• Taka ciekawostka. Autor: paaulinka [89.74.53.*]
    Zerknęłam na raport półroczny Devolver Digital, Inc. (wydawca Hard West 2, Good Shepherd Entertainment jest ich spółką zależną), są notowani na London Stock Exchange https://www.londonstockexchange.com/news-article/DEVO/half-year-results/15642995
    Raport jest z 26 września 2022r.
    Raport omawia wyniki z pierwszego półrocza, ale jest wzmianka odnośnie przyszłości:
    o 2H 2022 titles include Cult of The Lamb, Return to Monkey Island, McPixel 3, Reigns: Three Kingdoms, as well as subsidiary Good Shepherd's Hard West 2. 
    o August 2022 release Cult of The Lamb has already exceeded full-year expectations.
    Wymieniają najbliższe premiery, i już chwalą się sierpniową (3 Q) premierą gry Cult of The Lamb) pisząc że przekroczyła całoroczne oczekiwania. Nasza gierka premierę miała 4 sierpnia ale o sukcesie nie wspominają.
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: ~PanKanapka [82.214.169.*]
    Może dlatego że to nie był sukces ?
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: ~akcjonariusz [5.206.244.*]
    paaulinka rozumiesz coś z tego ?bo ja już zgłupiałem:)
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: paaulinka [89.74.53.*]
    Próbuję zgłębić spółkę (choć zmieniła branżę na taką na której się nie znam).Jestem w tej dobrej sytuacji, że bez akcji i myślę, że mam bardziej trzeźwe spojrzenie w przeciwieństwie do posiadaczy. (nie mylić z naganianiem na spadki) Oczywiście nie wykluczam jakiegoś zaangażowania, ale prawdę mówiąc od jakiegoś czasu nie znajduję pozytywnych sygnałów. To ukrywanie słabego (wszystko na to wskazuje) debiutu, wcale tego obrazu spółki w moich oczach nie poprawia. Cóż to jeszcze może pozytywnego, co da wzrostowy impuls kursowi się wydarzyć? Nie mam pojęcia. Kolejna gra to pewnie za dwa tata co najmniej.
    Dzięki za odpowiedź....
    Ja jestem z dużym pakietem i dużą średnią :( od prawie dwóch lat :) no cóż czas uśredniać pakiet....ale nie tracę nadziei miała być inwestycja na rok później zrobiło się dwa lata a teraz to pewnie do następnej premiery ....czyli kolejny rok a może i dłużej ...chociaż wciąż mam nadzieję że niedługo się zaskoczę pozytywnie :)
    Pozdrawiam
    Nadzieję można mieć zawsze. Od czasu do czasu (choć rzadko) się spełnia. Ja na Digitalu czekałam na swoją 12 lat. I się doczekałam. Teraz dobieram spółki staranniej bo życia by nie starczyło.
    Avatrix to moja pierwsza spółka na NewConnect :)
    12lat szmat czasu... ile byś zarobiła jak byś kupiła w tym czasie BTC :) wojna za wschodnią ścianą spieprzyła dużo :(
    Pozdrawiam
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: ~INFO [45.128.38.*]
    Dnia 2022-11-08 o godz. 13:07 paaulinka napisał(a):
    > Zerknęłam na raport półroczny Devolver Digital, Inc. (wydawca Hard West 2, Good Shepherd Entertainment jest ich spółką zależną), są notowani na London Stock Exchange https://www.londonstockexchange.com/news-article/DEVO/half-year-results/15642995
    > Raport jest z 26 września 2022r.
    > Raport omawia wyniki z pierwszego półrocza, ale jest wzmianka odnośnie przyszłości:
    > o 2H 2022 titles include Cult of The Lamb, Return to Monkey Island, McPixel 3, Reigns: Three Kingdoms, as well as subsidiary Good Shepherd's Hard West 2. 
    > o August 2022 release Cult of The Lamb has already exceeded full-year expectations.
    > Wymieniają najbliższe premiery, i już chwalą się sierpniową (3 Q) premierą gry Cult of The Lamb) pisząc że przekroczyła całoroczne oczekiwania. Nasza gierka premierę miała 4 sierpnia ale o sukcesie nie wspominają.

Nie ma się co oszukiwać, Devolver Digital jest znacznie większą firmą niż Ice Code Games i nakłady na Cult of the lamb też były znacznie większe jak i reklama gry przed wydaniem tez miała nieporównywalny zasięg i rozmiar. Dlatego informacja o przekroczeniu oczekiwań jest jak najbardziej zasadna. Natomiast Hard West 2 to taka lokalna produkcja. Moim zdaniem będzie tu zaskoczenie i spodziewam się że pozytywne, tym bardziej że gra otrzymała kilka aktualizacji po zebranych opiniach od użytkowników i stała się bardziej grywalna. Opinie pozytywne na Steam przyrastają. Poza tym na giełdzie kupuje się przyszłość. Produkcja HW2 dała ICG bardzo dużo w postaci doświadczenia które będzie procentować w przyszłych produkcjach które są już zapowiedziane. Zobaczymy jak będzie, uśredniłem ładnie na tych spadkach i teraz niech papier sobie poleży.
    Może i twoje podejście w długim terminie będzie słuszne. Choć ja z nim dzisiaj się nie zgadzam. Gdyby Ice kosztowało 10 milionów (a nie 50), to dała bym im czas na naukę i zdobywanie doświadczenia. Dziś gdy branż okrzepła sądzę, że wymagania od firmy tej wielkości powinny być większe.
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: ~Leszczyk [37.47.126.*]
    12 lat rzeczywiście szmat czasu. Ja CIG kupując po 70-90 groszy narzekałem że teraz po 3 latach urosło do ok 3 złotych. Kupowałem pod The lord of the fallen, wiedziałem że trzeba poczekać trochę czasu. Jednak 12 lat... Na giełdzie jestem o wiele krócej.
    Digital, (potem Avatarix , a dziś Ice Code Games ) był w pierwszej grupie pięciu spółek które utworzyły NC. Nie było trudno zawisnąć na haku, (żadna nie odniosła sukcesu). I tylko pompka z 2018 roku uratowała tę moją inwestycję.
    Poprawiam, wzrosty zaczęły się pod koniec 2019.
    A wracając do historii, to Digital, gdyby był prowadzony przez odpowiednie osoby mógł być konkurentem Facebooka. Jako serwis społecznościowy rozwijał się w podobnym czasie. Jak ów (zmarnowany niestety) potencjał ma się do dzisiejszego producenta gier o którym mój dyskutant pisze, że dopiero nabywają doświadczenia? I co najgorsze, ale znamienne patrząc na teraźniejszość, polityka informacyjna była i jest niezmienna: Jest dobrze a będzie jeszcze lepiej. I tylko kurs się osuwał (i dziś osuwa) nie wiadomo dlaczego.
    Takie czasy. Tak samo komuś przeszkadzał R.Kluska założyciel Optimusa (teraz to jest CD projekt) z niczego założył pięknie rozwijającą się firmę. Optimus,Onet. Współpraca z Lockehed Martin. I Buzek, Balcerowicz i chyba Petru jako doradca, sprowadzili na Polskie komputery 22 procent VAT, na importowane 0 owa stawka. Dla mnie to kryminał. W tamtych czasach w całej Polsce po łbach tłukli co zdolniejszych biznesmenów.
    Sorki trochę poleciałem poza temat.
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: ~Cyba [37.225.68.*]
    W okolicach 12- 15 groszy znowu zaryzykuję choćby na kolejne kilka lat. Obecnie patrząc na wskaźniki są lepsze spółki
    Nie wróżę ci sukcesu z takim podejściem. Nie jest aż takie ważne po ile będą akcje. Jeśli gra była klapą, to będą mieli kłopoty z wykonaniem kolejnej i jej wydaniem. Wtedy żadna cen za akcję nie jest dobra. A ponieważ polityka informacyjna jest na takim poziomie, że niżej trudno, to kupując akcję narażasz się na ryzyko nieoczekiwanego ciosu na ESPI.
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: ~Cyba [37.225.68.*]
    tak jak napisałem w tym przypadku na pewnym poziomie "mogę zaryzykować" . Nawet nie wnikam zbytnio w szczegóły.
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: ~KK [178.159.168.*]
    No bez przesady... o jakiej klapie my mówimy? Nawet jeżeli gra nie sprzedała się w jakiejś dużej liczbie kopii to trochę przesada nazywać ją klapą. Proszę patrzeć trochę szerzej. Nie każda dobra gra dobrze się sprzedaje... albo nie od razu dobrze się sprzedaje. Sam fakt, że gra ma dobre opinie zarówno wśród graczy, jak i recenzentów, że jej debiut był udany, świadczy już o tym, że ICG ma potencjał do robienia gier. Pisze Pani, że będą mieli problemy z wykonaniem i wydaniem kolejnej gry... skąd takie rozumowanie? Myślę, że z takimi wnioskami należało by się wstrzymać do jakiejś informacji o zaakceptowaniu bądź nie przez wydawcę Good Shepherd Entertainment prototypu kolejnej gry, na którą ICG ma już podpisaną umowę... a co za tym idzie dalsze środki. Dodatkowo chciałbym zauważyć, że jeżeli ICG ma taką samą bądź podobną umowę na wydanie Hard West 2 jak na tą nowę grę to stawki tantiem zacznie dopiero dostawać po pełnym odzyskaniu całkowitej inwestycji wydawcy. Ten okres obejmował tylko 2 miesiące od daty wydania gry, cały zysk w tym czasie mógł być przeznaczony na pokrycie kosztów wydawcy. Warto zauważyć, że w pażdzierniku przez chwilę gra była w okolicach 150 top seller na steam. Na zakończenie dodam, że to taki pierwszy większy projekt tego producenta gier, a nie od razu Wiedźmina wydano.
    Widzisz, jestem już trochę lat na giełdzie. To czego przez te wszystkie lata się nauczyłam to przede wszystkim, aby na spółkę ii jej dokonania patrzeć z dystansem i z wielu perspektyw. Sama wiedza która ze spółki wychodzi w formie różnych komunikatów i raportów bywa najczęściej przeżyta nieaktualna. Gdy spółka ogłasza porażkę to kurs już dawno jest zdołowany i drobny inwestor jak ja nie ma czasu zareagować. Jest już za późno. Na Ice masz piękny tego przykład. Kurs leci jak kamień, a nikt nic (jeszcze oficjalnie ) nie wie. Ale wielu pewnie się domyśla.
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: ~Ciekawski [31.61.243.*]
    Zapytam więc: do kosza wyrzucają te akcje? Bo ktoś to cały czas kupuje. Ty masz problem bo dałaś du.. na Digital/Avatrix a jak się domyślasz i można było wyczytać z informacji o połączeniu to akcjonariusze ICG objeli 90% wyemitowanych akcji. Połączenie nastąpiło za jwdną akcję ICG dostali ponad 144 akcji Avatrix. Wszystko jest w informacjach
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: ~Ciekawski [31.61.243.*]
    Sorry powinno być ponad 114
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: ~Qwer [95.160.102.*]
    Bylo espi. Pisali o zysku, ale nie o zwrocie
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: ~KK [178.159.168.*]
    Hmm niby mówisz, że nauczyłaś się patrzeć z wielu perspektyw ale ograniczasz się do perspektywy sprzedanych kopii... nie patrzysz na to, że gra ma bardzo dobre recenzje, od niektórych recenzentów, nawet lepsze od Cult of The Lamb (recenzowali obie te gry) co za tym idzie ma to wpływ, według mnie pozytywny, na przyszłe oferty dla ICG od wydawców. Powtórzę to jeszcze raz branża gier jest specyficzna, gra może być dobra ale się nie sprzedać i powodów tego może być bardzo wiele niezwiązanych z samą grą. Nie twierdzę, że kurs jeszcze nie spadnie... chociaż nie wydaje mi się, żeby to jeszcze był duży spadek, natomiast z Pani komentarza wynika jakby co najmniej spółka zaraz miala upaść... spółka, która właśnie wydała jedną grę, która już będzie powoli zarabiać i która ma podpisaną umowę na kolejną grę. Nie wszystkim to domyślanie dobrze wychodzi... gdyby to było takie proste to by sami milionerzy byli. Prosze zauważyć, że lepszy kura był jak tworzyli grę, nawet udany debiut nie wyciągnął kursu na takie poziomy. Być może jeszcze w tym roku dostaniemy informację o nowej grze i rozpoczęciu etapu po akceptacji prototypu i przelanie przez wydawcę dalszych środków na produkcję? Jak to może wpłynąć na kurs? Ja sie myślę, że dobrze. Pani myśli, że chyba wydawca nie zaakceptuje nowej gry? Zerwie współprace i ICG będzie musiało szukać nowego wydawcy i dlatego kurs będzie niski. A jak będzie w rzeczywistości to się dopiero okaże bo pewnie nawet zarząd jeszcze tego nie wie.
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: ~xyz [85.193.238.*]
    Bądźmy pozytywni
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: paaulinka [77.253.39.*]
    Powoli wracamy do wieloletniej bazy. Jeszcze z 5 gr na kursie w dół, potem zmiana strategii ewentualnie właściciela, i można zacząć się przyglądać papierowi pod ewentualną inwestycję. I pomyśleć, że jeszcze niedawno było tu 2 zł, całą rzesza gamingowych wyznawców przewidujących narodziny drugiego CDPROJEKTu.
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: ~Qwer [188.146.32.*]
    Mozliwe, ze polacza sie ze spolka kredytujaca. Wycena aktualna tego padla to 19M pln, a spadnie jeszcze do 12-14M.
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: paaulinka [46.112.116.*]
    Witam wszystkich. Prawie 2,5 roku minęło od założenia wątku. Patrząc po kursie niewiele się pomyliłam kreśląc wtedy przyszłość. Ale ponieważ spółki i jej dokonań aktualnie nie śledzę, może ktoś w temacie potrafił by nakreślić jakiś pozytywny scenariusz który mógłby się tu ziścić w nadchodzących miesiącach?
  • Re: Taka ciekawostka. Autor: ~www3 [83.9.158.*]
    Ice Code Games ma umowę z PARP na 9,5 mln zł dofinansowania projektu dot. AI i ja rozliczają potem , z 2 lata musza pokazać wynik bo im zabiorą te dotacje :))
[x]
ICECODE -6,62% 0,14 2026-05-28 16:45:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.