Mam dla wszystkich mniejszościowych propozycję. Proponuje wszystkim zainteresowanym skrzyknąc
się zorganizować, sformalizować prawnie i oficjalnie wystąpić do głównego inwestora o odsprzedanie jego 86% udziałów w cenie 7,25 zł za akcję. Ze swej strony zobowiązuje się zapewnić zorganizowanie finansowania transakcji...
Oprócz oczywistego faktu że to jest naiwne to jest nawet niesprawiedliwe. To jest oczywiste że akcje dające większość władze w spółce możliwość decydowania zatrudniania są więcej warte . To trzeba brać pod uwagę inwestując na giełdzie trzeba znać zasady kto co może zrobić prawnie czy głosowaniem trzeba wziąć pod uwagę wszelkie okoliczności. Nie bądźcie ignorantami nie udawajcie że tego nie widzicie . 50 procent akcji plus jedna zawsze będze warte dużo więcej niż 50 minus jeden. Więc ten pomysł jest absurdalny. Możesz robić porozumienie dotyczące głosowania na walnym które was czeka. Oni nie ogłaszają wezwania bo chcą koniecznie coś kupić owszem chcą ale nie za wszelką cenę oni spełniają tylko wymóg prawny do zdjęcia firmy z GPW na podstawie uchwały walnego i tak zrobią . Nie jestem aż tak obeznany ale zdaje się nie ma szans żeby ich przegłosować . Nie będzie tu łatwej drogi oj nie będzie . Nie wiem czy jest ktoś kto zaskarży uchwałę ale nawet jeśli jest to to jest długo proces a w między czasie notowania będą nisko na obecnym poziomie nawet jeśli przyszły by rekordowe zyski. Tak pokazują inne spółki np Energa Ropczyce. Więc 2 3 lata można tu wisieć bez ruchu w cenie bądź spadku. Lepsza opcja już chyba by było że nikt nie zaskarży uchwały i wyjda z giełdy ale wdedy należało by i tak pozbyć się akcji i kupić jak już będzie panika w ostatni dzień notowania po 4 5 zł bo tak to będzie chodziło a potem czekać poza giełda co się będzie działo i liczyć że wykupią. Jest jeszcze opcja że im niewiele brakuje do 95 procent i w takim przypadku jak by jakieś podniesienie ceny dało by im ten próg to może by i podnieśli .
To nie jest naiwne myślenie, bo wiadomo, że nic z tego nie będzie. Jedynym pozytywem akcji byłoby nagłośnienie sprawy i kontra dla zarządu, Ciechanowa, jaki to trudny biznes, nic nie warty, z jaka mizerna rentownością, etc, etc... W takim razie niech sprzedają biznes, jestem chętny!!! Nie to zaakceptowania jest tez sytuacja, która popierasz, ze akcje głównego są warte wg reguł rynkowych wg godziwej wartości, a akcje mniejszościowych to już są warte wielkie gawno... I najlepiej żeby mniejszościowi oddali za darmo wtedy może dobrodziej z Ciechanowa pochwali jacy to dobrzy mniejszościowi inwestorzy są...
Musimy mieć świadomość że po wezwaniu które nie da żadnych efektów będą próbowali zdjąć ją z giełdy. Tak dla pokrzywdzenia mniejszościowych. To można zaskarżyć i trzeba. Obecnie sądy są nastawione na obronę mniejszościowych. W ustawie jest bubel. Prawdopodobnie skutek lobbingu. Zobaczymy.
Powiem tak . Możesz sobie zaskarżyć owszem i co wtedy? Wtedy to co już napisałem 3 lata procesu w międzyczasie notowania niżej niż teraz nawet mimo najlepszych wyników. Zobacz Energa zobacz Ropczyce weź przykład. Na jaką obronę są nastawione sądy ? Kogo ? Żartujesz daj przykład wyroku ? Wszystkie w toku procesu trwają. Zresztą to nie jest proste udowodnić że cena nie jest godziwa bo nikt akcji Ci nie odbiera tylko wychodzi z GPW zgodnie z procedurą która dał ustawodawca . Cena według ustawy jest nikt akcji nie odbiera na siłę więc czego wy chcecie prosze być dalej akcjonariuszem. Ja i Ty rozumiemy że to nieprzyjemną sytuacja być poza GPW dla mniejszościowego ale dla sądu już nie. Dlatego tak naprawdę najlepsza opcja było by żeby oni sobie zebrali 95 procent i zrobili przymusowy w tej cenie . Wtedy sam wchodzę wtedy masz jakieś lepsze podstawy dla sądu że zostałeś zmuszony do sprzedaży w cenie niegodziwej . Dostajesz pieniądze za akcję a i tak masz prawo do roszczenia wtedy cenę ustali biegły. Tak naprawdę to jest najlepszy scenariusz dla was. Wyjść z giełdy i czekać na przymusowy to duże ryzyko że będą trzymać was lata z tymi akcjami . Teraz cena przymusowego wykupu jeśli spółka jest poza GPW to kapitały netto ewentualnie jak nie ma zgody to wycena rzeczoznawcy. Żeby uzyskać dobrą cenę tutaj jedynym wyjściem jest przymusowy . Bo jeśli go nie będzie nikt tych akcji nie kupi w dobrej cenie choć by nie wiem jakie wyniku były. A przymusowy szybciej i sprawniej by się odbył jeśli oni kupili by te 95 procent.