• Sredni potencjal wzrostu EXCELLENE na tle spolek spozywczych Autor: korben [31.0.26.*]
    Porownanie po wynikach polrocznych potencjału wzrostu 26 Spolek spozywczych z GPW i NC opracowane na podstawie 7 wskaznikow wartosci rynkowej (m.in. C/Z, C/WK, EV/EBITDA) po zamiescilem ze szczegolowym opisem metodologii tutaj:https://www.bankier.pl/forum/temat_porownanie-potencjalu-wzrostu-spolek-spozywczych-gpw-nc-h1-2022,57485003.html. EXCELLENCE ma sredni potencjal wzrostu ponad +54%, choc rozbieznosc wycen wg poszczegolnych wskaznikow jest duza (potencjal zdyskontowany rozbieżnością jest ujemny, patrz tabela ponizej). Bede wdzieczny za uwagi.

https://i.imgur.com/F6aqRCF.png
  • Re: Sredni potencjal wzrostu EXCELLENE na tle spolek spozywczych Autor: ~Marszałkowska [54.36.175.*]
    Excellence to papier dla hobbystów a nie inwestorów. Dużo lepsze ale to bardzo dużo lepsze są inne spółeczki - Exc nie ma co porównywać do Hortico Helio i inncyh nie-groszówek ze szczytu tabeli. O Ukrainkach się nie wypowiadam bo dla mnie pakowanie sie w nie to loteria na czas obecny. Ciekawi mnie na co liczycie ci którzy trzymacie akcje Exc
  • Re: Sredni potencjal wzrostu EXCELLENE na tle spolek spozywczych Autor: ~Zzz [195.88.115.*]
    Pytanie na co ty liczysz pisząc swoje widzimisie ?
  • Re: Sredni potencjal wzrostu EXCELLENE na tle spolek spozywczych Autor: ~Marszałkowska [54.36.175.*]
    Zadałem pytanie i liczę na odpowiedź. Nawet w tym samym sektorze spożywczym są spółki po prostu kolosalnie lepsze pod względem potencjału i perspektyw więc nie inwestujecie pod fundamenty. Spekulacyjne okazje też są lepsze - połowa Ukrainek żeby daleko nie szukać okazji typu loteryjnego.

Więc na co liczycie trzymając akcje akurat tej spółki? Dla mnie poza marnymi perspektywami odzwierciedlonymi w groszowym kursie Excellence nie wyróżnia się niczym. No OK jest to najlepsza z groszówek wśród sektora spożywczego ale co z tego że są spółki jeszcze gorsze??? Takie jest moje widzimisię i dlatego pytam czy coś jest mocnego w Exc czego nie widzę?
  • Sredni potencjal wzrostu EXCELLENE na tle spolek spozywczych Autor: ~rg [95.41.109.*]
    Spółka w swojej branży jest na drugim miejscu w Polsce pod względem produkcyjnym a zauważ że sama tworzy receptury zgłasza do urzędu i rejestruje swoje produkty i nie musi polegać na innych jeśli chodzi o produkcję bo ma swoją nowoczesną halę produkcyjną i ma jeszcze zapas mocy nie wymagający rozbudowy parku maszyn. Nie będę nikogo zachęcał ani zniechęcał do spółki bo ja tylko inwestuje i nie zajmuje się PR. Czas jest ciężki dla firm i każdy o tym wie sam prowadzę działalność ale wiem że spółka sobie radzi i to mi na razie wystarczy. Czekamy aż się rynek ustabilizuje i będzie przeniesienie notowań na duży parkiet na razie brakuje kapitalizacji ale że rynek jest nieprzewidywalny to niczego wykluczyć nie mozna i może się pojawić coś ciekawego zwłaszcza że ostatnio cisza jak makiem zasiał.
    OK to jest odpowiedź. Exc nie jest najgorszy jest po środku ale są znacznie lepsze typy na niepewne czasy. Każda spółka ma swoje atuty a atuty Excellence dopiero mogą zatrybić jak dobrze pójdzie. Obecne wyniki pozwalają na kontynuację działalności z małym zapasem bezpieczeństwa. Grozi że poptyt na produkty Exc w ciężkich czasach się nie utrzyma a marże tym bardziej bo to nie makaron olej albo ziemniaki które trzeba do garnka włożyć niezależnie od ich ceny. W lepszych spożywkach atuty od dawna przechodzą na wyniki a kurs stoi dlatego mają potencjał wzrostu ponad 100% w tej tabeli w pierwszym poście. Mówie tylko o krajowych bo Ukrainki to inna bajka. Taki Tarczyński duży rozpoznawalny sponsor reprezentacji na MŚ z dużego parkietu dał bardzo dobre wyniki we wtorek i kurs stoi w miejscu. Na zwyżki mniej pewnego biznesu szanse są marniejsze. Liczycie że w atutach Exc jest potencjał na bardzo dużą poprawę wyników i na coś ekstra o czym spółka jeszcze nie informuje OK może tak się zdażyć ale dla mnie to za ryzykowne.
    Po miesiącu Makarony zwyżka 10% wybicie z luką startową i trend wzrostowy książkowy, z NC Hortico też 10% a Excellence w najlepszej optyce boczniak i jako jedyne z tej trójki słabiej od indeksu. Podejrzewam że tu jest wiele inwestorek i inwestorów namówionych do wejścia bez znajomości fundamentów. Jest szansa że coś zatrybi ale nie trybi i nie wiadomo kiedy się los odwróci ani czy wogóle. Sorry za noworoczną złośliwość ale wiedziałem że tak będzie i ostrzegałem was.
  • Re: Sredni potencjal wzrostu EXCELLENE na tle spolek spozywczych Autor: korben [95.40.253.*]
    Sytuacja jest ciekawa, EXCELLENCE lekko potanialo od listopada, ale niektore wtedy bardziej niedowartosciowane krajowe spozywki podrozaly (np HORTICO MAKARONPL - te mam wiec sledze dokladniej) i jednoczesnie nadal maja bardzo duzy potencjal wzrostowy (okolo +200%) bo w miedzyczasie poprawily wyniki. Najnowsze porownanie wszystkich spolek spozywczych GPW i NC tutaj: https://www.bankier.pl/forum/temat_porownanie-potencjalu-wzrostu-spolek-spozywczych-sierpien-2023,61834023.html (obszerny opis z metodologia porownania i objasnieniem kolumn tabeli pod powyzszym linkiem, a tabela wynikowa ponizej)

https://i.imgur.com/YstEhoA.png
    https://i.imgur.com/YstEhoA.png 
  • Re: Sredni potencjal wzrostu EXCELLENE na tle spolek spozywczych Autor: ~Hepi [139.99.90.*]
    Rzeczywiście potencjał średni a ryzyka spore. Napisałbym bajeczkę ... ale poczekam jaki morał napisze GPW.
  • Re: Sredni potencjal wzrostu EXCELLENE na tle spolek spozywczych Autor: ~zxc [178.217.249.*]
    WYNIKI DOBRE , BĘDZIE ROSŁO DO ILU ?
[x]
EXCELLENC 0,78% 0,26 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.