Tak, zwłaszcza to "chyba za dużo powiedziałem". To tak jakby obecny przegląd opcji strategicznych zobowiązywał Zarząd do niekomentowania pewnych wątków.
Końcówka konferencji to straszne jechanie po GPW. Czy możliwe jest, aby TIM trafił na inny parkiet?
Myślę że w ostatnim roku różne duże koncerny światowe zarobiły taką masę kasy, że nie mają na co na bieżąco wydawać.
Przy sporej inflacji - trzymanie gotówki na kontach też jest bez sensu.
Więc ktoś z workiem pieniędzy do wydania się odezwał do TIM-u widząc nowoczesną, technologiczną firmę która działa na dużym i perspektywicznym rynku (38 mln ludzi). Nie zdziwię się zatem gdy pojawi się konkretna oferta na poziomie "światowych" wycen tego typu biznesu (a nie GPW), bo wiadomo że Prezes tanio skóry nie sprzeda (i tak kasy ma pod korek z samych dywidend)
Nikt normalny nie będzie inwestował w Polsce. Władza robi wszystko by jakąkolwiek przedsiębiorczość zdusić w zalążku. Pieniądze zagranicznych inwestorów uciekają. Chwilową poprawę sentymentu do polskiego rynku moze przyniesc jakiś sukces Ukrainy. Dopiero po wyborach moze zagranica zacznie na nas patrzec łaskawiej (przy załozeniu, że PIS nie bedzie miał juz władzy absolutnej a będzie musiał choc troche liczyć sie z partiami opozycyjnymi).
A myślisz że nagle dlaczego prawie jednocześnie TIM i GRODNO podają info o przeglądzie opcji strategicznych? Co - ORLEN albo inny państwowy moloch się do nich zgłosił?
Przepraszam za pesymizm, ale to chyba dobry moment aby każdy drobny akcjonariusz TIM przypomniał sobie ten case:
https://www.money.pl/gielda/wiadomosci/artykul/przymusowy-wykup-akcji-integer-inpost,61,0,2308157.html
Teraz zdaje się 95% akcji musi mieć większościowy żeby przymusowy wykup zrobić - więc daleka droga.
To czy w ogóle ktoś będzie chciał kupić - to też absolutnie nic pewnego. Ale na moje oko:
1. Potencjalnych kupców z workiem kasy jest sporo
2. Szukają perspektywicznych inwestycji - bo kasa na kontach parzy w łapki
3. Chyba jedyna opcja w przypadku TIM-u to wezwanie
4. Bez poparcia Prezesa wezwanie nie ma szans. Ma duży pakiet + zaufanie akcjonariuszy. A ceni firmę wysoko...
Oczywiście ze wezwanie, ale po obejrzeniu konferencji, która w końcówce jest najciekawszaz wszytsko dla mnje jest jasne. Będzie podobnie jak na integer. Wchodzi nowy kapitał, ktory juz teraz skupuje z rynku akcje - po cichu na różne podmioty aby żaden z nich nie przekroczył 5%.
Międzyczasie dogaduja nowy model/sklad akcjonariatu. Prezes powiedzial ze akcji nie sprzeda....R.Brzoska tez swój pakiet i stanowisko zachował. Drobini zostaną wyciśnięci , firma zdjęta z gpw a dywidenda będzie cieszyć się pewnie jakiś fund, ktory sprzedaja to za 5-6lat z zyskiem.
Tylko że RBrzoska do dalszego rozwoju potrzebował zastrzyku kapitału. Grupa Tim ma silny CF, są w stanie rozwijać 3LP i TIM, nawet w scenariuszu odwołania IPO. To robi zupełnie inną pozycję negocjacyjną dla zewnętrznego podmiotu, który przychodzi z ofertą. Ciężko mi sobie wyobrazić, że spółka z tak transparentną polityką dywidendową, nagle robi taki numer drobnym.
Integer to jeden wielki przekręt ze zdjęciem z GPW....zaraz po wyciśnięciu okazało się ze jednak spółka zarabia. Poprostu zamknęli biznes w wielu krajach i skupili się na ilości paczkomatów w PL.
Jak byś prowadził biznes to byś się oglądał na innych?? Spółka jest na giełdzie, transparentnie...każdy może kupić sprzedać....Folta nie ma w zakresie swoich obowiązków dogadzać ludziom na siłę. To co się dzieje z kursem teraz to też nie ich działania więc są czyści. A odnośnie tego co powiedziałeś...no właśnie, zdrowa spółka, dywidenda....po co taką spółkę trzymać na GPW skoro wycena jest mizerna, i wchodząc w taką transakcje z inwestorem sprzedadzą swoje akcje x3 x4 wyżej niż obecna wycena .,...która nigdy na GPW taka nie będzie...
Sam jestem zły bo to już 3 spółka która mi ucieka...Integer, PGS Software, i teraz TIM
Jedyne co można zrobić to trzymać nie oddawać...jeżeli nie zbiorą wymaganej ilości to nawet po wezwaniu będą musieli podnieść cenę. Tylko tak coś można zdziałać. Prawo....kto ma czas aby się w to bawić..ludzie mają po kilka tysięcy akcji i mają łazić po adwokatach, sprawach itd...nie opłacalne....stowarzyszenia?? rzadko któremu się udaje. Jedyna rada...trzymać akcję....zakładając ze chce się ten TIM jakoś wyżej sprzedać (co jest nie uniknione). Jak nie to oddaj kiedy chcesz, ale niestety po doświadczeniach z poprzednimi spółkami tak to wygląda.