• premiera UFS2 Autor: ~mario [85.198.226.*]
    dzisiaj o godz. 19 rusza długo oczekiwany sequel UFS.
    Czego możemy oczekiwać? Pierwsza część okazała się prawdziwym longsellerem.
    Z pewnością będzie to premiera warta uwagi. Pod pewnymi statystycznymi kwestiami to najciekawsza gra grupy od czasu wydania Buildera a pod innymi nawet Junkyarda (pomijając dodatki do HF), a po nim wyszły m.in. Prison, Animal czy Urbek.
    Na minus na pewno dosyć stara wishlista (21% ma max rok czasu a to słaby wynik, choć dla grupy PLW niestety raczej częsty - dokłądnie taki sam poziom świeżości miały np. DFH czy Police Shootout).
    Obstawiam dzisiaj peak w okolicach 600, ale ważniejsze będą po pierwsze oceny a po drugie sprzedaż w długim okresie (oby poszedł drogą Urbeka w obu tych kwestiach).
  • Re: premiera UFS2 Autor: ~bb [216.222.214.*]
    Poniedziałęk nie jest najbardziej atrakcyjnym dniem na premierę. Ciekawe czy w zamian przełoży się to na większe wsparcie Steama i widoczność na platformie. Niemniej IP UF ma swoją stałą widownię więc szybkiego zwrotu kosztów jestem raczej pewny.
  • Re: premiera UFS2 Autor: ~Rafaelitos [91.123.188.*]
    Myślę, że jest powód tego poniedziałku. Ciekawy zabieg z równoległym DLC do UFS1. Pewnie mega cross promo Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdro all.
  • Re: premiera UFS2 Autor: ~Jan [5.173.57.*]
    Na Odrze jest zakaz łowienia ryb, więc nad Odrą powinno być duże zainteresowanie tą grą
  • Re: premiera UFS2 Autor: ~mario [212.59.230.*]
    Peak 106 i 100 miejsceglobala na początek
    https://steamdb.info/app/1136380/graphs/
  • Re: premiera UFS2 Autor: ~er [5.173.224.*]
    Ładnie idzie juz 268 do tego banner na UFS1 z promocją - 85%
    Peak 268 i 34 miejsce globala
    426
    Peak 530, 25 miejsce globala, oceny 4 vs 1.
    UFS1 też zyskuje i peak 189
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [78.10.120.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Człowiek bajkopisarz powraca
  • Re: premiera UFS2 Autor: ~Xyz [78.10.120.*]
    Dnia 2022-08-22 o godz. 19:48 ~er napisał(a):
    > Człowiek bajkopisarz powraca

dlaczego mi nie wierzysz ze to kupilem ? :D Dobry typ jestes po co mialbym tu byc jakbym nie kupil ? :D Pomysl troche logicznie czlowieku....aczkolwiek nie mam duzo troche ponad Poltora kilograma akcji....taki pakiet startowy....zobaczymy co Rybki pokaza muahahaha
    To że pamiętam doskonale twoje wpisy i twoje "czutki" o playwayu, mercator i również ulg xx miesięcy temu : )
    Peak 685 czyli wyższy od ufs
    4 x UFS w Top 150 globala
    4 x UFS w Top 70 globala
    Juz nieaktualne. Jest p północy, a UFS1 z nowy historycznym peakiem 805.
  • Re: premiera UFS2 Autor: ~Rafaelitos [91.123.188.*]
    Myślę, że było bardzo dobrze jak na poniedziałek. Dodatkowo rekord peak UFSa. Zobaczymy co będzie dalej. Pamiętajmy, że to EA.
  • Re: premiera UFS2 Autor: gonzono [178.43.6.*]
  • Re: premiera UFS2 Autor: ~mario [85.198.226.*]
    Premiera UFS2 jak na razie według mnie poniżej oczekiwań odnośnie ocen gry. 66 procent pozytywów to nie jest tragiczny wynik, ale jednak o przynajmniej 10 procent (a bardziej 15) za niski. Zobaczymy jak to będzie wyglądać dalej. Gra jest we wczesnym dostępie co oznacza, że deweloper daje sobie czas na poprawki.
    Na plus na pewno nowy wczorajszy max peak UFS (868), który wciąż trzyma poziom.
    Miejsca na globalu z wczoraj:
    - UFS2 - 19 pozycja;
    - UFS bundle 1 + 2 - 24 pozycja;
    - UFS - 27 pozycja;
    - UFS Gold Edition - 55 pozycja.
    Finansowo patrząc na całokształt wczorajszego dnia (UFS 1 i 2) jest ok. Problem jest taki, że to chyba jednak bardziej zasługa UFS a nie UFS2, który gdyby liczyć go samego nie miał ekstra premiery. Kluczowe teraz jest pytanie czy uda się szybko wyjść z mixeda.

Pierwszy hotfix juz z rana wlecial od developerów. Jestem dobrej myśli, że wkrótce będzie przynajmniej 70%. Dzięki Mario za swoje statystyki i spostrzeżenia.
    Tymczasem UFS1 od rana bije wczorajszy rekordowy peak : )
  • Re: premiera UFS2 Autor: ~Op [37.47.164.*]
    Już jest 77% leci jak szalone do góry w tym tempie to za 2 tygodnie będzie powyżej 80. Ciekawe czemu początek taki słaby był kupowały osoby nie związane z gatunkiem czy tak szybko developerzy błędy latają, niestety nie ciągną mnie takie gry więc sam ocenić nie potrafię.
  • Re: premiera UFS2 Autor: ~bb [216.222.214.*]
    Dalej ktoś uważa, że to słaba premiera? :)
  • Re: premiera UFS2 Autor: ~Boss1337 [77.252.62.*]
    w sumie to poki co wypada lepiej niz animal shelter, wychodzi na to ze najlepsza premiera w grupie plw w tym roku, przebila builder simulator, acs, animal shelter, peak moze nie rekordowy, ale komentarzy o wiele wiecej niz wyzej wymienione,
  • Re: premiera UFS2 Autor: ~BossNieBoss [5.173.57.*]
    Pets i Builder dużo lepsze.
    Boss no "trochę" przesadziłeś z tą najlepszą premierą grupy w tym roku :)
    Podam dane porównawcze z tymi wymienionymi przez Ciebie grami jeśli chodzi o miejsca w top 100, top 200 i top 300 globalnych bestsellerów:
    - UFS2 - 2 dni był w top 100 i dodatkowo 1 dzień w top 300;
    - UFS2 + UFS bundle - 2 dni w top 100, 1 dzień w Top 200, 1 dzień w Top 300;
    W sumie z bundlami 4 dni w top 100, 1 w top 200 i 2 w top 300;
    - ACS - 3 dni w top 100, 2 dni w Top 200, 2 dni w top 300;
    - Builder - 6 dni w Top 100, 2 dni w top 200 i 11 dni w top 300;
    - Animal - 9 dni w Top 100, 8 dni w top 200, 19 dni w top 300.
    Gra będzie lepiej się sprzedawać w długim terminie niż ACS to już widać. Co do Buildera to za wcześnie oceniać. Co do Animala to niestety nie ma szans, a są jeszcze Petsy i Urbek. UFS2 to taki numer 4-5 z tegorocznych premier grupy na Steamie.
    Poza tym ja w raporcie nie widziałem informacji o kosztach gry - w jakim stopniu się zwróciły?
    Podsumowując - patrząc na rosnące oceny oraz w miarę stały peak gra według mnie ma szanse być podobnie jak UFS longsellerem i przynosić Ultimate stałe przychody przez długi okres czasu.
  • Re: premiera UFS2 Autor: ~Boss1337 [77.252.62.*]
    Nie no prosze, chyba sie troche odkleiliscie, wplyw na UFS nawet nie bede ocenial, bo 100 tysiecy egzemplarzy sprzedala w 3 dni od premiery jedynka, druga sprawa ufs byl za 500k, a builder za ile ponad bombe? z 76% pozytywnych ocen buildera to nawet sie nie smieje bo taka gra z takim miejscem na wishliscie to ZENADA, glowna premiera tego roku plw i wtopa jakich malo, 700 komentarzy po 3 miesiacach za wczesnie by powiedziec? builder jest w full release, fishing w early accessie XD ACS to nawet nie poruszam, bo to szkoda dobijac tego dziada cfg 20 osob dziennie juz w tego trupa gra 62% pozytywow, 700 komentarzy kolejna gra FULLRELEASE, petsow nawet nie oceniam bo to dodatek do najwiekszego molocha, patrzcie na nowe gry - animal? podalem ze zaraz po animalu najlepsza gra (swoja droga animal po 2 tygodniach juz mial 100 graczy w peaku, tutaj jest po 400) wiekszosc gier z grupy plw z kupowanymi wishlistami robi w przedziale 1000-2000 peaku, tutaj mamy 1000 z 250 miejscem na wishliscie i budzetem 500k, serio mario, jest cos wiecej niz tabelki, jest w tym wiekszy romantyzm i glebia, a tutaj niestety juz tego tak mocno nie pojmujesz, aczkolwiek i tak uwazam ze fajnie sobie tam dzialasz, ale bardzo rygorystycznie trzymasz sie swoich interpretacji :>
    Widzę, że w dalszym ciągu nie rozumiesz, a więc tłumaczę raz jeszcze.
    Najpierw piszesz, że UFS2 to najlepsza premiera grupy w tym roku, teraz piszesz, że UFS sprzedał 100k w 3 dni? To pierwsze to nieprawda, to drugie to fakt z którym przecież ja nie dyskutuję. Te 3 dni dla UFS były ekstra mocne o czym zresztą pisałem w tym oraz innym wątku.
    https://www.bankier.pl/forum/pokaz-tresc?thread_id=12248855&strona=1
    "Premiera UFS2 jak na razie według mnie poniżej oczekiwań odnośnie ocen gry. 66 procent pozytywów to nie jest tragiczny wynik, ale jednak o przynajmniej 10 procent (a bardziej 15) za niski. Zobaczymy jak to będzie wyglądać dalej. Gra jest we wczesnym dostępie co oznacza, że deweloper daje sobie czas na poprawki.
    Na plus na pewno nowy wczorajszy max peak UFS (868), który wciąż trzyma poziom.
    Miejsca na globalu z wczoraj:
    - UFS2 - 19 pozycja;
    - UFS bundle 1 + 2 - 24 pozycja;
    - UFS - 27 pozycja;
    - UFS Gold Edition - 55 pozycja.
    Finansowo patrząc na całokształt wczorajszego dnia (UFS 1 i 2) jest ok. Problem jest taki, że to chyba jednak bardziej zasługa UFS a nie UFS2, który gdyby liczyć go samego nie miał ekstra premiery. Kluczowe teraz jest pytanie czy uda się szybko wyjść z mixeda."
    Koszt UFS2 to 500k? Ja oficjalnie nie znam takich danych, więc się nie wypowiadam. Podeślij linka do tej informacji, skoro ją masz.
    Builder - gra kosztowała ponad 2 mln zł. Fakt okazała się porażką w kwestii zwrotu kosztów co nie do końca oznacza gorszej sprzedaży w postaci ilości egzemplarzy od UFS2, bo chociażby patrząc na raport 72h róznica jest gołym okiem widoczna. Ja pisałem o sprzedanych egzemplarzach, które na ten moment i analogiczny okres czasu Builder miał i wciąż ma lepsze i to bez dwóch zdań. Też jestem jednak zdania, że w długim terminie to UFS2 lepiej się sprzeda.
    ACS po dobrym starcie od razu zanurkował i tutaj już teraz UFS2 ma lepszą sprzedaż i o tym też pisałem.
    Pets gra molocha - bez komentarza. Ciekawe natomiast, żę jako inwestor Ultimate dyskredytujesz Frozena, czyli spółkę z którą ULG współpracuje.
    "podalem ze zaraz po animalu najlepsza gra" Nieprawda - przecież napisałeś najpierw "w sumie to poki co wypada lepiej niz animal shelter, wychodzi na to ze najlepsza premiera w grupie plw w tym roku"
    "swoja droga animal po 2 tygodniach juz mial 100 graczy w peaku, tutaj jest po 400" - kolejna nieprawda - 14 dzień Animal peak 377 i max 222 miejsce globala, UFS2 peak 599 i max 522 miejsce globala.
    Podsumowując - premiera UFS2 jak dla mnie nieco poniżej oczekiwań, aczkolwiek oceny ciągle rosną i będzie to longseller, 3 dniowa promocja UFS - tutaj było ekstra - chyba nikt się nie spodziewał, że pójdzie aż tak dobrze. Najlepsze premiery grupy w tym roku na Steamie - Pets, Animal i Urbek.

• Re: premiera UFS2 Autor: ~sc [159.253.240.*]
    Mario, wybacz, nie przeczytałem całości, ale mała rada: nie ma sensu dyskutować z ~Boss1337. To frustrat z ULG, który wszędzie albo pisze jakie ULG to jest niedoceniona perła, albo wyśmiewa/obraża/krytykuje inne spółki porównując je do ULG. Gość jest totalnie niereformowalny, przerobione na forum FOR i ULG.
  • Re: premiera UFS2 Autor: ~Boss1337 [46.215.148.*]
    Straszny frustrat, ze mnie głowa mała, z mixeda już dawno wyszli 77% pozytywów, prezes wypowiadał się o cenie ufs na wielu qa, nie komentuje dodatku do house flippera bo to gigantyczna gra - btw to nie było dyskredytowanie tylko ustawienie, ze house flipper i jego dodatki są poza konkurencja. Sc frustratem jesteś ty krytykując każda premierę w grupie plw od 10lat na tym forum, utkaj tam bo ciebie nikt o zdanie nie pytał, cały czas podkreślam ze ufs to early access (animal shelter był lepsza premiera, zaraz po 1 poście zweryfikowałem to, myślałem, ze się zreflektowalem)
  • Re: premiera UFS2 Autor: ~tonik [37.30.44.*]
    Przepraszam Mario wcisnełem przez przypadek kciuk do dołu a bardzo lubię twoje wyliczenia które są bardzo dobre myślę że jak płatności były by w złotówkach tylko różnica by była do około 5%.Bardzo dziękuję za super informacje zawsze myślę nawet że będzimy WIG20. POZDRAWIAM SERDECZNIE.
[x]
PLAYWAY 0,78% 260,00 2025-11-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.