Jako wystawa plenerowa, impreza w pełni zasługuje na miano największej - w Europie Środkowej na pewno, a możliwe że i w całej EU ... Teren jest gigantyczny. Hale, namioty i stoiska rozciągają się po horyzont, a dokładnie to na obszarze ponad 2 km kwadratowych powierzchni. Natomiast zupełnie nie mam pojęcia za co organizatorzy pobierają po 20,- zł od każdego widza, nie oferując nic a nic w zamian - bilet jest po to żeby dostać się na plac, na którym i tak wszystko jest dodatkowo płatne ... Poza tym w końcu firmy płacą za swoje stoiska po to żeby ktoś to oglądał, a oglądający ma zapłacić zo to jeszcze raz ... ale za to przynajmniej parkingi były za darmo. Generalnie tłumów nie było. Samochód mogłem zostawić 30 m od wejścia Nr.1. A teraz oczywiście będzie to co wszystkich interesuje najbardziej, czyli o nieodkrytej "gwieździe" rynku AGRO w osobie T2P. Tak, będę złośliwy i powiem wprost - dziewczyna sprzedająca ostrzałki do noży miała większe stoisko niż Spółka Giełdowa o teoretycznej kapitalizacji 30-40 mln zł jakby to niektórzy chcieli, a w rzeczywistości to szumnie zapowiadająca się firma technologiczna została przekształcona w stragan handlowy. Poza kawałkiem blachy uformowanej w wielkie pudło mające podobno skrywać zaawansowany kompostownik i ulotek zawierających przedruk zawartości strony internetowej, niczego więcej nie pokazała. Kluczowa zmiana w podejściu do realiów rynkowych widniała na głównym rollup'ie prezentacji, a mianowicie, nie ma mowy o żadnych biogazowniach - nawet w ultra mikro skali. Zgodnie z tym co osobiście kiedyś sugerowałem, obowiązująca prawidłowa nazwa "klocka" oferowanego aktualnie przez T2P, to Dwukomorowy Utylizator Odpadów z możliwością pozyskiwania BioGazu (!) Do tego tradycyjnie oferta na: nieistniejące instalacje ORC; nieuruchomione w ani jednym egzemplarzu i już nieopłacalne układy kogeneracji z gazu CNG; pompy ciepła nieznanego pochodzenia, więc raczej jako pudełka w magazynie bo potencjał instalacyjny nie istnieje; analogicznie jak w przypadku paneli PVT. To co inni pokazywali na demonstratorach jak działa T2P oferowało możliwość dostarczenia, oczywiście za pieniądze odbiorcy i to w bliżej nieokreślonym terminie ... Jeszcze raz wrócę do ostrzałek ... kolejka chętnych, bo dziewczyna perfekcyjnie realizowała elementarną zasadę kontaktu z klientem oraz transakcji - tu i teraz ... towar, prezentacja, sprzedaż. Natomiast co Ja mógłbym zaoferować jakby ktoś był może chętny ... to ja mogę sobie wypisać cały asortyment targowy, a i tak nikt do mnie nie wróci bo gdzieś znajdzie bliżej, szybciej i taniej.
Efekt Targowy/Wystawienniczy każdy ocenia na własny sposób ... jedni zliczają ile rozdali ulotek/wizytówek, inni ile umówili spotkań, a jeszcze inni ile zawarli kontraktów. No cóż ... zbyt dużo czasu nie miałem, ale przez jakieś dwie godziny udało mi się zaobserwować jedną kilkuminutową rozmowę Prezesa z przechodniem ... Aaaa tak, bo był osobiście ... co prawda skrywając wzrok za czarnymi okularami (!) ale jednak ... Prawda jest taka, że rynek AGRO jest najbardziej konserwatywnym i wchodzi się na niego latami, a T2P z braku innych odbiorców wymyśliło sobie, że może tam coś sprzeda i do tego nie swojego. Ja nie mam do nikogo uprzedzeń, ale z pełną odpowiedzialnością niestety żadnemu ze swoich klientów nie byłbym w stanie polecić T2P nawet jako dostawcy takich ostrzałek, które tu stały się kanwą moich odniesień ... szczególnie, że dopiero po 6-ciu latach starań wreszcie udało mi się zawrzeć nowe porozumienie z grupą producencką operującą na areale ponad 17 tys. ha z inwentarzem ~8 tys. trzody i ponad 3 tys. bydła. Jeżeli firma, którą Ja bym pozytywnie zaopiniował i włączył im do współpracy, zaliczyłaby choćby jedną taką wtopę jakich T2P miało ostatnio kilkanaście, to cały mój dorobek trafiłby do "utylizatora" i to bezkomorowego ... :czyli zmieliliby mnie na miazgę ... -)
Jak zwykle każdy se napisze co będzie chciał, ale Ja odpowiadam jedynie w kwestiach merytorycznych, więc chcący sobie potrolować tutaj mają wolne.
do AnAlItYk - szkoda tylko że nie podszedłeś i nie rozmawiałeś z nikim z tego stoiska, byłem tam mogliśmy porozmawiać, co do targów - ponad 20 spotkań umówionych na temat mikro gazowni - to to obite blachą pudełko - ponad 45 spotkań w sprawie wyceny instalacji PVT, 5 spotkań z restauratorami w sprawie mikro gazowni z hydroponiką. Tak na marginesie - zachowujesz się jak dzisiejsi (pożal się Boże) tak zwani dziennikarze - popatrzę z boku, wysnuje własne wnioski i sprzedam jako news - chłopie następnym razem podejdź, porozmawiaj zapytaj o szczegóły, sprawdź dokładnie informacje zanim je puścisz w eter. Nie wiem kto tu się bardziej kompromituje? Ty czy prezes i stoisko. Byłem przez trzy dni, do dyspozycji. Trzeba mieć trochę jaj aby pokazać twarz i bronić własnych przekonań, Ty ich nie masz - to pewne. podpisano: ten w czerwonej kurtce i okularach przeciwsłonecznych
Ciekaw jestem czy przeczytasz to co napiszę. I co z tego że jesteś umówiony na te spotkania sprzedaj chociaż jeden produkt co wystawiłeś na stoisku. Na tą chwilę najbardziej się Ty kompromitujesz. szczególnie na ESPI jakie bajki pociskasz akcjonariuszom. przytoczę Twoje słowa z raportu na temat mikrobiogazowni (W sierpniu powinny być znane wyniki) domyślam się że niewypał bo jak by inaczej. Foria Solar Power niewypał. Eco krypto farming niewypał. Odzysk ciepła z koparek niewypał do dziś sklep w budowie a tak poza tym nie wiem czy coś Ci mówi adres Grzybowska 4/106. Najbardziej śmieszne byłe prognozy które w Momencie publikacji już wiadomo że nierealne i chociaż miałeś jaka odwołać. Nie wspomnę o projektach za Mikroturbiny gazowe za 10 mln i 25 mln wiedziałeś że nie jesteś w stanie tego zrealizować i kto kogo ośmiesza. Nie chce mi się więcej wymieniać naprawdę bo szkoda słów. HEHE kiedyś poświęcił troszkę czasu i wszystko opisał. Proszę chyba Twoje produkty znalazłem ciekaw jestem czy to są te http://www.metabolism.biz/fr/solutions?fbclid=IwAR3w0lXtAm9o-IX2QRMpcZZua-VM7VfIxT_ccPLoaKyChoyuGuEOdDN_heY
Kolego "007" vel. "drubniutki" i paroma innymi nick'ami ... nawet na anonimowym forum ukrywasz się za kilkoma różnymi postaciami próbując stworzyć sztuczne wrażenie zainteresowania. Napisz jak siebie oceniasz w tych kategoriach i czego nie masz, że analogiczne postacie kreujesz również w swoich wizjach rzeczywistości. Twoja opinia to jedynie wytwór wyobraźni. A Ja byłem i mam nawet zdjęcia - a Ciebie nie było w żadnej kurtce, a już na pewno nie w czerwonej. Należało uprzedzić, że mam się zapowiedzieć i przedstawić nick'iem z forum. Skąd wiesz czy, któreś ze spotkań, a może nawet kilka nie jest umówionych właśnie ze mną lub którąś z moich firm ...??? Otóż znam wszystkie szczegóły i nie jesteście w stanie rywalizować za mną ani wiedzą technologiczną, ani przemysłową czy wdrożeniową, w żadnej dziedzinie z branży energetycznej, instalacyjnej czy agrotechnicznej - to jest jakbym startował w teleturnieju z przedszkolakami. Jak pisałem miałem około 2 godzin, bo byłem również na stoisku KOBO i u Energy5, u STIHL'a - w tym czasie słuchałem również z boku rozmowy Prezesa, który nic nowego nie miał do powiedzenia. Ale równie dobrze możesz napisać, że były tysiące zainteresowanych, tylko co z tego - żadnych konkretów. Spółka systematycznie obniża swoją rangę, nie zapewnia krzty wiarygodności, nie oferuje już żadnych własnych rozwiązań, a to co pokazuje w ofercie na papierze, próbuje sprzedać wyłącznie jako pośrednik handlowy nie mający nawet własnych zdolności wykonawczych czy instalacyjnych. Ja nie przeczę, że ktoś oszołomiony słońcem kurzem lotniska, latającym ciągle nad głowami Robonson'em oferowanym jako śmigłowiec inspekcyjny na dużych areałach, był skłonny przez chwilę posłuchać nawet o tak abstrakcyjnych tematach. Może nawet i znajdzie się jakiś klient, który czymś będzie zainteresowany, ale nie rozśmieszaj mnie, że do wyceny instalacji PVT trzeba specjalnych spotkań - wszyscy dookoła robili to na miejscu, "na kolenie, od ręki". Oczywiście T2P nie mogło tego robić, bo nie zna nawet stawek za prace dekarskie, instalacyjne, przyłączeniowe, które w razie potrzeby muszą wykonać inne firmy - wynajęte i to one dopiero ustalą ostateczną wycenę, która przez to nigdy nie będzie konkurencyjna. Ocena Spółki w obecnej chwili to: potencjał technologiczny 0/10, potencjał realizacyjny 0/10, potencjał handlowy 0/10 z magazynu, wszystko na zamówienie w nieprzewidywalnej cenie lub oferta katalogowa w Euro w/g kursu plus instalacja. Powstrzymaj się od bredni na temat restauratorów, którzy mieliby tworzyć własne szklarnie do hydroponicznej uprawy produktów - to wizja z kolonizacji Marsa. W tym roku osobiście uczestniczyłem w uruchomieniu dwóch restauracji. Oszczędność nawet 50% na surowcach roślinnych nie żadnego znaczenia - to jest poniżej 1% kosztów i nie zarobi nawet na pracownika, który miałby się tym zajmować. Mięsa, pieczywa, przyprawy, napoje tam nie urosną, a to klucz do zagadnienia na czym się zarabia. Taki jesteś zorientowany w działaniach firmy, to napisz jakie kary umowne wiszą nad T2P za niewywiązanie się z zawartych umów ... Ja znam nawet dokładne kwoty.
A to przepraszam, oczywiście przyznam że taki wielki specjalista z tylu tematów nie miałby o czym rozmawiać ponieważ już wszystko wie, to się zgadza, następnie - może rozszerzysz temat PVT tym którzy nie wiedzą o co chodzi, ponieważ coś czuję że i ty nie bardzo wiesz jak tego typu instalacje dobiera się do klienta, czerwona kurtka wisiała w namiocie na oparciu krzesła jak było słońce, wystarczyło przyjść i porozmawiać, co do moich nicków na forum, tak 007 jest nowy, ponieważ ostatnio ktoś mi go przylepił i mi się podoba. A na marginesie - na 90% wiem z kim piszę panie Analityk - może coś przytoczysz szerszej publiczności ze swego bogatego doświadczenia z T2P???
Skoro zamieściłeś wpis pod hasłem "expo", to należało zapytać wprost: czy ktoś będzie "u mnie" na wystawie, bo przez trzy dni nie ruszam się z lotniska w Bednarach. A Ty tu jakieś harcerskie podchody ... z obawy przed niespodziewaną wizytą akcjonariuszy ...? Ja swojego nick'u na tym forum nie zmieniłem ani razu - nie muszę pisać w trzech osobach żeby uzyskać posłuch wśród narodu wybranego. Wiedział byś z kim piszesz, gdyby Prezes zwrócił na mnie uwagę kiedy stałem tuż koło niego - ani on mnie nie zna, ani tym bardziej Ty. Moja wiedza pochodzi z wielu źródeł dzięki czemu daję gwarancję, że jest zweryfikowana. Raz mnie przedrzeźniasz, innym razem frazesujesz ... mi to nie robi różnicy, ale u Ciebie trąci zwielokrotnieniem osobowości. To nie za mną masz dyskutować, ale z akcjonariuszami. Oni liczą, że ta Spółka jeszcze zrobi COŚ, dzięki czemu może odzyskają kasę, a Ja jedynie przedstawiam jakie są realia tego, za co firma wzięła się aktualnie i to zupełnie z przypadku oraz jak się prezentuje przedsiębiorstwo liczące na 30-40-to milionową kapitalizację - z inflacją to już powinno być ~60-80 ... Czy 40, czy 100 umówionych rozmów, to nadal taka sama zerowa sprzedaż, a Wy zgodnie z zapowiedziami głoszonymi przez lata powinniście uruchamiać dwie-trzy instalacje tygodniowo. No i nie pisz, że dopiero zaczynacie, bo w taki sposób to można zaczynać ciągle i bez końca. Niedotrzymywanie zobowiązań, niewywiązywanie się umów, elementarne błędy popełniane w podstawowych sprawozdaniach i raportach, podawanie komunikatów pisanych niczym slogany marketingowe ... a przecież ciągle ma jednego i tego samego Prezesa - to stało się wizytówką i jest główną bazą mojego doświadczenia z T2P. Szacunkową kalkulację instalacji PVT można zrobić w arkuszu na stronie internetowej - błąd statystyczny poniżej 5% ... ale trzeba znać konkretne dane, których firma nie posiada i nigdy nie miała z nimi doczynienia, więc tworzysz demagogię do prozaicznej, powszechnie dostępnej procedury ... jakie to trudne. To nie wycena jest problemem ... problemem jest udzielenie odpowiedzi klientowi, ile prądu z paneli PV będzie mógł sprzedać lub rozliczyć, czyli jaki będzie okres zwrotu.
Analityk pięknie zaorałeś tą bandę bajkopisarzy... od lat te same gadki, marzenia, obietnicę i multum umów, które nie są nigdy realizowane...
Ile to już T2P miało działalności ? Ile umów zwarło T2P, a ile z tego było zrealizowane ? Ile akcji wrzucili w rynek główni udziałowcy T2P?
Bajki i obietnice bez pokrycia, to domena tej spółki i wszechwładnego holendra, który robi tylko to czego się nauczył, czyli nawija makaron na uszy, no bo przecież jest marketingowcem....dlatego tak mami wszystkich dookoła i zarabia non stop na nowych naiwnych, którzy dają się nabierać na jego coraz to nowsze bajki o tym jak to będzie zarabiał dziesiątki czy setki mln....
No widzisz nie doceniłem Cię "007/drobniutki", a okazuje się, że to Ty jesteś "źródłem przecieków kontrolowanych" trafiających na Forum. Gdybym to wiedział tydzień temu z pewnością bym nie omieszkał okazji bezpośredniego zasięgnięcia głębszej wiedzy w tej kwestii. Czyli jednak miałeś rację ... nie wiedziałem wszystkiego, ale szybko nadrabiam zaległości. Sprawdzimy jeszcze tylko ile akcji Spółki jest w Twoim posiadaniu ...
A demostrator z Włoch wrócił? Akcje t2p sprzedane przez gnv? Co teraz robi Kosiński? Jak tam sah trading bv? Jak Microsystemfuel? Skoro takiś chętny do odpwiedzi to czekamy
Jeszcze jakbyś mógł sprecyzować do kogo te pytania, które nie mają nic wspólnego z tym wątkiem, czyli z wystawą. Ale doceniam chęć zdobycia tej wiedzy, więc rozumiem, że do odpowiedzi wywoływany jest "007/drobniutki" jako oficjalnie już zadeklarowany współ... Prezesa. Niestety nie wiemy od jak dawna, więc może nie wiedzieć zbyt wiele w kwestiach zamierzchłych tematów, które jak widać Spółka porzuciła, a nawet się od nich odcina. Dlatego na wszelki wypadek podzielę się swoją wiedzą. Z aktualnej zawartości strony T2P zostały usunięte wszelkie wpisy dotyczące rozwiązań i kontaktów z firmą Microsystemfuel S.r.l. Demonstrator nadal znajduje się u nich: Via Olivella, 156/A, 00041 Albano Laziale RM, Włochy. Można zadzwonić: +39 06 9372 1103 Niestety został w dużej części zniszczony/uszkodzony, a w dalszym czasie zdewastowany warunkami atmosferycznymi gdyż stał na wolnym powietrzu, nawet bez zadaszenia i Spółka stwierdziła, że nie warto już go zabierać - po prostu nie mieli kasy na transport. Zgodnie z raportami coś sprzedawali, gdyż ich przychody to: 12.420,- € w 2018 r; 84.205,- € w 2019 r. i 110.934,- € w 2020 r. - wygląda, że dalsza działalność została zawieszona. Jednak ani Inżynier Luigi Domenico Petrecca, będący wynalazcą i projektantem urządzenia, ani David De Filippis – dyrektor handlowy, reprezentujący ongiś włoską firmę, nie są już z nią związani. Publikowane wstępnie wyniki efektu energetycznego pracy komory spalania masy organicznej w nadmiarze powietrza okazały się przewymiarowane w stosunku do wartości energetycznej samego paliwa. Upraszczając: nie uzyskano nigdy nawet połowy deklarowanej mocy paleniska, więc urządzenia wykonawcze nie miały szans zadziałać. SAH Trading BV jest bo jest ... w kluczowym zagadnieniu dotyczącym energetyki i ciepła odwołuje się całkowicie do T2P i koniec. Ale poprzez kolejną firmę prowadzi pośrednictwo i serwis na rynku nieruchomości w Amsterdamie. Dalsze ustalenia prowadzą do powiązań rodzinnych, które moim zdaniem nie mają żadnego znaczenia, a w Polsce zwykle są negatywnie odbierane, dlatego nie będę ich przytaczał. To co aktualnie robi p. K. jest jego prywatną sprawą i nie sądzę żeby ktokolwiek był uprawniony do publikowania informacji o tym.