• wyrok TSUE jako grunt pod zniechęcenie frankowicza.... Autor: pioter_as [85.221.151.*]
    do udzielenia zgody na unieważnienie umowy...

Tak właśnie odebrałem wyrok TSUE. Wszyscy już pewnie wiemy, że jak konsument nie chce to mu sąd kursu NBP do umowy nie wklei. No i niby fajnie bo frankowicz wywalczy unieważnienie nastąpi rozliczenie wg tego co sobie strony wzajemnie świadczyły... ale

jeśli kolejny wyrok TSUE (ma zapaść chyba w październiku) dopuści jakąkolwiek formę opłaty za korzystanie z kapitału, celem przywrócenia równowagi kontraktowej to "biedny" frankowicz dojdzie do wniosku, że nie chce mieć nagle do spłaty bardzo dużego zobowiązania tylko stwierdzi: Panie sędzio to proszę już ten kurs średni NBP...

skutek tego będzie taki, że banki nie dość, że nie będą musiały zawiązywać rezerw, to będą miały powody przynajmniej do częściowego ich rozwiązywania. Nowe pozwy wyhamują bo korzyści z wygranej będą na dłuższą metę nieistotne ekonomicznie. W końcu ofiarami będą kancelarie frankowe. Swoją drogą cikawe czy wskazują taki scenariusz w swoich sprawozdaniach jako znaczący element ryzyka dalszego funkcjonowania.

Także tego. Sprawiedliwość musi być. Traktowanie konsumenta jak intektualnego impotenta w systemie prawnym poszło już za daleko :)

Wahania na kursie 8 września mniej wiecej od 13:30 do końca dnia to moja sprawka :) Przemieliłem jakoś z 80-90% swoich akcji celem zrealizowania straty pod optymalizacje podatku - na wypadek gdyby sie okazało, że jednak będzie resolution, którego prawdopodobieństwo szacuje gdzieś na okolo 30%. Swoją drogą to trzymanie kursu nisko to też sprawka podobnie myślących osób - realizujących stratę.

Doszedłem do wniosku, że to ostatnia chwila gdy kurs jest tak nisko i to najlepszy moment na tego typu działania.
    Zresztą dzisiejsze notowania w jakiś sposób już wskazują, w którą stronę zmierza kurs.

• Re: wyrok TSUE jako grunt pod zniechęcenie frankowicza.... Autor: ~julka [83.26.70.*]
    Wyjątkowo karkołomny wywód
  • Re: wyrok TSUE jako grunt pod zniechęcenie frankowicza.... Autor: ~On [81.219.68.*]
    Kolega nie ma pojęcia o prawie a pisze dyrdymały. Żaden sąd w Polsce nie unieważnił do tej pory umowy indeksowanej czy denominowanej, co najwyżej ustalił nieważność. Ustalenie nieważności skutkuje tylko i wyłącznie zwrotem świadczeń wzajemnych, w polskim prawie cywilnym nie ma innego skutku prawnego. Prawo europejskie zupełnie wyklucza jakiekolwiek zwroty z tytułu "korzystania z kapitału", bo przepisy dyrektywy mają charakter zniechęcający i odstraszający, inaczej jaki byłby sens wprowadzenia przepisów, które po ich "złamaniu" pozwalają i tak zarobić tak jak gdyby ich się nie złamało. Jeśli nawet Kolega ma rację, to kredytobiorcy, tak jak bankowi przysługuje roszczenie o "korzystanie z kapitału", bo umowy nie było a bank pobierał miesięczne raty i z nich "korzystał". Rada na przyszłość, kupić podręcznik podstawy prawa cywilnego i filozofować. Gdyby przepisy pozwalały na roszczenia z tytułu bezpodstawnego korzystania z kapitału, to banki rzuciłyby się na te kilkanaście/dziesiąt tysięcy spraw umów unieważnionych, a z tego co kojarzę była takich spraw kilka i każda kończyła się ośmieszeniem banku. W razie pozwów wzajemnych, bank płaci 5% wartości sporu a konsument 5%, nie więcej jak 1000 złotych, więc nawet przyjmując, że bank ma większe kwoty w razie pozwu za "korzystanie z kapitału", to na kosztach procesu w tym zastępstwa procesowego wyjdzie na zero, jeśli nie na minus :).
  • Re: wyrok TSUE jako grunt pod zniechęcenie frankowicza.... Autor: ~kosmos [185.246.208.*]
    napisze jedno ..... ile ty dziecko masz lat ze takie pierdoły piszesz ?
  • Re: wyrok TSUE jako grunt pod zniechęcenie frankowicza.... Autor: ~Hirek [5.188.111.*]
    Unieważnienie umowy, w tym przypdku umowy o kredyt, TAK?
    Skoro umowa np. 15 lat tmu stała się dzisiaj nieważna to:
    - bank oddaje wpłaconą kasę, odsetki już były liczone;
    - klient oddaje m2 bankowi; remont m2 sprawa banku.
    Wilk syty i owca cała. Po kiego grzyba komplikować życie sobie i innym. Nie podoba się, dziękuję oddaję co nie moje.
    Skoro korzystanie z kapitału, majątku jest DARMOWE wg TSUE tym lepiej, bo upraszcza kłopoty obu stronom.
    Sprawiedliość i jeszcze jakąś społeczną i inne głupoty pomijam, są, były nieistotne.
    Prawnikiem, lekarzem, socjol, bibliot. poltykiem, znawcą od Odry i szmba w warsiawce nie jestem. Chodziłem na piwo i AGH.
  • Re: wyrok TSUE jako grunt pod zniechęcenie frankowicza.... Autor: ~Ferpley [188.147.0.*]
    Myslalem ze na ,,prawo,, a tu pasuje obok wykladow bylo piwo jak u mnie.
    Jest problem z frankowiczami i taka zadyma .
    Ktos zarobi a ktos straci
    Oby bank sie dzwigna to bede w pierwszej grupie
    Dzis jest okazja ,,piwko,, wypic - patrzac na mecz
    Pozdrawiam posiadaczy
[x]
GETINOBLE -0,94% 0,15 2022-09-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.