• Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~Ciapek [31.0.81.*]
    Na wszystkich spółkach wszyscy się jarają i żyją dywidendą a kurs jest dokładnie o 6 zł niższy niż wczoraj i jeszcze państwo zakosilo 19%. W rezultacie dzisiaj mam mniej kasy niż wczoraj z wyceny akcji atala bo prawie 1,2 poszło na podatek. Gdzie tu sens wypłacania dywidendy i jarania się tym że spółka ma stopę dywidendy ok 15%??
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~Tomi [31.0.45.*]
    W niedługim czasie kurs powinien wrócić na poziom przed odcięciem
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~Jw [31.0.42.*]
    Za pierwszy kwartał mamy już z 2.8 zeta na akcję zysku.
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~mn [89.64.50.*]
    to zależy od perspektywy i stylu inwestowania. Jak kupujesz akcje na miesiąc czy nawet rok to różnie może być. Ale jak trafisz spółkę dywidendową, która wypłaca dywidendę przez lata to może się opłacać. Podam przykład Budimeksu.
    Na początku 2008 roku zakup akcji po ok 70 - 80zł. Przez 15 lat dywidenda wyniosła ponad 160zł, a kurs dzisiaj wynosi ok. 230zł. Chyba nie jest źle.
    Ale pewnie na dobrej spekulacji można wyciągnąć znacznie więcej. Bo pewnie powiesz, że 500% przez 15 lat to taki sobie wynik.
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~OzyrysAdal [89.250.196.*]
    To tak samo jak trzymanie kasy na lokatach nawet 8% jak kase się zamraża na 24,36mies..
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~Dario [185.62.183.*]
    Jak ktoś kupił tuż przed dniem dywidendy i chce zarobić to się zwykle przelicza, ale myślę że do wypłaty będzie na zero. Później wszystko zależy od sytuacji rynkowej
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~sa [31.0.21.*]
    Po tej dywidendzie to raczej nikt nie będzie zadowolony, nieźle jedziemy w dół
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~axaa [87.207.240.*]
    Dnia 2022-06-23 o godz. 18:43 ~Dario napisał(a):
    > Jak ktoś kupił tuż przed dniem dywidendy i chce zarobić to się zwykle przelicza, ale myślę że do wypłaty będzie na zero. Później wszystko zależy od sytuacji rynkowej

Nie w tym roku/W tym roku to odzyskiwanie wigoru przez ATAL może...potrwać
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~cr [37.47.115.*]
    Też mam takie zdanie , że instytucja dywidendy jest mocno przereklamowana, na wielu spółkach wygląda to podobnie że po odcięciu kwoty dywidendy kurs zaczyna lecieć na pysk. Zazwyczaj sprzedaję wszystko przed odcięciem dywidendy, tutaj zostawiłem dosłownie sto kilkadziesiąt akcji żeby sprawdzić jak na tym wyjdę i widać że był to błąd. Dopóki kwota dywidendy będzie odcinana od kursu to takie dywidendy są nic nie warte, choćby nawet stopa dywidendy wynosiła 20 lub 30%. Już dużo bardziej interesujące są skupy przeprowadzane w tym roku przez wiele spółek.
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~cr [37.47.115.*]
    kolejną spółką którą mam jest bank Handlowy, który w przyszłym tygodniu wypłaca 5,5zł na akcję , czyli stopa dyw to 9% i też się zastanawiam czy nie sprzedać dzień przed odcięciem, gdyż pewnie będzie podobnie jak tu po odcięciu. Obserwujcie.
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~btre [185.58.49.*]
    brakuje polityki dywidendy,jak Budimex ( zapowiedział dywidendy do 100% zysku ) gdyż taki Budimex po odcięciu dywidendy jest już chyba wyżej lub odrobił straty .
    Czy ATal obiecał że za rok będzie jakaś dywidenda lub porównywalna ?
    bardziej Handlowy ma szansę na dywidendę w przyszłym roku , ale pisokomuniści z rządu "mieszają" i szkodzą w bankowości, bo za swoje błedy obwiniają banki
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~dovado [217.96.188.*]
    Dnia 2022-06-24 o godz. 14:06 ~btre napisał(a):
    > brakuje polityki dywidendy,jak Budimex ( zapowiedział dywidendy do 100% zysku ) gdyż taki Budimex po odcięciu dywidendy jest już chyba wyżej lub odrobił straty .
    > Czy ATal obiecał że za rok będzie jakaś dywidenda lub porównywalna ?
    > bardziej Handlowy ma szansę na dywidendę w przyszłym roku , ale pisokomuniści z rządu "mieszają" i szkodzą w bankowości, bo za swoje błedy obwiniają banki .

Które zdanie jest pytaniem a które stwierdeniem .
    Brakuje polityki dywidendowej chyba tylko Tobie nie przekazali informacji bo jest ogólnie dostepna
     ATAL S.A. - Zmiana Polityki Dywidendy - parkiet.com 

Czy ATal obiecał że za rok będzie jakaś dywidenda lub porównywalna ?
    Atal zakłada wzrost dywidendy na akcję do 4-4,50 zł w '22 i do 5-5,50 zł w '23 - Bankier.pl 
    i widzimy że zysk w 1q juz jest wyższy o 150% r/r Gdzie Handlowy podał że wypłaci i jaka kwotę żę ma wieksza szansę
    Postkomuniści rzadzili w 2001 2005 Obecny rzad odebrał przywileje niektórym postkomunistom .
    Szkodzą bankowości bo nie chcą dąc okradać naród Bierzesz kredyt za kredyt płacisz 15% dasz piniądze do banku dostaniesz obecnie 3-$ % to złodziejstwo w czystej postaci
    Wysoka inflacja jest tylko w Polsce WPolsce są najwyższe ceny paliw czy gazu które generują koszty i podnosza inflacje a z nimi stopyi koszty kredytu Czesi podnieśli wcześniej stopy i Co maja wyższa inflacje
    .
    Dlaczego dywidendę podam przykłąd
    Kuouje akcje po 42 zł za 1mln biorę 150 tys dywidendy minus podatek a broker ksieguje mi strate gybym sprzedał po odcieciu po 36 zł na przyszły rok pomimo spadku kursu tez biorę 150 tys i na nasyepny pewno jeszce wiecej i czy coś mi do szczęścia brakuje nic bo nie muze pracować a kurs mnie nnie ineresuje bo nie mam na to nerwów No chyba że wzrosnie o 200 % i dywidenda nie bedzie opłacalna przy takim kursie ustawiam alarm i rozważe sprzedaz
    Zatem dostaje do reki 150 tys a dla US i wszystkich innych urzedów jestem biedny i ponisłem strate w PIT należy mi sie pomoc jak psu buda / Gdybym sprzedał akcje zarobił bym 150 tys broker by ten zysk zaksiegował do PITU i jestem bogacz i bez prawa do dywidendy ,No chyba że ktoś jest janowidzem i wie czy kurs spadnie ponizej odciecia ale taki lepiej niech zagra w totka bo po co tracic czas na akcje .

• Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~Marcin [83.28.245.*]
    Też mam podobnie choć teoretycznie wypłacanie dywidendy to strata dla firmy, bo:
    - firma płaci od niej podatek
    - zmniejsza swój zysk, czyli pieniądze które mogłaby zainwestować nie płacąc podatku
    - i zwiększyć zysk w przyszłości.
    Ja tu jestem dinozaurem. Inwestuje od 89 roku.
    Najpierw w Austrii I od 92 w Polsce.
    Wiem że potrafię tanio kupić, ale nie potrafię drogo sprzedać. Dlatego od czasu gdy inwestuje pracowałem średnio na 70% etatu, a tylko 30% to dochody z inwestycji.
    Odkąd zmieniłem taktykę na dywidendową pracuje na 40% etatu.
    Charakteru się nie zmieni, przynajmniej nie w moim przypadku.
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~fatman [213.108.15.*]
    Jeżeli lubicie dywidendy to przejrzyjcie prognozy dywidendy BHW z 06.07 z Mbanku 10,27 w 2023 i 9,15 w 2024. Do tego niepodzielone zyski z lat ubiegłych.Ja z banków mam tylko BHW.
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~axaa [87.207.240.*]
    Dnia 2022-06-24 o godz. 13:35 ~cr napisał(a):
    > Też mam takie zdanie , że instytucja dywidendy jest mocno przereklamowana, na wielu spółkach wygląda to podobnie że po odcięciu kwoty dywidendy kurs zaczyna lecieć na pysk. Zazwyczaj sprzedaję wszystko przed odcięciem dywidendy, tutaj zostawiłem dosłownie sto kilkadziesiąt akcji żeby sprawdzić jak na tym wyjdę i widać że był to błąd. Dopóki kwota dywidendy będzie odcinana od kursu to takie dywidendy są nic nie warte, choćby nawet stopa dywidendy wynosiła 20 lub 30%. Już dużo bardziej interesujące są skupy przeprowadzane w tym roku przez wiele spółek.

To nie tak jak piszesz jest do końca prawdą-inwestuję w spółki tzw.dywidendowe i BIORĘ DYWIDENDY!
    ALE.Teraz mamy na rynkach bessę i TO BESSĘ B. DUŻĄ!Stąd ten spadek głęboki kursu ATAL po odcięciu.
    Odcięcie być musi; BO SPÓŁKA PO WYPŁACENIU DYWIDENDY JEST jak gdyby mniej warta.Aktywa spadają ec.
    Piszesz zresztą z sensem, więc chyba NIE JESTEŚ NOWICJUSZEM NA GPW!
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~AXAA [87.207.240.*]
    Strategia KUPOWANIA SPÓŁEK DYWIDENDOWYCH-tutaj leży klucz do powodzenia w takich inwestycjach
    STRATEGIA!
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~fatman [213.108.15.*]
    ja tam lubię dywidendę a tutaj spadek jest na niskim wolumenie wywala tylku kilku drobnych zdesperowanych co może na chleb nie maja ... pozdrawiam byłego posiadacza IRL
    Dnia 2022-06-24 o godz. 16:24 ~fatman napisał(a):
    > ja tam lubię dywidendę a tutaj spadek jest na niskim wolumenie wywala tylku kilku drobnych zdesperowanych co może na chleb nie maja ... pozdrawiam byłego posiadacza IRL

Na ATAL z reguły są b. małe obroty-trudno mi jest wykonać ...optymalizację na podatek po odcięciu- no ale ...jakoś powoli idzie.
    Bystrzak z PANA-jeśli zapamiętał pan mnie z IRL :))
    Mam nadzieję że nie został PAN z akcjami IRL!Też zdrówka!
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~as [91.90.115.*]
    Na razie to zaczynam się martwić kursem, nie spodziewałem się aż takiego spadku po dywidendzie
  • Re: Czy ktoś wytłumaczy na czym polega szał wszystkich na dywidendę? Autor: ~Tomi [31.0.33.*]
    Coś nie odbija kurs ,a raczej pikuje coraz to niżej
[x]
ATAL -1,21% 57,30 2025-10-23 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.