• Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Jurek [81.190.242.*]
    Co myślicie, spadnie po wezwaniu i można będzie zarobić? A może tu dużo wzrośnie pod żądania cenowe rodziny Dudy i kolejne wezwanie już po 50 zł?
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Ketchup [188.147.0.*]
    Po zakończeniu wezwania prawdopodobnie spadnie ale nie za wiele. Można się zapisać i liczyć że odkupi się trochę taniej .
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~999 [89.187.224.*]
    marzenia scietej glowy albo naganiacze
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Ketchup [188.147.12.*]
    Marzenia ? Nie marzenia doświadczenie. Wezwanie delistingujace a po takim wezwaniu kurs spadł w przypadku ,Energa ,Radpol, Ropczyce , Mój . Podaj jakieś przykłady kiedy kurs wzrósł po takim wezwaniu ? Słucham? Żebyś my nie byli gołosłowni ? Padaj taki przykład .
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Ja [109.125.255.*]
    Kiedyś po wezwaniu po 7,4 kurs spadł na 4
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Ludwik [5.172.255.*]
    Kiedyś kółko zrobiłem odkupując po 5,5 zł, teraz tez sprzedam w wezwaniu i odkupie taniej, zawsze tak bywało, na innych spółkach też. Potem zaskarżenie i cena realna.
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Rostek [82.214.154.*]
    Jeśli zrobiłeś kółko to na bardzo małym volumenie. Zrób to chociażby na 10000 akcji. Dziś to niewykonalne.
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Ketchup [188.147.12.*]
    No tak to wygląda . Masz rację tak można robić to dobry biznes . Każdy musi mieć swoje sposoby na zarabianie. Trzeba brać rynek pragmatycznie uczyć się schematów a nie zawierzać pieniądze lasce bądź nie lasce jakiemuś cedrobowi czy innym podobnym posiadającym przewagę w obecnym stanie prawnym. Każdy musi wykorzystać te przepisy na swoją stronę. I akcje się kupuje w takich przypadkach że już blisko do takiej wyceny jaka nakazuje ustawa czyli audytor.
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~WALDI [91.208.93.*]
    Również planuje sprzedać w wezwaniu i odkupić taniej później - stary sprawdzony sposób
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~miamivice [37.120.215.*]
    a opłaca się sprzedać za 10 a odkupić za 5?
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Gozno [24.136.125.*]
    Zbierać tanie akcje, nie oddawać ani jednej!!
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~X5 [37.47.241.*]
    Wartość księgowa akcji, ostrożnie szacowana to 2 razy więcej niż cena wezwania. Ktoś kto sugeruje że warto się zgłosić po 8 zł działa na rzecz Cedrobu i Ipopemy.
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Kret [188.147.0.*]
    Co ma do tego upopema ? A jeśli po wezwaniu spadnie to Ty będziesz wyrównywał różnice. Napisane jest że cena po zakończeniu wezwania o takim charakterze lubi spadać i poparte jest to konkretnymi przykładami. Zdaje się że to Ty prubujesz manipulować bieżącą strategia innych graczy żeby ci na rachunku lepiej się świeciło. Cena bezpośrednio po wezwaniu lubi spadać ! Koniec kropka masz przykłady że nie to podaj! Co kto z tym faktem zrobi jego sprawa. Nie będę pisał i się powtarzał ale celem jest sprzedanie akcji w możliwie bliskim terminie w jak najlepszej cenie i najlepiej żeby cedrob osiągnął 95 procent to jest największą szansa na jakąś normalna cenę . Inaczej będziesz się bujał latami jak na innych spółkach . Proszę podaj przykłady które przemawiają za tym że dobrze i zyskownie jest się bujać z zaskarżeniem uchwały i zaniżonym kursem przez lata zobacz sobie na energe jak to wychodzi. Cena nie jest odpowiednia jeśli chodzi o wartość firmy proporcjonalnie do jednej akcji ale co z tego a co Ty jesteś jakiś człowiek co porusza się w ideałach i marzeniach zamiast w realiach ? Zobacz tu więcej rozmów o wieprzach niż o tym że trzeba się organizować już na głosowanie albo na zaskarżanie. Kto to zrobi jakieś mityczne dudy? Nikt nie będzie grał pod sprawiedliwość dziejową i wiare że dostaniesz 30 zł. Do ugrania jest tylko kolejne ewentualne podniesienie ceny jeśli mają blisko 95 albo czekanie na przymus i na cene biegłego do przymusu . Żadnych innych pozytywnych scenariuszy nie będzie nie urośnie Ci w notowaniach na GPW coś co wisi do delistingu czy przymusowego . To też jest poparte przykładami z innych spółek.
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~dowcipny [194.28.48.*]
    Dnia 2022-08-30 o godz. 18:08 ~Kret napisał(a):
    > Co ma do tego upopema ? A jeśli po wezwaniu spadnie to Ty będziesz wyrównywał różnice. Napisane jest że cena po zakończeniu wezwania o takim charakterze lubi spadać i poparte jest to konkretnymi przykładami. Zdaje się że to Ty prubujesz manipulować bieżącą strategia innych graczy żeby ci na rachunku lepiej się świeciło. Cena bezpośrednio po wezwaniu lubi spadać ! Koniec kropka masz przykłady że nie to podaj! Co kto z tym faktem zrobi jego sprawa. Nie będę pisał i się powtarzał ale celem jest sprzedanie akcji w możliwie bliskim terminie w jak najlepszej cenie i najlepiej żeby cedrob osiągnął 95 procent to jest największą szansa na jakąś normalna cenę . Inaczej będziesz się bujał latami jak na innych spółkach . Proszę podaj przykłady które przemawiają za tym że dobrze i zyskownie jest się bujać z zaskarżeniem uchwały i zaniżonym kursem przez lata zobacz sobie na energe jak to wychodzi. Cena nie jest odpowiednia jeśli chodzi o wartość firmy proporcjonalnie do jednej akcji ale co z tego a co Ty jesteś jakiś człowiek co porusza się w ideałach i marzeniach zamiast w realiach ? Zobacz tu więcej rozmów o wieprzach niż o tym że trzeba się organizować już na głosowanie albo na zaskarżanie. Kto to zrobi jakieś mityczne dudy? Nikt nie będzie grał pod sprawiedliwość dziejową i wiare że dostaniesz 30 zł. Do ugrania jest tylko kolejne ewentualne podniesienie ceny jeśli mają blisko 95 albo czekanie na przymus i na cene biegłego do przymusu . Żadnych innych pozytywnych scenariuszy nie będzie nie urośnie Ci w notowaniach na GPW coś co wisi do delistingu czy przymusowego . To też jest poparte przykładami z innych spółek.

Twój, wpis przeczytałem z uwagą i cieszę się, że są na tym forum ludzie, którzy są bezinteresowni, szlachetni i dbający o innych
    Nawet nie wyczułem czy to jakaś ironią czy co ? W sumie słowo że jestem szlachetny wskazuje na to że sobie kpisz. Słuchaj po prostu śledzę a nawet uczestniczę w dokładnie takich samych sporach dotyczących delistingu. Rozumiem że ktoś kto wierzył w spółkę latami siedział tu długo cierpiał i teraz powinna przyjąć nagroda za cierpliwość za wiarę bo się właśnie odwracają trendy a oni tu sobie delisting wymyślili żeby tylko się nie podzielić. Razem z branżą przezywaliscie ciężkie czasy a tu przychodzi czas owoców a Ci chcą was wykopać. Tak to nie jest uczciwe ale do takiej brutalności należy przywyknąć i się z nią mierzyć . To są pieniądze każdy czuje siłę pieniądza dla nich ludzie zabijają więc trzeba liczyć się ze gra jest brutalna. Mi łatwo mówić bo ja przyszedłem tutaj teraz kupuje spółkę po 8 i liczę że dostanę może ostatecznie 12 i będzie to świetny zysk a 12 może dostanę bo się należy pewnie 20. Albo dostanę 8 i wyjdę na zero . Jesteśmy w innych sytuacjach. Weź wejdź sobie na forum energii czy podobnych spółek z takim sporem korporacyjnym dotyczącym delistingu ile tam jest goryczy żalu na niesprawiedliwość tego świata . Wiesz tu będzie po prostu to sami jeśli będzie taka sama droga wychodzenia z GPW. Wiesz ile ludzi by chciało na Energa czy Ropczyce doczekania się tej głupiej ceny wyznaczonej przez audytora w okolicach wartości księgowej ? Czekają na to po kilka lat żeby tylko dostać choć ta wartość księgowa. Czy nie był byś zadowolony z 8 zł na koncie i możliwości roszczenia w sądzie o wyrównanie ceny do ceny godziwej ? Na jaki realny scenariusz Ty liczysz ? Co niech się nawrócą i zrezygnują z delistingu czy niech dadzą 20 mimo tego że uda się im wziąć to dużo niżej ? Ci ma się stać tak naprawdę teraz w co wierzysz ?
    Dnia 2022-08-30 o godz. 23:45 ~Kret napisał(a):
    > Nawet nie wyczułem czy to jakaś ironią czy co ? W sumie słowo że jestem szlachetny wskazuje na to że sobie kpisz. Słuchaj po prostu śledzę a nawet uczestniczę w dokładnie takich samych sporach dotyczących delistingu. Rozumiem że ktoś kto wierzył w spółkę latami siedział tu długo cierpiał i teraz powinna przyjąć nagroda za cierpliwość za wiarę bo się właśnie odwracają trendy a oni tu sobie delisting wymyślili żeby tylko się nie podzielić. Razem z branżą przezywaliscie ciężkie czasy a tu przychodzi czas owoców a Ci chcą was wykopać. Tak to nie jest uczciwe ale do takiej brutalności należy przywyknąć i się z nią mierzyć . To są pieniądze każdy czuje siłę pieniądza dla nich ludzie zabijają więc trzeba liczyć się ze gra jest brutalna. Mi łatwo mówić bo ja przyszedłem tutaj teraz kupuje spółkę po 8 i liczę że dostanę może ostatecznie 12 i będzie to świetny zysk a 12 może dostanę bo się należy pewnie 20. Albo dostanę 8 i wyjdę na zero . Jesteśmy w innych sytuacjach. Weź wejdź sobie na forum energii czy podobnych spółek z takim sporem korporacyjnym dotyczącym delistingu ile tam jest goryczy żalu na niesprawiedliwość tego świata . Wiesz tu będzie po prostu to sami jeśli będzie taka sama droga wychodzenia z GPW. Wiesz ile ludzi by chciało na Energa czy Ropczyce doczekania się tej głupiej ceny wyznaczonej przez audytora w okolicach wartości księgowej ? Czekają na to po kilka lat żeby tylko dostać choć ta wartość księgowa. Czy nie był byś zadowolony z 8 zł na koncie i możliwości roszczenia w sądzie o wyrównanie ceny do ceny godziwej ? Na jaki realny scenariusz Ty liczysz ? Co niech się nawrócą i zrezygnują z delistingu czy niech dadzą 20 mimo tego że uda się im wziąć to dużo niżej ? Ci ma się stać tak naprawdę teraz w co wierzysz ?

Nie odnoszę się swoim wpisem do meritum sporu, lecz nie wiem czy zauważyłeś, że lobujesz na rzecz Gobarto! Chyba, że jesteś tym, który dba by innym nie stała się krzywda, czyli człowiekiem bezinteresownym i szlachetnym.
    A tak na marginesie, napisałeś "A jeśli po wezwaniu spadnie to Ty będziesz wyrównywał różnice" A jeśli po wezwaniu nie spadnie to Ty będziesz wyrównywał różnice? Starzy ludzie w takich razach powiadają przyganiał kocioł garnkowi a sam smoli.Dobrze, kończę, bo krowy nie wydojone, świnie nie oporządzone a ja psuję ludziom interesy zamiast dbać o swój. Milego dnia.

• Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Kazik [141.0.12.*]
    Już widzę jak Wam dadzą kupić po 7...

Specjalnie podnieśli cenę do 8, abyś mógł sprzedać i odkupić taniej...
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Loczo [193.109.225.*]
    Cedrob i Zarząd GOB sami się zakiwali, przez pomysły nijakiego p. Goździkowskiego (co widać było na WZA, NZA oraz na rozprawach sądowych).
    Jaką drogą nie pójdą, będzie nie po ich myśli, aby skupić resztę akcji poniżej 10-15zł.
    Katalog komunikatów giełdowych prowadzony przez GOB od 2013 roku jest tak niespójny w ich rzeczywistym przesłaniu, że przy kolejnym sporze sadowym potencjalni Orzecznicy będą mieli dużo zabawy (myślę, że większą niż przy słuchaniu świadków reprezentowanych wówczas przez Cedrob/Gobarto).
    Nie wiem po co Goździkowskiemu i Bartkowskiemu ta zabawa z mniejszościowymi służy? Chyba tylko po to, żeby chronić przez ośmieszeniem banki/Fundy/PZU, które oddały w wezwaniu po 7,25 kilka lat temu.
    Mogę również przedstawić skrupulatny raport z kreacji kursu i jego sterowania na przestrzeni lat kiedy Cedrob przejął pierwszy pakiet 33%. Te "pakiety" od 12 do 50 akcji, które uwalały kurs przy niskiej płynności...

Mogą dążyć do zawieszenia obrotu giełdowego, ale wielu z nas będzie skarżyć uchwały idące w tym kierunku. A lata trwania takiego sporu jest im tak samo nie na rękę jak i nam mniejszościowym.
    Cena godziwa powinna być zaprezentowana i zgodna dla wszystkich - jak oczywiście chcą się dogadać. Na razie tyle.

PS. Nijaki Kret to nie jest gość, ktrego powiniiście czytac i słuchać. Tu jest za niska realna płynność, aby myśleć o kupnie poniżej 8zł. Obecnie jest gra o te kilka (2-3% mniejszościowych), bo z pewnością mityczne pozostałe 10% jest rozbite na przynajmniej 3-4 mniejsze pakiety i do nich już kuluarowy komunikat poszedł o zamiarach Cedrobu i wyskości premii za ten pakiet - tak to wiedzę.

• Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Albercik [81.190.242.*]
    100% racji przedstawiłeś. Cierpliwości mości Państwo.
    Sprzedać za 8 kupić za 7 mogę np ja choć to nie mój pomysł powstał w tym wątku. Jak ktoś siedzi tu długo to nie będzie takich manewrów robił będąc długoletnim akcjonariuszem. Jak ktoś przyszedł tu doraźnie to może sobie liczyć co się bardziej opłaca . Nie sądzę żeby spadło tam na długo . To kwestia pod co każdy tu jest. Co do uwagi że lobbuje w stronę Gobarto może i tak to ostatecznie wychodzi ale czasem interesy mogą być zbieżne. Dziś mamy wyniki zobaczymy co tam będzie . Nie mówię o zysku netto bo mogą go pochować o tak zrobią ale pewnych rzeczy nie da się ukryć. Osobiście liczę że podniosą jeszce raz po cichu liczę że tak jakieś wasze dudy są ale pragmatyka każe w to nie wierzyć . A na sprawy sądowe już potrzeba się szykować. Słusznie napisane wyżej wszystkie niespójności w komunikatach krętactwa będą na sprawie sądowej wyciągane. Oni też będą to robić będziemy będziecie się nazywac spekulantami wyłapią wszystkich co będą tu chcieli wejść pod sam proces sądowy . Nie ma na razie jakiegos jasnego wyroku orzecznictwa nic nie wiadomo.
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Kolega [185.146.55.*]
    Jesteśmy tutaj ponad dziesięć lat. Tylko ja mam 60 000 akcji a są tacy którzy mają więcej.
    Raz już wygraliśmy w sądzie. Wygramy kolejny raz. Kolejne dwa trzy a nawet pieć lat w tej chwili już nie mają znaczenia.
    Czasem Dawid wygrywa z Goliatem …
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Bartek [91.208.93.*]
    Kiedyś miałem ten walor, podzielam zdanie Kolegi. Zastanawiam się czy obecnie nie kupić. Stoję z boku i obserwuję.
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Nevada [141.0.12.*]
    Gobarto w ciągu ostatnich lat ogromne pieniądze zainwestował w rozbudowę zakładów. Biogazownie i inne.

Jako akcjonariat oczekujemy wzrostu kapitalizacji i zwrotu z tych inwestycji.
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~X5 [37.47.241.*]
    Koledze Kretowi podpowiadam żeby sprzedał za 8 a odkupił za 4 zł to daje jeszcze większy zysk. Grupa która zaskarży próbę oszukańczego delistingu tu zostanie. Taka jest moja opinia!
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Kret [188.147.8.*]
    Ja sprzedam po 11 bo do tyłu podniosą cenę w wezwaniu . Do kupienia 3.7 mln akcji. Trzeba więc dodać ponad 10 mln. 11 zł to jest już cena po której osiągną 95 procent i załatwia sprawę raz na zawsze w tej cenie unikną też procesu tych przymusowo wykupionych bo to już za bardzo się nie opłaca skarżyć bo biegły nie wyznaczy więcej niż wartość księgowa i to już nie będzie opłacalny proces ni będzie chętnych . Będzie 11 i złamie chęć wszelkich procesów bo niewiele będzie już do ugrania . Trzeba dodać 10 mln ale będą mieć święty spokój to przy perspektywach nie jest tak dużo to się bardziej opłaca im niż procesy zaskarżania uchwał i wojny w których ostatecznie i tak będą musieli pewnie wypłacić koło 15 zł tym wszystkim niepokornym . Po to było to przedłużenie wezwania żeby zdobyć dodatkowe pieniądze na podwyższenie ceny . Oni jak ogłaszali wezwanie ceny wieprza i perspektywy nie były jeszce tak optymistyczne teraz trochę się pozmieniało zmienili strategie i załatwia to w ten sposób. To po prostu bardziej się im opłaca . Wiedzą że po tej cenie będzie zaskarżone wiedzą że to wstrzyma delisting na lata co oznacza że będzie nadal notowane i jeśli w branży będzie dobrze to ostatecznie będą musieli płacić cenę księgowa taka jaka będzie za kilka lat . Im się to po prostu opłaca to nie są Ropczyce że mają do kupienia dużo więcej procent akcji i trzeba by zrobić duży wydatek to nie jest Energa której nawet jak by chcieli dodac to źle by to wyglądało bo skarb państwa sprzedał tanio. Każda sytuacja jest inna . Ile im tu trzeba dołożyć zapłacić za diety spokój ? 10-15 mln i mają to. Nikt nim się nie będzie już w biznes mieszał nic blokował . Jutro po sesji podniesienie ceny . Tu coś się jeszce zadzieje . Nikt nigdy w wezwaniach takich jak tu z art 91 nie podnosił ceny w takim wezwaniu i nie przedłużał . Zwołania walnego w sprawie głosowania delistingu też nie widzę . Często to było załatwiane jeszce przed końcem wezwania. Oczywiście mogę się mylić ale pewne szanse są. A jak nie to nie trzeba będzie oddać bo pchać w spory korporacyjne na lata się nie uśmiecha . Ktoś kto siedzi tu lata to owszem powinien ale ktoś na nowy bez sensu tym bardziej że jak widać właśnie zaczynają się na GPW historyczne okazję do kupowania ekstremalnie tanio innych spółek.
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Kolega [185.146.55.*]
    Nikt nie podnosił ceny w wezwaniu i nikt nie przedłużał, ponieważ tutaj sytuacja jest po prostu inna.
    W tej chwili trwa zabawa żeby przestraszyć i wykupić jak najwiecej od drobnych. Czy to będzie 11 pln czy 15 pln nie ma znaczenia. To jest śmieszna cena z czego zdają sobie sprawę tylko zaangażowani oraz Cedrob.
    Ostatni dostaną tyle ile rodzina D. Bez 10% nic, absolutnie nic się nie wydarzy…
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Tomek [87.206.152.*]
    Krecie?? A kto odda po 11 chyba ty naganiaczu... Przygotowujesz grunt pod to co ma się wydarzyć??? Ile cedrob ci $$$ z trolowanie???
    Najpierw dajcie jakieś przesłanki że rodzina dudów jeszce coś ma . Skoro mają 10 procent po co tu kogoś straszyć i wogóle zajmować się innymi jak oni nie mają znaczenia. Nie mają 10 procent. Zresztą po co tu się przekonywać na wzajem każdy swoje racje odczuje w portfelu. W Tym roku dość niedawno wycena Radpol tak samo zdelistingowanego i przymusowy wykup pi cenie z wyceny w okolicach wartości księgowej. Tam oczywiście też te same głosy co tu . Nie dostaniecie więcej jak wartość księgowa.
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~rrr [89.77.107.*]
    A tu sie kochany KRECIKU zdziwisz
    Buziaczki :)
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Gozno [141.0.12.*]
    Jak porównujesz Gobarto do Radpol to znaczy, że nie masz pojęcia o Gobarto.

Na początek porównaj kursy bieżące względem ceny nominalnej.
    Drogi Krecie, o jakim czekaniu/przedłużaniu i dodatkowych 10mln ty piszesz. To wezwanie organizuje CEDRO a u nich 10mlnPLN to leży w kasetce u przysłowiowej pani Heni. Jestem pewien, że chociażby kredyt obrotowy mają na przynajmniej 100mlnPLN od tak i mogą z ta kasą robić co chcą - o gotówce nie wspomnę.
    To mityczne 10% (a myślę ze jest to około 10,5%) jest w rękach dobrze poinformowanych osób o pierwotnym zaangażowaniu CEDROBU w Gobarto. To ONI skupywali z giełdy akcje, by mieć pewną kontrolę nad spółką przejmowaną, jako "zabezpieczenie" i "nagrodę" za zmiany posiadania akcji Rodzina DUDA=>Cedrob. Teraz dochodzi pewnie do zniecierpliwienie tych posiadaczy powyżej 10%.

A gra jest o to... obecnie w kuponie po prawej jest około 1,8% wszystkich akcji. Z moich wyliczeń wnioskuję, iż od obecnego wezwania zebrali jakieś max 0,4%. Cedrob na słupach posiada do "animowania kursku" jakie 0,3%.
    Łącznie (1,8+0,4+0,3)=2,5%, tak więc posiadacze, którzy nie wystawili jeszcze po prawo w kuponie jest jakieś 0,5% czyli około 140k akcji. Szacuję, że akcji u drobniutkich jest jakieś 600k.

Nie szans na odpowedż w wezwaniu i jednocześnie odkupienie ich później poniżej 12-15zł.

Skoro Dudy nie są dogadania z Cedrob to po co wezwanie delistingujace skoro nie mają żadnych szans na delisting bo 9/10 na walnym nigdy nie osiągną . Więc po co to wezwanie ? A jak są dogadni to też nie są potrzebne żadne wezwania. Przecież dla tych pozostałych 2 procent nic nie znaczących akcji drobnych się nie szarpia z wezwaniami. Coś tu koloryzujecie z tymi dudami
    Dnia 2022-09-02 o godz. 15:33 ~Kret napisał(a):
    > Skoro Dudy nie są dogadania z Cedrob to po co wezwanie delistingujace skoro nie mają żadnych szans na delisting bo 9/10 na walnym nigdy nie osiągną . Więc po co to wezwanie ? A jak są dogadni to też nie są potrzebne żadne wezwania. Przecież dla tych pozostałych 2 procent nic nie znaczących akcji drobnych się nie szarpia z wezwaniami. Coś tu koloryzujecie z tymi dudami

A gdzie zostało napisane, że jest to wezwanie delistingujace? Coś mi umknęło? A tak na marginesie robisz to finezyjnie!
    No właśnie o tym cały czas piszę... W komunikacie napisali, ze to wezwanie na 100% akcji a nie delistingujące. Dążą do osiągnięcia 95% akcji.
    A pan Kret wprowadza zamęt i opowiada o tym jak na innych spółkach bywało. Chyba, że Kret to dobrze poinformowany gość jest, a jeśli jest to komunikat jaki Cedrob ogłosił to znów jest niespójny z rzeczywistym ich zamiarem.

Niniejsze wezwanie do zapisywania się na sprzedaż akcji spółki Gobarto S.A. („Wezwanie”) jest ogłaszane zgodnie z art. 91 ust. 5 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r.
    Rozdział 5
    Wycofanie i wykluczenie akcji z obrotu zorganizowanego
    Art. 91. 1. Komisja, na wniosek spółki publicznej, udziela zezwolenia na
    wycofanie akcji z obrotu na rynku regulowanym lub w alternatywnym systemie
    obrotu, jeżeli zostały spełnione warunki określone w ust. 3–5, 9 i 10. W decyzji
    udzielającej zezwolenia Komisja określa termin, nie dłuższy niż miesiąc, po upływie
    którego następuje wycofanie akcji z obrotu.
    2. Wycofanie akcji z obrotu na rynku regulowanym lub w alternatywnym
    systemie obrotu albo wykluczenie akcji z obrotu na rynku regulowanym lub
    w alternatywnym systemie obrotu uchyla skutki ich dopuszczenia do obrotu na tym
    rynku regulowanym albo wprowadzenia do alternatywnego systemu obrotu. Z chwilą
    wycofania lub wykluczenia akcji uważa się je za zarejestrowane w depozycie
    papierów wartościowych na podstawie art. 32811 ustawy z dnia 15 września 2000 r. –
    Kodeks spółek handlowych, a w przypadku akcji zarejestrowanych w systemie
    depozytowym prowadzonym przez spółkę, której Krajowy Depozyt przekazał
    wykonywanie czynności z zakresu zadań, o których mowa w art. 48 ust. 1 pkt 1–6
    ustawy o obrocie instrumentami finansowymi – za zarejestrowane w tym systemie.
    3. Wniosek, o którym mowa w ust. 1, można złożyć, jeżeli walne zgromadzenie
    lub inny właściwy organ stanowiący spółki publicznej, większością 9/10 głosów
    oddanych w obecności akcjonariuszy reprezentujących przynajmniej połowę kapitału
    zakładowego, podjęły uchwałę o wycofaniu akcji z obrotu na rynku regulowanym lub
    w alternatywnym systemie obrotu. Do wniosku należy dołączyć odpis uchwały.
    4. Umieszczenie w porządku obrad walnego zgromadzenia sprawy podjęcia
    uchwały, o której mowa w ust. 3, może być dokonane wyłącznie w trybie określonym
    w art. 400 § 1 ustawy z dnia 15 września 2000 r. – Kodeks spółek handlowych.
    5. Akcjonariusz lub akcjonariusze żądający umieszczenia w porządku obrad
    walnego zgromadzenia lub innego właściwego organu stanowiącego sprawy podjęcia
    uchwały, o której mowa w ust. 3, są obowiązani do uprzedniego ogłoszenia wezwania
    do zapisywania się na sprzedaż akcji tej spółki przez wszystkich
    No, to jednak mi umknęło.
    Mogę Cię prosić o przedstawienie całej treści komunikatu?
    https://biznes.pap.pl/pl/news/all/info/3307632,wezwanie-do-zapisywania-sie-na-sprzedaz-akcji-spolki-gobarto-sa
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~DrNo [46.204.44.*]
    https://biznes.interia.pl/gieldy/raporty-espi/news-gobarto-s-a-cofniecie-wniosku-akcjonariusza-o-zwolanie-nadzw,nId,4153541

To ja przypomnę co osiągnęliśmy 5 lat temu.
    Nie poddajemy się. Zostaliśmy i będziemy tu aż zaproponują nam cenę uczciwą.

Szanowni!
    Mobilizujemy się?
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Albercik [81.190.242.*]
    Masz rację, w grupie siła, cierpliwości.
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Znawca [31.60.250.*]
    Ja sprzedaję w wezwaniu i odkupię taniej a potem decyzja o delistingu i zaskarżenie uchwaly. Dostaniemy kilkukrotnie więcej niż jest obecnie WK.
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Kret [188.147.4.*]
    Nikt ale to nikt nie dostał 3 WK i nie dostanie bo to niedorzeczność . A Ty jeśli sobie kupisz jak już będzie wiadomo że będzie delisting to pamiętaj że kupowałeś już że świadomością delistingu i przed sądem masz marne podstawy skarżyć się na delisting. Będziesz dla sądu bardziej naciągaczem niż pokrzywdzonym .
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~DrNo [188.146.66.*]
    Kret, przechodzisz samego siebie.
    Wszedłeś właśnie w role typowego na gananiacza.
    Byłem na polcoricie i byłem jedocześnie zarobiony.
    Nie wiem skąd sie tu właśnie wziąłeś, ale straszysz jakbyś miał w tym mega interes.
    Idź na ryby i odpuść. Nie strasz że przed sądem będę naganiaczem, bo mam dowody na to ze walczę o swoje i z istotą problemu GPW. Takie spółki powinny być przy delistingu prowadzone przez kuratora.
    Kret, odpuść prosimy bo poza strachem nie wnosisz do dyskusji.
    Ale ja pisałem do kolegi wyżej że spółka wyciągnie w procesie kto kiedy kupił akcje i jeśli ktoś to zrobi ewidentnie pod proces to bedzie to spółka to wykorzysta. Jeśli ktoś sprzeda w wezwaniu a potem chce odkupic bo tak gość wyżej sugerował to niech się liczy z tym że mu wytłumaczą wprost że chłopie kupiłeś z wiedzą że spółka wychodzi z giełdy a teraz się skarzysz że spółka wyszła z giełdy ? Nie można robić spekulacyjnych manewrów szykując się na proces. Idea wezwania z art 91 jest taka że jeśli nie odpowiada Ci wyjście z giełdy to masz prawo wyjść ze spółki , stąd ustawodawca wymyślił taki przymus wezwania żeby chronić tych którzy są przymuszani do wyjścia z GPW . Tyle że nie zadbał za bardzo o cenę tego wyjścia. To są przepisy z 2005 roku i może wtedy były czasy trochę lepsze a teraz nie ma bardzo co liczyć że coś się zmieni wręcz odwrotnie obecna władza sama wykorzystuje brak ochrony mniejszościowego (Energa i Orlen) więc nie ma co liczyć że tu się coś zmieni. Jeśli rozpoczniecie proces skończy się on już za kadencji innej władzy ( oby) i będą już być może wyroki z innych spółek . Jeśli zmieni się władza będzie łatwiej o korzystne wyroki dla mniejszościowych. A co do tytułu wątku . To chyba ktoś coś tu dobrze przewidział .....
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Summ [188.146.66.*]
    Kupić taniej zaraz po zakończeniu wezwania się da, ale ile tych akcji kupisz? Jakieś tam 10 kilo.
    Słupy pomiędzy sobą zwala może kurs, ale patrząc na te pakiety po 50 czy 100 akcji to mi się banan na twarzy robi

Ja sam mam już 108kilo…
    Należy liczyć się z tym że jeszce trwa wezwanie więc to oczywiste że nie ma sprzedających za wiele poniżej 8 bo jeszce można sprzedać po 8. No i dzisiejsza cena jest taka jaka musiała być. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych nie uważam żeby jakieś slupy tu manipulowały ale czy w dniu dzisiejszym i jutrzejszym cena na GPW będzie niska to to w oczywisty sposób zachęca żeby się jednak zapisać a kupić ok 7.3 . Ale to drobne zabawy dużo tego nie będzie większość już na swoich bojowych stanowiskach. Ciekawe będą wyniki wezwania i to czy i kiedy zwołaja walne w sprawie delistingu i wtedy będzie chwila prawdy z tymi 10 procentami szczególne ...
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~Gozno [141.0.12.*]
    Krecie. Jak tylko dojdzie do biegłego to ten nie patrzy na średni kurs z 6mc tylko na kapitał własne + premia.

W obecnych czasach. Po ogromnych inwestycjach jakie spółka poczyniła. Nowoczesne zakładamy, biogazownie. Imo 25-30zl to zupełne minimum, aby oddać akcje.
    W lipcu i sierpniu dokupiłem akcji. Ciągle zbieram.
    Tak kapitały własne . Ale to plus premia to już nie konieczne. Generalnie cena ustawową przymusowego w spółce nie publicznej jest właśnie cena księgowa czyli tutaj 15 zł dopiero jeśli komuś ta cena nie będzie pasowała to wtedy biegły. Ciekawy jestem jak chcecie uzyskać coś więcej niż ta wartość . Bo tu tak wszyscy widzą w kolorowych barwach przyszłość ale to życzeniowe myślenie spółka na pewno wykaże ryzyka zagrożenia wycenę branży , rosnące koszty niepewność i inne bla bla bla . Ale tak naprawdę myślę że jeśli dostalibysce te 15 zł to większość by odpuściła i jakieś ewentualne porozumienie nie chciało by dalej wojować bo lepszy wróbel w garści .
  • Re: Warto sprzedać po 8 i odkupić po 7? Autor: ~akcjonariusz [5.173.232.*]
    Tylko to jest ważny czy i po ile oddadzą te tajemnicze 10 % i czy oddadzą a teraz sami sobie przerzucają dla zmyłki że niby to atrakcyjna cena w wezwaniu.Ja myślę że poniżej 50 zł. nikt rozsądny nie odda znaczącego pakietu.

5
[x]
GOBARTO 1,77% 23,00 2025-10-15 15:20:53
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.