''Wygląda więc na to, że przyszłość firmy jest bardzo dobrze zaplanowana na kilka ruchów do przodu. Platige Image wciąż rozwija się na polach, w których jest dobrze znany, jednocześnie odkrywając nowe możliwości i szukając kolejnych szans, by zabłysnąć na światowym rynku. Czas pokaże jakie jeszcze zwiastuny, efekty specjalne lub pełnometrażowe animacje ich autorstwa będzie nam dane oglądać.''
"Karol Żbikowski: Myślę, że na rynku audiowizualnym, efektów specjalnych i produkcji cały czas trwają różne transakcje przejęć i fuzji. W przyszłości takie rzeczy jak najbardziej mogą się wydarzyć, ale to już nie zależy od nas."
od pewnego czasu trwa konsolidacja na rynku w tej branży niedawno konkurent z węgier spółka digic została wykupiona przez szwedów spekulacje w kontekście przejęcia pli przez jakiś globalny podmiot są o tyle ciekawe że może to wpływać in plus na notowania - o skali niedowartościowania pli nich świadczy to że rynek obecnie wycenia platige na 20 mln dolarów hehe, spółkę poukładaną z ponad 100 mln przychodami i z 25 letnim doświadczeniem do tego intensywnie pracująca nad produktem tantiemowym! ps> na pewno ewentualne przejęcie byłoby po cenie znacznie wyższej niż giełdowa - ta jest z dyskontem, a przy konsolidacjach zazwyczaj płaci się premię...
Ale dlaczego mowi ze nie maja na to wplywu kiedy inajderzy maja wiekszosc udzialow, nie chca sprzedac to nie musza a nie, ze nie maja wplywu. Kwestia pytania na poczatku wywiadu i odpowiedz Zbika martwia...
Bo mówi to jako prezes i drobny akcjonariusz. Nie ma wpływu jak zachowa się dwóch głównych akcjonariuszy a ich akcje wystarczą by przejąć spółkę. Tak byłaby premia, ale nie od tego kursu. Mogę postawić dolary przeciw orzechom, że panowie S po 25 latach pracy nie oddaliby firmy po 35-40zł za akcję w dodatku na tym etapie rozwoju i powiedzmy, ze już z własnym IP. poza tym, aby zdjąć spółę akcyjną z giełdy dzięki PiSowi chyba od trzech lat potrzeba 95% akcji by przeprowadzić squeeze out! Wcześniej było 90%.Więc co innego przejąć kontrolę nad spółką, a co innego przeprowadzić przymusowe wyciskanie i delisting.
Zresztą o czym ta dyskusja. Na razie nie ma tematu moim zdaniem!
Coz, mimo zapowiedzi na glowny parkiet nie przechodza a pytania w wywiadzie sa dyskutowane, wiec nie bez powodu pytanie o przejecie bylo drugim pytaniem. Miejmy nadzieje, ze to bylaby raczej fuzja z kims innym a nie wykupienie PLI.
Można dodrukować akcji w prywatnej emisji, którą obejmie podmiot kupujący, rozwodnić wartość, a że spółka jest de facto prywatna i o wszystkim decydują 2 osoby - to jak uczy życie - 2 zarobi, reszta w gacie narobi...
Powiedział "nie zależy od NAS", nie wypowiadał się we własnym imieniu. Dziwne to. Nie wydaje mi się, ze właściciele sprzedali po 25 latach kiedyolwkiek w najbliższych 5 latach PLI. Co najwyżej fuzja z kimś innym i rozdrobnienie akcjonariatu ale nie przejęcie.
Dziwi mnie twoj spokoj, fanpli, siedzisz tu od lat, kurs kisi sie od lat, wiec z tego co pamietam nie jestes nawet na 100% zysku. A tutaj przy przejeciu mozesz miec xletnia inwestycje z 200% zyskiem. To tak srednio...