieść ok. 2,1 tys. lokali - poinformowali przedstawiciele spółki podczas piątkowej wideokonferencji. W 2023 r., przy założeniu stabilizacji w czwartym kwartale 2022 r., zarząd oczekuje poprawy w drugim półroczu.
    Sytuacja jest stała, która się ukształtowała na poziomie czerwca i lipca, i sprzedaż wynosi ok. 125-130 lokali (miesięcznie - PAP). W tej chwili nie ma istotnych zmian. Wygląda na to, że w czwartym kwartale ta sprzedaż będzie dość podobna jak w trzecim kwartale. Jeśli by doliczyć prognozowany przez nas poziom, to łączny poziom sprzedaży (w całym 2022 r. - PAP) powinien wynieść ok. 2,1 tys. lokali" - powiedział prezes Zbigniew Juroszek.

"Jeśli chodzi o pierwszy kwartał przyszłego roku, to jaka będzie sytuacja, raczej musimy rozpatrywać pod kątem całego przyszłego roku. Jeśli założymy, że w czwartym kwartale to się ustabilizowało, są dwa scenariusze. Pierwszy, że dwa pierwsze kwartały przyszłego roku będą podobne do trzeciego i czwartego kwartału 2022 r., natomiast zakładamy już znaczną poprawę w trzecim i czwartym kwartale przyszłego roku. Można też założyć scenariusz drugi, jeśli jakieś zdarzenia, na które nie mamy wpływu - np. inflacja będzie dalej rosła, a stopy procentowe pójdą w górę i jeszcze jakieś zdarzenia zewnętrzne będą się pogarszać, sytuacja ulegnie pogorszeniu" - dodał.

Ocenił, że trudno założyć skalę potencjalnego pogorszenia sytuacji, więc na razie zakładany jest przez spółkę model - realny na dziś - że pierwsze dwa kwartały 2023 r. będą podobne do trzeciego-czwartego kwartału 2022 r. z tendencją do odbicia w drugiej połowie 2023 r.
    Później Juroszek dodał, że za bardziej prawdopodobny uważa pierwszy scenariusz „normalizacyjny”.
    „Gdyby rynek nie miał tendencji do poprawy [czyli nastąpił gorszy scenariusz], to polityka dywidendowa być może będzie zawieszona na jakiś rok, ale to jest tylko hipoteczne, za jakiś czas. Na dzień dzisiejszy mamy politykę dywidendową stałą od lat i nie podjęliśmy w tym zakresie żadnych decyzji” – powiedział prezes, pytany o wpływ rynku na politykę dywidendową spółki.
    Zarząd poinformował też, że długoterminowe założenie 25% rentowności brutto ze sprzedaży pozostaje aktualne.
    Nowo zakupowane grunty są znacznie tańsze i to równoważy ceny materiałów. Na razie idziemy w tym modelu 25% brutto” – powiedział Juroszek.
  • Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: ~mn [89.64.48.*]
    bardzo dobrze i rozsądnie jest zarządzana ta spółka.
    Wydaje mi się, że na najbliższej korekcie obecnego wzrostu można spodziewać się powrotu w okolice ostatniego minimum i podwójnego dna (to bardzo niesprawiedliwe, ale z tym się liczę). Jeżeli tak się stanie to kupię drugie tyle co mam. Po kilku latach z samej dywidendy powinno się zwrócić.
    Mam 3 spółki, których właścicielami są osoby prywatne (oprócz Atal jeszcze Mirbud i Cognor). Jednak widać, jeżeli jest prywatny właściciel z głową na karku, to są znacznie lepiej zarządzane niż wtedy, gdy właścicielem jest jakiś podmiot, dla którego to jeden biznes z wielu. Ale znacznie gorzej są postrzegane niż rynek. Trudno to zrozumieć. Może rynek widzi zwiększone ryzyko związane z takim jednoosobowym przywódctwem.
    Porównaliście tu Atal do Domdev (gorzej wyceniany pomimo znacznie lepszych wskaźników), a Mirbud jest znacznie niżej oceniany przez rynek niż wszystkie praktycznie firmy z budowlanki (a do lidera Budimex to jest przepaść). Cognor to inna bajka, chociaż wyniki ma kosmiczne.
    Ale to się zmieni mam nadzieję. I te rewelacyjnie zarządzane prywatne firmy dadzą ponadprzeciętnie zarobić.
  • Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: ~dovado [83.10.212.*]
    Kursem sterują fundusze jak sprzedają jak obecnie kurs jest uwalany ,
    ponieważ obracją ogromną kasą nikt im nie podskoczy. Gdy jest wiekszościowy właściciel jak tutaj prezes Juroszek 83 % to gorzej sterować kursem więc wolą unikać takich Widzisz jak jest na Innym developerzy Develii fundusze po 4,15zł nie sprzedały ostatnio na wezwanie bo za tanio a teraz walą w rynek po 2 zł Taki urok inwestowania funduszy którzy obracją nie swoją kasą .
    Wyobraż sobie sytuację że twój wójek zarządza OFE najpierw uwala kurs do minimum Mówi Ci kupuj dzisiaj bo już niżej nie dam rady uwalić ale mogę po tej cenie wystawić nawet 5% akcji więc pożycz od Ciotki 50 mln i kupuj nikt oprócz Ciebie nie kupuje bo nie nie gra się przeciwko rynkowi .Więc wydajesz na kupno 50 mln zł i kupujesz bo wiesz że tyle zostanie wystawione przez fundusz Jak kupisz fundusz zaczyna słupowa ć akcje przy niskiej płynności winduje cenę w górę o 300% i znowu wójek dzwoni sprzedawaj dzisiaj bo wyżej nie wyciągniemy .Oczywiście nikt nie sprzedaje oprócz Ciebie bo nikt nie jest głupi i nie walczy z trendem i nie wyskakuje z pędzącego pociągu aTy sprzedajesz tyle akcji ile kupiłeś od funduszu tylko Ty już po 300% wzroście masz nie 50 mln tylko 150 mln Odpalasz wójkowi 50 mln sobie 50 mln i oddajesz Ciotce 50 mln .Wszyscy zadowoleni więc gra toczy się dalej na innej spółce .Oczywiście nie każdy ma tak dobrego wójka i większość traci na tej grze a najwięcej emeryci .
  • Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: ~mn [89.64.49.*]
    no i chyba nie podwoję stanu akcji. No cóż - musi mi wystarczyć tyle ile mam
    A dobrze zarządzane spółki, które tu wskazałem Atal, Mirbud i Cognor w ostatnich dniach całkiem, całkiem.
  • Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: ~As [88.156.210.*]
    Jest szansa, że dokupisz . Pytanie czy to tylko korekta czy znów lecimy poniżej 30 zł
  • Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: ~Transek1975 [176.106.33.*]
    Zle to wyglada, Brak chetnych na akcje. Trend spadkowy wyrysowany do 18. Luka nie zamknieta. Spadek ponizej 30 urochomi sygnal do wyprzedazy.
  • Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: ~As [88.156.210.*]
    Masz rację wygląda to nie ciekawie , już rok trzymam akcje i powoli zaczyna mi już brakować cierpliwość, nie zarabiam tylko czekam na cud
  • Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: ~Transek1975 [176.106.33.*]
    To jest tylko mój obraz , może się mylę. Nie brac tego jako porady inwestycyjnej.

W długim terminie powinno się obronić.
    Sam kiedys bede kupował deweloperke , ale jeszcze nie teraz.
  • Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: inwestujemypl [83.10.67.*]
    Transek ładujesz do jednego wora wszystkich devloperów a przeciez Atal jest notowany z C/z 3 a jego najwiekszy konkurent Dom Dev z C/z 8
    Normalnie na gieldzie spólki płacące dywidendy z zysku a nie ze sprzedaży aktywów notowane są z C/z 7 to jest najnizszy wskażnik wiec tu jest kuriozum ceny przypomne ze atal po raz pierwszy nie ma długu netto co wiecej po wypłaceniu 230 mln dywideny w tym roku wykupieniu obligacji za 200 mln (nie zrolowano tylko wykupiono )co zmniejsza koszty odsetki ( 10% od 200 mln to bagatela mniejsze koszty o 20 mln w skali roku) oraz zakupowi gruntów po bardzo atrakcyjnych cenach w tym roku za ponad 300 mln wciąż posiada na kontach ponad pół mld zł gotówki co wiecej mamy przyszłośc na 4q do zaksiegowania 900 lokali plus oddane do uzytku w 4q Drezno . dodatkowezysk z róznicy kursów bo zadłuzenie od głównego akcionariusza jest w Euro Jak czytamy w raporcie . W okresie III kwartału 2022r. ATAL S.A. zaciągnęła 2 pożyczki od jednostki dominującej najwyższego szczebla – Juroszek Holding Sp. z o.o. w kwotach 28.000 tys. EUR i 10.000 tys. EUR z przeznaczeniem na finansowanie bieżącej działalności ( ciekawe czy na nowe budowy w Dreznie ) co oznacza ze zaciagneli 38 tys Euro i musieli zaksiegować przeliczając na zadłuzenie w zł w pasywach ( 38tys razy 4,8698 dawało 185 mln zł od akcinarusza w 3q 2022 strona 24 https://cdn.atal.pl/f/f9781299b815359b00e277ca2049ed0e/014e599876f26f5a97e927b8318eb1c4_6377792979684.pdf
    zgodnie z Zasadą przeliczeń sprawozdań finansowych: − poszczególne pozycje aktywów i pasywów sprawozdania z sytuacji finansowej przeliczono według kursów obowiązujących na ostatni dzień okresu sprawozdawczego, a mianowicie: 30.09.2022 4,8698 zł/EUR gdy dzisiaj Euro jest po 4,7 to maja 4% mniejszy dług w zlotych czyli zaksiegują 7 mln w przychodach finansowych
    Podobno na gieldzie liczy sie przyszłośc
    Na przyszły rok sprzedane jest juz 70% lokali a jak wejdze bezpieczny kredyt 2% a wejdze napweno przed wyborami to spokojnie sprzedadza w drugiej połowie roku 2023 przy wyższych cenach również lokale z oddaniami na 2024 .
    Rzeczywiście średni developerzy wstrzymali budowy co musi przełozyc sie na mniejsze zyki w kolejnych latach ale Atal nie wstrzymał budowy prowadi budowy zgodnie z harmonogramem Wiecej inni nie kupuja a Atal nakupił ziemi za 300 mln przy niskich cenach gdy inni wstrymali sie z zakupami . Ja spokojnie trzymam i nie rozumiem sprzedajacych jak na Marvipolu .Pozdrowienia dla wszystkich na nadchodzacy 2023 rok
    Kapital skacze z sektora na sektor, duży kapital patrzy globalnie na rynek. dzisiaj dewloperka nie jest w modzie. Brak kapitału zewnętrznego. Spadek kredytów o 80% powód jasny, wysokie stopy. Będą obniżać, będą drukować kasę, deweloperka będzie rosła, ponieważ będzie za dużo kasy na rynku z którą większość nie wie co zrobić. W co najłatwiej wtedy pchać pieniądze? W nieruchomości. To są cykle które zawsze reagują tak samo. Czemu mam plynac pod prad? Jezeli chcesz inwestować długo terminowo w nieruchomości nie oglądając się na stopy, inflację itd co dla mnie jest bez sensu to zobacz na Develie. Wykres dobrze wygląda , lepiej niżwykres Atal.

Szczęśliwego Nowego Roku Zdrowia, Dobrych Decyzji
  • Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: inwestujemypl [83.10.67.*]
    Transek gdzie kończyłes matematyke a przedsiembiorcziości Pomysl jako inwestor i traktuj jakbys miał do przejecia w transporcie dwie firmy Atal który wyceniany jest obecnie na 1,2 mld i przez 12 miesiecy zarobił 393 mln  firma bez długu netto  
    a ty jako bizmesmen wybierasz w tej samej prawie cenie Develia bo kosztuje !,1mld zł która przez 12 miesiecy zarobiła Develia 119 mln ( dzieki wyprzedaży portfela inwestycyjnego z któtrego najmu do tej pory pochodziły dochody zostały jej tylko dwa Centrum handlowe Arkady Wrocławskie, Biurowiec Wola Retro .. ale ma dług netto 200ln i wydrenowała cała kasę ze spólki bo prawie polowa dywidendy to  kapitał rezerwowy utworzony z zysku roku 2019.,adruga poowa to zysk ze sprzedazy Skay we Wrocawiu
    Obecnie develia idzie w segment mieszkaniowy (czy dobry moment wybrała)
    W ciągu 2022 r. Develia wprowadziła do oferty 2824 mieszkania ( jednak 1380 a wiec prawie połowa z wprowadzonych do sprzedaży mieszkań według stanu na 30.09.2022 pomimo wprowadzenia do sprzedazy nie rozpoczeto budowy )wiec tez wstrzymano budowe polowy sprzedawanych projektów a brak wprowadzenia do budowy musi sie odbic na zyskach w najblizszych dwuch latach ( bo czas potrzebny od rozpoczecia budowy do oddanie do uzytkowania i zaksiegowania zysku to przynajmniej dwa lata )
    przyszłosc develia brak wypłaty dywidend atal zgodnie z polityka wypłaci przynajmniej 70% zysku a wiec 230 mln zł
    Przyszłe marże develia kupowała grunty w 2021 roku przy najwyzszych cenach rynkowych brak zakupów w tym roku przy niskich cenach by obnizyc srednią
    Atal przy najnizszych cenach w tym roku wydał rekordowa sume 300 mln zł
    W atalu zakonczonoww w ciągiu 9 miesiecy 2022 roku 3068 lokali a wprowadzono do sprzedazy 3458 lokali stan na 30 wrzesnia 2022
    wiadomo ze lepiej kuic barachło Develie bez głownego właściciela z funduszamiktóre chca wydrenowac ze spólki ile sie tylko da wz aferami Czarneckiego w tle z lepszym wykrsem niz kupić zdrowa bez zadłużenia netto spóke rodzinna która zwieksza zyski o 100% rocznie .

• Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: ~transek1975 [91.233.69.*]
    Zawsze bylem cienki z matmy. :)

• Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: ~transek1975 [91.233.69.*]
    Ide tam gdzie mozna zarobic.
    Wez takie Greenx. Firma zaistniala tylko na naszym rynku zeby wygrac wyrok z Arbitrazu. Nic nie robi tylko drenuje nasz Polski rzad tylko i wylacznie dzieki zlym przepisom i g..pim ludziom w rzadzie. Dlaczego przy okazji na tym nie zarabiac. Na rynku nie ma sentymentow. Nikt sie nie martwi o moje finanse, dzlaczego mam sie przejmowac innymi na rynku bez skropulow ?
  • Re: Atal odnotował w III kw. 2022 roku ok. 67,1 mln zł zysku netto Autor: ~dovado [83.10.67.*]
    Ok Transek patrzác okiem gracza czy inwestora który w końcu ma pomnażać swoje pienądze masz całkowitą rację bo Ty zarabiasz a ja tracę Ktoś więcej powie po co mi dobra zarabiająca spółka jak cena akcji spada to chyba inwestycja bez sensu .Tak się dziwnie składa że jak już wszyscy stracą nadzieję i sprzedadzą zaczyna kurs rosnąć . I zazwyczaj ktoś zarabia kupując na samym dołku Ja osobiście pomijając aspekt filozoficzny i skrupółow których na giełdzie nie powinno być napiszę tylko dlaczego ja inwestuję w takie spółki a nie gram z trendem .Odpowiedż jest bardzo prosta .Traktuję inwestycję jakby to była moja własność z którą mogę się nie rozstać ale niestety również z czasem sprzedaję bo zazwyczaj po jakimś czasie spółka jest zauważona przez rynek wiadomo rynek porusza się falami
    A ja staram się kupować dobre spółki ale w trzeciej fali tylko trzecia fala nie może spadać po niżej pierwszej a tu spadła dlaczego tak się stało bo znów był ruch trzy falowy a nie pięciofalowy jak mówi teoria ale i tak po tym spadku nastąpi trzecia fala wyższego stopnia a mnie nie przeszkadza że nie kupiłem na dołku bo nie rośni mi ciśnienie z powodu spadku jak przy graniu w spółki które istnieją tylko po to żeby ktoś na nich grał wiem co posiadam i że po wzroście o 300% dywidenda nie będzie już tak opłacalna ale inwestując nie kupuję żeby zarobić tylko bardzej zarobić bez stresu Nie wiem czemu to zamiast rosnąc spada No cóż jeden zarabia vo miesiąc ja zarabiam raz na dwa lata pozdrawiam wszystkich a najbardziej tych bez nadziei na wzrosty .Przecież życie jak i fortuna lołem się toczy skoro się jest na dole to znaczy że kolej na ruch w górę .
    Masz racje ty jako inwestor decydujesz , która strategia jest dobra dla ciebie. Co ci po pieniądzach jak psychicznie możesz się wykończyć. Najważniejsze w życiu jest zdrowie i dobre samo poczucie. Trzeba być zadowolonym z tego co się w życiu robi. Jeżeli ty jesteś szczęśliwy inwestując długoterminowo, to nic mi do tego. Każdy ma swój plan na życie. Ja lubię mój sposób, jednak z wiekiem lub doświadczeniem tez zaczynam zwalniac. Może po prostu zmieniają mi się priorytety w życiu. Nie gonię tak jak wcześniej tylko i wyłącznie za materialnymi rzeczami, one tak na prawdę nic nie dają. Większą satysfakcję daje mi moja racja, a porażki zawsze uczą czegoś nowego. :)

Jeszcze raz powodzenia i wszystkiego dobrego w 2023r.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [104.223.81.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [45.85.11.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [45.85.11.*]
[x]
ATAL -1,21% 57,30 2025-10-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać