• szacunek dla zarządu Autor: ~Janek [83.142.184.*]
    nie każdy by się odważył. widać są ludzie w spółkach na gpw, którzy mają mocne kręgosłupy.
  • Re: szacunek dla zarządu Autor: ~neuca [89.64.67.*]
    każdy doradca może zrobić jeden przekręt w życiu biznesowym a potem opinia się za nim ciągnie więc im więcej firma doradcza ma do stracenia tym bardziej jest niezależna, biorąc pod uwagę, że jest to jednak rynek publiczny to nie opłaca się dla jednego małego zlecenia podkładać i narażać, niech opublikują raport jaka cena jest godziwa to będzie ciekawe
  • Re: szacunek dla zarządu Autor: ~Kret [188.147.8.*]
    Myślisz że zrobili to wbrew ? Na przekór ? Bez wiedzy wiadomo kogo ?
  • Re: szacunek dla zarządu Autor: ~korek [83.142.184.*]
    myślisz, że to było uzgodnione z Wypychewiczami?
    Myślę że wszystko układa się w jedną całość . W zasadzie dla mnie wszystko już jasne jest.
  • Re: szacunek dla zarządu Autor: ~gracz321 [194.124.220.*]
    Tzn? Możesz jaśniej?
    Jeszcze nie teraz ...
  • Re: szacunek dla zarządu Autor: ~ono [91.237.190.*]
    Co jest jasne? Twoja mam puściłą się z kretem? Czy że twoje życie oscyluje wokół tego, że czujesz się dowartościowany żyjąc zyciem innych xDDD
    324.8 ...........
  • Re: szacunek dla zarządu Autor: ~AE [83.26.171.*]
    269 + 180 Takie możliwości otworzą sobie po 27.09. Może to być tylko jednak gra zwiększająca niepewność dla funduszy jakby chciały porobić transakcje między sobą. Co ciekawe wyniki wcześniej . Teoretycznie jak chcą skupić , powinni potworzyć jakieś bzdurne odpisy i straszyć rynek. Chyba że..., jest bardzo dobrze , a w związku z opinią Tilly w obawie o przecieki , podejrzenia manipulacji zdecydowali się opublikować. Reasumując jak będą dobre chwała zarządowi za uczciwość , jak celowo popsute to te peany na cześć zarządu będą nieaktualne.
    269+180 ? Co to za działanie ? Nie rozumiem.
    Aby zrobić wezwanie po 269 na 416 000 akcji trzeba zablokować adekwatne środki przed ogłoszenie wezwania. Te środki po 27.09 zostaną powiększone o 75 mln. Przy 416 000 akcji daje to 180 PLN ( czyli + 180 = 449 ) Teoretycznie na tyle będzie kasy w puli , co nie znaczy , że tyle zapłacą. Jeśli się mylę poprawcie mnie , dzięki .
    Mylisz się . Policz wszystko jeszcze raz i powiedz co Ci wyszło. I zerknij np na raport 11/2021.
    Rozumie Twój sposób liczenia - 100 mln zostało uszczuplone o 40 mln poprzednim wezwaniem . Teraz dołożyli 75 mln , czyli 135 mln / 416 000 akcji daje 324 PLN. Mnie zaś chodzi o to , że ogłoszenie wezwania następuje PO ustanowieniu zabezpieczenia w wysokości NIE MNIEJSZEJ NIŻ 100% wartości akcji które mają być przedmiotem wezwania. Czyli muszą mieć już teraz 112 mln ( 269 razy 4160000 ) . Nie tylko spółka a wszystkie podmioty , które ogłosiły wezwanie. Po NWZA dołożą 75 mln . Czyli potencjalnie 187 mln / 416000 akcji to 449 PLN. Tyle mogą zapłacić , a kupującym nie byłaby tylko spółka jak ostatnio , a wszystkie podmioty , które ogłosiły wezwanie , proporcjonalnie do wkładu . Ty liczysz tylko pieniądze spółki , a te pozostałe podmioty też musiały złożyć zabezpieczenie bo spółce brakowało do 112 mln ( miała tylko 60 mln) .
  • Re: szacunek dla zarządu Autor: ~Kret [188.147.12.*]
    Tak wiem w planie pierwotnym wezwania napisano ,że koronea czyli właściciel miał kupić część i miał kupić jako pierwszy . Zakładam że kupić jako pierwszy chciał ponieważ chciał nimi głosować delisting jak by nabyła spółka to akcje nie mają prawa głosu. Taki był plan pierwotny tak napisano w wezwaniu. Teraz to walne zrobione na szybko przed końcem zapisów i opinia zarządu wskazują że fundusz który mógłby to zablokować się nie zgodził i trzeba było się dogadać i zakładam że się dogadali. Trzeba było wziąć środki na podwyższenie ceny stąd to powiększenie kwoty skupu przed zakończeniem wezwania . Owszem masz rację że pula łączna wraz z koronea będzie dużo wyższa . Ale moim zdaniem plan jest że spółka kupi wszystko a koronea nie będzie kupującym nie musi . Fundusz się dogadał i odda akcje nie trzeba będzie robić głosowania delistingu bo będzie przymusowy . Z tym ponad 400 zwariowales to nierealne nikt w błoto nie wyrzuca tyle kasy . Standardowe podwyższenie ceny w wezwaniu to 10 do 20 procent i tak tu się zamyka. Jak dla mnie cena będzie tyle ile jest kasy w zpue na skup podzielone przez liczbe akcji i ta cena jest już dogadania z funduszem .
    Niewykluczone , że masz rację . Byłoby jednak szkoda , bo ta spółka ma ogromny potencjał , przy poprawiających się wynikach i dobrej komunikacji z rynkiem tu mogłyby być naprawdę piękne wzrosty. A właściciele też mogliby to pięknie wykorzystać .
    Tak tak potencjał jest dlatego wykupują. I należy się też liczyć z układem sił tym że fundusz przy takim układzie nie miał by komu innemu sprzedać swoich akcji . Nie bardzo są chętni na spółki gdzie główny ma prawie 90 procent . To jest ryzyko delistingow wyciskania sporów. Jest trochę takich spółek gdzie wyciska się w naprawdę niegodziwej cenie. Taka przewaga większościowego jest niebezpieczna.
  • Re: szacunek dla zarządu Autor: ~Gracz321 [31.183.232.*]
    Wszystko by sie MOOOŻE spinało, gdyby nie przyspieszenie publikacji raportu za pierwsze półrocze, który pokazuje, wg mnie, że cena godziwa powinna byc X2. Tak z grubsza, lekką ręką.
    Przyspieszenie wynika z tego bo raport jest dobry pozytywny rekordowy a publikacja go w okresie kluczowym dla wezwania na końcu okresu wezwania to nie zadziała pozytywnie na jego wyniki . Ja myślę że dogadali się z funduszem cena została ustalona i mają już w kieszeni 95 procent i nie potrzebują już niczym manipulować nie potrzebują kombinować głosować delistingu mają już zaklepane. Po podwyższeniu ceny nikt też nie podejmie się sporu sądowego o cenę przymusowego będzie powyżej wartości księgowej nie ma dużych szans na powodzenie . Zamkną tak kwestie wyjścia z gieldy. Nie wydali by takiej opinii jak by szykowali się na spór sądowy na głosowanie delistingu . Przecież to są ich ludzie przecież ta są wspólne ustalenia. Tu jak dla mnie karty zostały rozdane .
    PRzecież jest chętny na kupno pakietu - W. Ale przecież to jest WG MNIE bardzo proste:
    1. Fund zbiera jak leci po 320, za tydzień po 330, itd.
    2. Przy wynikach rocznych po c/z =10 dla kursu około 600 zł robią ofertę dla zpue i/lub Pana W. sprzedaży wszystkich akcji po około 600 zł.
    3. Potrzeba tylko odrobiny pomyślunku i "trochę" kapitału i Fund by ładnie zarobił. I pozostali drobni również, oczywiście
    1.Wlasciciel może po prostu nie chcieć kupować po takiej cenie. 2. Teraz c/z 10 nie jest atrakcyjna jest bessa jest przecenione wiele akcji jest wiele okazji są spółki z c/z 0,8 nie mówiąc że cały WIG jest na najniższym poziomie C/Z w historii.
    1. Spółka robi wynik +50% r/r za półrocze, działa w bardzo perspektywicznej branży, więć c/z 10 na dziś jest tanio wg mnie.
    2. Jestem na GPW od prawie 20 lat i z własnego doświadczenia wiem, że jeżeli Główny właściciel chce wykupić całą spółkę, to wg niego jest ona warta KILKA RAZY WIĘCEJ, niż cena po jakiej chce kupić.
    Dużo spółek w tym roku ma podobne wzrosty zysku a cena spada bo bardziej liczy się teraz kto jak się odnajdzie w obecnym i przyszłym spowolnieniu. Branża to każdy mówi że jego spółka jest w perspektywicznej , gaming górnictwo , spożywka , sprzedaż internetowa , biotechnologia wiele innych wszyscy twierdzą że ich branża jest obecnie najbardziej perspektywiczna a jednak mają spadki. Ale mniejsza o to. Ja z mojego doświadczenia wiem że z takimi procentami takim układem sił i taka cena jaka będzie oni będą mieć 95 i koniec. Śledząc wyjścia z giełdy delistingi jak cena była wyżej księgowej to po prostu nie było problemu. Problemy mają Ci co chcą wykupować spółki za ułamek wartości księgowej a takich akcji jest obecnie dużo. Mój scenariusz to podniesienie ceny na 324.8 osiągnięcie progu 95 i się żegnamy. Chętnie przyjmę wyższą cenę ale w to nie wierzę. Obecna cena pokazuje że nie ma mocnego przekonania co do wogóle jakiegoś podwyższenia ceny , wszak nie ma nic pewnego .
    OK, mniejsza z tym, ale to po części "wina" takiego fundu. Gdybym ja był tym fundem, to zrobiłbym tak jak pisałem i jak W. chce całą spółkę, to OK, ale niech płaci uczciwą cenę, a nie C/Z 5 w spółce robiącej +50+% r/r, bo to po prostu żenująco niska cena.
  • Re: szacunek dla zarządu Autor: ~Olo [5.173.136.*]
    Opinia Baker tilly jest jasna, " zaproponowana w wezwaniu cena (...) 269,08 zł, znajduje się poniżej przedziały wartości godziwej spółki w przeliczeniu na jedną (...) i nie odpowiada wartości godziwej jednej akcji społki"
  • Re: szacunek dla zarządu Autor: ~Ketchup [188.147.8.*]
    No ale opinia to opinia nic nie wnosi prawnie. Widziałem niedawno wezwanie tez z taką opinią a potem nic się nie stalo
    Wyniki wg. mnie bardzo dobre . Firma ewidentnie wchodzi na inny poziom przychodowy , zapasy i należności sugerują , że oni dopiero się rozkręcają . Sytuacja zewnętrzna im sprzyja , przychody rosną wyraźnie bardziej niż koszty. Wydaje mi się , że nie jest to sytuacja jednorazowa. Nie ma lipnych rezerw , jedyny mankament to koszty zarządu w 2 kw. - o 8 mln większe niż w pierwszym . Reasumując wyniki + to otwarcie centrum elektromobilności w dawnym stolbudzie w Pszczynie , żal byłoby się rozstawać ze spółką , ale wszystko w rękach funduszy. A nawet funduszu , bo jakby Bankowy dokupił trochę akcji + free float to by nie mieli 90%. Idealnie by było gdyby Bankowy odkupił od METa , tak aby mieć 10 % a reszta od METa dla Wypychewiczów . Wszyscy by byli zadowoleni. Marzenia...
    Nowa cena 290,08 .
    Biuro Maklerskie Banku PBKO - cena wezwania 290,08 , MBank wzywający 269,08 ? Co jest grane ?
    Dzieci o co wam chodzi . Macie jakieś błędy to wyjaśniajcie sobie z maklerami. A jak coś o wyższej cenie to trzeba poczekać na espi może będzie może nie będzie ale nie panikujcie bo coś wam się wyświetliło dziwnego . Tutaj jest espi a nie jakieś błędy na wyświetlaczu .....$
[x]
ZPUE -3,36% 374,00 2022-12-01 09:16:32
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.