Idea Bank przed upadłością też sie reklamowala, dokładnie te same wątki były tworzone na tym forum i też dawali największe % na lokatach by pozyskać kapitał ratunkowy.
Tak więc bierz pod korek nawet za kredyt w Getinie skoro jesteś na 100% pewny interesu, ze 1 stycznia 2023 dalej będzie istniał :)
Powinien już zarabiać kwartalnie po 100-120 mln bez zdarzeń jednorazowych. Może nie jest to bardzo dużo, ale i nie mało. I tu jest pies pogrzebany. Żeby zrobić zgodnie z prawem resolution w wersji z umorzeniem akcji i obligacji, muszą być spełnione jednocześnie wszystkie trzy ustawowe przesłanki, a jedną z nich jest brak perspektyw poprawy w dającej się przewidzieć przyszłości. A wychodzi na to (co powinien potwierdzić II kwartał), że są perspektywy na poprawę - bo roczny zysk około 400 mln nie łapie się na sformułowanie "absolutnie nie rokuje". I się chłopaki zawiesiły z decyzją i drapią się po głowach. Oczywiście zawsze mogą zrobić to na wyrwę, bo decyzja i tak jest nieodwracalna. Ale trochę za dużo już tych wyrw. Ja osobiście stawiam na scenariusz resolution w ograniczonym zakresie w postaci przymusowego (bez zgody właściciela) dokapitalizowania banku przez podmiot państwowy, ale to tylko moje przemyślenia i najprawdopodobniej są kompletnymi bzdurami, proszę nie brać tego pod uwagę.
Z tego co ja wiem, to teoretycznie niekoniecznie - mogą np. przymusowo dokapitalizować i przejąć kontrolę (pakiet większościowy) nad bankiem bez umorzenia dotychczasowych akcji i obligacji, ale proponuję sprawdzić sobie to samemu, bo to za ważna sprawa, a mi się tylko tak wydaje. Nie powinni sobie tak szastać "twardym" resolution, bo mają w kolejce następne banki z problemami.