Tylko tu jest teraz przynajmniej 2 lata czekania na nowy skup, chyba, że spółka sprzeda któryś z biurowców, to wtedy może zrobić skup wcześniej. Na razie mamy sytuacje, że rynek nieruchomości niestety zamarł i transakcji jest dużo mniej niż było dotychczas, druga sprawa ECB zaczął podnosić stopy procentowe, co oznacza wyższe koszty odsetkowe dla Celtica, trzecia to spodziewana większa liczba pustostanów w związku z recesją, która może potrwać parę lat, czwarta to wyższe koszty utrzymania budynków, ogrzewanie, energia elektryczna itp. Do końca nie wiem jak się zachowają ceny nieruchomości w dłuższym okresie, wydaje się, że powinny być wyższe, ale w krótkim okresie 2-3 lata niestety nic im nie sprzyja.
Osobiście doceniam Celtic za równe traktowanie wszystkich akcjonariuszy w szczególności drobnych, sam brałem udział w dwóch skupach i na nich zarobiłem, za co jestem wdzięczny spółce i zarządowi, ale uważam, że teraz jest czas na trzymanie gotówki lub obligacji i przeczekanie tego ciężkiego okresu, bez straty kapitału. Działania FEDu, ECB idą w kierunku zbicia inflacji do poziomów około 2 %, a to zajmie 2-3 lata, akcje jeszcze będą pod dużą presją.