• Ulga i uśmiech Autor: ~Respawn [95.152.216.*]
    Nie wiem na co tu marudzić,wzrosty w dwucyfrowych % ,na koniec roku dopiero wyjdzie porządny pieniądz jaki się tu obraca a jeszcze 5 miesięcy i kontrakty przyjdą ,2023 tu będzie naprawdę ciekawie jest czas by kupować akcje
  • Re: Ulga i uśmiech Autor: ~cobalt [109.173.211.*]
    Dokładnie, Firma zdobywa coraz więcej kontraktów, przychody też systematycznie rosną. Jedynie dziwi mnie, że niektórzy zakładają proste założenie, uzysk na poziomie 50%, później mogą być lekko rozczarowani. Rozwój wiąże się z ponoszeniem kosztów operacyjnych, nic darmo nie ma. Niektórzy widzą tylko zysk netto nic poza tym. Efekty później widać np w notowaniach.
  • Re: Ulga i uśmiech Autor: ~asafa [63.247.207.*]
    Dzisiaj widać w notowaniach.
  • Re: Ulga i uśmiech Autor: ~Kola [31.178.164.*]
    Dziś jeszcze może być zmiana koloru. Raport na pewno nie był zły ale jest okazja do zrobienia zamieszania i odebrania akcji.
  • Re: Ulga i uśmiech Autor: trzyd [37.249.134.*]
    Ok raport zły nie był. Gorszy wynik zysku netto - jest wytłumaczalny.
    Nie zmienia to faktu, że każdy z nas widzi, że nie przybyło argumentów do nagłego wzrostu ceny ...
  • Re: Ulga i uśmiech Autor: ~Gutek123 [83.28.231.*]
    Tu nawet jak by pokazali zysk netto dużo wyższy niż teraz to moim zdaniem wiele by nie zmieniło taka spółka trzeba czekać na sygnał i obroty albo jakaś wiadomość która się przebije dalej niż forum nasze i zleci się spekuła ,jak ktoś liczył na szybką kasę to się chyba przeliczył
    To oczywiste, że jak ktoś liczył to się przeliczył.
    Jest duże prawdopodobieństwo, że jeżeli wypłacą kolejną zaliczkę w tym kwartale - to odbicie możemy zobaczyć dopiero za 0,5 roku pod wyniki.
    Kasa proporcjonalnie zamrożona w tym okresie. Taki life
  • Re: Ulga i uśmiech Autor: ~www [37.248.253.*]
    chyba ,że w między czasie wpadnie istotne info
    Mało zabawnym faktem jest to, że Pan od batona na 3,18zł to dobrze poinformowany insider.
    Opchnął mnóstwo akcji i teraz odkupi z ogromną bonifikatą dużo więcej.
    Cały newconnect ...
  • Re: Ulga i uśmiech Autor: ~Gutek123 [195.182.15.*]
    Może poprostu ktoś wyczuł nastroje jak ktoś liczył zysk netto na 2 mil to widać było co może się dziać po wynikach a spółka działa jak IT 3i4Q zbiera profity najgorsze jest że zaraz będzie coraz więcej chętnych do takiego grania jak tego nie ukrócą bo to już któryś raz zbijają i podbijają
  • Re: Ulga i uśmiech Autor: ~www [37.248.253.*]
    wystarczy przeanalizować poszczególne kwartały i ostatni raport ,żeby wiedzieć ,ze mega wyniki są za IV kwartał juz to wcześniej pisałem .
    w tamtym roku po III kwartałach mieli 4 bańki przychodu i pół bańki zysku netto nie licząc 300 tys dotacji w IV kwartale dorzucili kolejne 4 bańki i 1,5 miliona zysku netto bo taka specyfika branży . więc jak teraz mają 5 baniek przychodu raptem po półroczu wzrost o 100 % względem 2021 roku to należy się tylko cieszyć bo na koniec roku powinno być być bardzo miło bo oznacza to ze robią większy portfel projektów niż w poprzednim roku .
    Totalnie nie zgadzam się z twierdzeniem, że bez wpływu jest powtarzalność w kontekście wyników spółki i jej poprawy rok do roku. Nie wystarczy jeden dobry kwartał i kilka złych, żeby spółka zainteresowali się inwestorzy.

Nie znam spółki, która raz na jakiś czas zaraportuje dobry wynik, a reszta wyników jest loteryjna - i ta spółka jest doceniana przez inwestorów. Jeżeli nie ma powtarzalności wyników oraz ich poprawy r/r - to nie będzie u inwestorów chęci do inwestowania w nią.

To był duży błąd ze strony spółki, że zgodzili się na jakieś zaliczki i pogarszanie wyników kwartalnych. Nie bardzo wierzę, że dobry IV kwartał spowoduje napływ nowych inwestorów i wzrost ceny - jeżeli nie będą mieć pewności, że kolejny i kolejny kwartał także będą dużo lepsze rok do roku.

My możemy sobie sądzić co chcemy. Dziś rynek pokazał jak ocenił ten ruch ze strony spółki. Ci co kupowali po 3,18zł też zadowoleni z niego nie są - więc dziś robienie dobrej miny do złej gry - niczego nie zmieni. Rynek ma swoje schematy działania i nasze tłumaczenia, że jest dobrze choć jest źle (gorszy wynik zysku netto r/r) - niczego w tym temacie nie zmienią
  • Re: Ulga i uśmiech Autor: ~Www [37.248.253.*]
    Jak się okaże ,że jest w kasie 10 baniek na koniec roku w kasie a do tego prezes zapowiadała chęć bycia spółka dywidendową to zobaczymy . Portfel zamówień rośnie i przychody co roku
    Ja nie chcę się kłócić, bo widać że na forum płynie rzeczowa i merytoryczna dyskusja.

Niestety jeżeli nawet analityk na biznesradarze dał taki tytuł artykułu o ECT to większości akcjonariuszy już nic do decyzji nie potrzeba:
    Silny wzrost przychodów Eco5tech w II kw 22 r., przy słabszych zyskach
    https://www.biznesradar.pl/a/111778,silny-wzrost-przychodow-eco5tech-w-ii-kw-22-r-przy-slabszych-zyskach

Jeżeli tu zacznie się lawina i przez kilka miesięcy jakiś grubszy zawodnik skupi po 2,3-2,6zł - to on po dobrych wynikach po IV kwartale ustawi samoodnawiający się baton na limicie 2,99zł i skasuje swoje 30-35%, aż mu się limit nie wyczerpie, a ludziom się skończy ochota do walki o wzrost i entuzjazm. Widziałem to już kilka razy ...

Jest to bardzo realny scenariusz, ale w tej chwili nikt go poważnie nie traktuje. Spółka nas ładnie ugotowała tą zaliczką i pewnie przyszłą także ...
  • Re: Ulga i uśmiech Autor: ~Gutek123 [46.204.100.*]
    Tak powinno być jak piszesz ale czy tu akurat rynek decyduje to bym miał wątpliwości są spółki gdzie dobre raporty w ogóle nie wpływają na kurs i ktoś inny rozdaje karty dam Ci przykład z mojego koszyka XPLUS sprawdź sobie raport z piątku za 2Q i zobacz kurs dzisiejszy mam ją od 3 lat i będę miał jeszcze 3 bo wiem że będzie mega wysoko ale kursem nie rynek steruje nie na GPW i tu może być podobnie
    Ok, ale oni (ECT) ledwie teraz 0,15 mln zł zarobili przy dużych przychodach. Co się stanie, gdy nie zafakturują większych przychodów w III kwartale 2022r i "dzięki" kolejnej zaliczce wejdą na minus?

Na każdej spółce są ludzie na forach, którzy "uczą rynek" jak ma się zachować. Rynek niestety bezwzględnie ocenia zysk, jego wzrost oraz powtarzalność. Ci "nauczyciele" dość często wiszą na solidnych hakach ...

• Re: Ulga i uśmiech Autor: ~Eco [31.0.57.*]
    A widziałeś kwoty w należnościach i zobowiązaniach? Tam jest 2,7mln różnicy na korzyść spółki. Przecież prędzej czy później muszą wykazać zysk. Księgowość bywa kreatywna i to, że teraz wykazali tylko 150k zysk nie znaczy, że w 3 kwartale nie wpadnie milion.
  • Re: Ulga i uśmiech Autor: ~Gutek123 [46.204.100.*]
    Ja Cię nie uczę tylko pisze że na każdej spółce kurs zachowuje się inaczej tu jest potencjał i ma pod co rosnąć nawet pod ich wynalazki bo są na czasie można powiedzieć kupujesz przyszłość a nie teraźniejszość ale czas pokaże kto miał racje
    Powtarzam specyfika branży w tamtym roku zRobili.w.oststnim.kwartale 3 razy tyle co w pierwszych 3 kwartałach. Z największej umowy podwykonawca na czas do października oni do końca roku tak to wygląda gdyby na dzień dzisiejszy rozliczyć należności kasę i zobowiązania byłoby 7 baniek to jaka wycena
  • Re: Ulga i uśmiech Autor: ~leszcz [89.64.33.*]
    jedyny rzeczowy komentarz
    Spółka jest bardzo dobra - tu jest zgoda.

Mi chodzi tylko o to, że skup na niskich poziomach od wystraszonych akcjonariuszy będzie prowadził ktoś kto to będzie później w dużych ilościach wywalał na potęgę. Pomimo pojawienia się dobrych wyników za 2 kwartały będzie tu taki nawis podaży, że będzie musiał być potężny popyt, żeby się przez to przebić i to na takich poziomach cenowych, że większość kupujących ostatnio nadal będzie wisieć na haku

Na facebooku spółka pisała:
    Naszym celem jest zwiększanie skali działalności Spółki, co powinno się przełożyć na wzrost wyceny Eco5tech na giełdzie. Jeżeli ma Pan więcej pytań zachęcamy do kontaktu na nasz adres mailowy: biuro@eco5tech.pl.

Może ktoś do nich napisze na ten adres i uświadomi, że robią wręcz odwrotnie ...
    Może poczekaj na wyniki roczne co roku większe przychody w 2018 roku mieli ledwo 1 ,5 miliona w tym mają już 5 baniek po półroczu podpisali największy kontrakt w tym roku w historii spółki to co mam im napisać niech wracają do przychodów sprzed 4 lat nie zgadzam się z takim tokiem rozumowania absurd
    W tamtym roku szczycili się umowa na 6 baniek brutto w tym mamy ponad 12 netto do realizacji do końca roku będzie grubo tak jak w tamtym roku było taka branża tak się rozlicza chyba że ktoś m wiedzę ile już rozliczyli
  • Re: Ulga i uśmiech Autor: trzyd [5.174.174.*]
    Ja szanuje Twoje zdanie Ty szanuj moje.

Ja pojmuje inwestowanie, a szczególnie jego ocenę przez pryzmat zarobionych środków. Obecnie mój portfel jest na ATH. Eco5Tech na szczęście stanowi tylko lub aż 12% wartości mojego portfela.

Jeżeli zapytany o Twoją skuteczność inwestowania musisz zaczynać od: no wiesz była zaliczka, prezes jest kompetentna a firma przyszłościowa tzn ... wisisz na haku.
    Ja się pogodziłem, że spółka powiesiła mnie na haku (super wyniki przełożyły się przy końcu sesji na prawie -12%), a do Ciebie to jeszcze nie doszło
    No nic to rób te 2,3 chętnie dobiorę ta branża tak działa weź wytłumacz jedno rok 2021 przychody po 3 kwartałach i zysk 500 tys w 4 kwartale te same przychody a zysk 1,5 miliona jak to możliwe ale tak to działa
    A i jeszcze jedno mityczne 3,18 czy 2,3 tu kilka razy już pękał nie taki poziom jak zapałka
  • Re: Ulga i uśmiech Autor: trzyd [5.174.174.*]
    Ok możesz dalej walczyć z akcjonariuszami i rynkiem, który dziś wyceniał spółkę prawie na -12%, ale winną całej sytuacji jest jedynie spółka. Wydaje mi się, że Ty się w niej zakochałeś i próbujesz na innych wymusić oddawanie jej jakiegoś hołdu.

Co będzie za pół roku ja nie wiem. Może znów zaczną rozdawać jakieś zaliczki, albo zamówienia przestaną spływać.
    Obecnie jesteśmy tu gdzie jesteśmy i trzeba sobie radzić ze spadkami na małej płynności. W sumie pozostało czekać do kolejnych wyników i modlić się, żeby dwóch głównych akcjonariuszy widzących wycenę własnych aktywów zaczęło dbać o dobro swoje i nasze.

Możesz zahukiwac mnie i innych uczestników dyskusji. Ja nie sprzedałem dziś ani jednej akcji, co nie zagłuszyło negatywnego wydzwięku przedstawionych wyników. One miały swoje wytłumaczenie, ale rynek miał to gdzieś ...
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.225.74.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Ale od tego jest forum by rozmawiać udajesz ,że nie widzisz specyfiki branży w której IV kwartał jest najlepszy gdzie realizują największą umowę w historii spółki miałem pisać ,że Discordy zacznął się pojawiać i już typ jest ha ha niezłe chcesz wyceny po 2,3 zł jak teraz mają 7 baniek z należności i kasa minus zobowiązania no proszę cię . Spadek na jakim obrocie
    Wybacz, ale nie jesteś szefem, ani właścicielem spółki, aby się o niej wypowiadać ze 100% pewnością.
    Tych płatności zaliczkowych też nie przewidziałeś - więc na jakiej podstawie rościsz sobie prawo bycia forumowym wróżbitą?

Czy mamy się obecnie modlić, żeby nie wygrali jednego lub kilku przetargów na budowę jakiegoś obiektu/obiektów - bo jak zaczną sypać zaliczkami to zobaczymy zysk w 2025/2026?

Dziś wiemy, że nic nie wiemy.
    Nie naganiaj innych na straty - chyba, że masz licencje doradcy i oni Ci to zlecą. Jak coś wiesz na pewno pokaż na to papier.
    Od dwóch lat 2 miliony zysku co roku więc nie ośmieszaj się , z tym naganianiem na spadki . Niczego sobie nie uzurpuję tylko przedstawiam swoje zdanie mają gotówkę kontrakty i portfel zamówień z roku na rok coraz większy
[x]
ECO5TECH -1,27% 1,55 2026-04-02 14:22:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.