Max - nie moge tak oficjalnie pisac, bo po co. Trzeba troche zadac sobie trudu w szukaniu. Moge wskazac ze warto szukac wsrod spolek dywidendowych, ktore regularnie ja wyplacaja a w tym roku w jednej z takich szykuje sie rekordowy zysk co w efekcie spowoduje rekordowa wyplate dywidendy w 2023. Spolka jest ladnie rozgrywana i modna.
Tak czy inaczej w kolejne skupy na CPD wierze ale patrzac na ich czasookres (raz na rok) to w obecnej sytuacji te dwa lata wcale nie sa takie przestrzelone. Choc jest jedna niewiadoma, ktora moglaby zmienic uklad gotowki tj. sprzedaz jednego z aktywow i wplyw gotowki do spolki - wtedy skup mozliwy takze i przed uplywem roku.
Tak czy inaczej warto miec spolke w koszyku i w zalezenosci od tego ile jej sie ma, to uwazam ze do 10 tys sztuk zawsze zdazysz ja kupic. Najwyzej zaplacisz na sztuce 1 zl wiecej.
Max - nie .. ale druga litera to T i tak zakonczmy poszukiwania, gdyz nie kazdy musi sie zgadzac z moim typem co do jej potencjalu albo wrecz moze miec z nia bardzo zle konotacje.
W sumie raczej chodzi o to, ze na czas do kolejnego skupu sa inne mozliwosci parkowania srodkow ale to nie znaczy ze w ogole trzeba je brac pod uwage , bo ostatecznie to co wyplaca CPD jest mega atrakcyjne.
@xxx - obrona 7zl ?? - a jakie znaczenie ma owe 7zl skoro tu kurs za wyjatkiem okresu przed skupem i w jego trakcie, jest plaski jak stoł. Dodatkowo w obrocie dzis nie ma wiele wolnych akcji (realnie ca 400k) a na liczniku jest dzis ca 7.3 mln sztuk z czego i tak 90% jest w tzw silnych rekach, ktore tworzy do 10 podmiotow tj. tych ujawnionych ponad 5% i tych pod progiem.
W trakcie skupu praktycznie wszyscy biora w nim udzial (mozna to wyliczyc na podstawie info z espi), co jasno udowania ze owi glowni posiadacze nie sa zainteresowani wyzbywaniem sie swych stanow. Posiadane akcje sa dla nich dzis nosnikiem prawa do wyplaty pieniedzy i widac ze nie chca skracac swych pozycji na rzecz innych osob.
Nie ma tu wielu chetnych co sprzedania swych akcji inaczej niz w skupie. Nawet maly akcjonariat jest dosc zmobilizowany w trzymaniu. Moim zdaniem tu nie ma zadnej gry kursem a handel akcjami w okresie 3tyg po rozliczeniu skupu to nawet za duze slowo.
Raczej wyglada to na sytuacje w ktorej jak komus brakuje np. do raty kredytu czy czegos innego, to odda 1k albo mniej i czeka dalej.
Niech kazdy sam mysli o swym portfelu na ciezkie czasy wszak obecnie kazdy z nas dostal od 80% do 50% z ceny wjescia (od 7 zl do 10) a sa tacy co juz dawno maja na koncie tzw darmowe akcje, bo uprzednie skupy zwrocily im z DUZA nawiazka caly wklad i daly zacny zysk.
Ale ok - mozna liczyc na nizsza cene, jednak raczej w kategoriach dokupienia a nie sprzedazy w stylu "ratujmy kapital".
Tylko tu jest teraz przynajmniej 2 lata czekania na nowy skup, chyba, że spółka sprzeda któryś z biurowców, to wtedy może zrobić skup wcześniej. Na razie mamy sytuacje, że rynek nieruchomości niestety zamarł i transakcji jest dużo mniej niż było dotychczas, druga sprawa ECB zaczął podnosić stopy procentowe, co oznacza wyższe koszty odsetkowe dla Celtica, trzecia to spodziewana większa liczba pustostanów w związku z recesją, która może potrwać parę lat, czwarta to wyższe koszty utrzymania budynków, ogrzewanie, energia elektryczna itp. Do końca nie wiem jak się zachowają ceny nieruchomości w dłuższym okresie, wydaje się, że powinny być wyższe, ale w krótkim okresie 2-3 lata niestety nic im nie sprzyja. Osobiście doceniam Celtic za równe traktowanie wszystkich akcjonariuszy w szczególności drobnych, sam brałem udział w dwóch skupach i na nich zarobiłem, za co jestem wdzięczny spółce i zarządowi, ale uważam, że teraz jest czas na trzymanie gotówki lub obligacji i przeczekanie tego ciężkiego okresu, bez straty kapitału. Działania FEDu, ECB idą w kierunku zbicia inflacji do poziomów około 2 %, a to zajmie 2-3 lata, akcje jeszcze będą pod dużą presją.
Dla jasnosci - tak, zgadzam sie ze mozemy zekac 2 lata na cos kolejnego w ramach istniejacej uchwaly o skupie i wskazalem na mozliwosc monetyzacji jednego z aktywow, co pozwoliloby wykonac uchwale wczesniej niz owe dwa lata; - (uchwala obowiazuje do konca 2023 - a jak co to mozna ja dodatkowa uchwala zmodyfikowac)
Tak czy inaczej pytanie raczej nalezy postawic inaczej - czy cena 7 jest cena ktora nalezy rozwazac w kategoriach do oddania ?
Moim zdaniem nie - natomiast ktos zawsze cos odda bo musi lub widzi lepsze okazje.
Osobiscie moge czekac i dwa lata bo i tak finalnie jest to lepsze niz obecne poszukiwanie tzw zlotych inwestycji, ktore za chwile staja sie udręką. Tu cisza, spokój aby nie powiedziec gwarancja ceny. Nawet jesli bedzie po 5,xx zl to duzego handlu nie uznasz. Jednak ja nie oddam nic ale chetnie dobiore co bedzie mozna. - wiec pytanie czy wystarczy tego dla nas wszystkich ?? nie sadze.
PS Uwazam posiadanie CPD co najmniej za godne uwagi. Osobiscie dla mnie to jest sposob na dochod co jakis czas ale jak juz ten czas nastepuje to Czapka z głowy - zaryzykuje nawet stwierdzenie, ze ten dochod jest duzo lepszy a nizeli np dochod z najmu mieszkania.