Lepiej w tym roku niech gier nie wydają bo to nie jest dobry okres w czasie przecen. Początek roku będzie lepszy. Spółka ma bardzo niską kapitalizację jak na dwa niezłe projekty na ukończeniu. Obecnie powinno być ok 4 zł za akcję przy tych projektach przed premierami.
Prolog space też obstawiam w tym roku w ciągu 3-6 tygodnii, ale nie rozumiem dlaczego niby końcówka roku i przeceny są złe.. tzn, przeceny są na halloween i na xmass, ale nie wiem... CP2077 wydane było na początku grudnia i ogólnie ten okres przyjmuje się za dobry pod tym kątem, prezes jedynie mówił, że kalendarz jest dość wypchany i szukają swojej daty biorąc pod uwagę nisze, bo to że wychodzi tam nie wiem, przypuśćmy CoD to Truck Mechanicowi nie szkodzi, zupełnie inna półka inny gracz. A wydanie na początku grudnia, nie oznacza, że na xmass sales musi być zaraz -40%, bardziej może być 10-15% i starczy. Fakt, że jakoś tak to wygląda, że truck mechanica spodziewam się w okresie grudzień - marzec, ze wskazaniem na marzec, no ale... okres jest obecnie dobry raczej. Szkoda trochę tego Rally Car, że tak temat ucichł i nie wiadomo kiedy się wyrobią (chociaż tam z tej franczyzy jak 500 tys. zarobią będzie spoko na 1-szy rok), nie mówię już o mechaniku ciuchci z 2022 w tytule :D
To ci łatwo wytłumaczę. Wydanie w grudniu gier indie to zabójstwo bo każdy zbiera kasę na wyprzedaż zimową. Jak kupi kilka gier na wyprzedaży to nie będzie miał kasy na nowe gry. Proste.
Powinieneś się cieszyć, że nie bedzie premiery w grudniu bo: a) Każdy kto pracuje w gamingu wie, że premka w grudniu = zgon b) Jeżeli każdy to wie to insiderzy nie będą kupować akcji pod taką premierę c) Jeżeli insiderzy nie kupią to nie kupi spekuła d) Jeżeli nie kupi spekuła to ubiorzesz się na "niskich" poziomach myśląc, że będzie podbitka, a takiej nie będzie e) Wywalisz z gigantyczną stratą po premierze z uwagi na brak kupujących
A teraz sytuacja premiery w styczniu-marcu a) O wiele wyższy poziom NC, Espo Nasdaq, Gpw, Wig Games/Gry co przełoży się na cenę także tej spółki bo zaczyna się hossa/duże odbicie dopiero i w q1 powinno być wszystko wyżej niż teraz b) Lepszy termin, przy niskiej wycenie to zakup akcji przez insiderów...
e) Tuż przed premierą cena jest o wiele wyżej, obroty wysokie - możesz sprzedać akcje z zyskiem, lub czekać na premierę, jeżeli udana to sprzedać z jeszcze większym zyskiem
dzięki w sumie fajnie to wszystko wytłumaczyłeś i props za merytoryczny wpis,
ja trochę może naiwnie pomyślałem, że ta gra ma przecież swoją specyficzną niszę i jakoś trudno mi wyobrazić sobie kogoś kto kupuje na promce ostatnią fife, coda i... symulator mechanika ciężarówki z elementami chodzenia/przygodówki
Wiadomo, że to długo trwa, nawet dłużej niż zwykle, ale widac, że prezes zna się na rzeczy ze strony tak developmentu jak i biznesu. Dopiero hossa startuje. Jak porównamy tą spółkę do wszystkich 5-15mln kap to chyba tylko duality wypada lepiej (ale to już 2x kap atomica). W listopadzie mogą dać prolog, a w 2023 np. Truck luty, Space - maj-czerwiec, do tego Rally może coś w q3'23 i kasy sporo zarobią, a że gaming/giełda wyprzedza wydarzenia to myślę, że powoli startować będzie wycenianie tego. W prolog Trucka grałem i według mnie to poziom wyższy od prisona czy mms a kap jaki jest tam a tu każdy widzi. Do tego prezes jest na prawdę spoko bo odpisuje na maile i to dość szybko i konkretnie. Ja tutaj nawet chciałem/chciałbym dokupić, ale mi kasa potrzebna więc mój pakiet nie jest jakiś wielki. Ostatni tydzień na giełdzie/gamingu było testowanie podaży i na obecnych poziomach na większości spółek jest zerowa. Także czekać/dokupować. Space jak kiedyś pisałem, miałem niskie oczekiwania, ale po ostatnich aktualnościach też kilku informacjach od prezesa uważam, że jest też bardzo fajny. Tutaj są takie poziomy, że nawet ryzyka nie ma na zostanie na premierach nawet jak urośnie 100% od tych poziomów, dopiero przy 15mln kap już pojawia się ryzyko spadku po średniej premierze.