• re.pod co kurs może wzrosnąć Autor: ~arskiozan [31.61.249.*]
    Na kurs Rafako musisz patrzeć pod kątem dwu równolegle przebiegających procesów.
    Pierwszy to gra misiów zbierających akcje.Jak zauważyłaś grają na spadki pomiędzy sobą.Przewidują oni /i słusznie / wystrzelenie kursu po istotnych zmianach.
    Drugi proces to te zmiany..Należą do nich:reorganizacja firmy / sprzedarz udziałów w innych spółeczkach,
    postępowania układowe z wierzycielami,realizacja wcześniejszych zobowiązań,rozwiązanie problemu
    inwestora. Jak pisałem ,Sołowiow nie dostał zgody KNF na swoje szpagaty.W grze wydaje się być PFR
    Rozwiązanie na tej płaszczyżnie spowoduje pierwsze wystrzelenie kursu.Drugi etap wzrostu kursu to wejście
    w krąg inwestycji od atomu do dużych remontów i przebudów.
    Jaworzno już nic nie zaszkodzi. Daje Rafako tylko zarabiać.
    Pozdrawiam
  • Re: re.pod co kurs może wzrosnąć Autor: ~Zibi [195.38.12.*]
    Opowieści mchu i paproci...
    Żaden inwestor nie będzie zainteresowany żeby tutaj wchodzić. Na chwilę obecną każdy zainteresowany rozumie że łatwiej jest pozwolić spółce upaść i wykupić majątek za grosze od komornika, bez zobowiązań i długów i bez konieczności realizacji jakichkolwiek układów.
    Po co jakiś inwestor miałby tutaj wchodzić? aby spłacać długi po poprzednim właścicielu? realizować niekorzystne ugody i brać na siebie zobowiązania wynikające z udzielanych gwarancji? dodatkowo jeszcze wykładać kasę i doinwestować firmę, bo brak tam nowych technologii?
    Energetyka skręciła już w kierunku bloków gazowych, a Rafako wywróciło się na węglowym JAW910, remonty i modernizacje bloków węglowych bez problemu przeprowadzają inne konkurencyjne firmy na rynku, Rafako nie jest do tego potrzebne.
  • Re: re.pod co kurs może wzrosnąć Autor: ~arskiozan [31.61.249.*]
    Jakże się chłopcze mylisz. Twoje menadżerskie spojrzenie,owszem uzasadnione gdyby nie pewne " ale"
    Dla skarbu państwa Rafako jest firmą strategiczną. Nikt póki co nie jest w stanie jej zastąpić.
    Wegiel /znaczy Rafako/ na najbliższe 10 lat
    Wartość i potencjał firmy w stosunku do zadłużenia,nie kwalifikuje jej do upadłości.

Ty się mylisz kolego, jakby rzeczywiście Rafako było taką firmą "strategiczną" to dzisiaj potencjalnym inwestorem nie były jakiś Sołowow czy PFR tylko właśnie Skarb Państwa - logika.
    Rafako zastąpi pierwsza lepsza firma, jest kupa firm lokalnych które bez problemu zrealizują zakres Rafako a nawet lepiej, dlatego im nie grozi upadłość, bo są solidne i rzetelne, dlatego zarabiają pieniądze. Rafako już nikt na roboty nie bierze, dlatego teraz ma kłopoty.
    Węgiel na najbliższe 10 lat?! hahahahah :D jakbyś jeszcze nie zauważył to od miesięcy trąbią że "węgla w Polsce brakuje", "trzeba oszczędzać energię", "szykuje się mroźna zima".
    Nowa polityka w dzisiejszej energetyce to "dywersyfikacja" a nie węgiel. Bloków węglowych w Polsce jest ogrom, nie ma więc potrzeby stawiania kolejnych, trzeba więc stawiać np. gazowe lub olejowe - to jest puki co przyszłość.
  • Re: re.pod co kurs może wzrosnąć Autor: ~Nagi [31.61.235.*]
    Zibi...napisałeś to tak jakbyś poszedł spać dwa lata temu i teraz się obudził...musisz zapdejtować swój soft i przyjąć do wiadomości fakty...a fakty są takie, że gaz jest już zbyt drogi i go nie mamy żeby na nim cokolwiek opierać...tym bardziej olej...
    To Ty musisz przyjąć pewne fakty, np. fakty takie że na budowę bloków węglowych nie ma ogłaszanych żadnych przetargów. Za to na bloki czy kotłownie gazowe, olejowe czy gazowo - olejowe jest multum.
    Bloki węglowe są w tej chwili tylko remontowane, a tych remontów nie przeprowadza nawet Rafako tylko inne lokalne firmy istniejące przy elektrowniach czy elektrociepłowniach.
    Pozamiatane Panowie.
    Zibi,co Ty czytasz? Odpowiedz sobie napytania:
    -jaka firma może zastapić Rafako,
    - dlaczego państwo daje 100mln / przez PFR/
    - jakie firmy w zakresie "kotłów" podpisały umowy o współpracy z Koreą i USA-potencjalni realizatorzy atomu
    - jakie Polska ma możliwości powrotu do wegla /w dwa lata wzrost produkcji 100%/
    Zibi,chłopcze,zacznij analizować bez oglądania tvn
  • Re: re.pod co kurs może wzrosnąć Autor: ~Veritas [178.36.105.*]
    Zibi brawo ty !
  • Re: re.pod co kurs może wzrosnąć Autor: ~eddek [176.221.123.*]
    Zibi, nie masz wiedzy albo celowo manipulujesz. Rafako w swojej strategii ma pomysł wiedzę i technologię na zajęcie części "tortu" elektrowni gazowych. Nawet mieli to przedstawić wiosną tego roku, ale 24 lutego zmieniła się sytuacja energetyczna w Europie. My jako Polska jesteśmy/byliśmy uzależnieni od gazu rosyjskiego. Polska ma za mało swojego i takie elektrownie są ryzykowne, niestabilne i drogie. Nie jest wykluczone, że rynek będzie mimo wszystko zmierzał w tę stronę, ale to później niż wcześniej. Po drugie piszesz o tym, że lepiej pozwolić upaść firmie i wykupić majątek. Znów ignorancja, albo zła wola. Upadek firmy to długotrwały proces,. Chyba tylko w twojej głowie wygląda to tak, że dziś Jest Rafako, a za miesiąc firma powiedzmy Rafatex na tym samym sprzęcie z tymi samymi ludźmi, z tymi samymi umowami i kompetencjami! No nie. Zanim ten nowy podmiot zdobyłby zaufanie i kompetencje miną lata, a tu trzeba już "na gwalt" dostosować energetykę do nowej rzeczywistości, a Rafako ma ludzi, sprzęt, kompetencje i.co jest ogromnie ważne w obecnej rzeczywistości to polityczne plecy. Poza tym to najważniejsze obecnie całkiem poukładaną sytuację ekonomiczną. Kulą u nogi, ale też nadzieją jest Jaworzno ono ciąży, ale też uratowało firmę przed upadkiem, obecnie nikomu nie opłaca się utopić Rafako, bo ktoś ten blok musi serwisować i dostosować do ciągłej pracy.
    To jedyna firma w Polsce, która ma umowy z wszystkimi kandydatami do budowy elektrowni atomowej.

• Re: re.pod co kurs może wzrosnąć Autor: ~sułtan_zeliborza [195.225.37.*]
    Michał wydyma rafako lubawe azoty i pryśnie z kaso lub mu skonfiskują kasę i przekażą uykrainie a spółki polecą na łeb na szyje tyle w temacie
    Dnia 2022-08-21 o godz. 13:11 ~arskiozan napisał(a):
    > Zibi,co Ty czytasz? Odpowiedz sobie napytania:
    > -jaka firma może zastapić Rafako, - nie może, ale już zastępuje i to od kilku lat, np. taka firma Ergom: http://ergom-szemud.eu/category/urzadzenia-elektrownie/ 
    > - dlaczego państwo daje 100mln / przez PFR/ - 1. jeszcze nic nie dało, na razie jest tylko załatwiona zgoda z UE że może dać, ale to jeszcze nie znaczy że Rafako złotówkę zobaczy. Teraz jak się wysypało Jaworzno, Sasin będzie szukał kozła ofiarnego, kozłom ofiarnym nie wypłaca się żadnych pieniędzy, z nich się tylko wyciąga.
    2. Nawet jak dostanie te 100 mln zł, to te pieniądze pójdą na realizacje zawartych porozumień ze spółkami skarbu państwa - państwo więc sponsoruje samo siebie. Przypomnę tylko że ciągle nie ma porozumienia z Gaz System, a roszczą sobie oni 30 mln zł od Rafako.
    > - jakie firmy w zakresie "kotłów" podpisały umowy o współpracy z Koreą i USA-potencjalni realizatorzy atomu - "w zakresie kotłów" ??? a po co na elektrowni jądrowej kotły? Po pierwsze to nie są żadne "umowy" tylko jakieś memoranda czy uzgodnienia, a to wiele zmienia. Po drugie, wszystkie one są obarczone klauzurami że są "do niczego strony niezobowiązujące", czyli de facto g... warte. Po trzecie, to w PL nawet jeszcze nie został ogłoszony przetarg na budowę EJ1, a co dopiero wybrany wykonawca - tak więc w tym kontekście jakikolwiek udział Rafako przy budowie elektrowni jądrowej w Polsce to na dzień dzisiejszy kolejne opowieści rodem mchu i paproci.
    > - jakie Polska ma możliwości powrotu do wegla /w dwa lata wzrost produkcji 100%/ - polska, nie musi wracać do węgla, polska na węglu na chwilę obecna bazuje, więc nie musi do niego wracać, bo już w nim siedzi i to po uszy. Chodzi o to aby dywersyfikować źródła paliw do pozyskiwania energii i taka obecnie jest polityka. W Polsce ma być trochę węgla, trochę gazu, trochę oleju i OZE, jak na razie miażdżąco przeważa węgiel - przykro mi Rafako
    > Zibi,chłopcze,zacznij analizować bez oglądania tvn - nie muszę oglądać ani TVN ani TVP, pracuję na co dzień w energetyce zawodowej i wiem doskonale jakie obecnie obowiązują priorytety inwestycyjne.
    Dnia 2022-08-21 o godz. 13:20 ~eddek napisał(a):
    > Zibi, nie masz wiedzy albo celowo manipulujesz. Rafako w swojej strategii ma pomysł wiedzę i technologię na zajęcie części "tortu" elektrowni gazowych. Nawet mieli to przedstawić wiosną tego roku, ale 24 lutego zmieniła się sytuacja energetyczna w Europie. - Fajnie, w takim razie Rafako ma okazję się wykazać, bo już od kilku miesięcy jest ogłoszony przetarg na budowę nowego bloku gazowego w EC w Gdyni. Termin składania ofert upływa za niecałe dwa tygodnie, mam oczywiście nadzieję że Rafako weźmie udział tym przetargu i go wygra: https://www.przetargi.info/branch/projektowanie-architektoniczne/wykonanie-projektu-budowlanego-dla-inwestycji-realizacja-bdquopod-kluczrdquo-bloku-gazowo-parowego-bgp-dla-pge-energia-ciep%C5%82a-s.a.-oddzia%C5%82-wybrze%C5%BCe-ndash-elektrociep%C5%82ownia-w-gdyni?searchProfileId=2903&user=&token=&uuid=85adf422-f91d-4d8d-9ebe-dc28b518254e
    Dodatkowo wiadomości na dniach, PGE dostała dofinansowanie na budowę nowego bloku gazowego w Kielcach, oczywiście Rafako weźmie udział w tym przetargu który zapewne niedługo zostanie ogłoszony? https://wysokienapiecie.pl/krotkie-spiecie/pge-energia-ciep-a-ma-umow-na-55-9-mln-z-dofinansowania-z-nfo-igw/ 

My jako Polska jesteśmy/byliśmy uzależnieni od gazu rosyjskiego. Polska ma za mało swojego i takie elektrownie są ryzykowne, niestabilne i drogie. Nie jest wykluczone, że rynek będzie mimo wszystko zmierzał w tę stronę, ale to później niż wcześniej. - ani nie później ani nie wcześniej, to już się dzieje, przykład przytoczonych powyższych przeze mnie linków. Co do gazu to proszę Cię, od prawie roku jesteśmy karmieni informacjami jaki to wspaniały i tani gaz do nas popłynie przez Baltic Pipe, więc tutaj nie czaruj.

Po drugie piszesz o tym, że lepiej pozwolić upaść firmie i wykupić majątek. Znów ignorancja, albo zła wola. Upadek firmy to długotrwały proces,. Chyba tylko w twojej głowie wygląda to tak, że dziś Jest Rafako, a za miesiąc firma powiedzmy Rafatex na tym samym sprzęcie z tymi samymi ludźmi, z tymi samymi umowami i kompetencjami! No nie. - No tak! Polecam zapoznać się z historią firmy Elektrobudowa, jak skończyła się jej upadłość i ile czasu trwało przejęcie majątku i jej pracowników przez Zarmen.

Zanim ten nowy podmiot zdobyłby zaufanie i kompetencje miną lata, a tu trzeba już "na gwalt" dostosować energetykę do nowej rzeczywistości, a Rafako ma ludzi, sprzęt, kompetencje i.co jest ogromnie ważne w obecnej rzeczywistości to polityczne plecy. - Rafako nie ma żadnego zaufania, zbłaźniło się w Jaworznie a z innymi musi zawierać porozumienia, szantażując ich że jeżeli się z nimi nie dogadają to niczego nie dostaną bo ogłoszą upadłość i zajmą kolejkę w długiej liście wierzycieli. Nikt więc już nie zaufa tak nierzetelnej firmie. Rafako też niczego nie dostosuje bo nie ma do niczego technologii, obecnie wchodzi gazówka i olejówka, a Rafako tkwi jeszcze w węglowym komunizmie.

Poza tym to najważniejsze obecnie całkiem poukładaną sytuację ekonomiczną. Kulą u nogi, ale też nadzieją jest Jaworzno ono ciąży, ale też uratowało firmę przed upadkiem, obecnie nikomu nie opłaca się utopić Rafako, bo ktoś ten blok musi serwisować i dostosować do ciągłej pracy. - Rafako ma "poukładaną sytuację ekonomiczną" ?! śmiech na sali. Rafako to bankrut, który bez zewnętrznego inwestora, linii kredytowej w PKO i dotacji państwowej po prostu utonie. Rafako od 3 lat próbuje naprawić tą swoją fuszerę w Jaworznie, a jaki jest tego efekt to wszyscy widzimy. Tauronowi bardziej będzie się opłacać wywalić te Rafako na zbity p...sk a do naprawy nająć prawdziwych fachowców a na końcu kosztami obciążyć Rafako.

> To jedyna firma w Polsce, która ma umowy z wszystkimi kandydatami do budowy elektrowni atomowej. - nie kłam! Rafako nie ma z nikim żadnej umowy na udział przy budowie EJ1. Jedyne co ma to "do niczego niezobowiązujące" memoranda o współpracy - takie są fakty.

Zibi można było pomyśleć, że może jesteś hejterem i manipulantem, ale nie sądziłem, że aż takim ignorantem.
    Cytat z twojej wypowiedzi: "a po co na elektrowni jądrowej kotły? "
    W wieeeelkim skrócie, elektrownia atomowa to jeden wielki kocioł//zbiornik ciśnieniowy
    Energia wytwarzana jest poprzez wytworzenie w zbiorniku ciśnieniowym pary wodnej Oczywiście technologie są różne, ale każda z zastosowanych to dziesiątki zbiorników ciśnieniowych, wyrównawczych, wodnych, chłodzących, itp.
    To nie Rafako będzie budowało elektrownię, ale dziesiątki dużych firm i setki malych. Polimex roboty typwo budowlane, podobnie jak Budimex i inne. Energomontaże i tym podobne montaż automatyki i części elektrycznej, Siemens, Alstom turbiny i tak dalej. Natomiast w każdej z tych ukiładanek ktoś musi robić kotły/zbiorniki i do tego Rafako pasuje jak ulał. Doświadczenie, historia, kompetencje.

Jeszcze jedna nieporuszany temat dziś to modernizacja istniejących elektrowni weglowych.. W większości to ich produkt zatem będą umieli zmodernizować choćby nauczeni Jaworznem, bo choć się czka to daje doświadczenie.

Dnia 2022-08-21 o godz. 16:14 ~eddek napisał(a):
    > Zibi można było pomyśleć, że może jesteś hejterem i manipulantem, ale nie sądziłem, że aż takim ignorantem.
    > Cytat z twojej wypowiedzi: "a po co na elektrowni jądrowej kotły? "
    > W wieeeelkim skrócie, elektrownia atomowa to jeden wielki kocioł//zbiornik ciśnieniowy - a ja głupi myślałem że reaktor. Jak widać dla Ciebie kocioł i reaktor to jedno i to samo, dla mnie jednak nie...

> Energia wytwarzana jest poprzez wytworzenie w zbiorniku ciśnieniowym pary wodnej Oczywiście technologie są różne, ale każda z zastosowanych to dziesiątki zbiorników ciśnieniowych, wyrównawczych, wodnych, chłodzących, itp. - a ja głupi myślałem że energia wytwarzana w wyniku rozszczepiania jąder uranu która zamienia się w ciepło.

> To nie Rafako będzie budowało elektrownię, ale dziesiątki dużych firm i setki malych. Polimex roboty typwo budowlane, podobnie jak Budimex i inne. Energomontaże i tym podobne montaż automatyki i części elektrycznej, Siemens, Alstom turbiny i tak dalej. Natomiast w każdej z tych ukiładanek ktoś musi robić kotły/zbiorniki i do tego Rafako pasuje jak ulał. Doświadczenie, historia, kompetencje. - to w końcu się zdecyduj, kotły czy zbiorniki? chyba że dla Ciebie to jedno i to samo. I nie koniecznie Rafako będzie tam cokolwiek robiło, jest wiele firm które zajmują się typowo wytwarzaniem zbiorników, naczyń przeponowych, zasobników ciepła, itp. np. komnino czy reflex. Może też robić firma zagraniczna, tak więc nic nie jest pewne. Tak jak tobie podobni naganiacze próbują tutaj wmówić ze już wszystko jest przesądzone bo Rafako podpisało jakieś do niczego niezobowiązujące memoranda o współpracy.
    >
    > Jeszcze jedna nieporuszany temat dziś to modernizacja istniejących elektrowni weglowych.. W większości to ich produkt zatem będą umieli zmodernizować choćby nauczeni Jaworznem, bo choć się czka to daje doświadczenie. - Nauczeni Jaworznem które do dzisiaj nie działa? To co robi Rafako zrobi każda inna firma a jest ich tuzin w Polsce, w innym komentarzu przesyłałem przykładowy link do firmy Ergom z Szemudu - oni również posiadają doświadczenie, historię i kompetencje.

Kim jesteś z zawodu mozna wiedzieć??
    Na energetyce na pewno sie nie znasz to wiem
    cytuję: a ja głupi myślałem że energia wytwarzana w wyniku rozszczepiania jąder uranu która zamienia się w ciepło. No tu masz rację...zamienia się w ciepło, ktore wytwarza parę wodna, która porusza turbiny.
    To ciepło może być z gazu, węgla czy atomu. W każdym z tych przypadków potrzebne są zbiorniki ciśnieniowe, ktore w swojego rodzaju to kotły. Upraszczam ogromnie na potrzebę dyskusji z tobą. Zresztą nie wiem czy aż takim jesteś ignorantem, że dla ciebie Rafako to tylko kotły najlepiej w domowych kotłowniach?
    Nie bój żaby, wszystkie firmy, które wymieniłeś upasą się na atomie i pewnie zleceniodawcą będzie właśnie między innymi lekceważone przez ciebie Rafako.
    "Rafako podpisało jakieś do niczego niezobowiązujące memoranda o współpracy" a niby co mieli podpisać jeśli atom to kwestia na razie nie konkretów a planów? A z innej beczki to ciekawe dlaczego te tłumoki z francuskiego EdF, amerykańskiego Westinghouse czy Korea Hydro & Nuclear Power podpisali z Rafako a nie mocarzami, któych wymieniłeś? Pewnie przypadkiem przejeżdżali przez Racibórz i wstąpili, bo mieli blisko
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [195.225.37.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Dnia 2022-08-21 o godz. 17:48 ~eddek napisał(a):
    > Kim jesteś z zawodu mozna wiedzieć??
    > Na energetyce na pewno sie nie znasz to wiem - znam się na tyle że potrafię odróżnić kocioł od zbiornika i wiem co to reaktor.

> cytuję: a ja głupi myślałem że energia wytwarzana w wyniku rozszczepiania jąder uranu która zamienia się w ciepło. No tu masz rację...zamienia się w ciepło, ktore wytwarza parę wodna, która porusza turbiny.
    > To ciepło może być z gazu, węgla czy atomu. W każdym z tych przypadków potrzebne są zbiorniki ciśnieniowe, ktore w swojego rodzaju to kotły. - rzeczywiście, skoro nie rozróżniasz zbiornika ciśnieniowego od kotła to nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Tobie ogromnych zysków na tym walorze. Myślę że posiadając tak bogatą wiedzę powinieneś dzisiaj koniecznie podobierać więcej tej perełki.

Upraszczam ogromnie na potrzebę dyskusji z tobą. Zresztą nie wiem czy aż takim jesteś ignorantem, że dla ciebie Rafako to tylko kotły najlepiej w domowych kotłowniach? - jak Rafako, tak samo jak Ty, nie rozróżnia kotła od zbiornika i reaktora, to rzeczywiście nadaje się do budowy elektrowni atomowej, ale takiej jak w Czarnobylu.

> Nie bój żaby, wszystkie firmy, które wymieniłeś upasą się na atomie i pewnie zleceniodawcą będzie właśnie między innymi lekceważone przez ciebie Rafako. - na dzień dzisiejszy nikt się nie upasie bo nawet jeszcze nie zapadła decyzja czy ta elektrownia w ogóle powstanie, więc całe to rozważanie to historie rodem mchu i paproci. Ale oczywiście nikt nikomu nie zabrania pod takie historyjki się ubierać w ten papier.

> "Rafako podpisało jakieś do niczego niezobowiązujące memoranda o współpracy" a niby co mieli podpisać jeśli atom to kwestia na razie nie konkretów a planów? - właściwie to mogli nic nie podpisać bo to śmieciowy papier, ale leszczy trzeba pod coś ubierać, więc dlaczego nie karmić ich historyjką o rzekomym atomie? Zawsze znajdzie się banda naiwniaków którzy pod to ubiorą. Poważne firmy o stabilnej i ugruntowanej pozycji na rynku się nie spieszą i nie żebrają o jakieś do niczego nie zobowiązujące memoranda o współpracy. Poczekają aż zostanie wyłoniony konkretny wykonawca EJ1 i staną po prostu do przetargu ze swoją ofertą na kawałek z tego tortu. Tak jak to się zresztą załatwia w cywilizowanym świecie.

A z innej beczki to ciekawe dlaczego te tłumoki z francuskiego EdF, amerykańskiego Westinghouse czy Korea Hydro & Nuclear Power podpisali z Rafako a nie mocarzami, któych wymieniłeś? Pewnie przypadkiem przejeżdżali przez Racibórz i wstąpili, bo mieli blisko - myślę że było dokładnie odwrotnie, że to Rafakowcy jeździli po świecie, żebrali i wciskali śmieciowe papiery aby później w kraju się pochwalić i zachować pozory Wielkiego Rafako. Oczywiście tak poważne firmy by ich nie podpisały bez klauzury "do niczego niezobowiązujące". Rafako może równie dobrze przyjechać z tym do mnie, też im podpisze memorandum o współpracy na budowę czterech bloków węglowych w moim ogródku, oczywiście do niczego niezobowiązujące, ale kolejne lipne ESPI będą mogli opublikować, być może wtedy dokupisz więcej tej perełki.

Zbyszku, nie brnij - cytuję:  "w każdym z tych przypadków potrzebne są zbiorniki ciśnieniowe, ktore w swojego rodzaju to kotły. - rzeczywiście, skoro nie rozróżniasz zbiornika ciśnieniowego od kotła to nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Tobie ogromnych zysków na tym walorze" Kocioł - zbiornik ciśnieniowy to semantyka. Ty jakoś się dziwnie upierasz jakbyś miał klapki na oczach, albo złe intencje. Firma specjalizuje się w budownictwie energetycznym od wielu lat, popadła dopiero w kłopoty po skrzydłami PBG. Niekompetencja i drenaż pieniędzy zrobiło swoje. Każda z elektrowni nowych czy starych i niezależnie co będzie źródłem jak to ładnie nazwałeś ciepła potrzebuje dokładnie tego samego...zbiorników ciśnieniowych Czy będą na węgiel, gaz, biomasę, atom czy spalarnia śmieci. Dotyczy to elektrowni molochów, ale też osiedlowych czy miejskich. To może zbudować firma, którą wymieniłeś, ale instalacje dostarczy...Rafako. Sołowow to wie i dlatego chce w tym uczestniczyć. Owszem sytuacja nie jest cukierkowa, bo ciąży kłopot z blokiem w Jaworznie i tu jest klucz. Z GS sobie poradzą.
    No dobrze, Twoja wypowiedź brzmi dokładnie tak jakbyś wierzył w to co napisałeś. Nie pozostaje mi więc nic innego jak życzyć Tobie ogromnych zysków na tym walorze. Myślę że powinieneś dzisiaj jeszcze zapakować więcej tej perły do wora. Napisz pod koniec sesji ile dzisiaj kupiłeś.
  • Re: re.pod co kurs może wzrosnąć Autor: ~Ada [37.30.108.*]
    zibi chłpaku a ciebie co boli ze tu swoje mądrości wciskasz? Ktoś tobie za to płaci? Czy masz szorta na Rafako :)
    Tak Adasiu, piszę tutaj bo liczę że odsprzedasz mi swoje akcje za bezcen.
    Bardzo ciekawe zajęcie.... Strasznie ciekawa i perspektywiczna robota.... chłopaku co Ty mnie zaimponowałeś ;)
    Tak Adasiu, dlatego nie daj się mi wyleszczyć, TRZYMAJ AKCJE NIE ODDAWAJ ! mało tego! dobieraj akcyjki puki tanio! przez to ja będę miał mniej i będę biedniejszy po wystrzale.
    Chłopaku idz do specjalisty póki jeszcze jest szansa na wyjście z tego bagienka ;) A jak już kiedyś będziesz dużym chłopcem i zaczniesz inwestować bez emocji i napinki czy wpadnie na nowy zegarek czy wyjazd do Bułgarii to wspomnij wtedy Adę. Ade która nic nie musi bo zyje z normalnej pracy i ma z takich jak ty zwykłą polewkę. Pa.
    A nie szkoda czasu w tej "normalnej pracy" na pisanie do mnie? Uważasz że zarobisz tutaj to inwestuj, nie masz kasy? weź se kredyt, myślę że warto ubrać się tutaj na grubo pod takie infa o atomie. Po co marnujesz czas na pisanie do mnie, zamiast w tym czasie pobierać chwilówki i zasysać za nie akcyjki?
  • Re: re.pod co kurs może wzrosnąć Autor: ~Info_wegiel_jest [87.99.8.*]
    Ty jesteś zwykłym lujem zakłamanym. Węgiel mamy, co chwilę w Gdańsku węgiel dopływa i odkładany jest na placu. Więc nic nie wiesz mały chłopcze bez akcji.
    ADUNIU,Jesteś Wielka.
    Pozdrawiam
  • Re: re.pod co kurs może wzrosnąć Autor: ~Nie_do_wiary [37.47.156.*]
    Dnia 2022-08-22 o godz. 10:48 ~Zibi napisał(a):
    > Tak Adasiu, dlatego nie daj się mi wyleszczyć, TRZYMAJ AKCJE NIE ODDAWAJ ! mało tego! dobieraj akcyjki puki tanio! przez to ja będę miał mniej i będę biedniejszy po wystrzale.

Puki to Twoj piesek?
    Fajne imie dla futrzaka.
    Ale Ada Ty tez nie jestes normalna.
    Masz bardzo ciekawe życie,prowadzisz firmę,zatrudnuasz tuzin ludzi,czego się nie dotkniesz zamieniasz w złoto,trzy razy dziennie grasz w "penisa",biegasz 150km,przepływasz 18,a mimo wszystko znajdujesz czas żeby 10h każdej doby spędzać na forum.
    To jakieś prawdziwie cudowne dziecko.
    Moj nik to najlepszy komentarz,a jeden odcinek Adus z dumą przyznaje mogłyby być o Tobie
    https://youtu.be/WCXUtrgJMPg
    Co za czasy...

Troszkę jestem chłopaku zmieszana,. Do głowy mi nie przyszło ze będę na tym forum osobą tak rozpoznawalną, naśladowaną , zaczepianą ale też pomawianą. Więc dla porządku : w tenisa grywam we wtorki i czwartki, nie biegam sporadycznie jeżdżę na rowerze i zimą lubie biegówki. Firma jest pracowników jest bliżej 20 niż jak napisałeś 12 ;) Ciepło pozdrawiam i życzę sukcesów na bananie, choć zawszę będę powtarzać że kasę sie zarabia w realu a szulernia jest tylko dodatkiem. Pa
  • Re: re.pod co kurs może wzrosnąć Autor: ~Okoproroka [31.0.88.*]
    Przeczytałem cały wątek, ale nie załapałem Zibi o co właściwie ci chodzi? Nikt z przedmówców nic nie pisze o kupowaniu czy sprzedawaniu akcji. Wytykają twoją niekompetencje, ale dalej nie wiem do czego zmierzasz?
    Wy, hakowi wisielce, naganiacie na wzrosty a ja naganiam na spadki, co tutaj jest nie do zrozumienia?
    Niekompetencje bo odróżniam kocioł od zbiornika?
  • Re: re.pod co kurs może wzrosnąć Autor: ~Olga [83.0.67.*]
    Zibi dzieciaku ty to hak masz pomiedzy uszami. Żałosny żebrak.
[x]
RAFAKO -6,72% 0,01 2025-07-21 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.