Już kiedyś o nim pisałem. Problemem nie jest jedynie Jan, ale również drobni inwestorzy. Dlaczego? Ano dlatego, że są dwie grupy osób
- ci, co chcą kupić akcje
- ci, co mają większą ilość akcji > 100k, a jest takich osób trochę,
Problem polega na tym, że obie grupy zdają sobie sprawę z tego ile warte są te akcje i grają zwyczajnie na spadki. Pierwsza grupa próbuje zniechęcić innych via forum, a druga via arkusz. Taka sytuacja trwa od dłuższego czasu. Natomiast wiecznie trwać nie będzie i przekonacie się o tym niebawem. Nie mogę się z wszystkimi informacjami z Wami podzielić, ale zalecam rozwagę.
Nawet jakby druga grupa odpuściła ‚shortowanie’, to 1. nie miałaby szansa, bo ilość osób naganiając na spadki obrazuje zainteresowanie walorem i jak zacząłby rosnąć, to lawina popytu zostałaby uaktywniona.
Wyjeżdżając napisaleś post o swoim portfelu i cenach w jakich zakupiłeś akcje. Dodałeś, że każde z nich można obecnie kupić taniej...ale zobaczymy w jakim miejscu będą po Twoim powrocie. I w jakim miejscu masz akcje?:) 1Solution za 0.55 - nie wstyd Ci?
Poubierałeś ludzi sugerując, że to mega okazja. Naganiasz na forach na przewartościowane śmieci i Ci nie wstyd. Czyli 0.55 to dobra cena była?:) Jeszcze pisałeś, że skróciłeś pozycję na Ranku aby dobrać 1Solution. Żenada
Nie mam zamiaru dyskutować z Tobą, bo ubierać to możesz dziecko w ciuchy, a nie dorosłych inwestorów. Ale co tam, napiszę krótko. Wiele razy powtarzałem, że RNK i GRX (a w zasadzie PDZ, bo polecałem ze 3 lata temu po 0.5PLN) to moje typy LT, z tym, że GRX na dłuższy okres z uwagi na arbitraż i obarczone ciut większym ryzykiem od RNK, ale za to spółką mogącą dać większą stopę zwrotu od RNK, który z kolei uważałem i uważam za mega bezpieczną i perspektywiczną inwestycję! Co do 1SOL to był typ przed moim wyjazdem na wakacje, jako dodatek spekulacyjny do portfela, bo spodziewałem się, że jeden z głównych akcjonariuszy, MP dokładnie, będzie pompował kurs pod wyjście i spłatę pożyczki, ale…w międzyczasie wybuchła wojna, a spółka zrobiła w ciula akcjonariuszy ogłaszając emisje po 10gr. I jeszcze dwie uwagi. 1sol mogłeś sprzedać wyżej niż 55gr (zresztą wszystkie 3 z tego co kojarzę pow. moich podawanych cen), a wojna wpłynęła negatywnie na wszystkie spółki (głównie RNK, bo wykorzystali to shorciarze, o których w tym temacie wspominałem).
Na giełdzie nic nie jest pewne, a każdy popełnia błędy, również ja. Mnie interesuje bilans na koniec roku, a nie poszczególne pozycje.
Amen, bez odbioru, podróbko.
Geniusz, polecał GRX przy 0.50 a wziął za 0.59. Do tego sprzedał najbardziej pewną spółkę Rankprogress, aby kupić spekulacyjnie 1Sol i roztrwonił majątek na tej spółce. Trzeba Ci wręczyć nagrodę jakąś za te działania. W dodatku pojawiasz się jak są wzrosty, a jak spada to jak szczur się chowasz. Zaraz będziesz latał na forach naganiać, aby odzyskać kasę ze swoich nieudanych wejść. Możesz nazywać mnie podróbką, ale to ja mam zielono na rachunku, a nie Ty.
Geniuś raczej. Na wakacjach był i biedactwo nie miał przez wiele miesięcy dostępu do internetu. Deklarowałem się mu opłacić abonament. Teraz trolluje za swoje. I swoje traci. ;)
Dnia 2022-08-30 o godz. 14:21 ~James napisał(a): > Geniuś raczej. > Na wakacjach był i biedactwo nie miał przez wiele miesięcy dostępu do internetu. > Deklarowałem się mu opłacić abonament. > Teraz trolluje za swoje. I swoje traci. > ;)
James... Akurat na Ranku ObserwatoR nie straci niezależnie od ceny ewidencyjnej jaką tam mają, jeśli tylko... nie będą w zbyt gorącej wodzie kąpani. ;-)
Dnia 2022-08-30 o godz. 14:21 ~James napisał(a): > Geniuś raczej. > Na wakacjach był i biedactwo nie miał przez wiele miesięcy dostępu do internetu. > Deklarowałem się mu opłacić abonament. > Teraz trolluje za swoje. I swoje traci. > ;)
Ty w jedną - on w drugą. :-) A mogłoby być przecież normalnie... ;-)
Dnia 2022-08-30 o godz. 11:34 ~Łopserwator napisał(a): > Poubierałeś ludzi sugerując, że to mega okazja. Naganiasz na forach na przewartościowane śmieci i Ci nie wstyd. > Czyli 0.55 to dobra cena była?:) > Jeszcze pisałeś, że skróciłeś pozycję na Ranku aby dobrać 1Solution. Żenada
Dnia 2022-08-30 o godz. 11:11 ~Łopserwator napisał(a): > Wyjeżdżając napisaleś post o swoim portfelu i cenach w jakich zakupiłeś akcje. > Dodałeś, że każde z nich można obecnie kupić taniej...ale zobaczymy w jakim miejscu będą po Twoim powrocie. > I w jakim miejscu masz akcje?:) 1Solution za 0.55 - nie wstyd Ci?
ObserwatoR poniósł ryzyko strategii... tzn. mieszania diametralnie innych spółek - spekulacyjnych, bezwartościowych wydmuch (1Solution w okolicach ceny po debiucie) i wydołowanych wartych realnie kilka razy więcej spółek typu value (RankProgress). Mając tak zróżnicowany portfel można się rąbnąć i zapomnieć. ;-) Bo z takim 1Solutionem to nie można było spać spokojnie, ani się relaksować i robić sobie wakacji - w każdej chwili trzeba być gotowym na błyskawiczną reakcję, bo amplitudy mogą zabić.
Prywatnie to myślę, że 1Solution to on już dawno nie ma, albo... ma ponownie, ale od bardzo niedawna. :-)
Może i miesza różne spółki w portfelu, ale takie spekulacyjne dają również zarobić. Przykładem jest 4mass jak ObserwatoR zdobył informację poufną o ateście, którą podzielił się na forum przy 18gr, a przy 20gr psy na nim wieszali, że chce ubierać ludzie...co było dalej? - jazda na 4zł...oczywiście nie było to poparte fundamentami, ale to jest comtrader giełda, gdyby wszyscy się kierowali jak ty tym samym, to nie byłoby handlu...
Dnia 2022-08-30 o godz. 12:37 ~LubieObserwatoRa napisał(a): > Może i miesza różne spółki w portfelu, ale takie spekulacyjne dają również zarobić. Przykładem jest 4mass jak ObserwatoR zdobył informację poufną o ateście, którą podzielił się na forum przy 18gr, a przy 20gr psy na nim wieszali, że chce ubierać ludzie...co było dalej? - jazda na 4zł...oczywiście nie było to poparte fundamentami, ale to jest comtrader giełda, gdyby wszyscy się kierowali jak ty tym samym, to nie byłoby handlu...
To prawda. Z tym że ObserwatoR jakoś niespecjalnie głośno pisze (o ile w ogóle!) jaki charakter ma jego inwestycja. Nie informuje również kiedy ją kończy. I jak w przypadku 4Mass (gdzie w szczycie tego balona przy cenie ok. 4 zł za akcję ostrzegałem, że to wariactwo i że wydmucha pęknie!) wiele osób bezkrytycznie kupujących takie gooowna traci po 95% i więcej...
Znam przypadek 4mass bo sam zarobiłem wtedy po wpisach obserwatora który zreszta pisał przy 1zl ze wychodzi choć poszło o wiele wyżej…przy 4zl to nawet jakieś podróbki za niego pisały ale akurat styl prawdziwego obserwatora łatwo poznać i jest to ten z tego wątku…z RNK pewnie ma racje
Dnia 2022-08-30 o godz. 13:00 ~Racja napisał(a): > Znam przypadek 4mass bo sam zarobiłem wtedy po wpisach obserwatora który zreszta pisał przy 1zl ze wychodzi choć poszło o wiele wyżej…przy 4zl to nawet jakieś podróbki za niego pisały ale akurat styl prawdziwego obserwatora łatwo poznać i jest to ten z tego wątku…z RNK pewnie ma racje
Zgoda - z Rank Progressem akurat ma rację. I to bez poniekąd fakowych informacji o maszynach do produkcji maseczek pod Covid. ;-)
W punkt! Grubsi potrafią zbić kurs do absurdalnej ceny aby tylko kupić kilka akxji więcej a gdyby nikt nie robił takich ruchów to już dawno byśmy byli wycenieni po średniej wskaźnikowej z sektora w okolicach 7zl minimum
Dnia 2022-08-30 o godz. 11:32 ~77777 napisał(a): > Problemem są spółdzielnie takie jak Twoja które wieszają ludzi na hakach. Z każdą podbitką mniej naiwnych nabiera się na twoje bajeczki.
Nawet się poniekąd zgodzę. Bo wejście, nagonka i wyjście to powszechna strategia na dłuższą metę odstraszająca inwestorów o dłuższym horyzoncie. A ObserwatoR w tych swoich typach miesza te spółki strasznie - czego większość nagonionych kompletnie nie rozpoznaje...
1Solution to przecież kompletnie inny biegun niż Rank. GreenX zresztą też... chociaż tam sytuacja jest zero-jedynkowa - pozytywne rozstrzygnięcie arbitrażowe to sukces, a negatywne to całkowita porażka, bo ta spółka nic nie robi i nic nie ma... oprócz kwitów, które próbuje bardzo wysoko wycenić.
Dnia 2022-08-30 o godz. 13:05 ~77777 napisał(a): > Wyniki badań czytałeś? Jesteś zwykłym ignorantem...
Znaczy cyt. "analiza laboratoryjna danych historycznych próbek pobranych w ramach projektu ARC potwierdza występowanie 99,8% czystej miedzi rodzimej" ? A pamiętasz komunikaty Petrolivestu ? :-) Łudząco podobne. :-)
Dnia 2022-08-30 o godz. 12:01 ~Racja napisał(a): > A co do tajemnej wiedzy to obserwatoR już nie raz pokazał ze ma dostęp do informacji co najmniej poufnych
To inteligentny człowiek - nie można zaprzeczyć. Byłby przydatny w akcjonariacie RankProgressu, z tym że na dłuższą pompę a nie na chwilowe pompki. ;-)
Dnia 2022-08-30 o godz. 10:58 ~ObserwatoR napisał(a): > Już kiedyś o nim pisałem. Problemem nie jest jedynie Jan, ale również drobni inwestorzy. Dlaczego? Ano dlatego, że są dwie grupy osób > > - ci, co chcą kupić akcje > > - ci, co mają większą ilość akcji > 100k, a jest takich osób trochę, > > Problem polega na tym, że obie grupy zdają sobie sprawę z tego ile warte są te akcje i grają zwyczajnie na spadki. Pierwsza grupa próbuje zniechęcić innych via forum, a druga via arkusz. Taka sytuacja trwa od dłuższego czasu. Natomiast wiecznie trwać nie będzie i przekonacie się o tym niebawem. Nie mogę się z wszystkimi informacjami z Wami podzielić, ale zalecam rozwagę. > > > > Nawet jakby druga grupa odpuściła ‚shortowanie’, to 1. nie miałaby szansa, bo ilość osób naganiając na spadki obrazuje zainteresowanie walorem i jak zacząłby rosnąć, to lawina popytu zostałaby uaktywniona. > > > > Pozdrawiam i CU10 :)
Całkiem intrygujący post. :-) Jest jeszcze trzeci akcjonariusz - prezes Jan, któremu sytuacja niskiego kursu niby pasuje, ale przy tej postawie części długoterminowego akcjonariatu by na niej skorzystać musi w końcu... zacząć ją zmieniać. :-)
Dnia 2022-08-30 o godz. 11:32 ~ObserwatoR napisał(a): > Zacząłem pisać od tego, że abstrahuje problem w postaci prezesa.
No tak... faktycznie. Z tym, że od tego "problemu" nie można abstrahować. ;-) To najpoważniejszy gracz w tej rozgrywce i sądzę, że już wie, że musi coś zmienić, bo przesadne duszenie kursu (załóżmy, że tylko brakiem jakiejkolwiek polityki PR) przynosi efekt odwrotny do zamierzonego. :-)
Dnia 2022-08-31 o godz. 10:10 comtrader_optymista napisał(a): > Dnia 2022-08-31 o godz. 08:30 ~hehe napisał(a): > > Grubsi musz odpuscic, aby uwolnic kurs w tym comtrader > > Ja nie maczam w tym palców. > Ale domyślam się kto macza i spróbuję to zmienić. ;-) > > comtrader
Poza tym... To nie jest tak, że to duzi posiadacze "trzymają" kurs. Trzyma lub trzymają Ci, którzy w matrksowo niskich cenach chcą jeszcze dokupić. I to oni regulują pułapy zbierania wiedząc, że jak wzrost nie będzie robiony "z dziś na jutro" to ulica się nie przyłączy zbyt szybko i zbyt nisko...
I jeszcze jest jeden bardzo poważny problem - tu free float nie jest w rękach klasycznej ulicy. :-) Metoda kija jest raczej przeciwskuteczna, a prawdziwej marchewki to ja tu jeszcze nie widziałem. :-)