... raporcie. Zarząd, Luma, pseudo porozumienie Inwestorów - wszyscy do wyje.. b..a . Jeżeli firma produkująca obuwie militarne i nie tylko, w okresie wojny pod granicami kraju nie jest w stanie osiągnąć porządnego zysku z produkcji to o czym my tu marzymy. Żeby jeszcze pompkę na akcjach zrobić w tym okresie to nawet tego nie umieją. Ja się pytam: co ta spółka robi na giełdzie?!
PS. tylko merytoryczne odpowiedzi poproszę PS2. do końca roku poniżej 2 zł ja widzę
Chciało by się więcej, ale tragedii nie ma, kapitalizacja 40mln - to nie dużo jak na dwa zakłady produkcyjne, znane marki itd. Kurs jest tam gdzie powinien, czyli na 3 letnich minimach. Wydaje mi się, że protektor będzie grzany, z każdą ofensywą, z podbiciem lubawy itd. Dla tej spółki następny rok będzie dobry, a tym czasem czekamy na nowe przetargi, które powinny się pojawiać z różnych krajów.
Gdzie w sprawozdaniu jest napisane ze oni są w segmencie militarnym, ludzie skąd wy to bierzecie? To mnie zaskakuje ze grzeje się na tematy z d.. wzięte. Jakie przetargi jak Lubawa przecież oni od dawna tego nie robią.
Produkują obuwie militarne grom. Dla survivalowców, wojska, służb mundurowych, straży granicznej itd. Mogą startować w przetargach dla wojska jakby takie się pojawiły. Co to jest segment militarny? Hmmm wiadomo, że czołgów i karabinów nie produkują, a zaopatrzenie żołnierzy w kurtki, skarpety, odzież, plecaki. Protektor należy do tego segmentu przemysłu lekkiego zaopatrującego przemysł w obuwie ochronne jak i służby mundorowe w tym wojsko. Tak to widzę.
Grom to nie obuwie militarne. Wojsko ma swoje modele obuwia i nie biorą tak po prostu rynkowych jak i nie kupują pierwszych lepszych mundurów. Przecież w wojsku polskim była afera z Demar i ustawianiem przetargów na obuwia.
GROMow są dwa rodzaje, jak bardzo poszukasz w raportach, to sobie znajdziesz o jakich wolumenach mówimy. I będziesz sobie mógł to odnieść do całości produkcji. Co do obuwia wojskowego
Oni tak są w segmencie militarnym jak PZU w wydobywczym węgla brunatnego. Przecież od dawna to piszą, a tu zaskoczenie wow wow uuuuu. Nie zarobili na segmencie w którym nie są - oj oj dziwne. Może na węglu zarobią bo tez tam ich nie ma. Ryzyko to Naddniestrze i produkcja tam. Przecież to paranoja ze tam jeszcze są …….. i produkują. Wejdzie ruski i całość produkcji im zniknie.
Dnia 2022-10-01 o godz. 19:26 ~komornik23 napisał(a): > Jesteśmy na bessie, normalne że stoi nisko kurs
nisko?? człowieku w ogóle wiesz, co piszesz? jest wiele spółek z lepszymi fundamentami niż ten gniot a on się trzyma prawie złotówkę powyżej tego, po ile powinien chodzić. Niedługo będzie zarabiał tylko na pensję malickiego.
PRT nie jest spółką produkującą buty wojskowe. Całkowity przychód z tej produkcji można sobie szacować po informacjach o zawartych kontraktach z MON, to będzie mniej niż 10% przychodów. Do tego dochodzi produkcja cywilnych butów militarnych, która sprowadza się w istocie do dwóch modeli GROM. Absolutna większość przychodu to sprzedaż przez ABEBA w Niemczech, czyli obuwia BHP. I to ta spółka zależna odpowiada za absolutną większość zysków. Warto dodać, że zysk przeliczany jest z EUR na PLN, więc jeśli chcemy porównywać wyniki rdr, to trzeba sobie przeliczać po odpowiednim kursie EURPLN. Popyt na obuwie BHP idzie w korelacji z koniunkturą, więc będzie tak jak Zarząd napisał w raporcie, czyli słabo. Do tego dochodzą problemy z zaopatrzeniem z Naddniestrza, nieudane inwestycje w produkcję maseczek i ogólnie gigantyczny rozrost kosztów w Lublinie. Firma potrzebuje restrukturyzacji kosztowej, rezygnacji z planów podboju kosmosu. Bez tego nie będzie konkurencyjnej oferty rynkowej. Trochę mi szkoda akcjonariuszy tracących dziesiątki mln, ale z drugiej strony sami są sobie winni. Wybrali taki a nie inny zarząd, zaakceptowali całkowicie wyssaną z palca strategię, to teraz mają rezultat.
Dnia 2022-10-03 o godz. 10:52 ~wiedzący napisał(a): > Trochę mi szkoda akcjonariuszy tracących dziesiątki mln, ale z drugiej strony sami są sobie winni. Wybrali taki a nie inny zarząd, zaakceptowali całkowicie wyssaną z palca strategię, to teraz mają rezultat.
jeden z nielicznych merytorycznych i sensownych postów tutaj. Czy wiesz zatem dlaczego kurs tej spółki ciągle się tak trzyma jakby była 3 razy lepsza niż jest albo przynajmniej przyzwoita porównując do wielu lepszych a tańszych?
Patrze na to jut troche z boku. Bo stracić straciłem i c... Ale 'porozumienia" i lumy mi nie zal. Sa od dawna, doprowadzili do tego ze spółka zeszła na psy. Żal mi tylko tych nowych akcjonariuszy. Porozumienie to tu od dawna jest i co zrobiło ...... Czytalem co pisze Wojciechowski i Malicki i mam pytanie - skąd wzięła się restrukturyzacja spółki, która kiedyś wypłacała dywidendę?. Kto do tego doprowadził? Nie oceniam czy dwaj panowie zarządzają dobrze czy zle, czy zmiany robią dobre czy złe, kasy już nie odzyskam. Zostawiam pytanie - dlaczego porozumienie i luma nie pilnowało rozwoju firmy prawidlowo? to jest podstawowe pytanie i problem. Teraz Malicki pisze ze esklep wystartował, i że nowe produkty i ze ERP czy platforme integracyjna wdrożyli - a co robiono wcześniej? Gdzie pilnowanie firmy i rozwój. Esklep w 2022 roku - ha ha ha. No dobra lepiej późno niż wcale. W sklep powinien być od 2014, no dobra 2016 roku, nowy produkt też, a nie teraz nagle. Przecież to 5-7 lat za późno. Zanim esklep zacznie zarabiać to 2 lata, a tak to koszty, koszty, koszty. Podobnie nowe buty - to na początek koszty, koszty, koszty i czego oczekujemy, wdrożenie platformy do integracji - koszty, koszty, koszty. 40% rynku BHP to online jak pisza, a Protektor dopiero rusza z ecom - przecież to 40% rynku co piszą to nie jest przez rok, to 10 lat narastało.
Ecom 2022 roku przecież to już nawet strategia naśladowcy nie jest tu dobrze napisane ha ha ha ha ha - zenada. Co robili właściciele, że nie ma sklepu od minimum 8 lat, a wdrażanie ERP w 2021. Przecież to pokazuje jak firma była gow.. od środka. I kolejne dlaczego odeszli od przetargów wojskowych, kto doprowadził do tego że wyszli z tego segmentu. Czy ktoś ma info, kiedy protektor wygrał ostatnio na serio duży przetarg wojskowy. Demar wygrywał od lat i teraz afera jest, kiedy protektor wygrał ostatni raz duży przetarg dla Wojska, jakie to były lata i dlaczego potem nie wygrywał. Dlaczego sądzicie, że teraz protektor moze wygrac teraz w przetargu wojskowym?
Ale to ja mogę pomoc zrozumieć: poprzednia strategia zakładała kontrolę kosztów, uniezależnienie od Naddniestrza, konkurencyjność cenową i stabilny zysk w granicach kilkunastu mln. Nowa strategia to odrzuciła w kąt, wzięła mln ze sprzedaży starej siedziby, i przepaliła gotówkę na „rozwój produktu” i tabun dyrektorów. No i nie wypaliło. Spółka ma jeden składnik majątkowy, czyli udziały w Abeba. Z komunikatów można wyczytać, ze na nich jest już zabezpieczenie. Nie wiem skąd weźmie dalsze finansowanie bankowe. Zaraz będzie zapewne rozmowa o podwyższeniu kapitału. Bez powrotu do trzymania kosztów w ryzach koniec tej epopei jest przewidywalny.
A w co mieli inwestować jak nie w rozwój butow jak sprzedaż leciała w dół? Przecież nie mieli innego wyjścia bo to był problem (o ile prawdę mówili) spadków od 2017 czy 2018 roku. Tylko kiedy będą z tego zyski???
Piszesz, że spółka nie produkuje butów wojskowych a następnie, że produkuje ale tylko 10% całkowitych przychodów. Nastepnie narzekasz na zarząd i podbój kosmosu, a akcjonariusze są winni sami sobie. Rozumie co chciałeś napisać, ale gra tutaj jest o przyszłe kontrakty jeśli takowe będą, więc z tych 10% przychodów może być np. 50%, dlatego część osób może trzyma te akcje. Zarząd miał dobrą strategię i ma dobre produkty, wystarczy spojżeć na ich sklep, ofertę.
Nie produkuje butów wojskowych „wolumenowych”, które robią obroty. I nie będzie produkowała bo rynek jest podzielony a kontrakty ustawione. PRT robi niszę niszy, np. buty dla kompanii reprezentacyjnej czy buty wyjściowe dla MW. Jeśli produkcja średnio kilkuset par butów wz 930 czyni z PRT producenta wojskowego, to ja mogę wzruszyć ramionami. Tak naprawdę business był prosty: zrobić tanie buty BHP w Naddniestrzu, wywieźć do Niemiec, i sprzedać taniej niż konkurencja. A jak pisze sam Zarząd, ten model się już skończył. Nie ma alternatywnych źródeł dostaw cholewek i butow w tej cenie i jakości. A w Niemczech popyt padł. Niech wnioski każdy sobie wyciągnie sam,
Dobrze napisane, z sensem i w punkt. Protektor nie zainwestował w sklepy internetowe wtedy kiedy był na to czas - 8-10 lat temu, nie zmieniał butów, wypadł z przetargów wojskowych, roztrwonił wszystko co miał i popadł w problem od 2017 roku. Teraz mamy zdziwienie że jest zal. A dlaczego ma być dobrze?. Szybka praca to dodatkowe koszty bo trzeba robić wiele rzeczy na raz i jeszcze popełnia się więcej błędów nie robiąc w normalnym tempie. Piszą ze zmieniają i inwestuja tylko ile mozę to trwać. Szkoda ze nie mozna rozliczyc tych co doprowadzili do tych zaniedbania i za pilnowanie spółki w latach kiedy zaczynało być żle.
Dnia 2022-10-03 o godz. 18:52 ~Wiedzący napisał(a): > business był prosty: zrobić tanie buty BHP w Naddniestrzu, wywieźć do Niemiec, i sprzedać taniej niż konkurencja. A jak pisze sam Zarząd, ten model się już skończył. Nie ma alternatywnych źródeł dostaw cholewek i butow w tej cenie i jakości. A w Niemczech popyt padł. Niech wnioski każdy sobie wyciągnie sam,
właśnie, to skąd taki czas przy tej cenie, po 1.5 powinien się kisić